Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?


Postări Recomandate

Salutare prieteni!

Va ''lansez'' o intrebare!

Citi dintre voi a-ti facut tuica din drojdia de vin, adunata din butoaiele in care a fost vin si din turtele, rezultate in urma presarii strugurilor?  Stiti cum se numea (numeste) presa cu care extrageam cit mai mult vin, din strugurii zdrobiti ? Va spun tot eu! Șaitău! Cel putin asa i se spune la noi!

Sigur multi dintre voi  a-ti vazut un șaitau. Vinul care curge la presare are o cantitate mare de drojdie. Vinul care curge liber are o cantitate foarte mica de drojdie

In urma  presarii strugurilor, mustul (un pic acidulat) tisnea piintre placile inguste a cosului , scurgindu-se intr-un vas din lemn , de unde se scotea cu o galeata si  turnindu-se intr-un butoi separat , mustul avind destul de multa drojdie.

Turtele de struguri erau apoi depozitate intr-un vas din lemn, de unde , apoi, erau duse la cazanul de tuica, obtinundu-se o tuica de, calitate, dar in cantitate destul de mica.

Tuica din drojdie de vin este deasemenea, o tuica destul de buna si destul de multa. Problema e ca , daca focul,  nu este atent supravegheat, focul fiind destul de viu,  exista pericolul ca drojdia sa se ambaleze (umfle)  trecind prin serpentina , iesind prin teava pe unde in mod normal ar iesi tuica. Daca n-ai la indemina o galeata cu apa rece risti ca , capacul, cazanului sa sara, imprastiind continutul peste tot,  riscind sa fii oparit. Atunci trebuie sa golesti cazanul de tot continutul (care a  mai ramas) si apoi sa-l speli temeinic, insistind  asupra  resturilor lipite de cazan. Daca cazanul nu este curatat temeinic, resturile se vor lipi de cazan, dind tuicii un gust si miros de fum (ars).   Acelasi lucru trebuie facut si cu teava prin care trec aburii prin serpentina din vasul cu apa rece unde se condenseaza aburii de alcool. Doar dupa ce totul a fost curatat, abia atunci, poti pune, pina la jumatatea cazanului, drojdia de vin, in cazan, tinind focul cit se poate de slab. Pe masura, ce cazanul se incalzeste, din ce in ce mai tare, se va turna apa rece, pe capacul cazanului, pentru ca temperatura sa fie constanta, Cind din serpentina, incep sa iasa, picaturi de alcool, focul va fi  intetit  treptat, pina cind tuica va incepe sa curga continuu, putind apoi sa se inteteasca focul. Din cind in cind se va verifica daca aburii condensati, au suficient alcool. Verificarea alcoolului se face  aruncind pe capacul cazanului un paharel de lichid luat direct de la teava prin care curge alcoolul(tuica). Aprinzind o bucata de hirtie si apoi aruncind un paharel de lichid pe capacul fierbinte acesta trebuie sa arda cu flacara violeta. Daca flacara are culoarea violeta inseamna ca inca mai este alcool. Daca ai la indemina un alcoolmetru verificarea se va face luind lichid intr-o sticla de sfert de litru,  introducind alcoolmetrul in sticla. Daca alcoolmetrul se duce la fund, inseamna ca alcool inca mai este. Daca alcoolmetrul se ridica inseamna alcoolul este putin, apa predominind. Tuica de la prima distilare este slaba ca si continut de alcool. Doar la a doua distilare se poate numi tuica, cind alcoolul  depaseste cel 55 de grade.

Cind facea tuica,  la doua ''fierbere'', tata verifica taria tuicii, luind un pahar de tuica pe care-l umplea pina la jumatate cu tuica. Apoi astupa gura paharului cu podul palmei si il scutura zdravan. Cind pe marginea paharului ramineau 10-15 bule  cu diametrul de circa 4-5mm insemna ca tuica avea taria de 47-50 de grade, numa buna de baut. Verificarea tarii tuicii prin aceasta metoda  era cam empirica!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Buna

Maine sau poimaine voi vace o palinca din ce a ramas pe fundul butoaielor de vin.

Sunt cam 100L de"material didactic".

Sunt curios ce va iesi,dar nu poate iesi un lucru rau.

Spor tuturor.

Alex

Link spre comentariu
Acum 25 minute, -Atlas- a spus:

Sunt curios ce va iesi,dar nu poate iesi un lucru rau.

Trebuie sa aiba peste 65 de grade ca sa disctruga virusii. :somn:

Link spre comentariu

Bunicul meu a avut cazan de tuica, 26 de galeti, sau vedre cum se zice in zona mea, pe care i l-au confiscat comunistii - am mai povestit asta -, si pe care tata l-a recuperat dupa revolutie si il are si acum.

Ce vreau sa spun este ca bunicul, barbat pedant, fusese si primar, era "parfumat" mai tot timpul. Imi amintesc ca eram copil si ca in saia - un fel de magazie - avea un butoi cu tuica de vreo 50 de vedre care cam picura pe la canea, si tinea acolo o canuta care nu apuca niciodata sa se umple deoarece el tot trecea pe-acolo sa o verifice.

Bunica il mustruluia intr-una, era discutia si subiectul lor permanent de sfada. Iar bunicul se frictiona cu tuica deoarece il dureau oasele si articulatiile, si in special pe la ceafa avea dureri, in asa fel incat era parfumat tot timpul si ii putea justifica bunicii acel miros.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Acum 9 minute, zvonacfirst a spus:

Bunicul meu a avut cazan de tuica, 26 de galeti, sau vedre cum se zice in zona mea, pe care i l-au confiscat comunistii - am mai povestit asta -, si pe care tata l-a recuperat dupa revolutie si il are si acum.

Ce vreau sa spun este ca bunicul, barbat pedant, fusese si primar, era "parfumat" mai tot timpul. Imi amintesc ca eram copil si ca in saia - un fel de magazie - avea un butoi cu tuica de vreo 50 de vedre care cam picura pe la canea, si tinea acolo o canuta care nu apuca niciodata sa se umple deoarece el tot trecea pe-acolo sa o verifice.

Bunica il mustruluia intr-una, era discutia si subiectul lor permanent de sfada. Iar bunicul se frictiona cu tuica deoarece il dureau oasele si articulatiile, si in special pe la ceafa avea dureri, in asa fel incat era parfumat tot timpul si ii putea justifica bunicii acel miros.

Buna

Nu mai am "like" asa ca am improvizat.

Like

Spor

Alex

Link spre comentariu

Multumesc @-Atlas-.

Daca iti place iti spun si continuarea. :rade:

Bunicul a murit tanar, pe la 50 de ani, fusese impuscat in al doilea razboi si ramasese cu o boala de plamani de care nu s-a vindecat niciodata.

La inmormantare, dupa obiceiul locului, in cosciug se pune ce ii placea raposatului mai mult. Pe langa cativa lei, palarie si baston, bunica a pus si o sticla cu tuica, ca sa aiba pe lumea de dincolo. Sugubetii de gropari s-au dat in gluma: auzi, bre mamaie, ce face Nea Niculae cu sticluta aia de tuica? Nu poti sa aduci butoiul?

Link spre comentariu

:rade:

Asta imi aduce aminte de o intimplare pe tema. Moare tatal unui prieten din copilarie, Dumnezeu sa-l ierte, timplar, mucalit tare si tare iubitor de tarie. Cum e obiceiul, mergem la priveghi. Si, tot cum e obiceiul, se da un pahar de tuica si o felie de piine sau, mai nou, cozonac. Vine cineva de-al casei, cu tava cu bautura, imbie oamenii, "Dumnezeu sa-l ierte" si luam cite un paharut. Cind sa bem...apa! Nimeni nu indraznea sa zica nimic, da' nici nu bea din pahar! Ce sa fac, ma duc la baiat si ii spun, discret, taraseniea. "Aoleu, tata nici dupa moarte nu se lasa de șotii!", zice baiatul, dupa ce gusta din pahar. Cel ce pusese in pahar, a inteles gresit indicatiile vaduvei, a incurcat sticlele, asa ca a turnat apa in pahare. Normal, cu scuzle de rigoare si intarirea afirmatiei de mai sus, apa a ajuns la chiuveta, paharele fiind reumplute cu taria de rigoare!  Dumnezeu sa-l hodine, ca tare bun mester timplar era!

Link spre comentariu
Acum 5 ore, gica70 a spus:

M-ai dezamagit cu "a-ti" asta! Ai promis ceva..

Mea culpa!:tryre

Ce sa fac? Din cind, in cind, mai intru cu oistea-ngard.  Nimic intentionat! :91

Link spre comentariu
Acum 5 ore, ratza a spus:

Taică-miu a făcut ţuică din turtele alea, dar n-am rămas prea impresionat de gust, chiar şi după întoarcere.

Posibil ca turtele, sa fi mucegait. Alta explicatie nu  exista! Depozitate la racoare,(nu foarte mult timp) turtele nu mucegaiesc.

 

Acum 5 ore, ratza a spus:

Taică-miu a făcut ţuică din turtele alea, dar n-am rămas prea impresionat de gust, chiar şi după întoarcere.

''Intoarcere'' insemnind , a doua distilare?

Link spre comentariu

Apropo!

Stiti ca la a doua distilare, lichidul care curge prima data, este alcool metilic ,otrava curata. Se poate muri daca se consuma. De aceea, acel lichid se  colecteaza intr-un vas  si se pune undeva la ''scuteală).  Acesta era(si inca este) folosit, la tara la masaje, sau dureri reumatismale, durerile disparind destul de repede, cel putin asa sustin batrinii!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări