GEO 53 BN Postat Iunie 2, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2020 (editat) Acum 7 ore, yo3fkc a spus: Majoritatea celor de acum, nu pot deosebi o ciuperca de o capra . Si cine crezi ca sint de vina? Daca unii parinti, de la tara-si initiaza odraslele, in a deosebi o ciuperca comestibila, de una toxica, unii parinti de la oras pleaca la cules de ciuperci, fara a putea deosebi o ciuperca comestibila, de una toxica. Multi nu constientizeaza pericolul intoxicarii cu ciuperci necomestibile. Editat Iunie 2, 2020 de GEO 53 BN 1 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iunie 2, 2020 Partajează Postat Iunie 2, 2020 (editat) Acum 3 ore, +_Florin_+ a spus: Se spune că și aceștia pot fi păcăliți de aspectul ciupercilor, ele pot avea toate caracteristicile celor comestibile, dar au interactionat cumva cu cele otravitoare. Cel puțin așa am auzit. Astea`s din ciclul povesti nemuritoare ca sa ne ascundem incompetenta chiar si al cules de ciuperci. Mai repede este aspectul foarte asemanator dintre ele. Eu culegeam ciuperci cind eram la bunici, bunicul ma invatase si el le cunostea bine de tot, in zona erau destule paduri. Mi-a aratat ciuperci asemanatoare care cresc impreuna, asta era culmea, unele bune altele otravitoare. Mi`a invatatt ca pe unele din ele sa le consider otravitoare deoarece diferentele dintre ele si cele bune sint de detaliu. Urmarea era ca stringeam hribe, creasta cocosului, bureti usturoi, buretii de roua si ciuperci de balegar. Buretii usturoi iara erau 2 versiuni, doar una era buna de mincat, cealalta nu era otravitoare, era dezgustatoare! Diferea forma palariei doar, in rest erau la fel dar gustul era rau la cei cu dunga de la palarie ridicata. Editat Iunie 2, 2020 de Ion_Bumbu 2 Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iunie 2, 2020 Partajează Postat Iunie 2, 2020 Aia necomestibili au lamelele mai rare. Link spre comentariu
daniels Postat Iunie 2, 2020 Partajează Postat Iunie 2, 2020 hribii nu au lamele 2 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iunie 2, 2020 Partajează Postat Iunie 2, 2020 Colegul se referea la buretii ustutoi, eu dupa forma palariei ii cunosteam. 1 Link spre comentariu
daniels Postat Iunie 2, 2020 Partajează Postat Iunie 2, 2020 (editat) la mine se numesc iutari. unii oameni ii taie cuburi, ii pun la uscat, iar iarna ii pun in ciorbe, mai ales de porc. Editat Iunie 2, 2020 de daniels 2 Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 2, 2020 Partajează Postat Iunie 2, 2020 Iutarii,in Sud,se mai spala in cateva ape si se pun la murat.In Ardeal inafara de ai praji pe plita,usor sarati,nu prea se servesc.Sunt socotiti specie inferioara.In fapt deranjeaza sucul laptos.E gretos si produce si indigestii. Nu prea e valabila observatia cu doua tipuri de iutari.Este una singura.Cand imbatranesc palariile se ridica.Aceste exemplare batrane sunt cele mai greu digerabile si dau indigestiile.Nu culegeam decat din cele tinere. 1 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iunie 2, 2020 Partajează Postat Iunie 2, 2020 O fi cum spuneti insa aia care nu`s buni de mici sint cu palaria ridicata, ma rog, nu va contrazic, experiente diferite, totusi se maninca un pic altfel in Ardeal, adevarat, prajiti pe plita insa cu brinza de oaie in ei, si aia tot usturoaie! E o delicatesa mincarea aia de bureti cu brinza. 1 Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 2, 2020 Partajează Postat Iunie 2, 2020 (editat) Da aveti dreptate.Se mai mananca si cu branza.Si aveti dreptate ca are si "ruda".Personal n-am intalnit dar,dupa carte,mai e una asemanatoare.Si intr-adevar cu palaria palnie de mica.Totusi,pentru cine a cules,mai greu sa le confunzi. Consumul functie de gusturi.Imi place si pe plita si murata.Sotia n-are ochi sa le vada... Editat Iunie 2, 2020 de BRANCA 1 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iunie 3, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2020 (editat) Buretii iuti sint buni de mincat . Nu toata lumea-i apreciaza! Cind mergeam in padure dupa ciuperci, mai adunam si bureti iuti pe care-i mincam prajiti pe jar si sarati. Pe cei mari nu-i luam, preferindu-i pe cei mici care erau mai ''fragezi'', decit cei mai mari, batrini! Cind locuiam in Bistrita, vara, mergeam la cules de bureti de cioata in parchetele de fața, taiate demult. Linga cioate gaseam o sumedenie de bureti, de multe ori ciulegind doar palariile. Intr-un an am gasit atitia bureti de cioata, incit am cules doar palariile, piciorusele lasindu-le. Sotia , fie iertata, facea zacusca cu ciuperci, o bunatate nu alta. Fiind bisericoasa, miercurea si vinerea,minca doar zacusca. Ce-i drept si mie-mi placea zacusca cu ciuperci. Stiti de ce-mi pare cel mai rau? De timpul care parca trece mai repede decit atunci cind eram mai tinar, cind eram in stare sa muncesc o zi intreaga fara sa simt foarte tare oboseala. Nici de mincat nu mai pot minca , ca alta data, saturindu-ma repede. De multe ori maninc doar de doua ori pe zi! Parca nici mincarea preferata nu mai are gustul , pe care-l avea odata. De culcat ma culc relativ tirziu, trezindu-ma devreme. Azi dimineata , m-am trezit pe la ora sase. Am incercat sa mai adorm, dar nici poveste! Dupa ce m-am tot ''fitiit'' o vreme fara sa pot adormi, m-am sculat, mi-am facut patul,am incalzit niste cafea , pe care am tot ''pupat-o'' vreme de jumatate de ora. Alta data sorbeam cafeaua, in doi timpi si trei ''miscari''. Apoi am vazut ca gazonul a crescut destul de mult! O sa dau jos din pod, masina de taiat iarba si o sa ma apuc de treaba. Cred ca o sa ma duc si pe la gradina sa vad cum mai evolueaza treburile pe acolo. Abia astept ca nepotica sa creasca (acum are trei luni si ceva) si s-o port de ici colo. Deja gingureste, cind ne vede, spunindu-ne ''povesti'' doar de ea stiute. Fiul meu imi trimite periodic ,filmulete , cu nepotica. Editat Iunie 3, 2020 de GEO 53 BN 4 Link spre comentariu
BRANCA Postat Iunie 3, 2020 Partajează Postat Iunie 3, 2020 Geo.Am calcat pe vetre apropiate!Am locuit o vreme pe la Lechinta si Teaca.La ciuperci mai mult prin ultima localitate mergeam la cules.Prin Bistrita am fost mai rar.De multe ori am fost si la Arcalia,la scaldat.Vad ca parcul grofului de acolo mai exista.Numa' tabara de copii nu mai e... 2 Link spre comentariu
-Atlas- Postat Iunie 3, 2020 Partajează Postat Iunie 3, 2020 Buna Daca tot ai pomenit de bureti iuti.O reteta interesanta este urmatoarea. Se taie fasii subtiri,se fierb bine de tot(pana e fiarta si inima din ei).Se amesteca cu maioneza. Maioneza in functie de gustul fiecaruia.La noi se condimenteaza mult peste medie si nu lipseste usturoiul sub nici o forma.Reteta o facem si iarna,la congelator sunt pusi opariti si sunt fierti doar inainte de utilizare. Spor tuturor Alex 2 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iunie 3, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2020 (editat) Acum 13 ore, BRANCA a spus: Geo.Am calcat pe vetre apropiate!.............................. Asa-i! Am stat la socri ,pe ''mocanime''( Șieuț, valea Sieului)aproape doi ani , dupa care ne-am mutat in Bistrita la apartament,din cauza soacrei care era cam ''neagra la mațe''! S-a nascut copilul! Alt scandal, cresa , camin, ma rog tot tacimu. In '96 sotia s-a imbolnavit grav. 8 ani de stat la spitalul de Oncologie din Cluj. In 2004 ne-a parasit pentru totdeauna.Fiul meu absolvise facultatea. A fost ''racolat'' la Siemens Timisoara. M-a batut la cap sa ma mut mai aproape de el. Am lucrat citiva ani buni la Takata Arad, dupa care m-am pensionat. Acum am timp ''cit vrea muschi mei''. Locuim intr-un apartament tip duplex, la 15km de Timisoara. Fiul meu are un apartament cu 4 camere in Timisoara. Lucreaza la Continental. Mie si partenerei ce ne mai trebuie? Sanatate multa, nimic altceva. Astept cu nerabdare sa creasca nepotica sa pot s-o iau in circa si s-o port peste tot.Mai avem (baiatu, nu eu) si un teren unde deocamdata avem doar legume si fructe(cite se fac). Urmeaza casa si cam atit! Deocamdata! PS. Poate am fost cam succint, in exprimare! Editat Iunie 3, 2020 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iunie 3, 2020 Partajează Postat Iunie 3, 2020 (editat) La Takata am fost eu si colegul meu, le`am instalat echipamentul Vsat prin anii 92-93 si l`am intretinut dupa aia citiva ani. Editat Iunie 3, 2020 de Ion_Bumbu 1 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iunie 3, 2020 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2020 (editat) Acum 33 minute, Ion_Bumbu a spus: La Takata am fost eu si colegul meu, le`am instalat echipamentu Vsat prin anii 92-93 si l`am intretinut dupa aia citiva ani. Acum mi-am adus aminte ca mi-ai mai spus asta! Editat Iunie 3, 2020 de GEO 53 BN 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate