Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?


Postări Recomandate

Acum 48 minute, GEO 53 BN a spus:

Apropo!

Stiti ca la a doua distilare, lichidul care curge prima data, este alcool metilic ,otrava curata. Se poate muri daca se consuma. De aceea, acel lichid se  colecteaza intr-un vas  si se pune undeva la ''scuteală).  Acesta era(si inca este) folosit, la tara la masaje, sau dureri reumatismale, durerile disparind destul de repede, cel putin asa sustin batrinii!

Pai si la prima distilare nu curge prima data tot alcool metilic? 

Link spre comentariu

Turtele care rezulta dupa tescuirea stugurilor nu se folosesc la preparatea tuicii. Tuica de " tescovina " cel putin in Vrancea se prepara dupa o reteta elaborata, produsul final se numeste in zona " jin " ! Un " jin " de calitate are cca 40 de grade, e o tuica in care se pot identifica arome de samburi de struguri si foarte bogata in antioxidanti benefici !

Link spre comentariu

Peste ce rezukta de la tescuire, borhot de teasc, se pune zahar si apa si se lasa la fermentat apoi se de la distilat. Se obtine TESCOVINA, o bautura alcoolica tare, 40 - 45 de grade. 

Din vinul de slaba calitate, cu gust indoielnic, se obtine, dupa distilare, VINARSUL, un fel de coniac.

 

Link spre comentariu

Tuica de tescovina reteta  originala de Vrancea' :

1. Strugurii proaspat culesi se dau la morisca sau la " zdrobitor " intr-un vas .

2. Dupa o zi sau doua se trage mustul de pe " boasca" si merge la fermentat...

3. Boasca, recte pielite, ciorchini si ceva zeama se pune intr-o  " deja " sau caratoare ( vas de lemn cu peretii inclinati ) si se  " calca " pentru  a vedea daca are " zama " suficienta, daca nu, se adauga H2O simplu !

4. O operatiune importanta, stratul de " boasca " suculenta " se acopera cu o folie groasa tip " solar " peste care se pune nisip sau pamant  astfel ca fermentatia sa decurga lent fara sa apara fenomenul de mucegaire, e ESENTIAL !!!

5. Daca toamna e " lunga ", adica calduroasa, sucul rezultat trebuie sa fie acrisor semn ca fermentarea alcoolica e ok si se poate procesa, daca sucul e dulceag, se lasa peste iarna si se baga la cazan in aprilie - mai anul urmator ...

6. In " mare " despre asta este vorba " about " tuica de " tescovina " sau " jin-ul " da' Vrancea, mai sunt niste secrete  da' na, stiti cum se spune :

" the secret most kept " 

Ps. Vinurile casate aka fara grade si drojdia ce rezulta primavara dupa ce se trage vinul primavara se face un " rachiu "  dar care e la distanta mare fata de ce am descris mai sus ...

Editat de okean
Link spre comentariu

Colegu' @okean

Vita din viile de la noi nu se pot compara cu vița din  podgoriile din partea Vrancei. Apoi,  nici pamintul de la noi,unde sint viile, nu este prea grozav. Vița nobila, la noi, nu cred ca ar avea mari sanse sa reziste, iarna .

Tata-mi povestise ca au incercat citiva de la noi sa planteze vita nobila. Au facut tot ca la carte, si tot degeaba. Bașca ,ca la vreo patru ani, dupa ce plantasera via, la un inceput de primavara, a dat un inghet zdravan, dupa ce, cu vreo trei saptamini inainte, o dezgropasera si incepusera tunsul. Frigul tinuse vreo doua saptamini.  Praful s-a ales de vie!  Cum au cheltuit o ''caruta de bani'', au renuntat la plantat  vita nobila, trecind la vita, pe care toti satenii o aveau de cind lumea.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Am pus reteta sa nu se piarda...in rest in " zona " cand vorbesti de " cultura " aceasta se numeste - Viță de vie - nobila !

Dat fiind particularitatea solului din zona, alta cultura nu " merge " , de aceea totul e dus la superlativ...

 

Link spre comentariu
Acum 15 ore, icar a spus:

Din vinul de slaba calitate, cu gust indoielnic, se obtine, dupa distilare, VINARSUL, un fel de coniac.

Am colegi prin Alba care produc aşa ceva, de multe ori e mai bune decît Hennessy.

Link spre comentariu

Salutare prieteni!

In cele doua casute, din spatele casei,  femelele de grauri deja clocesc. In urma cu doua sau trei saptamini, atit femelele cit si masculii , au lucrat frenetic, la amenajarea cuiburilor  in casute, carind  pene, fire uscate de iarba si betisoare.

Acum vad destul de des , ca femela, paraseste cuibul, pentru a se hrani. Femela nu paraseste cuibul mai mult de 10minute. Vad si masculul ,care sta de paza, la cuib atita timp cit femela se hraneste. 

Uitindu-ma intr-un cuib, am vazut 6 ousoare de culoare albastruie. In fiecare zi vad perechea, cind sa duc sa se hraneasca cu rindul. La gradina am fixat, intr-un prun batrin, doua casute(facute de mine) pentru  pitigoi si sticleti, ajutindu-i sa-si amenajeze cuiburile.

Deocamdata n-am vazut miscare pe la casute. In anii anteriori si-n anul acesta, am vazut atit pitigoi cit si sticleti, facind larma printre ramurile prunului. In generat pasarelele sint cam  reticente cind vad lucruri pe care nu le-au mai vazut, pina atunci.Acum doi ani o femela de gugustiuc  si-a amenajat un cuib pe o ramura cu doua cracane, destul de apropiate. Intr-o zi s-a iscat o mica furtuna, distrugind cuibul cu ouale. Femela nu si-a mai facut cuib in prunul acela.

Pomii plantati acum 3 ani, sint destul de mici  si deocamdata nu se pune problema, cuibaritului. Daca in anul acesta casutele vor fi locuite, atunci voi mai construi inca doua casute, pe care le voi atirna in prunul cel batrin.

Sper sa-i vad amenajindu si cuiburi in cele doua casute!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
Acum 26 minute, dan-a2 a spus:

Nu-mi plac graurii , de cativa ani  imi ,, fura'' toate ciresele din ciresul de mai .:rade:

Nici mie nu-mi plac in mod deosebit. Dupa ce am văzut primul ou in casuta, mi s-a facut mila de ei. Aici unde stam nu sint pomi fructiferi, asa ca n-au ce strica. La gradina voi face tot posibilul sa nu stea prea mult. Ma gindesc sa atirn printre crengile pomisorilor cu fructe, bucatele de  oglinzi, sau sticla, care , miscindu-se, sperie graurii.

Am vazut in apropierea Timisoarei o pasare  artificiala atirnata de coama casei si care la cel mai mic vinticel, se misca atit de natural, incit juri ca este pasare vie. O sa-mi fac , intr-o zi,vreme sa ma duc pina acolo si sa-l intreb pe proprietar de unde a cumparat macheta  zburatoare. Vreau si eu o astfel de ''zburatoare''.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

De ani de zile imi maninca ciresele graurii.

Am agatat de toate in pom, inclusiv citiva grauri morti, numa mita n`am pus`o in pom, efectiv li se rupe de orice, ei vin sa manince si chiar maninca.

Daca la mai asiguri si cuib, parca, parca iti bati cuie`n talpa.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Ion_Bumbu a spus:

.............................................

Daca la mai asiguri si cuib, parca, parca iti bati cuie`n talpa.

Ca bine zici!  A fost ultima data cind voi mai pripasi pe linga, casa grauri.

Am gasit pe net o speriatoare de pasari, asemanatoare cu o pasare rapitoare si care la viteza vintului de 2km/h se pune in miscare, zburind ca o pasare reala.

Ce zici  de asta? Ma bate gindul sa fac comanda de una! Preturile pornesc de la cam 200 de lei(parca) si ajunge pina la citeva sute de lei. Pe linga macheta zburatoare trebuie si un catarg din fibra de sticla telescopic inclus in pret, cel putin asa pretind ei.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
Acum 36 minute, Ion_Bumbu a spus:

De ani de zile imi maninca ciresele graurii.

Am agatat de toate in pom, inclusiv citiva grauri morti, numa mita n`am pus`o in pom, efectiv li se rupe de orice, ei vin sa manince si chiar maninca.

 

 

Păi graurii au dușmani naturali, habar n-am care sunt dar bănuiesc anumite păsări de pradă. 

Trebuie să existe pe piață aparate care reproduc sunetele acestor păsări. La câți fermieri au problema asta sigur se produc și astfel de aparate. 

Link spre comentariu

Exista plasa antipasari si tunuri cu GPL.

Plasa este utila la plantatii intensive, este destul de scumpa, trebuie schelet, tendoane, etc.

Tunul cu GPL este de nefolosit aproape de localitati.

Restul, machete de pasari, tot felul de zirene sint fix pix pentru grauri, si cu tunul se obisnuiesc pina la urma, o pasare nenorocita!

Nici mita nu ii maninca!

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări