Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?


Postări Recomandate

Acum 14 minute, yo9hrb a spus:

Si nici nu aveam casti de protectie, genunchere, cotiere si multe alte echipamente. Ma si mir ca mai traim....

Da, unii au gasit in aceasta "protectie" un mijloc de a face bani, incepand cu centurile de la masina, cele mai sus scrise si terminand cu ...auch, mucles.

Nu m-ar mira in cativa ani sa fim obligati sa purtam stiu eu ce casti ca deh...poate ne cade vreun meteorit in cap pe strada.

Editat de fluffy37
Link spre comentariu
Acum 14 minute, yo9hrb a spus:

Si nici nu aveam casti de protectie, genunchere, cotiere si multe alte echipamente. Ma si mir ca mai traim....

 

Uite că trăim ! ... 

În ciuda juliturilor încasate (aproape) zilnic fie în meciurile de fotbal din fața blocului ori din căzăturile de pe bicicletă. Îmi amintesc totodată cât de tare usturau "invizibilele" trase cu praștia dedicată  ... :rade:.

Link spre comentariu
Acum 22 minute, yo9hrb a spus:

Oricum, pana pe la 14...15 ani nu cred ca am avut doua zile consecutive pielea pe genunchi intreaga. Nici cu coatele nu stateam prea bine.

Aia a fost nimica toata!  

Cind eram copii, cit era vara de lunga,  umblam numai desculti si cu o pereche de pantaloni scurti.  De ce? Pai aproape intotdea, aveam degetele de la picioare cu unghiile sarite, spini in talpi, taieturi in cioburi de sticla, genunchii beliți ,   coatele julite. Inainte cu doua saptamini de inceperea scolii, aveam interdictie sa mai  iesim din curte pentru ca rănile sa ni se vindece. Cind incepea scoala, rănile erau aproape vindecate. Mai era cite unii care venea la scoala cu ranile partial vindecate! De regula invatatorea ii  tinea in clasa! 

Link spre comentariu

 Don Geo.Cam liniste pe "frontul de vest"...Nu mi-ai zis daca tai porc de Craciun sau..."tai porcu dupe lista"!

 Noi deja am burdusit frigiderul si congelatorul cu porcarii.Ne gandim ca poate calca si copii pe la noi.Avem materie prima si pentru matze calde,un fel de caltabos oltenesc.Se face din plaman,ficat,carne grasa si niscai orez.E diferit de cel ardelenesc si mai bun la gust.

 Sa vezi ce "patii" azi.O prietena de familie i-a bagat fitilul sotiei sa viziteze magazinul unui producator local de carne de porc.A venit incarcata de acolo cu "mostre" de muschi file afumat,matze calde,salam gen Victoria,carnati si...jumeri!Am facut o "degustare" cremenala...Dezmat!Niste produse de ziceai ca esti inainte de '90...Excelente.Ma intreb cat o s-o tina asa cu calitatea...

 Ia fa-ne o relatare cu taiatul porcului in Ardeal.Sigur ai prins asa ceva...As povesti eu da' stau mai prost cu memoria si n-am talentul tau!...Atat mi-aduc aminte ca noi copii ne bateam la propriu pe ce crezi?Urechile si coada porcului!!Acu stau si ma gandesc de ce naiba faceam asta?

Link spre comentariu

 Uite aici cine ne serveste local.Ardeleanul s-a oltenizat,are ferme de porci si abator aici.Nu vinde in alta parte ca n-are multi porci.Cinste lui pentru ce face!Sper sa o tina tot asa!

 Mai sunt unii care vand produse ardelenesti,cica,mai scumpe si mai proaste,burdusite cu sare.Norocul lor ca n-are asta prea multi porci...

 

Link spre comentariu
Acum 29 minute, BRANCA a spus:

Cinste lui pentru ce face!Sper sa o tina tot asa!

Asta fac toti procesatorii de pe piata noastra, nu vad nimic deosebit, in afara de faptul ca lucreaza cu materia prima proprie. Dar si porcii aia, crezi ca ce mananca? Numai malai? Deci nimic nou pe frontul de vest.

Link spre comentariu
18 minutes ago, doru3160 said:

Asta fac toti procesatorii de pe piata noastra, nu vad nimic deosebit, in afara de faptul ca lucreaza cu materia prima proprie. Dar si porcii aia, crezi ca ce mananca? Numai malai? Deci nimic nou pe frontul de vest.

Pai de ce te apuci sa sapi asa adanc? Stii doar ca cu cat sapi mai adanc, cu atat creste sansa sa dai peste cadavre!:rade:

Link spre comentariu
Chiar acum, merck a spus:

Pai de ce te apuci sa sapi asa adanc?

E doar la suprafata, te asigur...toti se bat cu caramida ca scot produse traditionale, ardelenesti, sasesti sau mai stiu eu ce le mai vine sa scrie pe eticheta, si alte goange. Aiurea. Avand ferma de porcine, trebuie sa ai productie de carne, si bagi in ei concentrate cat cuprinde. Daca ii hranesti ca la bunica in curte, nu ai randament. Pe urma, procesezi industrial carnea, dar ai pretentia ca scoti produse traditionale. Aiurea. Produsul traditional e facut dupa retete traditionale, de la bunica sau de la soacra-mea. Prin procedee industriale, n-o sa scoti in veci produse traditionale, fie ele si ardelenesti, ca suna a naibii de bine. Parca restul au luat lumina de la ardeleni, nu au taiat porc si nu au facut preparate in batatura.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, BRANCA a spus:

 Don Geo.Cam liniste pe "frontul de vest"...Nu mi-ai zis daca tai porc de Craciun sau..."tai porcu dupe lista"!

 ...................................................................................

Porcu ' este  la Kauf...nd, gata de transat si bagat in congelator, in pungi. Aici unde locuim n-avem  unde tine porci, asa ca ramine varianta  mai sus amintita. In general nu sint un foarte mare ''fan'' porcarii. Nu mai pot minca la fel alta data!

Cind  locuiam la Bistrita, mai in fiecare an taiam cite-un ''grohan'' nu foarte mare. De regula cumparam din piata de la  Șieu, cite-un porc de 110 maxim 130kg, pentru ca de regula porcii foarte mari aveau si foarte multa  grasime, pe care, nu prea aveam ce face cu ea. Faceam doar cirnati si caltabosi, pe care-i puneam la fum. Slanina, spinarea șuncile, căpătîna si alte porcarii, gen ''adidasi'',le puneam la afumat, nu inainte de al le tine-nsare o anumita perioada de timp. De regula slanina   ne tinea pina aproape la iarna urmatoare. De multe ori, au venit colegi, prieteni, care-mi cereau sa le vind slanina. Erau mari mincatori de slanina! Niciodata nu le-am cerut bani, pentru ca daca-o tineam prea mult, pina cind veneau caldurile,  incepea sa se rincezeasca.

De cind sotia( fie iertata) s-a imbolnavit, n-am mai taiat porc de loc , pentru ca nu era cine sa manince atita slanina si carne de porc afumata.

Acum sa va povestesc cum decurgeau lucrurile inainte cu citeva saptamini, inainte de Craciun.

In fiecare an,  tata, mare fan slanina, taia cite doi porci, crescuti cu porumb, cu greutatea de cel putin  160-170 de kg bucata.  

In ziua hotarita pentru sacrificarea porcilor, ne sculam dimineata pe la ora 5-6, tata ascutea cutitul cu care injunghia porcii, pregatea paiele cu care-i pirlea, si apoi punea apa la incalzit intr-o  oala  de vreo 20 de litri cu care spala porcul (porcii), dupa ce era (erau) pirlit (pirliti. 

Cind tata era mai tinar el injunghia porcii, dar pe masura ce a imbatrinit, a renuntat sa-i mai taie. Avea un cumnat casatorit cu cea mai mica sora de-a tatalui meu, care de fiecare data venea sa ne taie porcii. 

Abia asteptam sa  vad cum va decurge injunghierea, pentru ca de fiecare data cumnatu lui tata, injura de mama focului porcii care nu vroiau sub nici un chip sa moara. Tata chema vecinii pentru a imobiliza porcii care  ieseau in viteza din cotet. Nu odata, cite-un porc mai rapid, iesea atit de repede din cotet, incit barbatii care il asteptau  sa iasa din cotet , era mai rapid decit ei. Atunci sa vezi cita alergatura era pina cind reuseau sa-l bage inapoi in cotet. Ca sa nu-l scape, il legau cu o funie de piciorul din spate, dupa care-l scoteau, din cotet tavalindu-l si apoi dindu-i lovitura de gratie. Cel  mai mult  ma distram atunci cind  scoteau porcii din cotet. Porcii parca stiau ce-i asteapta. Deveneau agitati,  batind din falci. Cind tata intra la ei in cotet, se calmau lasindu-l sa-i scarpine  pina cind ii lega de un picior din spate, dupa care-l scoteau din cotet.  Cind incercau sa-i scoata,  porcii refuzau cu indirjire sa iasa din cotet, trebuind, multa truda, pina sa-i traga afara. Atunci sa vezi cita zoala era pina cind reusea sa-i scoata din cotet si sa-i tavaleasca dindu-le lovitura de gratie.

Dupa ce porcii erau  omoriti, participantii la  ''macel'' erau imbiati cu tuica, vin si cite ceva de mincare. Atunci sa vezi povesti, dupa ce se ''aghezmuiau'' corespunzator. Cind considerau ca au stat destul  , porneau catre casa  mergind de multe ori nu pe doua cărări, ci pe citeva ''cărări''.  Restul? Se cunoaste ! 

Toata treaba dura pina seara tirziu,cind cirnatii erau , agatati in pod la afumat. Caltabosii erau pusi in pod la rece, jumarile erau stoarse de grasime,  vasele spalate si  curatenia facuta.  Citeodata terminau treaba cu mult dupa miezul noptii, avind in vedere ca de cele mai multe ori, era vorba de doi porci mari, nu ''aratari''. A doua zi dimineata, la masa, se servea mamaliga cu cirnati prajiti , caltabos adus din pod pe jumatate inghetat, jumari si cirnati, totul asezonat cu muraturi( gogonele, varza  murata, si castraveti murati).

Citeva zile, doar cu astfel de delicatese ne  omeneam.

Pe atunci vecinii, neamurile, participau cu mic cu mare la munca, totul fiind  cu ''imprumut''!

Au fost vremuri deosebit de frumoase!

 

Link spre comentariu

Apropo de clipu'de mai sus!

Cred ca omu'(ardeleanu') a pornit afacerea doar atunci cind a avut, in batatura,  suficient de multi porci , incit afacerea sa nu se opreasca.

Ce-i  demn de toata stima, e ca  omu',a construit initial (parca) un abator , apoi o crescatorie de porci. Banuiesc ca acolo, ardeleanul are si o maternitate, de unde obtine  purceii, pe care, dupa ințărcare ii  ingrasa, pentru ca nu cred, ca achizitioneaza porci de la oamenii din imprejurimi. In felul acesta omu are tot timpul porci grasi numa buni de sacrificat. Numai  asa  afacerea poate merge  non stop!

Acum ce le da de mincare porcilor, cum ii ingrasa, este problema lui! Cit priveste ''adaosurile'' la hrana porcilor, ce sa zic?  Credeti ca numai acolo, la ferma respectiva, se practica indoparea animalelor cu tot felul de bazaconii?  Peste tot se procedeaza  asa. Chiar si in marile complexe industriale, cu mii sau milioane de animale,se procedeaza la fel. Sa nu credeti ca acolo totul este perfect!

Link spre comentariu
3 hours ago, doru3160 said:

Asta fac toti procesatorii de pe piata noastra, nu vad nimic deosebit, in afara de faptul ca lucreaza cu materia prima proprie.

Asta ar fi bine , carnea autohtona este mai gustoasa ca cea din Germania , care nu are gust asa bun si la frigere se contracta si se face mai mic , am constatat personal.....

 

in rest :

"România a importat în primele patru luni din acest an 35.963 de tone de carne de porc, o cantitate de peste şapte ori mai mare decât exporturile realizate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2013, care au totalizat 4.705,8 tone, potrivit datelor furnizate AGERPRES de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). 06 aug, 2013 | Agerpres Valoarea importurilor a depăşit 61,2 milioane de euro, în primele patru luni din acest an, faţă de cele 9,8 milioane de euro încasate din exporturi, în perioada menţionată, pentru cantitatea de 4.708 tone de carne de porc, proaspătă sau refrigerată. Importurile de carene de porc au provenit cu precădere din ţările UE, în general din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria şi Danemarca.(2013 )

 

România importă tot mai mult alimente. Pe primul loc la importurile de alimente pe care le face România regăsim carnea de porc, urmată de pâine și alte produse de panificație.  În momentul de față, România importă carne de porc în valoare de 700 de milioane de euro. Astfel, porcul românesc pare să fie pe cale de dispariție, iar România depinde tot mai mult de importul de carne de porc.

Dacă în fermele de creștere a porcului situația este grea, în schimb, este de neînțeles de ce România importă produse de panificație având în vedere producțiile record la cereale. Paradoxul este că tocmai produsele de panificație sunt clasate pe poziția secundă în privință importurilor de alimente. Astfel, România produce materie primă pe care o exportă și importăm produse cu valoare adăugată mare. Practic, România exportă subvenția prin materia primă.(2 iulie 2020)

 

Românii caută cel mai mult carnea de porc, chiar și înaintea cărnii de pasăre şi de vită. Cu toate acestea, nevoia de consum este acoperită din producția internă doar în proporție de 30 de procente. 


2017_6large_Pig_by_other_names.jpg

Link spre comentariu
Acum 1 minut, GEO 53 BN a spus:

Apropo de clipu'de mai sus!

Cred ca omu'(ardeleanu') a pornit afacerea doar atunci cind a avut, in batatura,  suficient de multi porci , incit afacerea sa nu se opreasca.

Ce-i  demn de toata stima, e ca  omu',a construit initial (parca) un abator , apoi o crescatorie de porci. Banuiesc ca acolo, ardeleanul are si o maternitate, de unde obtine  purceii, pe care, dupa ințărcare ii  ingrasa, pentru ca nu cred, ca achizitioneaza porci de la oamenii din imprejurimi. In felul acesta omu are tot timpul porci grasi numa buni de sacrificat. Numai  asa  afacerea poate merge  non stop!

Acum ce le da de mincare porcilor, cum ii ingrasa, este problema lui! Cit priveste ''adaosurile'' la hrana porcilor, ce sa zic?  Credeti ca numai acolo, la ferma respectiva, se practica indoparea animalelor cu tot felul de bazaconii?  Peste tot se procedeaza  asa. Chiar si in marile complexe industriale, cu mii sau milioane de animale,se procedeaza la fel. Sa nu credeti ca acolo totul este perfect!

Cine vrea cu totdinadinsul sa manince doar ceva curat fara alte ''bazaconii'', n-are decit sa-si  creasca animalele , pasarile, in propria batatura ,numai cu produse bio, gen, porumb, floarea soarelui, soia etc, etc, fara  sa le vaccineze cind apare cite-o ''pandemie''!  Doar la tara o sa vezi asa ceva!

Link spre comentariu
13 minutes ago, GEO 53 BN said:

numai cu produse bio, gen, porumb, floarea soarelui, soia etc

Alea nu sunt bio , solul este stropit cu ierbicid ,en gros , ba mai se pun sicative inainte de recoltare.....( sa nu mai spun de dozajul "la ochi "de la noi pe principiul : pune acolo ca lumea,sa foloseasca....)

A fost la nemti un scandal dar repede ascuns sub pres pt ca ar fi pierdut multi bani....:

berea contine cantitati ingrijoratoare de ierbicid......si alte chimicale folosite in agricultura.

Link spre comentariu

Apropo de taiatul porcului...exista in zona noastră un obicei legat de copiii mici in ziua când se tăia porcul....dupa ce se pârlea porcul ,se curăța si spala cu apă fierbinte...faceam din cutii de conseve așa-numitele ”răzătoare” in fapt fundul cutiei era găurit cu un cui de 20-30 ori si cutiile deveneau un excelent ”rașpel” pentru mizeria de pe șorici....dupa spalatul final cu apă fierbinte se întindeau pe porc câteva prosoape si o pătură asfel încât să fie bine acoperit ...operația era necesară pentru înmuierea șoriciului...înainte de a se îndeparta patura pentru tranșare,noi,cei mici, ne urcam pe porc și îl călăream!...tata lua cu un deget sânge din tăietura de la gât și ne făcea câte o cruce pe frunte la fiecare...ne spunea că asta ne face mai voinici și mai sănătoși!....minute întregi mă frecam pe frunte cu apa și săpun ca să-mi dispară sângele de pe frunte....din păcate,s-au dus de mult vremurile alea!

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări