+_Florin_+ Postat August 7, 2020 Partajează Postat August 7, 2020 Acum 2 ore, GEO 53 BN a spus: Vizavi de contaminarea ciupercilor comestibile cu sporii ciupercilor necomestibile(toxice). Din cite stiu asa ceva nu se poate intimpla. Cel putin asa cred eu! Și eu am ridicat această problemă dar mi s-a răspuns (de către cunoscători) că nu este posibil ca o ciupercă comestibilă să fie contaminată cu spori de la ciuperci toxice. Și că teoria e o scuză pentru cei care culeg ciuperci fără a le cunoaște suficient de bine. 2 Link spre comentariu
doru3160 Postat August 7, 2020 Partajează Postat August 7, 2020 La 06.08.2020 la 22:35, BRANCA a spus: N-am patit-o si nici in zona,aici,n-au patit-o altii. Asa spun si de covid...concluzia? Nu exista. Link spre comentariu
icar Postat August 7, 2020 Partajează Postat August 7, 2020 La 06.08.2020 la 22:18, doru3160 a spus: Unele soiuri au suferit mutații și au căpătat aspect de ciuperci comestibile Da-mi voie sa nu te cred. Sute de mii de ani nu au suferit mutatii si s-au apucat acum! Ciupercile au propietatea de a concentra metale grele sau alte chimicale. Peste paduri s-a dat la greu cu insecticide. Acestea s-au concentrat in ciuperci, devenind "toxice". Ciupercile nu fac fotosinteza, ele extrag minerale si alti nutrienti necesari din sol. Au o vechime de 1 miliard de ani, fiind un stramos comun cu ...noi! 1 Link spre comentariu
BRANCA Postat August 7, 2020 Partajează Postat August 7, 2020 Asa cred si eu ca nu au suferit mutatii.E valabila obsrvatia cu metalele grele si chimicalele. Ciupercile,fungii, sunt prea putin studiate.Sunt esentiale pentru viata pe pamant! Un exemplu in link. https://www.wbur.org/hereandnow/2019/01/28/mushrooms-fungi-disease-bees 1 Link spre comentariu
doru3160 Postat August 7, 2020 Partajează Postat August 7, 2020 Acum 37 minute, icar a spus: Da-mi voie sa nu te cred. Ok Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat August 8, 2020 Autor Partajează Postat August 8, 2020 (editat) Buna dimineata, prieteni! Anul trecut, toamna tirziu, am fost ,impreuna cu fiul meu, la o discutie despre ciuperci, in satul Colesti, judetul Bihor. Cred ca v-am mai spus asta! Tema discutiei era, cum pot fi identificate ciupercile comestibile, fata de cele necomestibile. O zi intreaga am batut, padurile, adunind toate soiurile de ciuperci, de la cele foarte mici , pina la ciupercile foarte mari. Spre seara, am pornit spre , locatia unde urma sa se faca prezentarea si discutiile despre ciuperci. Ajunsi la locul unde erau toti participantii la discutie, ne-a fost servita masa, dupa care au inceput discutiile, pe alocuri devenind aprinse. Coordonatoarea , o tinara, de vreo treizeci si ceva de ani, de altfel foarte bine documentata, ne-a prezentat toate ciupercile culese pe parcursul zilei. Eu fiind la o prima prezentare de acest fel, m-am cam uitat ca vitelul la poarta noua. Discutiile au durat pina dupa miezul noptii, de multe ori discutiile devenind aprinse. Dupa multe urcusuri si coborisuri, oboseala ne-a doborit, din cind in cind picotind. Din ce-am inteles , ciupercile nu se corcesc, (incruciseaza) sporii altor ciuperci, neavind nici un efect asupra ciupercii. Ce ne-a mai spus, a fost, fim foarte atenti la forma si structura lamelelor, ciupercilor, multe ciuperci asemanatoare, putind fi confundate , foarte usor. N-am ramas cu foarte multe-ncap, fiind pentru prima data la o astfel de prezentare. In ultima vreme am devenit un pic (mai mult) sceptic cind vine vorba de ciuperci, nestiind ce sa mai cred. Daca atunci, cind eram copil, mergeam cu bunica si tovarasele ei, la cules de ciuperci, mincind tocana de ciuperci cu mamaliga, fara sa patim nimic, acum am ajuns, sa ma uit la ciuperci, cu foarte mult scepticism, singurele ciuperci, inconfundabile, fiind ciupercile de cimp si iasca(ciuperca, care creste pe copacii batrini) care se poate recolta fara nici o grija, doar in perioada cresterii. Daca imbatrineste nu se mai poate minca devenind lemnoasa. Cind eram copil, mai erau batrini, care foloseau iasca cremenea si amnarul la aprinderea tigarilor, sau a pipelor. Iasca era fiarta in apa, destul de mult timp, pina cind iasca devenea moale, dupa care era batuta cu o bucata de lemn pina cind iasca devenea ca vata, aprinzindu-se foarte usor. Editat August 8, 2020 de GEO 53 BN Link spre comentariu
BRANCA Postat August 8, 2020 Partajează Postat August 8, 2020 Geo.Sedinta aia a cam fost in genul sedintelor lui "Big Boletus"...Matahala aia de vreo 200kg ce face emisiuni cu ciuperci pe Look TV. Cercetatorii fac o droaie de teorie a chibritului din care nu poti ramane cu prea multe.Te mai iau si cu examinarea sporilor la microscop,cu reactii cu diversi reactivi,etc,etc.Totul ca la carte dar greu "digerabil" de non specialisti! Si sa-ti spun si una "buna".Ciuperca de camp,de balegar se zice ca nu prea ai cu ce s-o confunzi.Exista totusi o ciuperca asemanatoare!Asta poti sa o dai deoparte observand ca piciorul se pateaza in galben!Pun o poza sa vezi ce bine seamana! Vinetzele culegeti?Sunt formidabile facute pane.Cred ca ai putea manca un kg daca ai avea atata!! 1 Link spre comentariu
franzm Postat August 8, 2020 Partajează Postat August 8, 2020 (editat) Exista ciuperci care sunt toxice doar pentru anumite persoane (declanseaza reactii alergice grave, de ex. Paxillus involutus) sau doar împreuna cu alcool (Coprinopsis atramentaria). De asemena poate conta felul în care este gatit (temperatura, fierbere în mai multe ape, etc.). Si exista foarte multe specii putin cercetate. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_poisonous_fungus_species https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Giftpilze Un site despre ciuperci. Editat August 8, 2020 de franzm Link spre comentariu
BRANCA Postat August 8, 2020 Partajează Postat August 8, 2020 Doua ciuperci mortale,aflate si in RO. Prima e Amanita Phalloides "Deathcap" raspunzatoare cam de 90% din intoxicatiile din Europa. A doua Amanita Visrosa "Destroyng Angel". Ambele au fost utilizate de-a lungul timpului ca otravuri. Prima,cea verzulie "sparge" ficatul.Daca scapi de moarte ai putea avea nevoie de transplant de ficat... Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat August 8, 2020 Autor Partajează Postat August 8, 2020 (editat) Cu prima ocazie, cind voi pleca la Bistrita, o sa scotocesc prin biblioteca proprie, unde sigur o sa gasesc o carte despre ciuperci, pe care am cumparat-o in anii '80. Mie , cel putin, cartea, mi s-a parut, mai mult decit completa! Editat August 8, 2020 de GEO 53 BN Link spre comentariu
dorian 70 Postat August 8, 2020 Partajează Postat August 8, 2020 Eu sunt burezar, burezist, bureţist... de când mă ştiu ! Au fost ani când veneam acasă cu un sac plin. Pentru că nu e foametea, culeg doar ceea ce cunosc şi-mi place, cu ordinea preferinţelor cam aşa: - hrib ( regele!) - râşcov - pipingi de vară şi de toamnă - creasta cucoşului Uneori mai merge şi un iuţar copt pe plita de la sobă şi tăvălit prin mujdei. $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ 1 Link spre comentariu
BRANCA Postat August 8, 2020 Partajează Postat August 8, 2020 Dorian.Din ce ai insirat numai creasta cocosului nu am cules.Sunt curios ce sunt "pipingi"!!Cumva ghebele? 1 Link spre comentariu
dorian 70 Postat August 8, 2020 Partajează Postat August 8, 2020 Da, sunt ghebele sau opintici, din poza a treia din postarea de mai sus, Armillaria mellea. Cei de vară au pălăria mai mare, iar cei de toamna sunt cu tulpina mai groasă şi pălăria mai mică. Ambii au un guleraş sub pălărie, astfel îi pot deosebi de alte ciuperci asemănătoare, o poză din ce am găsit pe net, în stânga sunt de vară, iar în dreapta de toamnă 1 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat August 9, 2020 Autor Partajează Postat August 9, 2020 (editat) Ghebele se gasesc doar in zonele deluroase, unde cu ceva vreme inainte , padurea a fost taiata. Se gasesc doar pe linga cioate, unde deja incepuse procesul de putrefactie! Cind stateam in Bistrita, mergeam des vara de la cules de ciuperci,(ghebe) pe dealurile de deasupra satului Magherus. Cind le culegeam, sporii se imprastiau pe linga cioata, culoarea sporilor, fiind asemanatoare cu faina mai inchisa la culoare Citi dintre voi ati vazut ciuperci mici, de culoare maronie, textura palariei, fiind matasoasa si putin umeda. Ciupercile erau foarte fragile, gasindu-se la umbra, unde terenul era umed tot timpul. Noi, copii, stiam ca sint ciuperci ''bolunde ''(toxice) si ca nu sint bune de mincat. Nu erau mai inalte de 3-4cm. Editat August 9, 2020 de GEO 53 BN Link spre comentariu
BRANCA Postat August 9, 2020 Partajează Postat August 9, 2020 K Geo.Mai "bolunzeste" lumea...Termenul de "bolund" il foloseam pentru nebun,tzacanit.Vine din maghiara unde tot aia inseamna.Nu stiam ca se foloseste si la ciuperci... N-am calcat niciodata prin Magherus,desi era aproape de noi.Banui ca e vorba de comuna de langa Arcalia? Ti-am mai zis ca am fost de multe ori la scaldat acolo,la cascada.Si cand veneam vara in vacanta treceam.Luam trenul din Beclean la Saratel si pana imi venea autobuzul de Bistrita-Reghin mergeam la baie. Ai calcat pe la castelul grofului,la Arcalia?Sa zic ca pe timpuri era tabara de copii acolo.Acum e un super parc dendrologic. 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate