Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

In copilarie eram fascinat de avioane si de vapoare!

Faceam avioane din hirtie, cu care faceam concursuri, incercind sa facem ca avionul sa se mentina-n aer cit mai mult. Cumparam caiete cu foi veline, pe care le foloseam la construirea avioanelor.

La orele de lucru manual, intotdeauna mergeam cu un briceag ''peste'', si o bucata de scindura, pe care o ciopleam, incercind sa fac un model cit de cit asemanator cu un avion.  Vise de copil, care n-avea habar, de cit trebuie muncit pentru a iesi  din miinile lui un model  care sa se si mentina in aer, chiar daca si citeva secunde. Neavind nici un indrumator , inafara de invatatoarea cu care faceam orele de lucru manual , ma chinuiam ca ''macheta'' de avion,  sa si semene cu un avion, fara sa ma gindesc, ca pentru a face un model care sa si zboare trebuie multe cunostinte  si neaparat un indrumator.  Vazind ca ''avionul'' nu ar da semne ca ar vrea sa zboare, am abandonat  ''proiectul''.

Am trecut la construirea unei barcute tot din lemn de brad. Cel mai mult a durat cioplirea bucatii de lemn de brad, pina cind modelul a inceput sa samene cit de cit a barcuta. Ca sa o fac sa semene si mai mult, a barcuta, am trecut la scobirea interiorului barcitei, care mi-a si dat mult de furca.  Dupa ce am terminat de scobit barcuta, intr-o zi cind nivelul apei din vale era destul de mare, am lansat-o la apa! Dezamagirea cea mai mare a fost ca barcuta in loc sa pluteasca cit de cit in linie dreapta a inceput a se  invirti haotic. Am recuperat-o din vale , montindu-i in spate o cirma. Eram ferm convins dupa montarea cirmei, barcuta va face bine sa si pluteasca in linie dreapta. Nici acea cirma , n-a ajutat-o sa pluteasca in linie dreapta, dezamagirea fiind totala, determinindu-ma  sa abandonez si acel ''proiect'' !  

Singurul proiect care a functionat cit de cit a fost  o racheta. Duminica la TV era o emisiune despre rachetomodelism. Imi amintesc , ca  ne era prezentat cum se poate construi corpul unei rachete, rulind pe bucata de lemn prelucrata cu briceagul pina cind intreaga coala de hirtie  era rulata. ''Lipiciul'' era facut  din faina de griu si apa, aducind lipiciul la consistenta aracetului de acum. Dupa ce era rulata  o infasuram cu ața, si apoi lasam  ca lipiciul sa se intareasca.  Scoteam ''sablonul'' cu destula greutate, dupa care montam aripioarele stabilizatoare(patru la numar) lipindu-le tot cu lipici din faina si apa. In virful rachetei montam un con, cioplit tot din lemn de brad. Am uitat sa va spun ca diametrul  sablonului avea acelasi diametru cu a unui tub de cartus de vinatoare de calibru 16. Tata fiind vinator, aveam o gramada de tuburi de cartuse goale. Scoteam capsa arsa si apoi umpleam  tubul cu fosfor de pe betele de chibrite, pina la refuz. Apoi astupam tubul de cartus cu un dop de pluta. Cu un chibrit aprindeam fosforul din tubul de cartus, racheta luindu-si zborul , traiectoria rachetei fiind aiurea. Cum un pachet de chibrite costa ceva, am gasit la magazin piepteni dintr-un material care la contactul cu flacara ardea violent rotindu-se si sarind in toate partile.Am umplut un tub de cartus cu bucati de piepteni, dupa care le-am dat foc. Racheta a tisnit ca glontu'  zburind aiurea pina cind s-a consumat tot combustibilul. Dupa citeva lansari corpul rachetei a luat foc, trebuind sa construim alt corp de racheta. Ne-am jucat o vreme cu racheta pina cind ne-am plictisit. Un alt motiv era ca un pieptene nu era chiar asa de ieftin. Parintii ne chestionau, intrebindu-ne la ce ne trebuie atitia piepteni. Aproape intotdeauna gaseam cite-o explicatie plauzibila.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Va povesteam ca in casutele in care-si facusera cuiburi, graurii, au iesit puii din oua. Cit este ziua de lunga, parintii, cara de mincare puilor. Daca acum ceva vreme , puii erau golasi, acum au pene. Cind parintii vin cu mincare-n cioc, puii se posteaza in dreptul gaurii de acces in cuib, luind in cioc mincarea adusa. O chestie interesanta e, ca de  fiecare, cind parintii aduc de mincare puilor, parintii iau in cioc excrementele, debarasindu-se de ele. Cred ca in doua saptamini puii-si vor lua zborul.

La cealalta casuta puii sint mai mici. Cind puii-si vor lua zborul, o sa reduc diametrul  usitei, la un diametru de circa 2,5-3cm.

Sper ca alte pasarele( nu vrabiile) pitigoii, sticletii, etc, sa ocupe cele doua casute libere.

Acum citeva zile, mergind la gradina la adunat finul cosit , m-am uitat in casutele din prunul cel batrin, sa vad au,  vreo pasarica a ocupat casutele. Deocamdata , nimic! Adevarul e, ca am gresit, montind casutele cam  tirziu. Inca nu-i vremea trecuta, pasarelele, putind ocupa casutele, libere deocamdata. O alta greseala facuta de mine, e ca am montat gemulete la casute. Cred ca daca gemuletele ar fi fost mate , pasarelele, ar fi ocupat casutele. Am cumparat o rola de hirtie adeziva, destul de lata  pe care s-o lipesc pe gemulete . Sa vad ce se va intimpla!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Apropo, isi mai aduce aminte cineva de barcutele cu lumanare.

Erau din import, aveau 2 tevi prin care intra si iesea apa. Motorul era o cutiuta cu o fata din tabla subtire, care era incalzita cu un fel de lumanare, facuta intr-o bereasa. Cand tabla subtire se incalzea, se dilata si tragea apa (prin cele 2 tevi). Cand apa ajungea, tabla subtire era racita se contracta si elimina apa. Asa inainta barcuta (cu viteza apreciabila) .

"Motorul" facea un zgomot incantator pt. mine (ca de masina un pic accelerata).

Cu cat era flacara mai mare, cu atat crestea viteza. Am crescut viteza, pana s-a ars tablita subtire-asa s-a dus barcuta.

Alta nu am mai gasit-probabil un import limitat.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, GEO 53 BN a spus:

Va povesteam ca in casutele in care-si facusera cuiburi, graurii, au iesit puii din oua.

Ieri dimineata, în parcarea din fata casei am gasit trei pui. Erau la primul lor zbor. Deasupra se învârtea parintii facând o harmalaie asurzitoare. I-am prins (nu prea stiau cum sa fuga si nici nu erau prea iuti de picior) si i-am pus pe capota masinii. Sa nu fie chiar în bataia pisicilor. Sa speram ca vor supravietui. (N-am avut cu ce sa fac poze.)

Acu vreo doi ani s-au bagat sub lambriulie din balcon si au clocit acolo. Acuma nu mai au cum sa se bage, dar cred ca o sa le atârn vreo doua-trei casute în pomii din fata casei.

Editat de franzm
Link spre comentariu

@GEO 53 BN am gasit la magazin piepteni dintr-un material care la contactul cu flacara ardea violent

Chestia asta am vazut-o prima data acolo langa Dej. Din acelasi material se faceau si mingile de ping-pong. Daca nu ma-nsel e vorba de celuloid....sau asa ii spuneam noi. Cu mici bucati din mingile de ping-pong (nici una nu se arunca !) faceam fumigene, invelite in staniol cu un mic cioc unde puneam flacara. Dupa ce se inverteau in toate directiile scoteau un fum greu de respirat....:)

Din pieptene de celuloid si mingi de ping-pong totul taiat marunt am incercat si eu sa fac o racheta. Tocatul ala marunt mi-a luat o saptamana si dezamagirea a fost pe masura muncii...racheta a zburat cam 2m.  In schimb a produs un imens nor de fum inecacios...:rade:

La planoare am stat mult mai bine, experienta acumulata la Casa Pionierilor din Onesti spunandu-si cuvantul. (Cel putin acolo langa Dej imi castigasem o pozitie de frunte in gasca picilor in pantaloni scurti.) Pentru aeromodele erau suficiente cateva sipci de brad, o foarfeca, copertile de la un bloc de desen, un cutit bine ascutit si ceva aracet. Am incercat si cu pap (faina cu apa) insa nu tineau lipiturile. Ca greutate in botul planorului foloseam ce gaseam.....piulite, un surub, sarma mai groasa. Cel mai mare planor facut a avut cam 1m anvergura aripilor.....iar cel mai lung zbor cam 300m, lansat de pe un deal.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, franzm a spus:

Ieri dimineata, în parcarea din fata casei am gasit trei pui. Erau la primul lor zbor. Deasupra se învârtea parintii facând o harmalaie asurzitoare. I-am prins (nu prea stiau cum sa fuga si nici nu erau prea iuti de picior) si i-am pus pe capota masinii. Sa nu fie chiar în bataia pisicilor. Sa speram ca vor supravietui. (N-am avut cu ce sa fac poze.)

Acu vreo doi ani s-au bagat sub lambriulie din balcon si au clocit acolo. Acuma nu mai au cum sa se bage, dar cred ca o sa le atârn vreo doua-trei casute în pomii din fata casei.

Colegu @franzm! Să te ferească ''hăl de sus'', sa ai de-a face cu graurii! Daca-i avea in curte ciresi  sau vită de vie, sa vezi numa ce prăpăd fac!  Daca-ar minca fructele in intregime, mai că n-ar fi chiar asa de rău!  Dar cind vezi pe jos, fructe ciupite si apoi aruncate , mai că-ti vine sa extermini toti graurii de pe pămint! Cit sint de folositori, nu cred ca poate spune cineva!  Pe lingă toate, ocupă si aruncă din cuib ouăle si puii pasarelelor folositoare(cel putin asa am citit undeva). Ș-atunci să nu-i potopești(distrugi)? Nu pripăsi pe linga casă o astfel de ''lighioană''. Pitigoii, mierlele, rindunicile, sticletii, lăstunii, etc, etc, distrug o gramada de insecte.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
Acum 9 ore, franzm a spus:

Sa speram ca vor supravietui.

Daca`s grauri sper sa nu supravietuiasca!

Am 2 ciresi mai timpurii care anul acesta au facut citeva cirese, de ordinul a 2-300 fiecare, sint doar rosiatice dar deja graurii sint pe ei si sint multi!

Probabil ramin cu fix nimic si`s si mici anul asta, a fost cam frig noaptea si nu s`au dezvoltat bine.

Link spre comentariu
Acum 33 minute, Ion_Bumbu a spus:

.......................................................................

Probabil ramin cu fix nimic si`s si mici anul asta, a fost cam frig noaptea si nu s`au dezvoltat bine.

Daca-i avea o bufnita impaiata sau chiar vie, si-ai plasa-o in virful ciresului, sa vezi cum ar lua-o la fuga . De felul lor, sint tare speriosi, fricosi.

Link spre comentariu

Acum citiva ani am "plantat" citiva grauri morti in cires, nici sub coada nu i`a durut!

Azi a prins mita 2, s`au luat la bataie in cires si au cazut jos, mita era pe faza cind a auzit galagia, pe unu`l tinea in gura pe celalalt cu laba, il gherase bine de tot.

Pe ala l`a luat in tabarca Teckel-ul dar nu l`a mincat, mita l`a jumulti pe celalalt, zburau penele de pe el dar l`a lasat acolo, gaia`i stie, nici mita nici ciinele nu`i maninca.

Bufnite pe aici nu mai sint, acum vreo 5-6 ani au fost citeva si au scos si pui, stateau prin nuc.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Cica au carnea amara. Astia ai mei sunt pitigoi.

Cu vreo cinci-sase ani în urma aveam o hala in care echipam masinile cu sensori pentru teste. Am avut acolo si cuiburi de rândunici. Au intrat când a fost usa rulanta deschisa. Ca sa aiba acces permanenet le-am lasat un Oberlicht deschis.

Într-o zi mi-a intrat un pui de pitigoi pe geam si a aterizat pe birou. L-am prins, i-am dat câteva picaturi de apa si i-am dat drumul. A doua zi iar a venit. Anul urmator si-a facut unul cuib într-un corcodus salbatic din fata geamului. Îmi place sa cred ca a fost acelasi.

Link spre comentariu

Asa si eu am un cuib de sticleti intr-un visin, a ramas ala nestropit tura asta, m`am urcat pe o scara A si de la distanta am vazut vreo 5 puiuti bagat in puful cuibului.

Momentan mitele mele nu s`au prins ca e ceva sus iar de alea straine are grija ciiniucul sa nu umble pe acolo, am lasat usa de la gradina deschisa.

Sper sa iasa toti la zbor, is tare frumosi sticletii.

Rindumici au fost citeva perechi care au vrut sa`si faca cuib la mine in hala, e deschisa si s`au asezat gospodareste pe sirme insa cind le vedea catelul lua foc si facea un scandal imens.

Pina la urma au renuntat sa se mai apropie de o zona asa halagioasa.

Tembelul latra cit poate si la vrabii, turturici, tot ce misca.

Acum citeva zile a aparut cu o turturica in gura, eu am banuit ca mita blonda a prins`o dar dupa ceva alergaturi azi in gradina dupa turturici parca, parca e posibil el sa o fi prins, vin la fasolea pusa de sotie si o cam scot.

Azi tot acolo a alergat vreo doua turturici.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Buna dimineata !

In una dintre casute , puii de grauri sint deja mari si au si pene. Parinti-ii hranesc continuu! Dupa ce parintii pleaca sa aduca de mincare, pui-si scot capu' prin gaura de acces. Cind parintii vin cu mincare, sa-i auzi ce galagie fac. In cealalta casuta , puii sint mai mici, fiind si ei destul de ''vocali''. Daca n-as sti cit de spurcati sint, cred ca m-as atasa de ei!  Dar asa?

Le pregatesc deja o surpriza dupa ce-si parasesc cuiburile!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
Acum 8 ore, Ion_Bumbu a spus:

Eu zic sa pui o scara sau o scindura si sa inviti mirtanul din vecini sa le faca o vizita.

As pune o scara pe care mirtanii sa faca o vizita puilor de graur, daca i-as avea(mîrtanii).

Problema e, ca singura mîță care mai face cite-o vizita pe la noi, prin curte, este foarte sperioasa.

Casuta are un orificiu foarte mic(circa 4cm) , accesul la puii de grauri, fiind aproape imposibil. Singura optiune ar fi, aruncarea puilor de garauri , in tarlaua de griu din spatele gardului. Ce se va intimpla mai departe cu ei, numai cel de sus va decide! Oricum orificiul de acces, al casutelor, va fi obturat total.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Azi m`am perindat pin gradina, fiind dumineca am mai speriat graurii, un sfert din ciresul care e semicopt a  mai ramas...

Deja isi fac plimbarea si in ciresul mare.

Miine cred ca e gata primul cires, mai am unu timpuriu si  unu mai mare, tirziu.

Sper ca macar ala tirziu sa scape.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări