GEO 53 BN Postat Noiembrie 20, 2020 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2020 La 18.11.2020 la 17:20, GEO 53 BN a spus: In anii '60 cind eram copil, se organiza prin 15 august o sarbatoare numita Ziua minerului( la noi fiind mina). In acea zi de sarbatoare se minca si se bea la greu, de multe ori lasindu-se si cu cite-o ''batalie''. Tambalaul se petrecea pe pasunea dintre colonia miniera , mina propriu zisa si comuna Chiesd. ''Armele'' erau sticlele de,bere, vin, si pietrele de pe calea ferata miniera. Dupa ce ''batalia'' se aplana (cu greu), apareau protagonistii, plini de vinatai, si rani, impartind sudălmi si amenintari. De regula veneau militienii care aplanau conflictele dintre dintre tabere! Bautura favorita era țuica, vinul, vermutul, si berea de Oradea. Mincarea care se vindea cel mai bine erau in general, cirnatii prajiti. Pe atunci la noi nu se stia (inca) de mititei. Portiile de cirnati erau asa de mari incit o familie obisnuita putea minca pe saturate. Cum nici noi copiii nu puteam lipsi de la ''sarbatoare'', abia asteptam sa se iște cite-o batalie! In timp, ''manifestarile'' de acest fel au devenit din ce in ce mai rare, stingindu-se cu tot. Chiar si sarbatorea Zilei minerului a disparut cu totul inca de prin anii '70. Link spre comentariu
alcon Postat Noiembrie 20, 2020 Partajează Postat Noiembrie 20, 2020 IRVA şi ICVA recicla sticle, biciclete şi copii. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Noiembrie 20, 2020 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2020 Intradevar, in acele vremuri, chiar sa recicla, nu ca si acum. De ceva vreme s-au instalat in orase si unele localitati, containere din plastic, unde sint aruncate ambalajele din sticla aduse de catre oameni. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faci, e sa le spargi! Pe vremea lui ''ceasca'' s-au produs mai multe accidente, cind sticlele recuperate, n-au fost curatate corespunzator, trimitindu-le la imbuteliat, fara sa le verifice. Stiu ca in acei ani s-a facut mare vilva, cind intr-o sticla de bere , era un soricel. Acum 3 minute, GEO 53 BN a spus: Intradevar, in acele vremuri, chiar sa recicla, nu ca si acum. De ceva vreme s-au instalat in orase si unele localitati, containere din plastic, unde sint aruncate ambalajele din sticla aduse de catre oameni. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faci, e sa le spargi! Pe vremea lui ''ceasca'' s-au produs mai multe accidente, cind sticlele recuperate, n-au fost curatate corespunzator, trimitindu-le la imbuteliat, fara sa le verifice. Stiu ca in acei ani s-a facut mare vilva, cind intr-o sticla cu bere , plutea un soricel. Link spre comentariu
valivoi Postat Noiembrie 20, 2020 Partajează Postat Noiembrie 20, 2020 Cum mai faceau ei soarecii pe vremuri pluta pe spate in bazinele de fermentare. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 20, 2020 Partajează Postat Noiembrie 20, 2020 Pe vremea aia, înainte de a deschide o sticlă de bere, o agitam şi urmăream să nu aibă ,,scame,, de drojdie care pluteau înăuntru.Dacă se mişca ceva prin bere, o duceam imediat înapoi, o primeau fără comentarii.... De băut direct din sticlă evitam...mai ales de când auzisem chestia cu şoareci semidescompuşi găsiţi în sticle. Link spre comentariu
Mircea Postat Noiembrie 20, 2020 Partajează Postat Noiembrie 20, 2020 Reciclatul e chestie de educatie. Nu educatie de scoala, ci una civica. Se poate recicla bine mersi, daca vrei. Insa nu se poate in societatea actuala. Astia cu hobbyuri mai recicleaza, restul populatiei arunca direct la tomberon. PS: Am trecut practic prin toata Europa. E greu sa reciclezi acolo unde nu exista constiinta civica, nici cu nspe mii de cutii si containere disponibile. Romanii nu sunt "fruntasi", dar nici departe. Poate in viitor sa evolueze planeta, deocamdata consumam. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Noiembrie 21, 2020 Autor Partajează Postat Noiembrie 21, 2020 La noi in casa, de exemplu, hirtia, PET-urile si ambalajele metalice, le introducem intrun sac din plastic de culoare verde galbui, dupa care le , introducem intr-o pubela. Tot la doua saptamini scoatem pubela in fata casei, de unde angajatii RETIM, le ridica. Ambalajele din sticla le aruncam intr-un un container plasat la intrarea in localitatea Bucovăț. Gunoiul menajer (resturi de legume, fructe, seminte etc) le ducem la gradina, unde-l aruncam intr-o compostiera pe care am primit-o gratis de la primaria din Bucovăț. Practic reciclam totul! Chiar si oasele rezultate din prepararea mincarii, la bucatarie , le dăm cateilor vecinei, care se bucura mult, cind ma vad ca ma duc spre gard. Catelusa Huski simte cind ma duc cu oase si alte resturi, asteptindu-ma la gard. In schimb am vazut si vecini , pe care-i doare exact in cur, cind e vorba de reciclat, aruncind totul de-a valma in pubela. Am intrebat pe un vecin care aruncase si alte resturi in pubela, de ce nu le depoziteaza selectiv! Stiti ce mi-a raspuns? Pai angajatii RETIM de ce sint angajati! Link spre comentariu
BRANCA Postat Noiembrie 21, 2020 Partajează Postat Noiembrie 21, 2020 Geo.Pana nu se taxeaza sau se amendeaza lumea nu se vor apuca oamenii de reciclare.Sa-ti spun una din Belgia,c-o romanca.N-a sortat gunoiul si l-a dus la tomberon.S-a trezit cu "organu" la usa."Dvs sunteti X"?"Da"."N-ati sortat gunoiul"."Nu exista asa ceva"!"Pai chitantele astea cu numele dvs sunt in gunoi"...Amenda a fost de cateva sute de euro!! Mai sunt si recompensari pt reciclare.In Austria bagi sticla de plastic in locatii stabilite si-ti dau ceva eurocenti pe bucata. Nu stiu daca ai fost in Bucuresti pe langa un depozit de gunoi.Sunt adevarati "munti" si mii de pescarusi.Un miros de te doboara!Noroc ca acum le ecologizeaza,adica le acopera cu folie si pamant.Pe viitor,daca nu vor face reciclare,nu vor avea unde sa depoziteze gunoaiele!! Consumismul asta "fara numar" si plasticaraia tot "fara numar" ne vor sufoca!Daca ai mers prin tara cred ca ai vazut "padurile" de pungi de plastic pe la nga localitati sau sticlele plutitoare pe ape... La Orsovain golf,pe Dunare,se aduna cateodata mii de sticle de plastic... Link spre comentariu
BRANCA Postat Noiembrie 21, 2020 Partajează Postat Noiembrie 21, 2020 Geo.Sa-ti povestesc una buna.Am venit ieri de la Bucuresti si ne-am oprit la o benzinarie OMV,langa Strehaia.In spatele benzinariei era terenul denivelat,cobora cam 4 m.Pe iarba ce crezi?Ditai tufa de pastrav de fag!Nu am pozat-o ca ne grabeam.Cred ca avea 2-3 kg!Un tip de pastrav mai rar,albastru.Englezii ii zic "blue oister".S-ar parea ca merge pana tarziu in iarna... Pun aici o poza dupe net cam cum arata.In tufa de-o vazusem eu erau si unele cu palarii de 10cm!Si parca era mai frumos albastrul ca in poza asta. Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 21, 2020 Partajează Postat Noiembrie 21, 2020 Acum 2 ore, GEO 53 BN a spus: In schimb am vazut si vecini , pe care-i doare exact in cur, cind e vorba de reciclat, aruncind totul de-a valma in pubela. Am intrebat pe un vecin care aruncase si alte resturi in pubela, de ce nu le depoziteaza selectiv! Stiti ce mi-a raspuns? Pai angajatii RETIM de ce sint angajati! Astia trebuie arsi acolo unde-i doare mai rau: la punga. Si în caz de recidiva, condamnati la locul de munca. La sortat gunoaie, cu plata în acord. Fara posibilitati de eschiva ("frezoane", etc.). Link spre comentariu
d2134 Postat Noiembrie 21, 2020 Partajează Postat Noiembrie 21, 2020 (editat) Acum 3 ore, GEO 53 BN a spus: Am intrebat pe un vecin care aruncase si alte resturi in pubela, de ce nu le depoziteaza selectiv! Stiti ce mi-a raspuns? Pai angajatii RETIM de ce sint angajati! Are si el dreptatea lui. Am vazut un reportaj pe tema asta facut in Franta acum vreo 25 de ani. Acolo, in localitati mici, firmele de salubrizare incaseaza bani de la primarie pentru deseurile menajere dar pentru cele reciclabile (metal, sticla, plastic) platesc. Pina la urma primaria plateste doar diferenta si banii aia ii imparte pe cap de locuitor. Daca cetateanul plateste mai putin daca sorteaza, atunci sorteaza. Daca nu, lasa sa sorteze angajatii RETIM. Editat Noiembrie 21, 2020 de d2134 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Noiembrie 21, 2020 Partajează Postat Noiembrie 21, 2020 1 oră în urmă, franzm a spus: Si în caz de recidiva, condamnati la locul de munca. La sortat gunoaie, cu plata în acord. Fara posibilitati de eschiva ("frezoane", etc.). In baza a CE? legea bunului simt? avint ecologist sau? Exista Lege sau un paragraf undeva pentru asta? Nu exista. Marea brambureala a aparut dupa anii 2000, pina atunci inca se foloseau masiv ambalaje de sticla recuperabile. Alea nu le gaseai aruncate pe toate vaile si pasunile deoarece costau. Cind marile firme au tras linia, au vazut ca ies mai ieftin cu ambalajul de plastic, scapau de colectare, transport mai usor, spalare, reciclare a ambalajelor sparte au renuntat rapid la sticla si asa ne`am procopsit cu porcatiile de plastic. Acuma e mare balamuc cu pungile de plastic insa sticlele din PET ramin. Cind se va trece la sticla se va mai termina cu toate PET-urile aruncate, sa fereasca sfintul sa vedeti cum arata un riu dupa niste ploi mari, e o flota de milioane de sticle plutitoare pe cele mari, Muresul era plin de pe un mal pe celalalt de sticle, probabil ajungi pina la Marea Neagra unele. Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 21, 2020 Partajează Postat Noiembrie 21, 2020 (editat) La noi reciclatul e o poveste SF. Desi in oras se aduna separat plasticul, hirtia si gunoiul menajer, in saci primiti gratis (pt. plastic si hirtie), la multi li se filfiie. Pun plastic in sacii cu hirtie, sau invers, pentru ca le e lene sa desfaca sacul la gura. Altii, nu stiu de unde au vazut asta, le amesteca ca "dom'le, tot la un loc le pun, am vazut eu"! Altii, de jmecheri, arunca plastic in conteinerul cu hirtie si petre in cel pentru sticla. Asa, de-al naibii! Aici de vina sunt si autoritatile. In Germania, daca le amesteci, platesti o amenda destul de maricica, si-ti trece repede lenea!!! Cica, din ianuarie, la anul, platim 50 bani, garantie, la sticla. Daca dai sticla la schimb, e OK. Daca nu, poti veni cu sticlele goale, nu multe, un bax, doua, separat si primesti bani pe ele. Dupa cum il stiu eu pe roman, va da 50 bani in plus, apoi va arunca sticla, ca si pina acum. Probabil, fericiti, vor fi tiganii, cara vor aduna sticlele de prin gunoi, si le vor preda la centre, cum faceau cu sticlele obisnuite, pe vremea impuscatului. Dar, cine stie, poate cei 50 de bani, vor fi un stimulent bun. In program, nu intra sticlele mai mari de 3 litri, daca tin bine minte. Acuma ce sa zic, sticlele din plastic au avantajele lor, principala e ca mai usoara si ocupa mai putin loc dupa utilizare. Au imi iau cite un bax de apa, il pun in portbagaj si il duc acasa. Totul face cam 12 kg, hai, cu plasticul 12,5 kg. Daca iau in sticle de sticla, greutatea devine cel putin 17 kg, poate mai mult! Editat Noiembrie 21, 2020 de icar Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Noiembrie 21, 2020 Administratori Partajează Postat Noiembrie 21, 2020 Degeaba le pui tu sortate fiecare la locul său ca... cei de la salubrizare le amesteca, am vazut cu ochii mei in Bucuresti. Le-au pus toate gramada intr-un singur camion. Acum 9 minute, icar a spus: cum faceau cu sticlele obisnuite, pe vremea impuscatului. nu mai sunt tiganii de pe vremea aia... acum au palate si mertane, tot romanii or sa le stranga Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 21, 2020 Partajează Postat Noiembrie 21, 2020 Branca, trebuia sa aduni buretii, sunt exceptionali! Vasile, nu stiu cum e in Bucuresti, dar aici sacii nu se amesteca, merg separat la depozite. Normal, acolo deseurile mai sunt sortate inca o data, ca sunt destui caposi, cum zicem mai sus! Link spre comentariu
Postări Recomandate