BRANCA Postat August 10, 2020 Partajează Postat August 10, 2020 Geo.Palinca de 60° si peste se gasea curent in zona Bistritei.La masa,tin minte,luam cu raposatu' tata,cate o "shtapsa" de 50 ml si...o cana de apa peste!Pe vremea aia votca mi se parea "pishwasser",cum zice neamtu'! Am mai prins la o ruda asa ceva.Are cumnatu' in Bistrita.Cand il viziteaza mai ia si cate o sticla "buna"... O sa-ti scriu cand poti trimite samburii.Multumesc anticipat!O sa incerc sa-i pun la tzara. Pe vremea lui Ceasca am pus 40 de pruni,Stanley,din pepiniera Ostrov,MH.S-au prins toti si au mers "zeiss"!Dupa revolutie cred ca am incercat cam tot atatia.Nu au mers deloc!!Mai ales aia de import...Vechea poveste cu aclimatizarea pomilor.Nu sunt din zona,nu merg! 1 Link spre comentariu
doru3160 Postat August 10, 2020 Partajează Postat August 10, 2020 Acum 1 oră, BRANCA a spus: Pe vremea aia votca mi se parea "pishwasser",cum zice neamtu'! Ca și palinca, si vodka e pe categorii. Dacă o sa compari cu una obișnuită de 40 grade, așa e, e slaba, dar trebuia sa compari palinca cu o krepkaia strong, si atunci parca se schimba calimera. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat August 10, 2020 Autor Partajează Postat August 10, 2020 (editat) Apropo! Voi știți, cind pălinca-i numa bună de băut? Daca nu știți, va spun eu! Doar, dupa ce stă, cel putin un an, un an si jumatate, la hodinit, in butoi de pomnițar(dud). Abia atunci palinca-si etaleaza mireasma! Cind o pui in pahar si te uiți la ea, ai impresia ca-i putin uleioasa. Musai,după ce ai pus, pălinca din sticla in păhar, aceasta , trebuie astupată, altfel isi pierde din mireasma! ''Consumatorii fruntasi'' o beau si atunci cind curge din răcitor, fără să se strîmbe! Ăia beau pălincă de cind se știu . Tata fie iertat, fiind inca in putere , inante de a se apuca de mincat , da pe gît,din doua șuturi, un păhar de 100 ml de pălincă, dupa care se apuca de mincat. De multe ori il intrebam cum de poate da pe git, palinca cu taria de peste 50-60 de grade. Imi spunea! Cind vei fi ca mine si tu o sa bei pălinca, ca si mine. Intotdeauna-i spuneam ca niciodata ,nu voi bea pălinca ca si el. Inainte cu vreo 5-6 ani de a trece, pe cealalta lume , tata s-a lasat de baut in totalitate. A fost un om zdravan! Muncea de rupea. Intr-o seara dupa ce mincase de cina, tata i-a spus mamei vitrege, ca se duce sa se culce, fiind obosit. ''Doamna'' cu coasa , la prins in pat, dormind! Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca! Editat August 10, 2020 de GEO 53 BN 1 Link spre comentariu
dorian 70 Postat August 10, 2020 Partajează Postat August 10, 2020 (editat) Mai fac câte una mai lată, uneori... nu-s de meserie, să zicem în liga de peste medie a amatorilor şi nici măcar nu-s de cursă lungă, n-am atins kilu' niciodată, oricâte grade ar fi avut lichidul ce-l îngurgitam, bineînţeles lichide de la 30º în sus. Am avut un vecin, coleg de clasă în generală, am umblat şi cu pluguşorul cu el, dumnealui, a băut zi de zi, an după an, iar pe la 12 -13 sute zicea că se repară, că începe să-i treacă răul, ducea peste 2 kile zilnic sau altfel spus, era într-o veşnică reparaţie. A făcut o ciroză care l-a oprit din băut vreo 3 ani, apoi a luat-o iar de coadă ( băutura) şi a murit la 44 ani, D-zeu să-l ierte! Despre tăria rachiului mi-amintesc că am făcut-o cândva cu un prieten la cazanul lui, la gura ţevii. Era a doua tură, se "întorcea" distilatul din prima fierbere, prună, o sută de procente. Ce curgea pe ţeavă avea peste 70º, am lăsat să iasă metilicul şi ce ne veni nouă, am zis hai să vedem cum e. Si am tot gustat din paharul pus sub ţeavă că ni s-a rupt filmul la amândoi, eu nu mai ştiam cum am ajuns acasă, iar el nu mai ţinea minte cum a intrat în casă. Am avut mereu "dop" cu noi, adică cât am băut am mâncat întruna, slănină, cârnaţ... Dimineaţa la şase am plecat la drum amândoi cu maşina, undeva în ţară, nu mai ţin minte unde, ne uitam uimiţi unul la altul că nu ne este rău, bine, aveam o sete explicabilă ce a fost uşor de potolit cu apă ... Este şi o vorbă pe aici, când se face referire la unul care trebuie să se însoare ( de exemplu) şi nu-i cunosc toţi apucăturile bahice: " Bun băiat, numa' că tare bea apă dimineaţa... " Stiam că am o poză cu cazanul prietenului, aici încă nefolosit: Editat August 10, 2020 de dorian 70 2 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat August 10, 2020 Autor Partajează Postat August 10, 2020 (editat) Acum 2 ore, dorian 70 a spus: Mai fac câte una mai lată, uneori... nu-s de meserie, să zicem în liga de peste medie a amatorilor şi nici măcar nu-s de cursă lungă, n-am atins kilu' niciodată, oricâte grade ar fi avut lichidul ce-l îngurgitam, bineînţeles lichide de la 30º în sus. Am avut un vecin, coleg de clasă în generală, am umblat şi cu pluguşorul cu el, dumnealui, a băut zi de zi, an după an, iar pe la 12 -13 sute zicea că se repară, că începe să-i treacă răul, ducea peste 2 kile zilnic sau altfel spus, era într-o veşnică reparaţie. A făcut o ciroză care l-a oprit din băut vreo 3 ani, apoi a luat-o iar de coadă ( băutura) şi a murit la 44 ani, D-zeu să-l ierte! Despre tăria rachiului mi-amintesc că am făcut-o cândva cu un prieten la cazanul lui, la gura ţevii. Era a doua tură, se "întorcea" distilatul din prima fierbere, prună, o sută de procente. Ce curgea pe ţeavă avea peste 70º, am lăsat să iasă metilicul şi ce ne veni nouă, am zis hai să vedem cum e. Si am tot gustat din paharul pus sub ţeavă că ni s-a rupt filmul la amândoi, eu nu mai ştiam cum am ajuns acasă, iar el nu mai ţinea minte cum a intrat în casă. Am avut mereu "dop" cu noi, adică cât am băut am mâncat întruna, slănină, cârnaţ... Dimineaţa la şase am plecat la drum amândoi cu maşina, undeva în ţară, nu mai ţin minte unde, ne uitam uimiţi unul la altul că nu ne este rău, bine aveam o sete explicabilă ce a fost uşor de potolit cu apă ... Este şi o vorbă pe aici, când se face referire la unul care trebuie să se însoare ( de exemplu) şi nu-i cunosc toţi apucăturile bahice: " Bun băiat, numa' că tare bea apă dimineaţa... " Stiam că am o poză cu cazanul prietenului, aici încă nefolosit: Sculă de sculă! Din ce-i facut cazanul? Banuiesc, ca-i din inox , dar nu bag mina-nfoc! In partile noastre , cazanele de tuica erau facute din ''cupru, de cupru'' nu ori de care! Unii sustin ca nu-i tocmai indicat, sa folosesti inoxul la fabricarea cazanelor de tuica. Editat August 10, 2020 de GEO 53 BN 1 Link spre comentariu
dorian 70 Postat August 10, 2020 Partajează Postat August 10, 2020 (editat) Da, e din inox, de 300 litri, cu perete dublu, cu ulei, cu o metodă simplă pentru a evita garniturile, se toarnă apă la "îmbinări", soba este din tablă de fier. Oricum l-a vândut, a făcut altul cu unele modificări la golire ( evacuarea borhotului), apoi l-a vândut şi pe acesta din urmă. Editat August 10, 2020 de dorian 70 1 Link spre comentariu
-Atlas- Postat August 10, 2020 Partajează Postat August 10, 2020 Buna Eu utilizez un cazan mic,110L.Cu de Cu. Mobil,adica racitorul este intr-un butoi de 200L,iar focarul tot asa. Cazanul intra in focar cam 75.80%,doar sa ajung la tara sa fac poze. Am un Scenic.asa ca pot sa-l transport usor.Scenic1,celelalte au fost tot mai mici. Spor tuturor Alex 1 Link spre comentariu
BRANCA Postat August 10, 2020 Partajează Postat August 10, 2020 Geo.La tzuica si la mancare nu merge decat inoxul alimentar. Totusi,in "mama"tzuicii,adica Serbia se considera ca cel mai bun distilat se face in cazan de cupru,de max 120l!! Si apropo de sarbi.Ai baut "Dunja"?Adica rachiul sarbesc de gutui?Bate cam orice distilat de fructe.Poate numai ala de caise sa fie comparabil. Iar la butoaie situatia e discutabila.Butoiul de dud ajuta la roaderea tzuicii dar nu are un aport deosebit la gust.Butoiul de stejar schimba si gustul tzuicii,spre aparte.Tzuica iese la culoarea coniacului.Ideal ar fi sa o tii in butoi 5-10 ani! Cand a murit bunicul sotiei au scos din pod un butoias de stejar de 10l.O tzuica de pruna curata,de culoarea coniacului,"extra"!Avea peste 15 ani.N-am mai gustat asa ceva... Si vreau sa-ti mai spun ca tzuica de pruna romaneasca,facuta cam la 40°,bate cam orice tzuica de prune din tara! Si tot in MH am baut tzuica de cireasa,un distilat deosebit.Se face si in zona Balta si la Ponoare,langa Baia de Arama.Cei drept e cam rara... Sotia,cand a fost in Austria,la nepot,mi-a adus cadou o sticla lunguiata de rachiu de caise.Facut la particular,la Wacken.Am avut senzatia ca e de o juma de litru,dar era de 330ml.Exceptionala la gust,dar si pretul "exceptional"...18 €!!Aia stiu sa-si vanda bine produsele "artizanale"... 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat August 10, 2020 Partajează Postat August 10, 2020 tzuica buna nu prea se invrednicesc romanii sa exporte peste ocean. Asa se face ca trebuie sa cumpar sarbeasca. Buna, nu zic, dar in ultima vreme imi place cea de pere, are si o denumire controlata, poire williams. Cirese nu ma impresioneaza si nici tuica de struguri, destul de raspandita dealtfel. Link spre comentariu
franzm Postat August 10, 2020 Partajează Postat August 10, 2020 (editat) Încercati de gutui. PS: Vad ca fu altu mai vrednic. Am coniac (vinars) de casa, vechi de 30 de anisori. Bate la poponet orice Couvoisier, Napoloeon si alte celea. Mai am si oarece palinca de la nunta. Merge pe 50 de ani. Si niste licori adunate din tarile pe unde am trecut. Au si astea peste 40. Si ani si grade. Am hotarât sa le dau cep fie la botezul nepotilor fie la nunta copiilor. Ce-o fi mai întâi. O sticla mai deosebita, facuta din leurda, e rezervata pentru când o sa trec pe la @GEO 53 BN. Are si ea vreo 50 de primaveri. Editat August 10, 2020 de franzm 1 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat August 10, 2020 Partajează Postat August 10, 2020 Faceau la Teremia un cognac pe vremuri... 1 Link spre comentariu
BRANCA Postat August 10, 2020 Partajează Postat August 10, 2020 Si de Segarcea am baut coniac,pe timpuri.Deosebit. 1 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat August 11, 2020 Autor Partajează Postat August 11, 2020 (editat) Acum 11 ore, BRANCA a spus: Citat .......................................................... .Si apropo de sarbi.Ai baut "Dunja"?Adica rachiul sarbesc de gutui?Bate cam orice distilat de fructe.Poate numai ala de caise sa fie comparabil. Iar la butoaie situatia e discutabila.Butoiul de dud ajuta la roaderea tzuicii dar nu are un aport deosebit la gust.Butoiul de stejar schimba si gustul tzuicii,spre aparte.Tzuica iese la culoarea coniacului.Ideal ar fi sa o tii in butoi 5-10 ani! .......................................................................................... Inafara de pălincă, alta băutură, n-am pus pe ''limbă'', adica, n-am băut ! De obicei, doar cind mergeam acasa, la parinti, beam cite un paharel de pălincă sau, cind aveam musafiri. Mie-mi erau cam urîți betivii, care se imbatau ș-apoi, se apucau de povestit tot felul de baliverne! O singura data, fiind in vizita la un cunoscut, am fost imbiat cu tuică. Cind am dus păhărelul la gura, am simtit damf de tuica afumata, probabil borhotul s-a prins de fundul cazanului. Cind am dat sa plecam spre casa, gazda mi-a dat, o sticla de jumatate de litru tuica afumata.Nu se simtea foarte tare mirosul de ars. Pentru un ''consumator fruntas'', (băutor cu acte-nregula), tuica era numa bună. Am tinuto-ncasa, pe post ''frectie''. Tot asa, am primit de la cineva , un litru de tuica, care mirosea a''ars'' de ''traznea''. Cunosteam, pe unu, care atunci cind aveam de lucru se imbia sa ma ajute. Avind, nevoie de ajutor, l-am rugat sa vina sa ma ajute. Dupa ca am terminat treaba, i-am dat sticla cu tuica, pentru a ma revansa fata de el. Dupa citeva zile ma intilnesc cu el! Cum ma vede, incepe sa-mi multumeasca pentru litrul de tuica pe care il dadusem, spunindu-mi ca, ori de cite ori o sa am nevoie de ajutor sa apelez la el fara nici o jena. N-am prea avut nevoie de ajutoare, asa ca, clientu' a cam șomat! Editat August 11, 2020 de GEO 53 BN Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat August 11, 2020 Autor Partajează Postat August 11, 2020 Acum 9 ore, franzm a spus: ...................................................................................................... Am hotarât sa le dau cep fie la botezul nepotilor fie la nunta copiilor. Ce-o fi mai întâi. O sticla mai deosebita, facuta din leurda, e rezervata pentru când o sa trec pe la @GEO 53 BN. Are si ea vreo 50 de primaveri. Oricind cu placere! Link spre comentariu
franzm Postat August 11, 2020 Partajează Postat August 11, 2020 Dupa ce se mai linisteste nebunia asta cu corona. 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate