Vizitator Postat Iulie 28, 2020 Partajează Postat Iulie 28, 2020 (editat) Tot în el se poate face și mălai (așa e se zice Țăst dar i-am zis așa că să fie recunoscut) . Editat Iulie 28, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iulie 28, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 28, 2020 (editat) Acum 1 oră, maresaldeflota a spus: Tot în el se poate face și mălai (așa e se zice Țăst dar i-am zis așa că să fie recunoscut) . Apetisanta turta din malai! Ai facut-o tu sau doamna? Te rog, fii sincer! Cind eram copil, asa ceva se facea si pe la noi prin Salaj, intr-o tava din tabla. Nu ne opream degraba din mincat!. O data , mama, (fie iertata) a facut o turta din malai, fara sa ne spuna ca turta, era facuta din faina de malai necernuta si fara sare. Cind tata a ajuns acasa de la serviciu, vazind tava acoperita, a descoperit-o. Vazind turta , a rupt o bucata si a inceput sa manince, imbiindu-ma si pe mine sa maninc. Cătinel, catinel, am mincat turta din aproape, intreaga tava. Cind mama a venit acasa si vazind ca aproape toata tava este goala, s-a apucat de ris in hohote. Tata nedumerit a intrebat-o de ce ride! Printre hohotele de ris , ne-a spus ca turta era pentru puii de gaina, turta fiind din faina de malai, fara sa fie cernuta si fara sare. Citeva zile , cind ne vedea pe mine si pe tata,ridea in hohote. Intr-o zi mama a facut o tava mare de turta de malai dupa toate regulile. Faina cernuta , framintata cu lapte si zahar adaugat. In doua zile turta a fost data gata! Editat Iulie 28, 2020 de GEO 53 BN 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 28, 2020 Partajează Postat Iulie 28, 2020 Cum se face asta? E buna, cu ce merge? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 28, 2020 Partajează Postat Iulie 28, 2020 (editat) http://www.cozonac.info/turta-cum-face-mama.html (Trebuie să încerci, merge și simplă, brânză..) (poza nu îmi aparține, nu am făcut când am mâncat, dar bunica făcea turte deastea și știu că dura mult până se cocea). Editat Iulie 28, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iulie 28, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 28, 2020 (editat) Acum 33 minute, MOD a spus: Cum se face asta? E buna, cu ce merge? Cu lapte si sau fara, zahar! Editat Iulie 28, 2020 de GEO 53 BN Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 28, 2020 Partajează Postat Iulie 28, 2020 Testul mai mic se facea inainte dintr-o compozitie asemanatoare celei pe care a mentionat-o flomar.Ca "tipar" se utiliza o gramada de nisip gen clopot.Pe aceasta se lipeau ziare ude de jur imprejur.Apoi se "muruia",adica se ungea,in straturi argila.Cand se usca se rasturna si se scotea nisipul. Testul in varianta flomar cu agatatoare e mai recent.Si intr-adevar are ceva armatura de fier si agatatoare.Unii faceau si vatra de caramida cam la 0,8-0,9 m inaltime. In fond turta de malai se face cu faina de malai si faina de grau. 1 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iulie 29, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2020 (editat) Salutare prieteni! Ca tot s-a pomenit ,mincarurile ciobanesti! Dupa cum v-am mai spus, m-am casatorit in toamna anului '80, transferindu-ma la un Combinat industrial mare. Dimineata, pe la 4.30 ma sculam, imi puneam in geanta pachetul cu mincare , dupa care viteza la autobuz. Sotia mergea pe jos pina la scoala din satul Ruștior, unde era directoare ,la scoala cu clasele I- IV. Probleme cu socru n-am avut , in schimb cu soacra ,am avut destule conflicte. Batea din clanta toata ziua, socrul facind-o in toate felurile. Intr-o simbata dupa masa , socrul ma intreaba daca-mi place mamaliga ciobaneasca. Ca sa nu ma fac de bacanie, i-am zis ca-mi place. Atunci am mincat pentru prima data balmoș. Nefiind familiarizat cu astfel de mincare, m-am cam codit, mincind doar putin din ea. Ce m-a mirat, cel mai mult a fost , mamaliga , care era foarte tare. Vazindu-ma ca ma tot codesc, socrul mi-a spus ca daca nu-mi place , sa nu maninc. Atita am asteptat! Nu era zi lasata de dumnezeu sa nu manince mamaliga cu brinza, de cel putin doua ori pe zi. Ce nu mi-a facut o impresie deosebita, a fost brinza iute, pe care de asemenea , n-o puteam minca nici sa ma tai. In tinerete, mergea , nu singur ci cu ortatcii lui, cu oile la munte de unde veneau doar, spre sfirsitul lui august, sfirsitul lunii septembrie, cind bruma era groasa de o palma. Dupa ce a imbatrinit, a abandonat mersul cu oile, angajindu-se la CAP avind in grija un lot de 15 vite, de care avea grija si pe care le mulgea atit dimineata cit si seara.O singura data , socru a facut balmos, care in opinia lor era cea mai buna mincare ciobaneasca. Eu , sincer, n-am fost dat pe spate, de balmosul mult laudat! Poate multi dintre voi ma vor crede ca am fost un sclifosit. Nici pomeneala! Era, si inca este, o diferenta clara intre mincarea din Ardeal si mincarea din zonele montane! Sper din tot sufletul sa nu ma creada cineva, ca sint un tip cu ''bășini'' in program! Editat Iulie 29, 2020 de GEO 53 BN 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 29, 2020 Partajează Postat Iulie 29, 2020 Eu prefer bucataria ardeleneasca. De exemplu, astia pe la mine isi bat joc de porc cand il taie, pe bune. Candva ma duceam cu prietenii la o cabana pe la Breaza (PH) iar unul dintre vecini era ardelean . Ala avea mereu doi porci pentru Craciun, rase diferite. Bunicul astuia de mergeam la el, hacuia porcul de te lua de cap. Sunca, carnati,carne, atat. Ungurul, parca Nemet il chema, scotea o gramada de produse din porcii aia doi, mureai mancand. Bine ca era si darnic de felul lui ca altfel ma urcam in pod, noaptea, dupa carnuri. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 29, 2020 Partajează Postat Iulie 29, 2020 Geo.Balmosul socrului era varianta simpla de stana,cu ce aveau.In variantele "elaborate" se pune si lapte prins si cas de oaie si unt...Mai conteaza si faina de malai din ce porumb e facuta...Apoi facut in tuci sau oala de lut.N-are cum sa nu iasa bun daca bagi componente de calitate! Uite aci in Oltenia mai crap de dorul casului de oaie,al din care se face branza framantata.In zona Bistritei era,mai gasesti la Muscel si in multe zone montane sau premontane. Uite aici un link cu niscai mesteri in cas si branza. http://www.razvananton.ro/despre-branza/ 1 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iulie 29, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2020 (editat) Acum 24 minute, BRANCA a spus: Geo.Balmosul socrului era varianta simpla de stana,cu ce aveau.In variantele "elaborate" se pune si lapte prins si cas de oaie si unt... .......................................... Colegu Branca! Niciodata n-am fost fan ''caș'' de oaie! Probabil din cauza mirosului! Eu am fost obisnuit cu vitele, si bivolii, cu toate ca, unii, erau al dracului de agresivi. Oi nu cred sa mai fie in Chiesd. In Salaj, poate doar in zona deluroasa, se mai fie oi. Chiar si vitele sint putine, cel putin la noi si-n satele invecinate. Peste Meseș sint multi crescatori de capre. Pe Someș sint multi bivoli. Si la noi in sat, erau odata, bivoli. Acum si vitele sint extrem de putine! Poate ca in felul acesta pasunea de pe Firpot, va deveni ce a fost odata. Si apropo de Firpot! In timpul razboiului pe actuala pasune, dinspre padure , a fost un aeroport militar, german. Probabil de acolo denumirea! Editat Iulie 29, 2020 de GEO 53 BN Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iulie 29, 2020 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2020 (editat) Acum 46 minute, BRANCA a spus: ...................................................................... Uite aici un link cu niscai mesteri in cas si branza. http://www.razvananton.ro/despre-branza/ Interesant si foarte bine documentat, lincul prezentat de initiator! Sincere multumiri lui BRANCA! Editat Iulie 29, 2020 de GEO 53 BN Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 29, 2020 Partajează Postat Iulie 29, 2020 Da.La multi nu le place mirosu de oaie in branza.Nici carnea de miel sau oaie. Bag seama ca si pe acolo se intampla acelasi fenomen ca si in Oltenia,ala cu raritul vitelor.Dupa revolutie taiau in zona viteii pe capete.Cam la 100-150 kg.Chiar si mai mici.Am dus o data pielea unui vitel la achizitii.M-am speriat cand am vazut la ei un maldar de piei de 2m! Acu nu mai au samsarii nimic de luat.In doua sate de le stiu eu numeri vitele pe degete!Pasunile din panta sunt pline de buruieni...A disparut tineretul.Mai sunt pensionari relativ tineri,de la mina si "babalaci".Am mai zis ca in max 15-20 de ani va canta cucuveaua pe acolo... Nici macar capre nu se invrednicesc sa tina.Painea vine cu masina.Legumele vin cu diversi voiajori.Vrei niste carne dai un trap la Motru,ca e aproape. Bani sa fie si nu-ti mai trebuie agricultura! Si cu clima Geo...Viile din camp s-au manit toate!... 1 Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 29, 2020 Partajează Postat Iulie 29, 2020 Multi romani nu stiu sa elimine mirosul de oaie. Noi mancam numai branza de oaie si destul de des miel. Nici urma de miros daca stii ce sa-i faci. 1 Link spre comentariu
flomar60 Postat Iulie 29, 2020 Partajează Postat Iulie 29, 2020 Acum 28 minute, BRANCA a spus: Acu nu mai au samsarii nimic de luat.In doua sate de le stiu eu numeri vitele pe degete!Pasunile din panta sunt pline de buruieni...A disparut tineretul.Mai sunt pensionari relativ tineri,de la mina si "babalaci".Am mai zis ca in max 15-20 de ani va canta cucuveaua pe acolo... Nici macar capre nu se invrednicesc sa tina.Painea vine cu masina.Legumele vin cu diversi voiajori.Vrei niste carne dai un trap la Motru,ca e aproape. Bani sa fie si nu-ti mai trebuie agricultura! Si cu clima Geo...Viile din camp s-au manit toate!... Și tristețe și ingrijorare și mâhnire mă încearcă citind postul colegului....pentru că are dreptate!....din păcate! 1 Link spre comentariu
icar Postat Iulie 29, 2020 Partajează Postat Iulie 29, 2020 Branca, se spune ca omul sfinteste locul. In piata, gasesc lapte, pe linga care, cel de la raft, pare apa cu care am spalat oala in care am fiert laptele! La 2 litri de lapte, string trei sferturi de cana de cafea, cu smintina. Apropo de miros. Am mincat, cu ceva timp in urma, un berbec la ceaun. Puteai zice orice, numai ca miroase a oaie nu! (am incat, pentru prima si ultima data, fructe de mare, la indemnul bucatarului. Noroc ca am avut si slanina, sa-mi dreg gustul! De cum miros calamarii, crevetii si mai stiu eu ce caracatite, nu se plinge nimeni, numai de oaie! Sa fie snobismul de vina?). Am mincat un mieloi, ca era cam trecut, fara nici un gust de oaie. Baiatul face miel la gratar, nici o problema! In fiecare joi, merg in tirg, dupa brinza de oaie. Nici un gust sau miros deosebit! In satele din jurul orasului, taranii isi ingrijesc pasunile. Pe dealurile din jurul orasului sunt saivane cu oi si tarcuri cu vaci. Am o fosta colega de scoala, care are in Rât (asa se numesc dealurile) o "ferma", cu citeva vaci si oi. Vinde, la greu, nu-i ajunge, brinza si lapte! Dar...si munceste! 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate