Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

Intradevar ''pasaroiul'' chiar pare infricosator ! Din ce l-ai facut?  Numai sa nu se prinda ''balaurii'' de grauri ca , macheta nu-i reala! Daca-i prinde un graur si l-ai anina de un picior ,de un băt mai lung, in virful ciresului, oare nu s-ar speria? Agitatia si ciriitul graurului, cred ca ar i-ar pune pe fuga pe ceilalti.

Cind eram copil, aveam si cite trei cloște cu pui. Nu odata am constatat ca lipseste cite un pui sau doi pui de gaina. Hoatele de pui erau cotofenele, gaitele, ciorile si mai rar ulii. Tata fiind vinator, impusca o cotofana , gaita, cioara,  sau orice alta pasare rapitoare mai mare, pe care apoi o anina intr-un par de citiva metri.

Toate pasarile rapitoare evitau sa se apropie de pasarea aninata in virful parului!

Editat de GEO 53 BN
Nu citaţi postarea anterioară, cu tot cu poze
Link spre comentariu

Din tabla este, o ramasita de tabla de o,6mm zincata, adevarat putea fi folosita la ceva mai util insa...poate poate iasa treaba.

Daca mai vin incerc sa prind unu si sa`l pun in "ghearele" lui!

Desi...grauri morti am mai pus in cires si nu i`a interesat.

M`am uitat in cuibul sticletilor, gata, au zburta, ultima oara erau marisori, acum deja au zburat.

Sa vedem daca mai fac o tura de puiuti.

Link spre comentariu

Morning update, nu va mai chinuiti cu prostii, nu dati banii pe ele, nu pierdeti timpul si materiale cu fabricarea lor, li de rumpe`n paisprazece de figurine si alte balarii.

Ma duc sa culeg ciresele!

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 7 ore, Ion_Bumbu a spus:

Morning update, nu va mai chinuiti cu prostii, nu dati banii pe ele, nu pierdeti timpul si materiale cu fabricarea lor, li de rumpe`n paisprazece de figurine si alte balarii.

Ma duc sa culeg ciresele!

Cred, că sint destul de deștepți, incit, sa deosebească, o pasare  răpitoare adevarată, de o machetă! Se vede treaba, ca au devenit ''imuni'' la sperietori!  Că dac-ar vedea un uli, păsărar sau un uli porumbar, sint convins, n-ar mai zăbovi, luind-o la fuga.

Azi ma gindeam , ca daca s-ar  inregistra pe un CD, tipatul unui uli porumbar, pasarar, etc si apoi redat, din cind, cred c-ar intra groaza-n ei. Un amplificator simplu de 4-5wati , cred ca ar pune pe fuga ''balaurii'' (graurii). Zic si eu!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Salut!

Azi, am construit, o platforma din OSB, pe care am agatat-o destul de rigid, de o grinda a acoperisului. Va spuneam, acum ceva vreme, ca voi construi o platforma, pe care sper , ca rindunicile sa-si faca un cuib.

In primavara asta  am vazut o pereche de rindunele care stateau pe gard ciripind. Apoi le-am vazut din ce in ce mai des, semn ca se apucase-ra de constructia cuibului. Inca de atunci mi-am pus in plan sa construiesc o platforma. 

Azi mi-am facut curaj si m-am apucat de treaba. Sper ca rindunelele sau altele sa fie suficient de curioase si sa faca o vizita platformei.

In timp ce ma cazneam s-o amplasez, am vazut rindunelele stind pe gardul , care  desparte proprietatea mea de a vecinului, ciripind, de mama focului.

Acum, sper ca o alta pereche de rindunici, sa-si faca aparitia, si sa se apuce de construit, un cuib.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Buna dimineata !

Sa vedeti si sa nu va fie sa crede-ti ce am vazut acum doua zile. 

Iesind in spatele casei , ca sa-mi beau cafeluta, (cafa, cum zic banatenii) , ma uitam ,asa , in zare. Cu coada ochiului am zarit miscare la una din casute.  Uitindu-ma mai atent, am vazut un pui de ''balaur'' (graur) care se postase in gura de acces, asteptind sa-i fie servita  masa, parintii fiind , evident , dupa hrana. Statea si se uita in toate partile. Puiul avea penajul complet ca si al parintilor, singura diferenta , fiind marimea mai mica decit a parintilor. M-am ridicat si m-am dus spre casuta. Cind mai aveam cam 5 pasi de facut , puiul s-a retras in casuta. M-am dus pina la casuta putin in lateral ca sa nu ma vada, asteptind sa-si scoata ''botu''(ciocul). Intre timp au aparut unul dintre parinti, zburind pe deasupra casutei facind zarva , vazindu-ma aproape de casuta. M-am indepartat de casuta asteptind sa vina adultii cu mincare. Ce-i drept, au venit , dar nu s-au mai asezat pe platforma casutei ci pe gard, facind zarva , probabil avertizindu-si puii de ''pericolul care-i pasteau. Am intrat in casa , vazindu-mi de treburile mele. Citeva minute bune, graurii nu s-au mai apropiat de casuta.

Daca acum ceva timp era hotarit sa-i casapesc (puii) , acum  parca mi s-a facut mila de ei, vazindu-i  atit de neajutorati. Oricum o sa le ingradesc definitiv accesul la casute, dupa ce pui-si vor lua zborul. Reducerea diametrului orificiului de acces in casuta, la 20-25mm ii va determina sa-si caute alt loc de cuibarit.Sper ca , casuta, sa fie vizitata de pasarele de talie mica, ca pitigoii, sticletii si alte soiuri de talie mica. Daca-i voi ademeni cu mincare la casute, sper sa-i determin sa cuibareasca, atit la gradina cit si la casutele din spatele casei.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Pe vremuri, pasarile mici se prindeau cu clei facut din boabe de vâsc cu care se ungeau betele sau crengile pe care urmau sa sada. Poate ca asta ar putea fi o solutie pentru problema graurilor. Daca ramân lipiti de crengi si fac zarva, poate ca-si sperie ortacii.

Link spre comentariu

Salut colegi!

Azi pe la ora 12, sau 13, vazind un pui de graur care statea in ''gura'' casutei.  M-am gindit sa deschid usita casutei si sa vad cum vor reactiona cind voi deschide usita. Vazind ca ma indrept hotarit spre casuta,  puiul s-a retras in casuta. Ajuns la casuta, incercind sa deschid usita, un pui de graur a tisnit ca glontu , departindu-se. Initial am crezut ca este un adult. Am deschis usita si cind colo ce sa vezi! Din casuta au tisnit patru pui, care au zburat cam inspaimintati. Ce am vazut in casuta, a fost gunoiul pe care l-au facut de cind au iesit din ou si pina in prezent. Cu un spaclu am curatat cit am putut, interiorul  casutei, lasind usita deschisa pentru a se usca  interiorul, urmind ca dupa ce se va usca , sa spal interiorul casutei. Interiorul  casutei puțea ca gunoiul  de la porci !

N-au trecut nici 5 minute, ca unul dintre adulti a ajuns, aterizind pe platforma casutei. Dupa ce a studiat o vreme interiorul, si-a luat zborul , departindu-se. N-au trecut nici 3 minute ca un alt adult a aterizat pe platforma si care dupa un control temeinic si-a luat si el zborul.

Daca puii si-au zborul, inseamna ca erau suficient de dezvoltati incit sa-si caute parintii sau sa-si caute de mincare.

Din acest moment graurii nu vor mai fi pripasiti pe la noi!  Mi-a ajuns o astfel de experienta!

Urmeaza la rind puii ceilalti care inca nu ciripesc.  Cind voi vedea ca le-au crescut penele, ii voi ''invita'' sa-si ia zborul. Deocamdata doar piuie, asta insemnind ca inca  nu sint preagtiti pentru zbor!  Pina atunci ii tin sub stricta  supraveghere!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
La 19.05.2020 la 13:01, Ion_Bumbu a spus:

Sfatul meu sincer e să faceți un efort instalând plase anti-păsări, singura soluție pentru a scăpa de coșmarul cu graurii. Intr-adevăr ponii dvs sunt mari (din ce am văzut în foto) deci e oarece investiție și muncă, dar liniștea nu are preț (părere personală) :)

Link spre comentariu

Domnule, aveti dreptate, la anul o sa pun pe cei 2 ciresi timpurii plasa, altfel doar ma enervez degeaba.

A fost o perioada de vreo 3 ani linistita in zona, era o familie de bufnite, mar,i care scotea pui, am vazut o data 5 indivizi mari in nuc.

In perioada aia nu am avut probleme cu graurii, anul trecut nu au mai aparut bufnitele dar nici prea multe cirese n`au fost, anul acesta au tabarit cu entuziasm pe ciresii mici.

Acuma paguba nu`i asa mare insa e doar enervanta treaba, cred ca au fost in ciresii mici maximum 10Kg de cirese.

In cel batrin se schimba treaba insa ala e mai tirziu si deobicei scapa.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 13 ore, Ion_Bumbu a spus:

..........................................................................

A fost o perioada de vreo 3 ani linistita in zona, era o familie de bufnite, mar,i care scotea pui, am vazut o data 5 indivizi mari in nuc.

.................................

Salut Grig!

E posibil ca vreun ''binevoitor'' sa fi otravit bufnitele intentionat. Deasemenea e posibil ca bufnitele sa fi mincat soareci sau sobolani  otraviti. De regula bufnitele, cucuvelele isi fac cuiburile in scorburi de copaci. Sint si oameni superstitiosi, care  alunga sau chiar omoara, bufnitele, cucuvelele, etc, care, in opinia lor aduc numai nenorociri . Absolut toate speciile de pasari de noapte sint protejate de lege

Multi habar n-au ca pasarile de noapte  distrug rozatoarele, soarecii si sobolanii care care se pripasesc pe linga gospodariile oamenilor. Sobolanii sint considerati destul de inteligenti. Daca incep sa moara, acestia parasesc locatia in masa. 

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Graurii au ajuns sa manance si cirese?!

La mine mancau pere,smochine si struguri de altoi.Cirese n-am vazut mancate decat de ciori,la un prieten.Paguba 100%!!

Am impresia ca daunatoarele deoarece s-au inmultit excesiv si-au modificat si "meniul".Mananca tot ce apuca!

Ma intreb de ce nu se reintroduce programul de control al populatilor de ciori?Ca pe vremea lui Ceausescu.

Am observat si problema serioasa a atacurilor cormoranilor asupra piscicolelor...

Link spre comentariu
Acum 54 minute, BRANCA a spus:

Graurii au ajuns sa manance si cirese?!

..................................................

Da, graurii maninca cirese si struguri!

Fac mai mult paguba! Cind spun asta, ma bazez pe ce am observat de-a lungul timpului. Graurii nu maninca in totalitate cireasa,  de cele mai multe ori o ciupeste si apoi o lasa sa cada pe sol. Aceasta-i paguba pe care o fac!  Un stol de struguri fac distrugeri foarte mari, in livezile de struguri si in vii. In plus graurii au  ajuns sa nu se mai teama de sperietorile  din livezi.

Link spre comentariu

E singura soluție 100% eficientă și ieftină (bănuiam că plasele sunt mult mai scumpe). Plasa trebuie ancorată cumva, probabil câțiva piloni metalici sunt suficienți.  

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări