Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?


Postări Recomandate

Salutare colegi,

Ca tot e vara ,pietele fiind napadite de cirese si capsuni(mai putini), mi-am adus aminte de o patanie petrecuta,acum multi ani .

In apropierea bunicii era o familie care cultivase capsuni in gradina,care nu era ingradita. Deja incepusera sa se coaca iar noi, copii, ne faceam planuri cum sa dam iama-n ei. Intr-o seara cind se intunecase ,ne-am gindit sa mergem sa mincam niste capsuni. Am pornit spre biserica situata pe deal, de unde puteam sa mergem prin capatul gardinii la capsuni . Am stat o vreme la pinda ,pina cind ne-am convins ca stapinul capsunilor ,nu era in gradina. Ne-am apropiat tiptil de locul unde erau capsunii. Cum capsunii erau tinta ''hotilor'', fiind calcat de mai multe ori,stapinul lor , isi facuse obiceiul de a sta de multe ori la pinda ,in speranta ca va pune mina pe ei. Fiind tirziu ne gindeam ca omul sa dus la culcare. Am intrat in gradina si am inceput sa cautam capsunii copti. Chiar in capatul gradinii erau citeva rinduri de porumb. Deodata ne-am trezit cu stapinul lor aproape de noi. Am luat-o la fuga care-ncotro,el fugind dupa noi. Fiind mai iuti de picior,am reusit sa scapam de el.  Vazind ca n-a putut pune mina pe nici unul,a inceput a striga, hotii,hotii! Nu ne-am oprit, decit atunci cind am ajuns la drum. Am plecat fiecare catre casa,speriati si cu frica-n sin. Acasa ai mei m-au luat la intrebari,certindu-ne ca am stat atita  la joaca. Am ''ticluit ''o minciuna,pe care am crezut-o si noi, parintii nefiind pe deplin,convinsi de versiunea prezentata. A doua zi ne-am intilnit si am convenit sa nu mai mergem la furat capsuni,riscul de a fi prinsi, fiind mare.

 

Va mai amintiti de cutiile de chibrite, din carton mai subtire,cu diferite imagini pe ele?  Eu am avut o colectie de cutii cu care ma mindream la prieteni. Cind aveam dubluri, faceam schimburi cu alti baieti. Apoi au reaparut cutiile din fisii subtiri din lemn,care nu mai aveau desene pe ele. Intr-o zi,mama, suparata ca sint dezordonat,mi-a aruncat cartoanele in foc. Nu va spun cit de năcăjit am fost.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
46 minutes ago, GEO 53 BN said:

 

Va mai amintiti de cutiile de chibrite, din carton mai subtire,cu diferite imagini pe ele?  

La un moment dat aveam o sacosa de bete, pt ca din cutii mi-am facut primele organizatoare pt piese. Din sutele de cutii sacrificate, mai am doar cateva  lipite, care nu s-au distrus din cauza uzurii si a vremii.Era varianta cea mai ieftina dar si la indemana in anii 80.

https://postimg.cc/gallery/3dh7t6hmi/

Valorile erau in ordine crescatoare, insa in grupul ramas am salvat doar ce merita salvat, restul fiind distruse.

Pozele nu m-au prea interesat...:rade:

 

Editat de doru3160
Link spre comentariu
1 hour ago, GEO 53 BN said:

Va mai amintiti de cutiile de chibrite, din carton mai subtire,cu diferite imagini pe ele?  Eu am avut o colectie de cutii cu care ma mindream la prieteni. Cind aveam dubluri, faceam schimburi cu alti baieti. Apoi au reaparut cutiile din fisii subtiri din lemn,care nu mai aveau desene pe ele. Intr-o zi,mama, suparata ca sint dezordonat,mi-a aruncat cartoanele in foc. Nu va spun cit de năcăjit am fost.

 

Cu aceasta ocazie am cautat si gasit doua link-uri despre cutiile de chibrituri din vremurile trecute.

https://etimpu.com/2011/02/24/amintiri-din-epoca-de-aur-ep-16-cutii-de-chibrituri-anii-70-80/
http://clujwebstory.ro/propaganda-comunista-de-pe-cutiile-de-chibrituri/

 

 

Editat de alcon
Link spre comentariu

Salutare colegi,

Ieri dupa masa, am plecat la gradina sa vad cum se prezinta cele semanate sau rasadite. In gradina vecinilor sint multi pruni a caror fructe sint de un rosu inchis. Prunele incep sa se coaca vara,pe al sfirsitul lunii iulie, inceputul lunii august. La noi, la acest soi  de prune,le spune prune dăbălane. Sint foarte dulci si zemoase. Datorita frigului din primavara, multi pomi infloriti au inghetat. Fructe sint extrem de putine. Am vazut meri,pruni,caisi,piersici,peri, fara fructe, anul trecut fiind plini de fructe.

Judetul Salaj fiind renumit pentru numarul mare de pruni ,este renumit si pentru tuica de calitate, care se ''fabrica''. De cind ma stiu, tuica sa facut in fiecare an. Pe vremea lui ''ceasca''era complet interzis sa faci tuica acasa. Multi oameni si-au facut cazane de fiert tuica, in felul asta nemaifiind obligati sa dea ''uium'' direct proportional cu cita  tuica iesea din ''borhotul'' dus la cazanul autorizat. Intre seful de cazan si cel care ducea borhotul la fiert,era o intelegere tacita,in sensul ca se declara ca,cantitatea de tuica iesita era mai mica decit, cantitatea reala. In felul asta toata lumea era multumita. Fiind tot mai  multe cazane (ilegale),cantitatea de tuica predata statului era tot mai mica. Militia facea tot mai des razii razii ,confiscindu-se nu foarte multe cazane. Oamenii au trecut la ''momirea'' militienilor cu tuica. Efectul s-a vazut rapid in anii ce-au urmat,numarul de cazane confiscate scazind. Cum existau destul de multe ''cozi de secure''(topor), rapoartele lor indicau ca, numarul de cazane a crescut,in loc sa scada. In consecinta, seful de post a fost mutat in alta localitate, (pe motiv ca s-a dat cu ''dusmanu'')in locul lui fiind adus un sergent major tinar, uns cu toate alifiile. In perioada imediat urmatoare s-a constatat un numar mare de cazane confiscate. Tata aflindu-se in relatii bune cu el, venind destul de des pe la noi,l-a intrebat ,printre altele,cum de s-au confiscat atitea cazane,intr-o scurta perioada de timp. Acesta i-a spus lui tata, ca noaptea, tirziu,dupa miezul noptii iese prin sat uitindu-se la casele pe linga care trecea. Daca iesea fum pe horn, nota numarul de casa. Tinarul militian se intreba,de ce unii oameni fac foc noaptea, dupa miezul noptii. Explicatia era doar una. Faceau tuica! In ziua urmatoare mergea pe la cel vizat si intra-n discutie cu el. Daca nu-l imbia cu tuica,il trecea pe lista neagra, iar la prima razie raminea fara cazan. Cu timpul vestea a ajuns repede la urechile oamenilor, multi dintre acestia procedind  la fel cu seful de post. Multi au refuzat sa asculte de sfatul binevoitorilor ,raminind fara cazane.

Nu stia nimeni cind se va face razie,inafara de cei care erau avertizati de seful de post. Veneau, noaptea, cite 5-6 autobuzele pline cu militieni  care se imprastiau prin sat la adresele indicate,  confiscindu-le cazanele. Multi, care n-au ascuns cazanul cum trebuie ,au ramas si ei fara cazan. In scurt timp si-au facut alte cazane.

Voi continua si miine cu acelasi subiect.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Pai da , militienii ( ca reprezentanti ai statului opresiv  :) )  vegheau ca din cota de tuica colectata de la sateni sa se plateasca o parte din toate investitiile celebre in acea epoca : scoli , spitale , CFR / sosele , iluminat public , inclusiv amaratele de pensii si ajutoarele sociale pentru ceapiști .

Pai da , alcoolicii trebuiau sa suporte toate astea .

In prezent , fumatorii sunt supusi unui regim financiar asemanator , taxele pe tutun sunt exagerate .

De ce ?

Nevoia de bani fara discernamant a statului opresiv condus de strainii de neam  si exploatarea viciilor populimii ...

Cine era de vina ?

Statul cu reguli si legi antiromanesti sau vigilenta sergentilor majori din cadrul Militiei Comuniste ?

Eee ?

Oare de ce in prezent nu se vinde la niciun supermarket bautura traditionala numita  țuică ?

A , e naturala , mega giga ultra supra accizata cu taxe , timbre si impozite  si nu poate fi falsificata ?

Toti romanii cunosc gustul inconfundabil al tuicii .

Mda , supermarketurile merita ignorate total  pentru ca nu respecta traditiile romanesti si nu au preturi corecte .

Niste jigodii multinationale , la fel ca si sclavii care si-au vandut sufletul pentru nimic .

De aia sunt impotriva oricarei firme multinationale , determina ( contra cost ) ca unii , mai slabi de inger sa-si vanda sufletul  !

Eu vreau tuica traditionala , la pretul corect , si nu accept ca jigodiile care urmaresc doar cresterea profitulului multinationalelor (  care isi vand otravurile in supermarketurile din România ) sa aiba un cuvant de spus  .

Da , sunt multi useri calificati care sunt sclavizati de multinationale ( inclusiv aici pe Elforum ) si ma vor ataca pentru opinia mea , dar ii invit sa emigreze grabnic in tarile de origine ale multinationalelor pe bani mai multi , alaturi de restul sclavetilor din fostele colonii africane :) , sa #reziste etc .

Vor primi frimituri mai mari , in acest fel isi vor astâmpăra foamea cronica .

Ei isi merita soarta .

 

 

 

 

 

 

Link spre comentariu

Victore!

In anii aceia litrul de tuica, autetica, din prune,fara alte ''poame''(fructe) se vindea cu cca.45-50 lei litrul.  Daca era mai veche se vindea si mai scump. Acum tuica este scumpa pentru ca este un brand,cu toate ca nu se deosebeste deloc de tuica produsa in gospodarie.  Tuica de prune are taria de 50-52 grade,nu mai mult. Pusa intr-un paharel,astupat cu palma si scuturata bine trebuie sa faca ''margele'' care sa tina destul de mult. Tuica curata de prune, este un medicament curat,consumata in cantitati rezonabile. Chiar daca te imbeti ''manga'', dupa ce trezesti din betie, nu te doare capu'. Cu toate ca sint nascut,crescut in Salaj, nu sint bautor de tuica. Consum foarte rar si in cantitati extrem de mici.

Si inca un lucru pe care am omis sa-l spun. Tuica ''cruda'', imediat ce este facuta, are gust de alcool. Tuica trebuie sa stea un timp si abia dupa aceea se poate bea,gustul de alcool disparind. Cu cit este mai veche, cu atit este mai buna.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
10 minutes ago, Ion_Bumbu said:

Si ai ratat Carpati?

 

Nu! Pe aceasta panoplie, intr-adevar, nu se afla celebrul pachet de Carpati fumat de toata lumea, baieti si fete, in scoala, liceu si facultate.
Cele mai bune tigarete Carpati erau, in ordine, cele de Timisoara, Sf. Gheorghe, Bucuresti, Tg. Jiu, Iasi, Ramnicu Sarat.

Aici puteti sa aflati ce pachete de tigarete se puteau gasi si in alte tari.
http://cigarety.by/country.php?n=20&l=0

 

 

Link spre comentariu

Litoral, Amiral, Aroma, Diplomat si asa cum spunea mai sus... Carpati fara filtru.Cele cu filtru nu stiu cine le putea suferi.La Select mi-a placut doar ambalajul.Era mai rezistent decat cele din hartie.De pe panoplia de mai sus, doar Tractor si Covasna n-am vazut in acele vremuri.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Acum 32 minute, GEO 53 BN a spus:

Victore!

In anii aceia litrul de tuica, autetica, din prune,fara alte ''poame''(fructe) se vindea cu cca.45-50 lei litrul.  Daca era mai veche se vindea si mai scump. Acum tuica este scumpa pentru ca este un brand,cu toate ca nu se deosebeste deloc de tuica produsa in gospodarie.  Tuica de prune are taria de 50-52 grade,nu mai mult. Pusa intr-un paharel,astupat cu palma si scuturata bine trebuie sa faca ''margele'' care sa tina destul de mult. Tuica curata de prune, este un medicament curat,consumata in cantitati rezonabile. Chiar daca te imbeti ''manga'' dupa ce trezesti nu te doare capu'. Cu toate ca sint nascut,crescut in Salaj, nu sint bautor de tuica. Consum foarte rar si in cantitati extrem de mici.

 

La noi se face țuică (nu palincă) uzual între 25 și 32 grade, depinde de "producător", la aia slabă îi zice țuică de coasă, adică din aia le dai la oameni când vin la coasă (sau alte munci) ca să nu se îmbete :) , prețul oscila în jurul la 20 lei în perioada lui Ceaușescu, pentru un carnet de producator aveai "cota" de 70 l , e posibil prin alte zone să fi fost diferit în funcție de tăria produsului sau de fructele din care se făcea, evident cea mai bună țuică iese din prune tomnatice, dar se mai face și din văratice, zarzăre, mere sau pere (aia de pere iar este bună și parfumată). De aranjat se aranja cu secretarul de la primărie care la  rândul lui avea "aranjamente" cu propietarul cazanului, noi ne strângeam tot neamul și făceam împreună, stăteam câte două trei zile la cazan. Secretul rețetei pentru o țuica bună este următorul, să pui în vasul de fermentat fructe culese în maxim două trei zile, ca să nu ai prune fermentate la fund și crude la suprafață să fie toate în același stadiu de fermentare, vasul de fermentare este ideal să fie cât mai mare (putină, butie) pentru a avea raportul suprafață-volum cât mai avantajos, la un vas mare suprafața expusă este mai mică pe unitatea de volum, asta deoarece trebuie evitat accesul oxigenului în cursul fermentării, trebuie să ai fermentație anaerobă, dacă ai fermentație aerobă aceasta este acetică și acrește produsul, din acest motiv ideal era ca butia să fie conica cu gura mai largă ca fundul, podul care se formează la fermentație este izolator și este mai stabil, când se pierde lichid prin evaporare podul se strânge și etanșează mai bine dar nu strică și să folosești o folie ca să îl etanșezi și mai bine, dacă asculți butia auzi  cum fermentează și poți să înțepi cu o țeavă podul ca să iei probe, zeama e bună de dus la cazan când are tărie cam ca o șampanie, are și bioxid de carbon tot ca șampania. Și evident este bine să distilezi zeama la cazan cât mai mare de 20-25 vedre. Când se face țuica iar e o treabă, trebuie să ai grijă să ai tot timpul cazanul curat, când schimbi șarja arunci 3 găleți de apă rece în el și bagi mâna înauntru prin gura de încărcare și cureți mecanismul de la  amestecător de iarba depusă, apoi când începe fermentarea prima jumate de litru de alcool are concentrație mare de metanol și se ia separat, noi îi spunem "spirt de frecție" apoi începe să curgă țuica bună și o iei în funcție și de calitatea fructelor astfel să nu iasă prea slabă și evident oprești înainte să înceapă să curgă "otca" care este acră. Cu poliția trebuia să aranjezi doar dacă făceai la cazan mic de 2-3 vedre la "negru" dar nu era nici o afacere, țuica iese proastă la cazan mic și noi făceam multă, și trebuie să o faci la timpul ei, nu poți să o întinzi fiindcă dacă ai deschis butia trebuie să o faci repede că o acrești, într-o butie aveam și două tone de fructe. Acum să vă spun cum mergea "aranjamentul", pe marfa "declarată" ți se acorda o unitate de timp ca să o faci plus "ceva" pe lângă dacă erai "atent" cu secretarul, norma de timp era de 4 ore la un cazan rămasă așa de când se făcea țuica la cazane fără amestecător, dar un cazan de 25 de vedre ieșea cam la 45 minute 50 minute, depinde și de lemnele folosite. Se mai dădea 5 litri "cota cazanului" la cazan de 25 vedre evient și o jumate de litru la cazangiu dar noi de multe ori făceam fără cazangiu fiindcă avea încredere propietarul cazanului că știm să lucrăm cu cazanul, de multe ori noi "deschideam" cazanul, aranjam cu "secretarul" câte zile facem  noi și acesta mai avea și alte aranjamente cu propietarul cazanului și îl mai ținea deschis încă câteva zile. După revoluție a fost o nebunie se făcea la "liber" și atunci au început să apară toate porcăriile, borhot (reziduu de la cazan) amestecat cu zahăr și fermentat încă odată și alte prostii. Acum sau stricat și livezile, fabrica de ciment arde cărbune și gunoaie și deșii nu mai este praf fiindcă are filtre bune sunt alte gaze și poluanți invizibili care afectează livezile și cade producția toată jos înainte să se coacă, a fost și o problemă cu niște muște care depuneau ouă când erau prunii înfloriți și afectau fructele, am înțeles că musculița respectiva era la origine un dăunător al foioaselor dar datorita stropirilor făcute în păduri a migrat pe pruni care sunt tot o specie de foios în plus au devenit și rezistente la stropiri, sa mai schimbat și clima.

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări