Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

Salutare prieteni!

Acum citeva zile, am fost pe la gradina pentru a aduna niste  dovlecei, care se facusera destul de marisori. Cu o treaba m-am gindit sa fac si un pic de ordine, prin magazie, pentru a putea sa ma misca mai usor. Ajungind in fata magaziei am dat sa deschid usa  pentru a avea mai multa lumina.

Imediat ce am deschis usa, am vazut mai multi viespi care-mi deadeau tircoale. Luind o pereche de pantaloni, pe care-i lasase-m in magazie cu ceva timp in urma, am inceput ai ''flutura'' , obligindu-i sa iasa afara din magazie. Uitindu-ma mai atent, am vazut citeva cuiburi, in care forfoteau, viespi adulti, pui de viespi si larve care, urmau in scurt timp sa ajunga viespi adulti. Lumina care patrunse in magazie, a determinat viespii sa forfoteasca, zburind si iesind din magazie.

In  magazie aveam doua canistre de cite 20L pline cu benzina, pe care o foloseam la motocoasa, cind tundeam iarba. Am scos afara motocoasa, canistrele cu benzina, si uleiul/, pe care-l introduceam in rezervorul motocoasei, ducindu-le departe  de magazie. Apoi cu ochelarii de protectie pe figura si  manusile pe miini, am intrat in magazie, fluturind perechea de pantaloni, punind viespi pe fuga , iesind printre rosturile dintre scinduri, pe unde ieseau si intrau viespii. Cu manusile de protectie pe miini si ochelarii de protectie, pe figura  m-am urcat pe singurul scaun, zdrobind puii de viespi din cuib si viespii maturi care faceau imprudenta sa intre in magazie. In scurt timp am distrus cuibul cu tot si viespii  maturi . Afara , viespii maturi  zburau ca bezmeticii prin fata magaziei, cuiburile de viespi fiind  strivite si totul. Iesind afara din magazie, m-am uitat sa vad daca viespii maturi mai incearca sa intre. Inafara de vreo doi viespi,nu mai zbura nici unul. Am adunat cuiburile strivite si  departindu-ma destul de departe, am dat foc cuiburilor care pareau facute din hirtie.

Dupa citeva zile am mers din nou la gradinala sa vad daca viespii, au intrat iar in magazie.  De control am cumparat si un tub de spray impotriva mustelor si  tintarilor,pe care vreau sa-l testez  si la distrugerea viespilor. Sint foarte curios, daca va avea efect si asupra lor!

Cind eram copil ne urcam in podul casei  si cu o feștila din cirpa, inmuiata in petrol dadeam foc cuiburilor de viespi. Parintii ne avertizau, sa nu care cumva, se ne puna pacatul se dam foc la casa cind umblam sa aprindem cuiburile de viespi. Intotdeauna duceam cu noi cite-o galeata cu apa, asa ca sa fie.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Exista spray contra viespilor, este util mai ales impotriva celor mari, lupul albinelor.

Cu aia mici ne`am descurcat destul de usor, un spray de vopsea, ulei, zinc sau altceva ceva inflamabil si o brichet sub jet, da flacara pina la 1,5m depinzind de spray.

La aia mari insa ne feream de improvizatie, sprayul de viespi arunca la peste 2m si eram in siguranta mai ales ca`i paralizeaza.

Link spre comentariu

@GEO 53 BN, șpray-ul care se găsește în mod curent prin magazine de tip killtox e foarte eficient împotriva viespilor, testat personal. 

Dimineața pe răcoare, cănd viespile sunt "amorțite" și nu pot ataca, pulverizați o doză consistentă de spray asupra clubului. După căteva minute puteți îndepărta cuibul cu măna, fără nicio măsură de protecție (poate doar mănuși).

Am în curte o mașină veche în care viespile iși fac frecvent cuib, pe sub capotă, între portieră și stălp, etc.

Inițial aveam puțină teamă și am apelat la soacră-mea,  care mi-a demonstrat  practic că procedeul nu-i periculos. De atunci mă descurc singur :rade:

L.E. @Ion_Bumbu, o fi mai bun spray-ul special, dar am făcut treabă și cu cel de uz general.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Buna

Eu le-am luat cu aspiratorul si le-am dat la gaini.

Acum o saptamana am descoperit 2 cuiburi in cutia cu accesorii de la rulota.

Am facut vre-o 20 km cu rulota si cand am ajuns la destinatie nu mai erau decat 2 sau 3 viespi

asa ca le-am casapit cu o bucata de lemn.Cred ca s-au speriat cum au fost zdruncinate pe drum.

Pe unii i-am auzit ca le-au ars cu lampa de gaz.Pare riscant,cum e si podul meu unde lemnul e uscat ca iasca.

Spor tuturor

Link spre comentariu

@Florin am facut treaba cu cele cu flacara dar numai la aia mici, la cei mari o singura data am folosit flacara si un spray zinc ca ala`l aveam si era s`o incurc cu ei.

Am scapat ca prin urechile acului.

Aia mici m`au mai muscat deoarece faceau cuib in profilul din care erau facute portile, deschideai poarta in graba si te treazeai cu ei pe tine.

La fel la usile cabinetelor isi faceau cuiburi.

Pina la urma ne`am dotat cu sprayuri contra lor si a fost mult mai sigura treaba.

Cred ca arunca si ceva acid acetic pe ei, ala`i cam paralizeaza.

Problema cu flacara este ca multi ramin doar fara aripi dar se pot urca pe tine si atunci e gata baiul.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
La 21.08.2020 la 9:53, GEO 53 BN a spus:

Intradevar, si mi se pare comica denumirea ''carcalete''!

La noi bautura spiroasa, slaba facuta din drojdie de vin ,sau, din ''dreve'' (strugurii zdrobiti), se numea numea puțurgău!  Puțurgăul era facut doar de cei zgirciti. Vorba lui tata! Palinca multa, da slaba, buna doar de facut frectie la cei care au matrici(reumatism)!

Pe aici, prin depresiune, locuieşte un domn cu numele Carcalete...

A candidat şi de primar.

https://www.radautiziar.ro/de-ce-petru-carcalete/

Alte nume "ciudate" ce-mi vin acum în minte, astea chiar sunt reale: Capstrâmb, Găinaţ, Cioată, Poloboc... 

Apropo de candidaţi:

https://www.prosport.ro/sport-life/olivia-stan-fosta-miss-bikini-a-facut-ravagii-la-concursurile-de-fitness-iar-acum-candideaza-la-primaria-radauti-am-inceput-de-la-curatenie-si-am-ajuns-la-locul-1-galerie-foto-19083000

Link spre comentariu

Si la noi in sat erau citiva, care aveau porecle mai ciudate.

Citeva exemple!

Zbîngoi (bondar), Curechi (varza),  Brici, Păsulă(fasole), Leu,  Sughiț, Fluture, Lup, Mîcioc (motan),  Chiș birău, (primar mic), Boala, Giscă, Motor, Ciubăr, Albuț, Iepure, Ratotă(omleta),  Berbece,  Cuculbău(melc), Ovăs, Țîgănaș, Broască, Berbece,  Oțel, Pricurici,  Permetezău, (pompa de stropit) Zberci, Negruț, etc, etc si cite alte nume, pe care nu mi le aduc aminte.

Daca intrebai de cineva dupa numele de familie, erai la rindul tau intrebat!  Da de-a cui?

Daca-l intrebai dupa porecla, imediat cel intrebat ,stia despre cine-i vorba!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Buna

Poi despre porecle nu are rost sa vorbim.

Apar peste tot si sunt actuale permenent.

Si la noi in sat erau porecle nenumarate si acum la locul de munca au majoritatea porecle.

Unele mai interesante:Cand eram copil(pana la 10 ani),era un taran adevarat,era poreclit"Şpecu"

Nu stia carte(deloc) si a primit un ceas de la cineva.

Intrebam:

-Mai Şpecule,cat e ceasul?

Raspuns:

-Stăi să mă uit bine,era răspunsul.

Si spunea o ora aiurea,ca nu stia ce e pe cadran.

Spor tuturor

Alex

Editat de -Atlas-
Link spre comentariu

Și la noi în sat erau astfel de persoane; unu avea porecla "Bou' ", cică datorită faptului că avea 1.90 și avea capu' mare, porecla a fost luată și de nevastă-sa ,  Leana lu' Bou'. Altu era "Stan Nebunu'", căzuse o bombă lângă el în ww2 și o luase razna. 

Link spre comentariu
Acum 13 ore, GEO 53 BN a spus:

Si la noi in sat erau citiva, care aveau porecle mai ciudate.

Citeva exemple!

Zbîngoi (bondar), Curechi (varza),  Brici, Păsulă(fasole), Leu,  Sughiț, Fluture, Lup, Mîcioc (motan),  Chiș birău, (primar mic), Boala, Giscă, Motor, Ciubăr, Albuț, Iepure, Ratotă(omleta),  Berbece,  Cuculbău(melc), Ovăs, Țîgănaș, Broască, Berbece,  Oțel, Pricurici,  Permetezău, (pompa de stropit) Zberci, Negruț, etc, etc si cite alte nume, pe care nu mi le aduc aminte.

Daca intrebai de cineva dupa numele de familie, erai la rindul tau intrebat!  Da de-a cui?

Daca-l intrebai dupa porecla, imediat cel intrebat ,stia despre cine-i vorba!

Salut!   Ieri din gresală, am trecut de doua ori, porecla ''berbece'', in schimb mi-am  adus aminte de o alte porecle, ca , Musai, Cocostirc, Doctor!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Porecle dobandite:Negruzii, Licurici(the flip flop, pina in revolutie am facut mii de montaje cu carcasa) Blondule, Cretule, Ala mic de sufla greu (am polipi) si mai nou Parlitul. 

Editat de q_acdc
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări