Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

Acum 6 ore, BRANCA a spus:

Aproape nu e persoana sarita de 70 de ani care sa nu ia ceva pastile.Daca zic astia ca speranta de viata in RO e de cca 75 de ani...

De aia se și spune ca speranța moare ultima...cei mai mulți nu au răbdare pana la 75 și o taie în fasole mai devreme. :rade:

Noi sa fim sănătoși și la punga groși. 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, doru3160 a spus:

.................................................................................

Noi sa fim sănătoși și la punga groși. 

Cum zicea pe vremuri,un coleg mai batrin, ''sanatosi sa  fim, că boala vine''!

S-avem grija de noi  si sa fim cumpatati  in toate!

''Craciun fericit'' tuturor colegilor de pe acest forum si in special, celor care ma urmaresc, pe aceasta sectiune!

Sărbatori fericite!

Link spre comentariu

Salut prieteni!

Craciun fericit, sarbatori fericite!

Cum v-ati petrecut prima noapte de Craciun?

Colindatori au fost foarte putini, marea majoritate fiind ''puradei'' colorati. ''Repertoriul'' prezentat a durat doar citeva minute!

De citiva ani, am observat, ca doar puii de ''balaoachesi'' ce se imping sa umble cu colindul, crezind ca vor aduna cit mai multi bani. Daca ar colinda cum se colinda ,odata, pe vremuri, sigur i-as fi primit, in casa!  Dar asa!

Marea majoritate tinerilor, din vremurile acestea, nu dau doi bani , pe sarbatorile de Craciun, preferind sa stea cu ochii ''beliti'' in ecranul telefoanelor! Ce-i drept multi dintre adultii de azi, nu mai dau , nici doi bani pe colinde!

Ma gindesc, ca peste citeva zeci de ani, colindatul  va disparea  cu desavirsire! 

Poate doar prin localitatile aflate mai departe de orase ,tinerii ca se vor mai colinda!

Link spre comentariu
Acum 25 minute, GEO 53 BN a spus:

''Repertoriul'' prezentat a durat doar citeva minute!

E bine, eu am avut și sub un minut. Nici în ceilalți ani nu intrau în casă.  Își făceau numărul la ușa, isi luau recompensa și plecau mai departe.  În general sunt puradei din zona, vecini de bloc, dar mai vin și colorați de cine știe de unde. Pe aia mari nu-i primesc, dar pe copii ii las sa ure sau sa colinde, îmi place bucuria din privirile lor când primesc bani. Am văzut ca la alte stimulente nu prea răspund favorabil...:rade:

Link spre comentariu

Sarbatori fericite!

Colindatori nu au venit, nu-i vorba, nici in alti ani nu s-au inghesuit.

In alta ordine de idei, dar legat tot de colindatori, ma exasperau cit am fost in Bucuresti. Incepeau cu "Da Domnul, Doamne", "La un colt de cotitura" si altele din "folclorul " local, cam de la mijlocul lui noiembrie, in metrou, tramvaie, troleibuze, autobuze. Dupa 1 ianuarie, incepeau cu Vasilica, colindind, cu un miel in brate, sau, daca nu, era bun si un catel, cu funda rosie la git, prin mijloacele de transport in comun! Nu mai scapai de ei decit dupa sf. Ion.

In ajun, veneu, pe la blocuri cete de copii, cu colindul. Sunau la fiecare usa, lalaiau ceva asemanator cu ce se cinta in metrou, luau banul si plecau. Dar, veneau si niste tineri, cred ca erau de la scoala de popi, patru insi de obicei, care intrau in scara blocului, urcau pina la etajul doi si incepeau sa colinde. Mai mare placere sa-i asculti! Se deschideau usile aparatamentelor, de la parter la patru, ieseau oamenii pe scara si ascultau colindele. Nu cereau bani, daca le dadeai, sa fie primit, daca nu, asta e, mergeau la cealalta scara.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, doru3160 a spus:

E bine, eu am avut și sub un minut. Nici în ceilalți ani nu intrau în casă.  Își făceau numărul la ușa, isi luau recompensa și plecau mai departe.  În general sunt puradei din zona, vecini de bloc, dar mai vin și colorați de cine știe de unde. Pe aia mari nu-i primesc, dar pe copii ii las sa ure sau sa colinde, îmi place bucuria din privirile lor când primesc bani. Am văzut ca la alte stimulente nu prea răspund favorabil...:rade:

Pe vremea lui ''ceasca'' umblau colindatorii ca ''turbatii, in general ''coloratii''! Mai veneau si moldoveni,de peste ''deal'' (suceava, neamt, citeodata si din botosani) foarte ''colorat'' imbracati, cu tobe, pocnind din bice, si sunind din goarne. In general le dadeam 10-20 de lei , citeodata si mai mult. Puradeii ''coloratii'' parca aveau un repertoriu mult mai bogat , in comparatie cu repertoriul foarte saracacios din ziua de azi. Acum in citeva secunde isi epuizeaza repertoriul, intinzind miinile  ca milogii!

Adevarul e ca astazi  sarbatorile de iarna, parca si-au pierdut din farmec!

Link spre comentariu

O amintire cu colindul:Eram prin clasa a patra sau a cincea.La intoarcerea catre casa(obiectivul era atins, facusem peste o suta de lei) ne-au acostat 3 vlajgani colorati ca sa ne ia banii.Noi eram doi.

Noroc ca aveam la mine niste petarde  facute cu bronz aluminiu, miniu de plumb si trei pietre, totul invelit in banda izolir.

Am bagat mana in buzunar, am scos o petarda si am trantit-o de pamant-era gheata pe jos.

Nu stiu daca ati folosit careva acele petarde, bubuiau extrem de tare si faceau si o flacara portocalie.

Intamplarea s-a petrecut la Radauti, eu tocmai venisem cu reteta din Bucuresti, deci efctul surpriza maxim.

Aia trei au luat-o la fuga instantaneu, caiinii au inceput sa latre, ciorile din copaci si-au luat zborul dar noi am ajuns acasa cu suma intacta.

Dupa aceea, impreuna cu niste prieteni am imbunatatit reteta-raportul miniu de plumb/bronz aluminiu incat am ajuns sa le facem sa explodeze aruncate in apa mica.Tot spilul era sa se loveasca de ceva tare.

In vara cand am venit in vacanta, mai toate blocurile din zona aveau pe pereti acele pete incofundabile negru-portocaliu.

De la petarde, evident.

Ca sa nu va mai spun ce reactie da hipermanganatul de potasiu cu glicerina.

Link spre comentariu

Don Geo.Se duce colindatul...In tara cam in Maramures si Bucovina se sta mai bine.Oricum nici colindatorii nu mai sunt in haine populare...

Copii,daca nu sunt invatati acasa sau la scoala,n-au de unde sa stie nici despre colinde si nici despre textele acestora.Daca nu se transmite traditia...

Iar ce zice rinaldoparaipan e de domeniul trecutului.Miniul de plumb praf nu se mai fabrica.Permanganatul de potasiu,din cate stiu,s-a scos de la vanzare libera.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, rinaldoparaipan a spus:

...................................................................................................

Pe acolo inca se mai colinda in straie populare si acum.

Adevarul e ca ,copiii s-au emancipat!

Imediat ce  iese din ''gaoace''  copilul, are deja celularul in mina!  Pina la urma parintii sint de vina, nu copiii!  Daca ar fi mai drastici, poate ca lucrurile ar fi mai diferite! 

Link spre comentariu

Pe vremea noastra,a celor de peste 60 de ani, era ceva deosebit atunci cind aveau ceas de mina! Telefoane doar la oficiile postale si mai triziu pe la sfirsitul anilor  '80, aveai telefon in casa, numai ca nu puteai forma numarul direct, trebuind sa suni la posta si sa ceri  centralistei sa-ti faca legatura  cu cel ce vroiai sa vorbesti. Abia pe la inceputul anilor '80 au aparut (la noi in sat) telefoanele fixe, putind sa suni unde vroiai fara sa mai apelezi la serviciile centralistei!

Acum si noi, cei mai batrini, am renuntat la telefoanele fixe!  Celularul a preluat friile!  Acum poti sa vorbesti  oriunde in lume  gratie ''minunatiei'', numit simplu,celular!

Link spre comentariu

Salut prieteni!

Incet ,incet, sarbatorile de iarna  i-si iau taplasita!

Un craciun mai anost ,ca cel din anul acesta, n-am vazut de cind ma stiu! Probabil ca nenorocita asta de pandemie, a obligat ,oamenii, vrind nevrind sa stea in casa!

Cind eram copii  mergeam cu prietenii la colindat, indiferent de cum era  vremea. Ce-i drept, pe atunci , iernile erai ierni  adevarate, cu zapada si de jumatate  de metru, insotite de geruri  crunte. Au fost ani in care am plecat la colindat pe o asemenea vreme, renuntind  sa mai mergem sa colindam, din cauza gerului.De cele mai multe ori renuntam sa mai colindam, degerindu-ne, miinile. Ajungeam acasa plingind din cauza durerii cauzate de gerul teribil. Au fost ani in care gerul a tinut, aproape , o saptamina, timp in care ieseam afara doar pentru a ne face nevoile, si atunci doar pe fuga.

Parintii nostrii , in special tata(fie-le tarina usoara la amindoi), ieseau afara doar sa dea de mincare animalelor si pasarilor. Cind erau geruri napraznice in cotetul pasarilor parintii bagau paie ca sa nu inghete. Cu toate astea au fost cazuri cind, gainile cu gitul golas, au murit din cauza frigului. Purceii cumparati inca din toamna n-aveau nici o treaba, avind deja ceva  slanina pe ei. Ca sa nu sufere de frig tata baga paie-n cotet, purceii bagindu-se sub mormanul de paie. Vitele erau hranite si adapate fara sa fie scoase din grajd. In zilele cu soare , cu tot gerul , tata scotea vitele din grajd, lasindu-le sa zburde prin curte, dupa care erau bagate inapoi in grajd. Inca din februarie gistele se ''puneau'' pe ouat, facind cite un ou tot la doua-trei zile.

Cind erau friguri  teribile , batrinii, spuneau, ca e bine ca e ger, pentru ca doar asa ''mor'' bolile!

Acum ne da de furca spurcatul asta de covid! Va trece si asta, dar nu asa de  repede ca si gripa, care era parfum!  

Acum 1 minut, GEO 53 BN a spus:

Salut prieteni!

Incet ,incet, sarbatorile de iarna  i-si iau taplasita!

Un craciun mai anost ,ca cel din anul acesta, n-am vazut de cind ma stiu! Probabil ca nenorocita asta de pandemie, a obligat ,oamenii, vrind nevrind sa stea in casa!

Cind eram copii  mergeam cu prietenii la colindat, indiferent de cum era  vremea. Ce-i drept, pe atunci , iernile erai ierni  adevarate, cu zapada si de jumatate  de metru, insotite de geruri  crunte. Au fost ani in care am plecat la colindat pe o asemenea vreme, renuntind  sa mai mergem sa colindam, din cauza gerului.De cele mai multe ori renuntam sa mai colindam, degerindu-ne, miinile. Ajungeam acasa plingind din cauza durerii cauzate de gerul teribil. Au fost ani in care gerul a tinut, aproape , o saptamina, timp in care ieseam afara doar pentru a ne face nevoile, si atunci doar pe fuga.

Parintii nostrii , in special tata(fie-le tarina usoara la amindoi), ieseau afara doar sa dea de mincare animalelor si pasarilor. Cind erau geruri napraznice in cotetul pasarilor parintii bagau paie ca sa nu inghete. Cu toate astea au fost cazuri cind, gainile cu gitul golas, au murit din cauza frigului. Purceii cumparati inca din toamna n-aveau nici o treaba, avind deja ceva  slanina pe ei. Ca sa nu sufere de frig tata baga paie-n cotet, purceii bagindu-se sub mormanul de paie. Vitele erau hranite si adapate fara sa fie scoase din grajd. In zilele cu soare , cu tot gerul , tata scotea vitele din grajd, lasindu-le sa zburde prin curte, dupa care erau bagate inapoi in grajd. Inca din februarie gistele se ''puneau'' pe ouat, facind cite un ou tot la doua-trei zile.

Cind erau friguri  teribile , batrinii, spuneau, ca e bine ca e ger, pentru ca doar asa ''mor'' bolile!

Acum ne da de furca spurcatul asta de covid! Va trece si asta, dar nu asa de  repede ca si gripa, care era parfum!  

Speram sa nu ne pricopsim cu napasta asta de covid,care ne da de furca  de ceva vreme!

Link spre comentariu

Don Geo.A mai fost asa cald la revolutia din '89.Cu o saptamana inainte de evenimente am fost in Timisoara.Era cald rau afara,peste 15° cred.Lumea prin parcuri pe banci sau la plimbare...

Intr-adevar e urat fara zapada.In oras mai "spala" prafaraia.

Ti-am mai zis ca si iarna trecuta cam tot asa a fost.De aia se "tampesc" si pomii pe la noi.Nu mai au ciclurile de rodire normale.Inainte vreme n-am vazut corcodusii sa nu faca fructe anual!Iar prune n-avem de 9 ani...

Mai tii minte,cand eram mici,cum asteptam prima zapada?Cu ochii cascati pe geam?Eram inebuniti sa iesim cu sania!Ce-or face copii din ziua de azi?Cum se mai joaca?

Link spre comentariu
Acum 25 minute, BRANCA a spus:

Mai tii minte,cand eram mici,cum asteptam prima zapada?Cu ochii cascati pe geam?Eram inebuniti sa iesim cu sania!Ce-or face copii din ziua de azi?Cum se mai joaca?

Cam asa: ski_familyskinews-com.jpg

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări