Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

Eu îmi amintesc cel mai bine coada la uleiul vărsat care, când puneai ceva la prăjit, făcea clăbuci ca detergentul, sau la ouăle cu gălbenușul alb având un miros greu și persistent asemănător cu cel de soia. Și mizeria aia de margarină care rămânea sleită pe cerul gurii.

A, da, și nopțile pierdute în spatele alimentarei de cartier, cu listă de ordine, pentru niște copite de porc numite "adidași" sau doi pui subnutriți (frații Petreuș). Și nelipsitele scandaluri de dimineață când unii încercau să se bage în față.

Precis acum o să apară unii care iar o să cânte șlagărul ăla cu frigiderele care erau pline în acele vremuri. Da, erau pline. Și eu mă duceam de vreo două ori pe lună la București ca să iau din Piața Amzei un prăpădit de salam și niște cașcaval, sau cumpăram niște carne prin spate de la vreun restaurant, dar toate astea erau păstrate în frigider ca niște sfinte moaște pentru "ocazii" în timp ce lumea mânca cartofi prăjiți cu pâine, "icre" de fasole bătută sau din celelalte făcute din griș fiert cu nelipsita pastă de pește la tuburi ca de pastă de dinți.

Alimentarele cu rafturile pline doar cu "creveți" și tocană de legume, dar cu galantarele de mezeluri și carne pustii.

Și nu am cum să uit articolele din presa comunistă despre unul sau altul care a intrat la pușcărie pentru că, fiind pârât de vecinii invidioși (și toți vecinii erasu așa pe vremurile alea - foametea îi modelase în acel fel), au intrat "organele" peste el și l-au găsit cu cămara și friderul plin. Adică respectivul sabota foametea națională! :rade:

Țigări proaste românești care puțeau a rahat sau a nu știu ce buruieni ciudate (alea chinezești sau albaneze) , nechezol, piftele de pește  iahnie de fasole, sau cartofi, și o ciorba lungă pe la toate "împinge tava", birturile împuțite de ți se lipeau tălpile de ciment când intrai, restaurantele așișderea, WC-urile unde îți venea să vomiți când intrai din cauza mirosului greu de urină.

Și multe, multe altele cu care aș putea umple vreo două pagini...

Link spre comentariu
55 minutes ago, BRANCA said:

cei care planificau aprovizionarea tarii minteau de rupeau apele!Adica il minteau pe Ceasca ca sunt asigurate alimentele pentru populatie...

Aiurea! Asta era zvonistica propagandistică din acele vremuri rămasă în mentalul colectiv. Citește mătăluță carțile scrise de cei ce i-au fost prin preajmă si o să afli că nu era deloc așa. Chiar deloc. Și el, și ea, știau cu exactitate care este starea  de degradare a "poporului".

Editat de mama
Link spre comentariu

mama, am dat like la postarea dumitale dar, îmi reamintesc cu amarâciune si scârba vremurile de atunci....tot ce ați amintit,le-am trăit!....pe pielea mea si a familiei....

Să fiu bineînțeles!-nu mor de dragul vremurilor actuale!

Ce e cu adevarat rău este faptul ca principiul ”dezbină si stăpâneste” a fost implementat magistral de lipitorile de la putere....se vede asta peste tot....de la traiul de zi cu zi al fiecaruia la actiunile guvernantilor....în condițiile astea e mare lucru să te trezesti dimineața cu chef de viață!

Scuze de off-topic!

Link spre comentariu
Acum 18 minute, flomar60 a spus:

... îmi reamintesc cu amarâciune si scârba vremurile de atunci....tot ce ați amintit,le-am trăit!....pe pielea mea si a familiei....

La oraş, în Rădăuţi, nu era pâine "la liber" iar în Suceava, franzela o vindeau la alimentară şi cu... sfertul.

La sat, era o căruţă care venea de două ori pe săptămână cu pâine de la un ceapeu dintr-un sat vecin şi o împărţea la cele 5 magazine ale COOP.

Dacă prindeai momentul bine, dacă nu, nu !

In vacanţele de vară mă trezeam la 6 dimineaţa şi mergeam cu bicicleta la o brutărie a ceapeului dintr-un sat alăturat. Si acuma ţin minte cum se ruga maică-mea de mine să mă duc... că vin şi mă culc înapoi.

La Gălăneşti, la "Ferma Partidului" ( O.E.C. CARPAŢI Bucureşti, U.A. Gălăneşti) dacă aveam noroc de un portar bun, te lăsa înăuntru la magazin, dacă era un portar a dracu' rămâneam cu cei 5 km pedalaţi de acasă până la UA ( unitatea atomică) plus returul.

Bun o fost şi rău era, rău i-acum şi-i bun aşa...

Link spre comentariu
1 hour ago, Felix. said:

Ati purtat mască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ? " :rade: Vremurile se schimba, apucaturile raman aceleasi...

Care apucături? Astea cu însușirea ideilor altora prezentate ca fiind personale?

Ai uitat să precizezi că " Ati purtat mască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ? " este doar o idee preluată din postarea altui user.

Îi dă cineva premiu pentru plagiat "maestrului"?

LE

Oare asta să fie?

JOWzZxG.png

Editat de mama
Link spre comentariu

Atunci nu se folosea atatea chimicale (aditivi alimentari ,E-uri ) ,dar oare simturile olfactive , gustative nu se diminueaza odata cu varsta ?

Despre gustul rosiilor de altadata imi spunea un prieten ca am o varsta d'aia difera :rade:

Link spre comentariu
Acum 31 minute, dan-a2 a spus:

dar oare simturile olfactive , gustative nu se diminueaza odata cu varsta ?

Numai vazul si auzul se diminueaza cu virsta. Restul simturilor se rafineaza ...

Link spre comentariu
Acum 13 ore, Ion_Bumbu a spus:

Erau alte timpuri!

Am avut asemenea experiente placute pe acele timpuri.

Atunci toti luptam cu viata grea, cu lipsurile si restringerile datorate regimului, toti sufeream de asta si toti ne ajutam intre noi.

Constrangerile comune la care sunt supusi ii fac pe oameni sa se apropie mai mult unii de altii deoarece avand ceva in comun (aceleasi probleme, lupta aproape a tuturor in viata aia grea) deja se simt mai apropiati, devin mai solidari pentru ca simt ca sunt impreuna sub aceleasi greutati. La fel cum un mic grup tinde sa se compacteze daca sunt atacati de un caine (si o sa vezi instinctiv femeile si copii bagati la mijloc pentru a fi protejati de catre barbati, chiar daca nu-s femeile si copiii lor!), la fel reactioneaza si in cazul unor constrangeri generale puternice. S-a manifestat asta in diverse feluri, de la scaparea unora ce erau s-o pateasca din diverse motive penibile (unii pentru ca "au fluierat in biserica" pe vremurile alea, tarani care erau sa ajunga pentru ani in puscarie pentru 2 stiuleti din cauza legii date de dement), si pana la ajutorarea unora care aveau nevoie de ajutor.

Deasemenea, avem in noi niste sentimente, de compasiune, de empatie, simpatie, etc. care ne determina ca in anumite situatii sa reactionam intr-un anume fel, indiferent de timp si loc.

Imi amintesc de o intamplare pe vremurile astea noi, aveam pe cineva internat in spital iar in acelasi salon era un cetatean din Olt care urma sa fie externat dar el nu mai avea bani nici macar sa se intoarca acasa. Nu a indraznit si nici nu a apucat sa ceara pentru ca repede majoritatea celor din salon (si inclusiv vizitatorii) au bagat mana-n buzunar si l-au ajutat...

Aceste sentimente pot fi atat de puternice incat au fost si niste vremuri cand acestea au fost bine exploatate de catre diversi, de exemplu prin Bucuresti la o vreme colcaia de cersetorie organizata, unii "cersetori" (saraci dar care aveau casa, masa si masina, sau schiopi, orbi sau bolnavi inchipuiti, etc) ajungand sa produca de 10 ori mai mult decat castigam eu...

In mod particular exista in omul matur niste instincte puternice legate de protejarea copilului... d'aia cam orice matur atunci cand vede un copil in primejdie sau in nevoie reactioneaza imediat, si are tendinta mai puternica de a ajuta un copil,  chiar daca nu-i copilul lui... Tocmai din acest motiv -si din pacate- , fortat sau nu, multi dintre cei ce practicau cersetoria erau copii... in cazul lor aparand in noi niste sentimente si insticte mai puternice decat de obicei.

Acum 13 ore, Ion_Bumbu a spus:

A venit libertatea si a iesit la supratata tot ce este mai rau din om!

Nu-i chiar asa.

A disparut solidaritatea explicata mai sus cauzata de problemele comune, dar au ramas sentimentele si instinctele. Deasemenea, s-a produs o segregare a societatii dupa nivelul de trai, adica cei deveniti mai bogati s-au asezat -si deci grupat- in mod natural in zonele bogate (sau care tocmai astfel prin gruparea lor in zonele respective au devenit... zone "bogate"!) cei mai saraci in zonele si cartierele sarace, etc., azi nu mai suntem constransi sa stam toti in acelasi bloc si in acelasi tip de apartament, nici sa mergem toti cu trenul ca pe vremurile cand nu aveam autoturisme si nu mai suntem obligati nici macar sa imbracam acelasi haine. Deci azi unii nu mai sunt aproape de ceilalti ca sa observe si sa le inteleaga problemele, aceste probleme ajungand a fi percepute doar indirect prin media, internet, forumuri, etc. si din eventuale foarte putine experiente personale mai mult sau cel mai adesea mai putin relevante, de unde si perceptiile uneori gresite -de catre toate partile!- ce au generat unele idei fixe, precum sunt de exemplu acelea ca toti asistatii ar fi doar niste putori care nu vor sa munceasca si traiesc bine benchetuind de pe urma ajutorului social, ca toti cei avuti si reusiti ar fi niste hoti si ca au reusit doar rin furaciuni, etc. si care nu au facut decat sa adanceasca si mai mult prapastia si senzatia aia de lipsa a umanitatii si sa adanceasca indiferenta tuturor.

Altfel, sentimentele si instinctele au ramas si se manifesta indiferent daca fiecare (vrem sa) le vedem sau nu. Si chiar si atunci cand sentimentele au slabit datorita neexpunerii la conditiile ce le declanseaza, mai exista totusi printre noi si o minoritate pe care nu numai sentimentele si instinctele, dar si educatia dobandita ii face sa reactioneze la greul sau nevoile concetatenilor. O dovada in acest sens sunt si actiunile mai mult sau mai putin individuale, ori campanii de ajutorare, de strangere de fonduri, etc. care adesea reusesc, implicand sau sprijinite fiind inclusiv de cei ce reactioneaza datorita educatiei lor.

Si o sa observi ca in continuare atunci cand apar conditiile declansatoare, multi reactioneaza corespunzator ca orice om, oamenii nu sunt facuti din lemn.

Iti amintesti de Colectiv? Nu, nu ma refer la psihozatii bolnavi incurabili de conspiratita si la discutiile de autobaza pe tema, ci ma refer de exemplu la asta.

Link spre comentariu

Acum 7 ore, mama a spus:

[...] WC-urile unde îți venea să vomiți când intrai din cauza mirosului greu de urină.

[...]

Iti vine si acum.

Acum 7 ore, mama a spus:

Aiurea! Asta era zvonistica propagandistică din acele vremuri rămasă în mentalul colectiv. Citește mătăluță carțile scrise de cei ce i-au fost prin preajmă si o să afli că nu era deloc așa. Chiar deloc. Și el, și ea, știau cu exactitate care este starea  de degradare a "poporului".

De cine scrise? De pacepa? de diverse personaje care au fost in esalonul doi si s-au vrut catarati pe scaune, unii reusind, altii nu?

Pai cum ar recunoaste iliescu, pe care il trimisese tovarasul in teritoriu sa se maturizeze politic ca el mintea pe tovarasul?

Sau vreun fost director sau ministru sau cap-ist sef..

Nu zice nimeni ca n-a fost rau si lipsuri. Dar nu poti condamna un singur om pentru gafa multora. Ar trebui cunoscut adevarul si oricit ar durea, gasca aia de incapabili dar cu dorinta acerba de pastrarea scaunului ar trebui sa fi platit.

Inclusiv aia de s-au grabit sa-l execute.

Link spre comentariu

In timpul vizitelor lui ceasca prin tara, din multimea manifestantilor se desprindeau si se strecurau pana la ceasca oameni cu probleme care ii imanau o scrisoare. Chiar cunosc o femeie care a facut asta (iti trebuia curaj pentru asta ca puteai fi luat "pierdut la firul ierbii" de securisti). Deci ceasca era la curent cu ce se intampla in tara. Nu manca el cacat sa mai punem o haina pe noi ca sa ne fie mai cald iarna? Ori era oligofren (vorbea dar nu realiza ce spunea) ori era la curent cu situatia din tara, din doua ... ultima :scarpin. Pana si tat'su l-a luat odata la rost si i-a zis: de ce nu dai ba butelii la oameni. 

Editat de merck
Link spre comentariu
1 oră în urmă, diaconuliviu a spus:

.............................................................................................

Sau vreun fost director sau ministru sau cap-ist sef

Nu zice nimeni ca n-a fost rau si lipsuri. Dar nu poti condamna un singur om pentru gafa multora. Ar trebui cunoscut adevarul si oricit ar durea, gasca aia de incapabili dar cu dorinta acerba de pastrarea scaunului ar trebui sa fi platit.

Inclusiv aia de s-au grabit sa-l execute.

Nu cred ca trebuie sa-i gasim scuze, celui care a ordonat atrocitatile, indiferent cine a fost la ''comanda''.

Mincatori de rahat , au fost si vor fi,  cit lumea, indiferent de cine-i la butoane.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Salut prieteni!

Haideti sa ne ''ocupam'' de amintirile din copilaria noastra! Probabil ca multi dintre voi, inclusiv eu,  nu-si mai aduc  aminte de multele  strengarii pe care  le-ati  facut de-a lungul copilariei! Deci sa-ncep!

Ca sa ajungem pe partea cealalta a vaii, trebuia sa trecem prin vale, sau daca apa era mare, trebuia sa mergem pina la cele doua poduri din lemn , distanta dintre cele doua poduri , fiind de circa 1km, o distanta apreciabila , daca stau si ma gindesc, mai ales ca  in perioada ploioasa, drumul era foarte greu de strabatut, din cauza noroiului. Cizmele din cauciuc, erau incaltarile  cu care puteam strabate, fara probleme prea mari, drumul pina unde parintii nostri ne trimiteau.

A trece prin vale era imposibil, nivelul apei ajungind in unele locuri si pina la trei metri. Terenurile, de o parte si cealalata, a vaii, erau ale oamenilor care nu vedeau cu ochi buni pe cei care treceau peste terenurile lor. Erau atit rîturi ( terenuri de cosit) cit si terenuri cultivate cu de toate. Nu-ti era tot una cind auzeai ca cineva te injura. De aceea preferam sa trec peste  unul din cele doua poduri, ca sa ajung la persoana, la care mama , ma trimitea.

Fiind mult de mers, multi preferau sa fie injurati, sau blestemati, decit sa ocoleasca. Drept urmare s-au adunat ''partile'' incercind sa ajunga la un consens. Dupa multe ''dezbateri'', presarate cu injuraturi si blesteme, partile au ajuns la o intelegere. S-a hotarit sa se faca o punte care sa uneasca cele doua parti, facilitind in acest fel trecerea de pe un mal pe celalalt mal al  vaii, in felul ala daunele fiind minore. Sau apucat de treaba puntea fiind facuta in scurt timp. 

Intr-o primavara, dupa o iarna, geroasa cu multa zapada, la venirea primaverii, apele au crescut ajungind pina la nivelul malurilor. Binenteles ca puntea a fost luata de ape si dusa, oprindu-se la un pod, nu foarte departe de centru satului. La vreo o suta de metri era un piriu, apele varsindu-se-n valea mare. Ploile care-au cazut  dupa topirea zapezilor, piriul curgind aproape perpendicular in vale , a facut ca malul opus sa fie erodat tot mai mult. Atunci s-a hotarit sa se planteze acăț si rachiti, pe malul erodat, impiedicind  erodarea malului. In citiva ani salciile si acatul, mari amatoare de apa au ajuns sa impiedice erodarea malului drept.

Acum pe valea Chiesdului curge doar un firisor de apa, malurile vaii fiind napadite de acăț si pe alocuri de salcii. Doar pe valea Sighetiului ce curge mai multa  apa!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
Acum 17 ore, GEO 53 BN a spus:

Nu cred ca trebuie sa-i gasim scuze, celui care a ordonat atrocitatile, indiferent cine a fost la ''comanda''.

Mincatori de rahat , au fost si vor fi,  cit lumea, indiferent de cine-i la butoane.

1. Nu-i cata nima scuze.

2. Asta e marea greseala care se face: ai "omorit" pe ala din fata, a scapat papusarul. Si spectacolul continua..te mai miri de ce e azi? Papusarul e acelasi.

@merk: cunosc si eu una care i-a sarit in fata la o defilare de 23 august. Numa' ca nu-i scrisese de partidul iubit..

Sotul femeii accidentase mortal cu un ARO doi soti. Nu mai conteaza circumstantele, dupa decret 328 poate nu erai vinovat dar dupa alte legi erai vinovat numai tu, conducatorul auto.

A fost condamnat dar..masura complementar-abuziva, i s-a confiscat ARO. Iar copiii orfani au fost incredintati sotiei faptuitorului.

Femeia a scris povestea pe scurt si i-a cerut sa i se retureze ARO (evident ca ARO fusese valorificat si cumparat de vreun tovaras cu rang inalt).

Cum i-a sarit in fata, "garda" pe ea. Ceausescu i-a oprit, a intrebat ce, a citit, s-a intors spre unu': "sa i se rezolve favorabil, femeia are dreptate".

Povestea prim procurorul de Valcea ce sapuneala a luat pentru masura de confiscare, si ce lobby a trebuit sa faca conducerea judetului la ARO sa-i rezerve femeii un alt ARO...

Deci stiu ca i se dadeau scrisori dar..ma indoiesc ca politice.

Si ma intreb si azi: aia din garda personala prin care femeia a trecut ca prin brinza ce or fi patit?

Dar, ma rog, in perioada aia de suparari, neajunsuri, injuraturi la adresa fiului iubit,  intreruperi de filme ca sa vorbeasca cel mai iubit fiu al popo'ului...copilaria a fost plina de amintiri placute.

Miscare, toata ziua miscare.  Ca pe coaste, ca pe terenul de fotbal,  ca la furat de fructe si la calarit caii "colectivului", sau la muls vacile colectivului nepazite bine...faceam miscare in aer liber.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări