GEO 53 BN Postat Iunie 7, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 7, 2018 (editat) La voi tuica se fierbea doar o singura data? La noi se fierbe de doua ori. La tuica fiarta odata, i se spune ''votca'' pentru ca este slaba. Fiarta a doua oara,aceea e tuica adevarata”! Primul jumatate de litru(aproximativ) ce curge se colecteaza si se foloseste la frectii. Noi aveam un vas(cada-i spune la noi) in care puneam prunele la fermentat de circa 15 de măji(o majă are 100 kg),deci 1,5 tone. Borhotul se fierbe iarna sau primavara devreme. Periodic se verifica ,ca ''podul'' sa nu se sparga. Daca apareau fisuri(foarte rar se intimpla asta) se astupau cu lut. Aveam un cazan de 25 de videri(galeti) in care fierbeam tuica. Avind multe prune, fierbeam cite-o saptamina. De multe ori, a doua distilare, nu reuseam s-o terminam intr-o zi. Aveam un vagonet de mina de 1100 kg fara roti si cam strimb in care tineam apa pentru condensarea vaporilor de tuica. Editat Iunie 7, 2018 de GEO 53 BN Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 7, 2018 Partajează Postat Iunie 7, 2018 33 minutes ago, GEO 53 BN said: La tuica fiarta odata, i se spune ''votca'' pentru ca este slaba. Daca ai fi gustat Krepkaya Strong, iti schimbai parerea despre vodca... Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iunie 7, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 7, 2018 (editat) 54 minutes ago, doru3160 said: Daca ai fi gustat Krepkaya Strong, iti schimbai parerea despre vodca... Doru, Batrini-i spuneau ''votca'' si nu era nici pe departe asemanatoare cu votca autentica. Era o bautura slaba tulbure. Borhotul se fierbea pina cind un paharel de ''votca'' aruncat pe cazan sau ''comănac'', (partea de deasupra cazanului unde se adunau vaporii)vaporii se aprindeau la apropierea unei flacari. Culoarea flacarii batea spre violet. Cind nu se mai aprindea ,se oprea cazanul(aruncindu-se apa peste lemnele aprinse) si se golea de continut,cazanul, dupa curatat si spalat, fiind umplut cu o alta sarja de borhot. Se continua pina se termina tot borhotul. Dupa aceea, cazanul se curata temeinic spalindu-se bine sa nu ramina nimic pe interiorul cazanului si apoi se umplea cazanul pina la un anumit nivel cu ''votca''. Se aprindea focul si se urmarea cu atentie ca sa nu fie foarte prea puternic(focul). A doua fierbere (distilare) se facea cu multa rabdare. Se verifica periodic cum se mentin ''margelele'' pe marginea paharului dupa scuturat,paharelul fiind astupat cu palma. Votca nu mi-a placut niciodata. Am baut odata un paharel de votca Cristal si mi s-a facut greata . De atunci n-am mai pus votca-n gura. Poate fi votca ,votcilor! Tuica de prune este mama bauturii, bauta, binenteles, cu masura! Dupa un paharel de tuica ti se face-o foame, de-ti vine sa maninci si lemne. Nu stiu daca v-ati dat seama dar aici era vorba de cazanul propriu,al tatalui meu, nu de cazanul la care mergeau cei care n-aveau cazan. Editat Iunie 7, 2018 de GEO 53 BN Link spre comentariu
flomar60 Postat Iunie 7, 2018 Partajează Postat Iunie 7, 2018 Acum 11 ore, GEO 53 BN a spus: Tuica de prune are taria de 50-52 grade,nu mai mult. Pusa intr-un paharel,astupat cu palma si scuturata bine trebuie sa faca ''margele'' care sa tina destul de mult. Tuica curata de prune, este un medicament curat,consumata in cantitati rezonabile. Chiar daca te imbeti ''manga'', dupa ce trezesti din betie, nu te doare capu'.... Tuica ''cruda'', imediat ce este facuta, are gust de alcool. Tuica trebuie sa stea un timp si abia dupa aceea se poate bea,gustul de alcool disparind. Cu cit este mai veche, cu atit este mai buna.... Aveti dreptate!...In zona mea se face tuica din tescovina-ce ramane dupa stoarcerea strugurilor,pentru ca nu avem livezi de pruni sau caise sau alte fructe...eu o fac intotdeauna dublu distilata la cazan mic ,de 6-7 vedre...in jur de 30-40 litri pe an imi ajung,asta cu ce mai dau si la prieteni...50-55 grade maxim trebuie sa aiba altfel miroase a alcool....pentru ca tescovina este destula ,dupa ce fac cantitatea necesara pentru baut pentru anul care va veni-nu beau niciodata din productia curenta!-se continua procesul de distilare si scoatem material mai slab,30-35 grade....o cantitate mica din aceasta tuica slaba se foloseste pentru diverse "plati"....restul se stocheaza si este pusa la distilat in anul urmator,impreuna cu viitoarea cantitate de tescovina....un produs special -pentru noi!- este visinata facuta in casa cu visine din pomul personal...va asigur ca are o aroma deosebita! Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iunie 7, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 7, 2018 (editat) Fii sigur ca sint convins de asta! Editat Iunie 7, 2018 de GEO 53 BN Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 7, 2018 Partajează Postat Iunie 7, 2018 (editat) 1 hour ago, GEO 53 BN said: Votca nu mi-a placut niciodata. Am baut odata un paharel de votca Cristal si mi s-a facut greata . Cred si eu...daca doar vodca Cristal a fost la comparatie, e firesc sa fie tuica mult mai buna.Dar si o vodca de calitate poate face placere, mai ales cand nu ai la indemana o sursa de tuica buna.Eu a trebuit tot timpul sa cumpar, si am gasit vodca ruseasca sau poloneza, care era acceptabila la pret si calitate. Si cum tuica buna ramane in batatura si cea la vanzare e cum e, am preferat vodca de calitate, pt ca e mai curata decat restul spirtoaselor.Asta cand eram mai tanar.Acum m-am cam lasat de sportul asta, nu prea beau tarie daca am de ales. Editat Iunie 7, 2018 de doru3160 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iunie 7, 2018 Partajează Postat Iunie 7, 2018 Pe la bunici ii spune suzla la prima distilare. La 30 de grade tuica e buna doar de frectie la piciorul de lemn, nu la altceva. Tuica se bea cu paharutul nu cu halba si nici alea multe, doa unu! Pe vremuri marea problema ere "serpoaia", teava de cupru folosita pentru condensare, aia se gasea greu si trebuia cupru pur nu porcarii tiganesti. Stiu ca bunicul cu greu a facut rost de o bucata din Cluj. Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 7, 2018 Partajează Postat Iunie 7, 2018 (editat) Cea mai slaba tuica am baut-o in Arges.Nu stiu daca asa e in acea zona, sau eu am nimerit rau, dar m-am ofticat la niste sarbatori petrecute la un prieten cu tuica lor, ce o beau cu cana de ceai.O mai si fierbeau... Editat Iunie 7, 2018 de doru3160 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iunie 7, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 7, 2018 (editat) 41 minutes ago, doru3160 said: Cea mai slaba tuica am baut-o in Arges.Nu stiu daca asa e in acea zona, sau eu am nimerit rau, dar m-am ofticat la niste sarbatori petrecute la un prieten cu tuica lor, ce o beau cu cana de ceai.O mai si fierbeau... 50 minutes ago, doru3160 said: Cred si eu...daca doar vodca Cristal a fost la comparatie, e firesc sa fie tuica mult mai buna.Dar si o vodca de calitate poate face placere, mai ales cand nu ai la indemana o sursa de tuica buna.Eu a trebuit tot timpul sa cumpar, si am gasit vodca ruseasca sau poloneza, care era acceptabila la pret si calitate. Si cum tuica buna ramane in batatura si cea la vanzare e cum e, am preferat vodca de calitate, pt ca e mai curata decat restul spirtoaselor.Asta cand eram mai tanar.Acum m-am cam lasat de sportul asta, nu prea beau tarie daca am de ales. Pai in anii aceia,nu gaseai alta votca. Colegii cu care-am fost la ''baute'' ma tot indemnau sa beau,spounind ca este foarte buna. Eu n-am fost niciodata amator de ''spirtoase''cu toate ca la noi in casa era tot timpul tuica facuta, ''loco'' . Un paharel de tuica de casa nu-l prea refuzam. Ma limitam la un paharel si-atit! Dar atit! Mai incoace ''pun limba'' pe tuica doar la vreo petrecere,nunta, sau cind sint in vizita la vreu-n prieten. De cind cu problemele de sanatate am rarit-o cu bautura. Berea ce-o mai beau cu placere! Medicul curant, nu mi-a interzis total consumul de bautura. Mi-a recomandat sa consum rar bauturi si asta doar in cantitati mai mult decit ''rezonabile''. Eu am hotarit sa ma rezum la a consuma rar si putin, bauturi alcoolice! Editat Iunie 7, 2018 de GEO 53 BN Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 7, 2018 Partajează Postat Iunie 7, 2018 (editat) Pe vremea aia, gaseam in comertul socialist, fara prea mari eforturi, Zytnia, Wyborowa, Krepkaya, Krepkaya Strong si nu le mai retin. Se vindeau cu 50-55 lei sticla de jumate, si in cercul meu de prieteni le preferam cand aveam chef de ceva tare.Erau fara dureri de cap Editat Iunie 7, 2018 de doru3160 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iunie 7, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 7, 2018 6 minutes ago, doru3160 said: Pe vremea aia, gaseam in comertul socialist, fara prea mari eforturi, Zytnia, Wyborowa, Krepkaya, Krepkaya Strong si nu le mai retin. Se vindeau cu 50-55 lei sticla de jumate, si in cercul meu de prieteni le preferam cand aveam chef de ceva tare.Erau fara dureri de cap Pai votca este facuta din cereale(secara) si de aceea este mai sanatoasa decit alte bauturi inafara de tuica din prune,care asa cum am mai spus,este ''mama'' bauturilor (alcoolice)! Link spre comentariu
alcon Postat Iunie 7, 2018 Partajează Postat Iunie 7, 2018 4 hours ago, doru3160 said: Daca ai fi gustat Krepkaya Strong, iti schimbai parerea despre vodca... Da, da, da! Krepkaya Strong se asocia foarte bine cu tigarile chinezesti, o combinatie de succes,, ce vremuri... Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 7, 2018 Partajează Postat Iunie 7, 2018 Havana Rum era mai bun decât Stalicinaia ... Link spre comentariu
alcon Postat Iunie 7, 2018 Partajează Postat Iunie 7, 2018 Oricum, mie imi placeau amandoua, le consumam cu aceeasi placere, in functie de ce era pe masa, calitatea batea la cur orice este pe piata "capitalista" de astazi. Link spre comentariu
doru3160 Postat Iunie 7, 2018 Partajează Postat Iunie 7, 2018 (editat) Asa e, nu stiu cum de-am putut uita de Stalicinaia si Russkaya vodka...Cu Havana Rum nu m-am prea impacat.Nu ca n-ar fi fost buna, dar cred ca a fost doar chestiune de gust. Editat Iunie 7, 2018 de doru3160 Link spre comentariu
Postări Recomandate