Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

N-am luat niciodata.Prefer sa prind de la macelarii locali.Oricum mare grija!Daca e vorba de caltabos trebuie facuta o proba inainte.Am patit-o de la mai multe firme.Pocnesc la fiert!!

Eu as zice ca daca te uiti la ele cum arata cred ca-ti dai seama daca sunt naturale.Alea de fabrica sunt uniforme si mai transparente.M-as mira sa se oboseasca chinezii sa trimita matze naturale!

Link spre comentariu
Acum 1 oră, BRANCA a spus:

Apoi o urare crestineasca si nelipsitele ciocane,adica paharele,cu tzuica fiarta si piper...

Buna

Poi tuica se bea din unghie de porc.

Spor tuturor

Alex

Link spre comentariu

Eu mă uit la crenvuști, învelișul pare un fel de plastic comestibil. Și asta la crenvuști mai de firmă, că nu mă zgărcesc la mamcare, de regulă cumpăr ce-i mai scump.

Link spre comentariu

De cind am inceput a pricepe mai bine lucrurile, tata intotdeauna, cumpara,din tîrguri, cite doi purcei gata intarcati de ceva vreme. Tata avea o vorba! Un purcel singur, niciodata nu va ajunge bun de taiere mai repede, decit cei de acolo unde au fost cel putin doi purcei.

Cum ajungea  acasa ,le dadea de mincare, ca sa vada daca nu cumva sint obisnuiti  cu altfel de  hrana, decit cea obisnuita, cartofi fierti, bostan, lături,  buruieni din gradina si resturi ramase de la masa.

Cind deveneau mai marisori , tata-i  trecea la uruiala de porumb, buruieni si apa. Noi (eu si cu soramea) aveam  obligatia sa culegem iarba lui Tatin , volbura, loboda salbatica , si bostani  cu coaja nu foarte lemnoasa si apa din belsug. Cu citeva luni bune inainte de taiere,porcii erau pusi la ingrasat , primind din belsug, boabe de porumb, lături(resturi de mincare), bostani porcesti, buruieni si apa din belsug. Slanina era  foarte frageda , in comparatie cu slanina porcilor hraniti doar laturi si buruieni. Dupa citiva ani a renuntat la ei , axindu-se pe rasa Bazna. Dupa o perioada buna de timp au aparut porcii, din rasa , Marele Alb. In comparatie cu celelalte  rase, porcii din rasa Marele Alb  avea cel mai bun raport, carne - grasime , porcii ajungind la greutatea de taiere , foarte repede in comparatie cu celelalte rase. Acestia mincau aproape  orice, nefiind de loc pretentiosi. Cit  au trait ai mei  ,au cumparat doar purcei din rasa Marele Alb. Si inca un amanunt! Tata n-a cumparat scroafe niciodata.

Acum 34 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Are cineva idee daca matele made in China din comert sunt de origine animala ?

Dracu mai stie din ce sint matele Made in China. Un lucru e clar! Cumparati doar mațe de la abatoare!

Link spre comentariu

Noi fierbeam cartofii cei marunti de tot împreuna cu bostanii taiati (fara seminte, ca sa nu se "perforeze" matele), aruncam apa, îi zdrobeam, adaugam uruiala de porumb, tarâtze si laturi. Nu le dadeam seminte de bostan sau floarea soarelui sau sâmburi de fructe, ghinda sau jir pentru ca nu mai erau prea bune matele; se rupeau foarte usor la umplut.

Link spre comentariu
Acum 26 minute, GEO 53 BN a spus:

Un lucru e clar! Cumparati doar mațe de la abatoare!

Și crezi ca cele venite de la chineji sunt crescute în eprubeta? :rade:

Au și ei abatoare și încă la scara pe care noi cu greu ne-o putem imagina. 

Link spre comentariu

Doru.Asa e cu abatoarele chinezesti.Da ei nu fac carnati?Pentru consumul Chinei importa carne la greu.Si banui ca nu importa matze ca sa le re-exporte!

Matzele sintetice le fac din polimeri biodegradabili,de sinteza.Numai carnea,mai nou,se face in "eprubeta"...

Link spre comentariu

Au și ei ferme/combinate în care cresc porci și completează cu carcasa din import. La câte rahaturi mănâncă aia, nu ar fi de mirare sa aibă și feluri de mâncare din mațe de animale. Din moment ce exporta, sigur au excedent. Membranele artificiale, chiar și cele comestibile, nu pot fi vândute drept mațe de porc sau alt animal. 

Link spre comentariu
Acum 29 minute, doru3160 a spus:

Și crezi ca cele venite de la chineji sunt crescute în eprubeta? :rade:

.................................................................................

Dracu' mai stie! In ziua de azi se poate chiar orice!

Link spre comentariu

Din moment ce nu consumi membrana, chiar nu vad o problema proveniența ei. Te aștepți sa nu fie toxică, dar chiar dacă vine de la chineji sau de aiurea din orice tara, fiind aliment, se supune unor reguli de verificare. Eu nu de asta mi-aș face griji. Problema mațelor cumpărate este ca sunt foarte firave și se rup ușor la umplere. Sunt curățate mecanic și chimic și sunt foarte gingașe la manevrare, fata de mațele obținute de la porcul crescut în bătătură. Dar pt cei din orașe, care vor să-și facă câteva kg de cârnați, de pofta, și sa fie siguri ce mănâncă, sunt bune. 

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Acum 21 ore, doru3160 a spus:

Problema mațelor cumpărate este ca sunt foarte firave și se rup ușor la umplere. Sunt curățate mecanic și chimic șint foarte gingașe la manevrare, fata de mațele obținute de la porcul crescut în bătătură.

........................................................................................................

La noi, se spunea, ca nu e bine, sa dai mincare prea calda porcilor , pentru ca  matele  se vor sparge, atunci cind se vor umplea cu carne tocata, sau amestec pentru caltabosi!

Intotdeauna, in perioada rece a anului, parintii  nostri  ne avertizau sa fim atenti ca laturile pe care urma sa le dam porcilor sa nu fie prea calde. Vara nu era cazul!

Link spre comentariu

Don Geo.Cine se scoala de dimineata pe forum ajunge!...Erau tot felul de supozitii,prejudecati,la alimentatia porcului ca sa aiba matzele tari.Sa nu zic ca unii recomandau sa nu dai laturi.Numai uruiala de boabe si taratze...

E o vreme urata pe aici de numa.Intunecat.Si pustiu pe strazi.Ma si mir ca MH-ul e in fruntea prezentei la vot pe tara!Probabil cu ai de la tara...

Dupa ziua de azi o sa caut pe net sa gasesc niste declaratii ale unuia din urma cu cativa ani,comparativ cu unele la zi...Asta ca sa-ti dai seama de ce sunt "incolor" si de ce nu sufar javrismul...Partea proasta ca nu prea imi vine sa le pun.Se interpreteaza...

Parca te-am intrebat daca ai fost la Arcalia,pe Sieu.As vrea sa mai revad locurile.Am inteles ca e un parc dendrologic superb,la castel.Sa zic ca pe timpuri a fost si tabara de copii acolo.Care copii or fi fost pe acolo?De la noi,de la tara,nu auzisem sa fie careva "recompensat"...

Mi-aduc aminte si de hingheri.Cred ca erau mostenire austro-ungara.In comuna se plimba,aproape zilnic,unul.Cum vedea un caine vagabond pe strada,cum il prindea in latz si se cara cu el.Se auzea ca-i si beleste si da pielea pentru manusi.Era "de-ai nostri",de "culoare"...Casa lui era cam la un kilometru in afara comunei.Izolata.Ceilalti "colorati" aveau "cartierul" in alta parte.La o alta margine.Si nu stiu de ce aveau boala sa-si vopseasca casele in albastru siniliu...Si copii lor erau mai izolati.Rareori ne jucam cu ei...

Link spre comentariu
Acum 6 ore, BRANCA a spus:

.......................................................................................

Parca te-am intrebat daca ai fost la Arcalia,pe Sieu.

...................................

Intradevar, am fost la Arcalia fara sa intram in parcul dendrologic. Scopul nostru era sa combatem animalele si pasrile daunatoare.

Pe la inceputul anilor '60  a fost demarata o actiune de amploare  impotriva ciinilor vagabonzi.

Peste tot erau afise , prin care  satenii erau instiintati sa nu mai lase ciinii afara din curte altfel, vor fi  prinsi de catre hingheri, dusi si omoriti.  Pina la urma au renuntat la hingheri, ''apelind'' la o otrava, foarte eficienta. Ciinele minca otrava, moartea survenind la citeva ore dupa ingerarea otravii. Simptomele nu erau foarte evidente,ciinele dormitind aproape tot timpul, fara sa se agite de nici un fel. Practic ciinele murea in somn! Culmea era ca  otrava nu avea miros deloc, probabil nici gustul nu era rau , avind in vedere ca, ciinii, mincau otrava, fara sa se manifeste  de nici un fel. Ce fel de otrava era , numai autoritatile locale stiu!

Sa fi vazut, cum satenii-si, tineau ciinii in curte, legati, ca nu cumva sa scape afara din curte. Cu toate acestea au mai fost cazuri cind ciinii, au evadat afara din ''batatura'', proprietarii aducindu-i inapoi in curte. Pina cind satenii au inteles ca nu e gluma, a trecut ceva vreme! In acel an au murit otraviti o gramada de ciini!

Link spre comentariu

Salutare prieteni!

Ati fost la vot?

Noi am fost la vot , azi dupa masa, pe la ora 15, cind erau foarte putini alegatori. Cei din ''staff'' pareau cam plictisiti! Organizarea a fost fara cusur, la intrare fiind o persoana care ne verifica temperatura, dupa care eram invitati sa ne spalam pe miini, si sa ne  dezinfectam, atit la intrare cit si la iesire!

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări