GEO 53 BN Postat August 9, 2020 Autor Partajează Postat August 9, 2020 (editat) Acum 48 minute, BRANCA a spus: K Geo.Mai "bolunzeste" lumea...Termenul de "bolund" il foloseam pentru nebun,tzacanit.Vine din maghiara unde tot aia inseamna.Nu stiam ca se foloseste si la ciuperci... N-am calcat niciodata prin Magherus,desi era aproape de noi.Banui ca e vorba de comuna de langa Arcalia? Ti-am mai zis ca am fost de multe ori la scaldat acolo,la cascada.Si cand veneam vara in vacanta treceam.Luam trenul din Beclean la Saratel si pana imi venea autobuzul de Bistrita-Reghin mergeam la baie. Ai calcat pe la castelul grofului,la Arcalia?Sa zic ca pe timpuri era tabara de copii acolo.Acum e un super parc dendrologic. Salut BRANCA! Termenul ''bolund'' provine din maghiara si inseamna, nebun, stricat de cap, care n-are toate ''doagele'' intregi, toxic ,etc.etc. In parcul dendrologic de la Arcalia, n-am , in schimb, in schimb fiul meu a fost, cind era in clasa a III sau a IV impreuna cu coegii de clasa, fiind binenteles, cu invatatoarea. Sotia ,fie iertata, a fost, impreuna cu doua colege, de-a ei, la Arcalia, cu elevii lor, copii fiind foarte incintati, fugind, prin padure, ca bezmeticii. Editat August 9, 2020 de GEO 53 BN Link spre comentariu
BRANCA Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Geo.Am mai uitat sa-ti zic ceva referitor la denumirea unor ciuperci in RO. Francezii numesc champignon orice ciuperca.La noi s-a impamantenit numele asta pentru ciuperca de cultura. Rusii numesc "grib(hrib)" orice ciuperca.La noi hribul e...manatarca. Niciodata n-am gasit creasta cocosului.As fi curios ce gust are.Ghebele nu sunt prea grozave. In ordine,dupa mine,cele mai gustoase ciuperci-ousoarele,hulubita,vinetelele si painisoarele,pastravul de fag si cel de nuc,palaria sarpelui,ciuperca de balegar(de camp),hribul,galbiorii.La galbiori multi au rezerve ca sunt amarui...Chiar si hribul,adica manatarca,nu place unora. 1 Link spre comentariu
-Atlas- Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 (editat) Acum 2 ore, BRANCA a spus: Niciodata n-am gasit creasta cocosului.As fi curios ce gust are.Ghebele nu sunt prea grozave. Buna Poi creasta cocosului se aseamana mult cu galbiorii,noi le gatim impreuna. Ghebele sunt "super" tinere,inainte de a se lemni(intari) coada.La cele la care deja coada este lemnoasa se foloseste doar palaria. Spor tuturor Alex Edit. Creasta cocosului am gasit la greu in Gradinita,o statie de cale ferata intre Ilva Mica si Vatra Dornei. Am fost de multe ori cu cortul acolo.Curios,creasta cocosului nu o culeg localnicii si nici galbiorii. Pentru ei hribii sunt la putere.Am gasit creasta cocosului spre 1Kg,nu-mi venea sa cred. Mai era in apropiere un zmeuris,cat vedeai cu ochii doar zmeura,sotiei nu-i venea sa creada ce aroma are zmeura salbatica Editat August 9, 2020 de -Atlas- 2 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat August 9, 2020 Autor Partajează Postat August 9, 2020 (editat) Acum 2 ore, BRANCA a spus: ............................................................ La noi hribul e...manatarca.Niciodata n-am gasit creasta cocosului.As fi curios ce gust are.Ghebele nu sunt prea grozave. Creasta cocosului este o ciuperca mai ciudata ,nesemanind cu ciupercile obisnuite. In mincarea de ciuperci obisnuita, se punea si creasta cocosului, preparata singura, nu era foarte gustoasa. Cel putin asa-mi amintesc! ..................... Mincarea este In ordine,dupa mine,cele mai gustoase ciuperci-ousoarele,hulubita,vinetelele si painisoarele,pastravul de fag si cel de nuc,palaria sarpelui,ciuperca de balegar(de camp),hribul,galbiorii. La galbiori multi au rezerve ca sunt amarui...Chiar si hribul,adica. Iutarii(buretii iuti), sint singurele ciuperci, care gatite pe jar sau pe plita, sint amarui. In rest, celelalte ciuperci nu mi se par, rele la gust, cel putin pe cele pe care le cunosc! Editat August 9, 2020 de GEO 53 BN Link spre comentariu
BRANCA Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Atlas.Gusturile difera...In plus la ghebe mai e ceva,trebuie gatite minim o perioada de timp.Altfel dau indigestii.Pe cand,de exemplu,hulubitele,painisoarele sau ciuperca de camp merg mancate si crude! Si totusi galbiorii gatiti sunt usor amarui.Nu ca iutarii insa. Si parca v-am mai zis.Am luat de la Kauf... niste mixuri de ciuperci de padure congelate.Mizerabile!Cum naiba le fac?Am pus de multe ori hrib in congelator si sta perfect!Si peste o juma de an! Ciuperci marinate faceti?Consumati?La Muscel fac si din iutari... 1 Link spre comentariu
-Atlas- Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Buna BRANCA Ciuperci din comert consum foarte putin(doar crude),acum de exemplu am la congelator pungi nenumarate de ciuperci culese cu mana. Diferite soiuri.Crude am consumat doar roscove.Sunt preferatele lui fiica-mea(10 ani).Nu-i venea sa creada nici ei ca pot fi consumate "in padure".Dupa ce m-a vazut pe mine mancand o roscova a incercat si ea si le-a terminat toate care le aveam culese,sunt rare. Marinate folosim doar ghebe,am la 100m de casa,nici nu stiam asta,pana am fost dupa apa la un izvor din apropiere si mi s-a parut ca vad ceva in padure,am dus apa acasa si m-am intors sa vad ce este,la fel, nu mi-a venit sa cred,ghebe la greu.Un coleg,bun prieten,locuieste la 3 case de ghebe si sotia lui a cumparat ghebe de la romi,mi-a venit sa rad cand l-am auzit. Spor tuturor Alex 1 Link spre comentariu
alexy Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 (editat) la acest radio casetofon , am construit vumetre , in care nu erau leduri de cumpararare ,mai rar Radio SANYO M-9924LU sau , un receptor satelit , construit , pe timpul , lui Nae , cine stie cunoaste , acum as vrea sa vad o schema functionala receptor satelit , cum era pe timpul lui Nae , sincer nu am vazut nici o schema , pe timpul lui nae , aveam tranzistori BFG65 , , condensatorii i pileam,( ptr ca nu cu erau) in modulul oscilator diode care lucrau la frecvente mari , etc Editat August 9, 2020 de alexy Link spre comentariu
dorian 70 Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 da, şi eu prindeam sonorul de la TVR la radio, iar vara intrau posturi din Turcia aici la Suceava, uneori se băgau şi suedejii peste toţi ceilalţi... Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat August 9, 2020 Autor Partajează Postat August 9, 2020 (editat) Colegii @alexy si @dorian 70 ati cam incurcat ''ciupercile'' , cu radiocasetofoanele si receptoarele satelit! Vedeti daca prindeti si ciupercile , in special hribii si ciupercile de cimp, cu ele! Sper ca stiti de gluma! Editat August 9, 2020 de GEO 53 BN 1 Link spre comentariu
dorian 70 Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Da, am fost luat de val şi io... - se poate curăţi locul şi să se lase doar ciupercile... 1 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat August 9, 2020 Autor Partajează Postat August 9, 2020 (editat) Acum 51 minute, dorian 70 a spus: Da, am fost luat de val şi io... - se poate curăţi locul şi să se lase doar ciupercile... Stai linistit, nu te stresa, ca doar nu se moare din asta! Editat August 9, 2020 de GEO 53 BN Link spre comentariu
dorian 70 Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Si uite aşa se poate demonstra că, după cum nu se amestecă postările, aşa nu se amestecă şi bureţii între ei. 1 Link spre comentariu
BRANCA Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 Geo.Sa lasam ciuperca...Cum stati cu fructele?Am vazut pe Pro TV azi niste livezi de mere super.Ardeal,Bihor.Ziceau ca au productia mult mai mare ca anul trecut.Faci "horinca" din mere?Am baut,acu cativa ani,dintr-o mostra de Baia Mare."Otrava curata",cum zice soacra mea,care n-are ochi decat pentru vin...din care mai "ciuguleste" si-acu,la 92 de ani...Mostra era cam la 60°...Cei placut totusi la ea este aroma de mar. 1 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat August 10, 2020 Autor Partajează Postat August 10, 2020 (editat) Acum 8 ore, BRANCA a spus: Geo.Sa lasam ciuperca...Cum stati cu fructele?.................................................... .................................................................. Salut colegu' Branca! In gradina cumparata de fiul meu, acum trei ani, pomii plantati inca nu sint suficient de zdraveni, incit sa produca fructe. Un păr, plantat nu foarte demult, s-a ''invrednicit'' sa produca citeva fructe, ceea ce-i un lucru nu neaparat bun. Fiul meu a rupt mai multe fructe, pentru a scuti părul de a se ''screme'' sa produca fructe. Vreo trei pruni, au facut citeva prune, semn ca la anul , prunii, se vor invrednici sa produca mai multe prune. Un visin pitic dar, foarte stufos, a facut destul de multe fructe. Colo prin ianuarie vrem sa scurtam din mladitele de la pomi, care au crescut ca nebunele, in felul acesta, pomisorii vor ''pompa'' mai multa seva in flori si implicit in fructe. Anul acesta zmeura , sa ''intrecut'' pe ea, facind multe fructe .Agrisul ,la fel a facut destul de multe fructe. Sa vedem cum vor evolua si celelalte ''plante '' , ca numa' ,pomi, nu le pot spune. Am pregatit mai multi simburi de pruni, pe care , daca vrei, tii pot trimite prin posta. Deocamdata , prunii, n-au cum face multe prune, pentru a putea face pălincă, pentru ca sint inca tineri si ca sa faci pălincă, iti trebuie destul de multe prune, ca nu-i face doară un păhar de pălincă Prin partile noastre, a Salajului, pălinca se face doar din prune, rosii, dabalane, nu din mere, pentru ca merii la noi nu prea rezista.Se usuca! Pălinca de prune ,de 60* nu stiu dac-o poate bea, cineva. Trebe s-ai grumazu' ars de la atita băut, ca s-o poti bea de 60*! Editat August 10, 2020 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Postări Recomandate