okean Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 (editat) Foloseam acelasi procedeu cu petate din folie de AL depuse pe un " negativ ", dupa care urmau straturi succesive de fibra si rasina . Negativul era generat de o paleta din placa de DURAL de 5mm executata cu profilul necesar la Uzina de Avioane Bacau . Antena avea diametru de 1.80 si distanta focala de 0,65 . Profilul parabolei era un optim intre diametru si distanta focala ! Editat Mai 13, 2020 de okean Link spre comentariu
d2134 Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 (editat) Nu e la misto. La o antena parabolica se dau apertura si unghiul de iluminare. Astea trebuia sa vi le dea cel care a calculat partea electrica, LNB-ul. Functie de astea se calculeaza distanta de la focar la dreapta directoare. Se traseaza ca aici (punctul III): http://dir.upsc.md:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/550/Port Constructii.pdf?sequence=1&isAllowed=y Daca ati fi stiut carte, intr-o ora-doua era gata dar n-ai fi avut ce povesti acum... Editat Mai 13, 2020 de d2134 Link spre comentariu
mojnost Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 (editat) La 10.05.2020 la 19:32, GEO 53 BN a spus: va mai amintiti de emisiunea, ''Buna seara copii! Nu-mi amintesc de ''Buna seara copii!" dar imi amintesc ca la tara in Ardeal nu avea multa lume din vecini televizor prin 70 si un pic, ai mei cumparasera un Dacia (full lampi diagonala ceva mai mare) si zilnic la ora 18:50 cand incepeau desenele animate Mihaela veneau din vecini 5-6 copii, se descaltau la intrare si veneau in sufragerie unde se asezau pe covor, se uitau in sus la televizor fara o vorba si fara sa piarda un cadru, la 19 fix plecau in liniste, se mai auzea cate un sar'mana. Nu trebuia sa ceara voie, era un ritual bine inradacinat care a durat cativa ani. Tot din vremea aia o patanie care a fost unul dintre motivele pentru care am invatat cate ceva despre electricitate. Nu mai merge acel Dacia, tatal meu (RIP) constata ca e firul de retea intrerupt, il taie de tot si cu un cutit dezizoleaza atent cele 4 fire si le rasuceste cu grija pe toate gramada, izoleaza bine cu banda izolatoare din aceea din panza gudronata, cu multa satisfactie vis-a-vis de treaba realizata si de noi cei 5 din familie care priveam cu admiratie verifica functionarea televizorului si binenteles rezulta flama si intuneric. "Are ceva mai grav, trebuie sa apelam la dl. Dan" (electronistul satului). Abia dupa vreo 10 ani am realizat cat de "meserias" era tatal meu in electricitate, ce facuse de fapt atunci. La acelasi Dacia vedeam un film la cutremurul din '77 si ne intrebam de ce s-a intrerupt. Am afla abia a 2-a zi, nu s-a simtit nimic in zona. Editat Mai 13, 2020 de mojnost Link spre comentariu
mojnost Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 Acum 52 minute, d2134 a spus: Daca la lectiile de geometrie ati baut cerneala, si ati spus ca nu mai aveti cu ce scrie, sigur ca a durat si sigur ca ati trasat-o punct cu punct. Sa nu uitam ca inainte de aparitia internetului informatia era greu de obtinut, doar ce aparea in carti, reviste, daca nu stateai intr-un oras mare cu biblioteca dotata era greu. Pentru mine a fost o mare realizare sa adun o colectie de scheme TV. Putina eleganta si politete in exprimare este totdeauna binevenita. 2 Link spre comentariu
d2134 Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 (editat) Acum 7 minute, mojnost a spus: Sa nu uitam ca inainte de aparitia internetului informatia era greu de obtinut, Informatiile despre parabola se gaseau in manualul de geometrie analitica de clasa a XI-a (asta daca tot vorbim de amintiri din copilarie). Nu trebuia nici internet, nici reviste americane. Cu schemele, da, era mai greu indeosebi pentru TV straine (chiar si URSS). Editat Mai 13, 2020 de d2134 Link spre comentariu
franzm Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 Acum 41 minute, d2134 a spus: ...Se traseaza ca aici (punctul III): http://dir.upsc.md:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/550/Port Constructii.pdf?sequence=1&isAllowed=y Exact asa au trasat si profilul antenelor de pe Voyager. Cu sfoara. Pe cuvânt ;-) 1 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 Acum 1 oră, d2134 a spus: Nu e la misto. La o antena parabolica se dau apertura si unghiul de iluminare. Unghiul de iluminare este apanajul feedhorn-ului. Existau si pe vremea aia carti in acest domeniu, Comnuicatii Spatiale spre exemplu. 1 Link spre comentariu
un_razesh Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 La 12.05.2020 la 9:40, fluffy37 a spus: Apropo de amintiri din copilarie....tin minte ca jucam pe strada tot felul de jocuri....eram o gramada de copii. BABA OARBA ,BADMINTON ,BAZA ,CANASTA, CAPRA ,COARDA CORNETE, PRASTIA ,CUBUL RUBIK, FAZAN ,FLORI, FETE, FILME SAU BAIETI, FOC, APA ,FOTBAL, FRIPTA, PIATRA ,HOTII SI VARDISTII ,IAMS ,KEMPS ,LAPTE GROS, LOGIC ,MACAO, MELCUL ,MOARA ,NU TE SUPARA, FRATE ,OBLIGATA PACALICI ,PING PONG ,PITICOT, POKER ,POPA PROSTU’ Sper ca sunt ontopic daca rog sa mai adaugati aici.... Cu permisiunea dvs as mai adauga : - Tzurca, 9 pietre, tenis cu piciorul, vesnica Miutza, Bile ( cu bile provenite din rulmenti sparti), Capacele (cu capace de la sticle de bere). Bilele si capacele erau ”pe luate-lea”. Daca gasca nu era completa mergeam la pescuit (slava Domnului Onestiul e la confluenta a 3 rauri: Casinul, Oituzul si Trotusul) sau la ”concursuri” cu barci confectionate din polistiren expandat si echipate cu motorasele din jucariile cu telecomanda cu fir. Daca nu aveam ”dezlegare” la pescuit si barcute treceam pe zmee si planoare. (Buna era treaba cu Casa Pionierilor !) Nu exista zi in care sa nu avem ce sau cu ce sa ne jucam. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 (editat) Unul dintre cele mai "jucate" era seara ; "ascunsa cu scuipate".Unul tinea ochii, de obicei la stalpul de curent din intersectie si ceilalti se ascundeau. Cand se intorcea pleca sa-i caute (ganditi-va cate locuri de ascuns erau pe 2 strazi incrucisate, strazi pe care rar aparea cate o masina). Daca vedea pe careva trebuia sa ajunga primul la stalp, pentru si cel vazut o lua la fuga intr-acolo si sa scuipe pe stalp zicand tare "phui ion" sau cum o chema pe victima. Daca victima ajungea prima , cel care a tinut ochii mai tinea o data. Nu mai stiu...9 pietre cum era? Editat Mai 13, 2020 de fluffy37 Link spre comentariu
un_razesh Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 (editat) Se asezau 9 pietre plate una peste alta si se formau 2 echipe. De la o linie prestabilita una din echipe prin reprezentantul ei arunca cu o minge de tenis de camp in stiva de 9 pietre. Ceilalti coechipieri se dispersau in teren. Daca cele 3 incercari de daramare erau incununate de succes se trecea la vanatoarea cu mingea a membrilor echipei adverse. Se pasa mingea intre membrii echipei in posesia mingii si il vanai pe cel mai apropiat adversar. Daca nu daramai din 3 incercari cele 9 pietre intra echipa adversa la aruncare. Intre timp, dupa daramare, membrii echipei adverse se straduiau prin ”ploaia” vanatorilor sa reconstruiasca , una peste alta, cele 9 pietre . Cine reusea trecea la aruncarea in stiva de 9 pietre si jocul se repeta. Practic o echipa pazea ca stiva sa nu fie reconstruita. Eliminarea adversarilor se facea cu mingea de tenis de camp. Ehhh, mai grav era acea minge de tenis peste coaste....dar era palpitant ! Multe polite se plateau cu ocazia aia ! Editat Mai 13, 2020 de un_razesh Link spre comentariu
okean Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 (editat) La sfarsitul verii jucam un joc cu nucile pe asfalt, jucatorul punea o nuca intr-un cerc cu diametru de cca 25 de cm, fiecare avea o " buca " care era o nuca cu rotunjimi perfecte si cu care se " plasa " cat mai aproape de nucile in cauza, scopul era scoaterea tuturor nucilor din cerc ! In caz de ratare, daca urmatorul reusea sa bage buca in cerc se puneau nucile la loc si jocul se relua ! Nu mai stiu cum se chema jocul, ceva de genul " te fac o buca " Editat Mai 13, 2020 de okean Link spre comentariu
un_razesh Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 (editat) Mai riscant era la jocul Capacele. Si mai ales procurarea capacelor de sticle de bere. Ne hutucheau chelnerii si ospataritele de la terase, berarii si bodegi mai ceva ca pe grauri. Dar bineinteles, ”binecuvantarea” o primeam de la vecinii de la parter ai scarilor de bloc. Ore in sir ciocaneam pe treptele de ciment de la intrare sa aplatizam capacele de bere ! Erau si capace de valoare : Un Ursus facea 5 Margineni, un Gambrinus 10 Margineni, 1 pepsi 3 margineni, etc. Jocul era simplu, se trasa o linie, se arunca cu o platca din plumb ( traiasca racordurile din Pb ale vechilor chiuvete !) si care era mai aproape de linie incepea primul sa intoarca ,din teancul de capace puse la bataie cu fata in jos, rand pe rand , capac dupa capac. Musai loveai in capac numai cu platca aceea din plumb ! Era pe luate-lea. Ce intorceai era al tau ! Miza se stabilea la inceputul jocului. Fiecare jucator punea cate 10 capace de exemplu. In general jucam 3-4, dar am fost si serii de 7-8. Totul se desfasura in holul de intrare al unei scari de bloc. Pana la urma insa s-a lasat cu banare totala ! Interzis si pace ! Nu ne-au mai lasat parintii. Mai erau si oameni care lucrau in schimburi....mdeh, GIP Borzesti. Acu ma pufneste rasul.....eram tari de tot carand pungile alea cu capace cat era ziulica de lunga ! Editat Mai 13, 2020 de un_razesh Link spre comentariu
cirip Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 Acum 15 minute, un_razesh a spus: jocul Capacele In doua zone geografice diferite prin care am copilarit jocul se numea intr-una tigaite si in cealalta berese. Si da, da, imi amintesc ce mandru umblam cu punga cu capace batute. Ca sa le facem greu de intors sau de scos din cerc, dupa ce le bateam cu ciocanul, mergeam si le puneam pe linia de tramvai in zona dintre statii. Trecea tramvaiul in viteza si zburau alea de pe sine ca potarnichile. Dupa aia alergam sa le culegem. (Doamne, ce tampiti eram!) Erau plate-plate. Te chinuiai ca la balamuc sa scoti o "platita" din aia din cerc. Imi mai amintesc ca Bere Rahova avea valoarea 8, iar Radeberger era de 50; raritati. Link spre comentariu
un_razesh Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 (editat) In lipsa tramvaielor noi am incercat sa le aplatizam pe sinele de tren....doar ca se aplatizau in asemenea hal incat nu se mai intelegea logo-ul .....Ajungeau si la 6cm diametru...cele care supravietuiau unei garnituri de tren. Oricum dupa trecerea trenului mai mult de jumate nu mai erau de gasit..... Duse ramaneau ! Editat Mai 13, 2020 de un_razesh Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 13, 2020 Partajează Postat Mai 13, 2020 Acum 3 ore, okean a spus: La sfarsitul verii jucam un joc cu nucile pe asfalt, jucatorul punea o nuca intr-un cerc cu diametru de cca 25 de cm, fiecare avea o " buca " care era o nuca cu rotunjimi perfecte si cu care se " plasa " cat mai aproape de nucile in cauza, scopul era scoaterea tuturor nucilor din cerc ! In caz de ratare, daca urmatorul reusea sa bage buca in cerc se puneau nucile la loc si jocul se relua ! Nu mai stiu cum se chema jocul, ceva de genul " te fac o buca " Seamana cu curling.... Link spre comentariu
Postări Recomandate