Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

Acum 34 minute, adrian_pic a spus:

Cum pusca mea sa legi vreascuri cu nuiele??? 

Cosuri din rachita impletita ai vazut?

Daca nu era mohor se legau cu nuiele maldurii de porumb

Link spre comentariu
Acum 1 minut, daniels a spus:

Cosuri din rachita impletita ai vazut?

DA, dar nu am vazut sa aiba noduri. Cum sa faci nod la o nuia sau o varga sau o bucata de trestie? Nu se rupe?

Link spre comentariu

Mohorul era mai greu de legat, chestie de tehnica. Porumbul f simplu. 

Vreascuri leg si azi cu nuiele, ca altfel nu le "recicleaza" primaria. 

Link spre comentariu
Acum 55 minute, adrian_pic a spus:

...............................................

nuia =  Vergea lungă, subțire și flexibilă, obținută dintr-o tulpină sau dintr-o ramură tânără de alun, de răchită, de trestie

Cum pusca mea sa legi vreascuri cu nuiele??? 

Nuielele de rachita galbena sint foarte flexibile, rupindu-se  greu de tot.

Cind eram copii mai marisori, toamna, bunicu si cu varul meu primar , de aceeasi virsta, mergeam cu caruta, dupa  nuiele galbene foarte flexibile. Bunicu le taia cu foarfeca de tuns via si le aseza gramezi. Noi trebuia doar sa le ducem la caruta.  Cind considera bunicu ca sint destule, le aduna in snop si apoi  lega fiecare snop cu o nuia. Apoi snopii de nuiele erau asezati in caruta.  Parintii si bunicii foloseau nuielele la legat snopii(jupii) de porumb, doar dupa ce se culegeau stiuletii.

Fiind foarte flexibile, sigur, vreascurile, puteau fi legate cu nuiele.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
Acum 1 minut, franzm a spus:

Orasean.

DA :84, nu am fost in viata mea "la tara". Buncii mei au fost nascuti in Iasi deci eu doar de prin carti ... stiu cum este la tara. 

Acum 8 minute, GEO 53 BN a spus:

Nuielele de rachita galbena

adica salcie? Cu salcie m-am jucat, nu mergea sa faci nod, doar sa faci "coronita" cum faci la cablu electric sa nu se destrame. 

Link spre comentariu
Acum 5 minute, adrian_pic a spus:

Buncii mei au fost nascuti in Iasi deci eu doar de prin carti ... stiu cum este la tara.

Adica nu stii...daca n-ai alergat descult prin miriste, si n-ai prins peste cu mana, poti citi cat vrei, n-ai sa pricepi mare lucru. Vad acum pe facebuce ca descopera unii ''lipia fara drojdie'', de zici ca cine stie ce minune au descoperit. Pai bunica le spunea turte si le facea la minut pe plita din fonta cu cercuri, incinsa.

Link spre comentariu
Acum 12 minute, doru3160 a spus:

Adica nu stii...daca n-ai alergat descult prin miriste, si n-ai prins peste cu mana, poti citi cat vrei, n-ai sa pricepi mare lucru. Vad acum pe facebuce ca descopera unii ''lipia fara drojdie'', de zici ca cine stie ce minune au descoperit. Pai bunica le spunea turte si le facea la minut pe plita din fonta cu cercuri, incinsa.

miriste = Teren agricol pe care au rămas, după recoltare, părțile inferioare ale tulpinilor de cereale

Deci nu prea stiu cum poti alerga prin miriste! 

Sa stii ca am dat de multe ori peste oameni in varsta care mi-au explicat anumite lucruri. Imi aduc si acum aminte de fata celui care mi-a explicat: daca iarba este taiata nu poti sa calci cum calci tu pe strada, trebuie sa calci un pic pe calcai si apoi trebuie sa tarasti talpa inainte ca sa culci radacine, altfel te intepi! Mi-a zis: uita-te la persoanele mai in varsta si ai sa vezi cum si acum dupa zeci de ani tot si-au pastrat acest obicei si la oras. Mi-a aratat vreo 3-4 in fabrica si .... :scarpin parca am descoperit apa calda! 

Unii (printre care sunt si eu) nu pot prinde o gaina, deci .. sa prinzi peste cu mana ... zic ca nu putea oricine chiar daca era nascut la tara. 

lipia fara drojdie = clatite de post? (apa, faina si apa minerala)

Link spre comentariu
Acum 35 minute, adrian_pic a spus:

DA, dar nu am vazut sa aiba noduri. Cum sa faci nod la o nuia sau o varga sau o bucata de trestie? Nu se rupe?

Acuma sa nu crezi ca facea nod ca la martisor.

Link spre comentariu
Acum 31 minute, doru3160 a spus:

Buna

Exact,eu o invat poe fiica-mea de 10 ai de toate.

Anul trecut eram la o":vale"din apropiere"si zice cea mica:

-Mami.ma lasi sa fac baie?De 1 Mai.Rece apa ca naiba.

Zicem noi,hai sa o lasam sa faca ce vrea ea.

-Hei zice sotia,mergi in apa.

Intra cea mica in apa(9 ani,doar acum  facut 10 ani),innoata cat poate,apa de max 1 m

doar de distractie.Zice sotia:

-Sa o vada mama,ar face cu nervii:rade:.

Spor tuturor.

Alex

P.S.Nu a racit cea mica dupa experienta ciudata in apa de 1 Mai

Editat de -Atlas-
Link spre comentariu
Acum 24 minute, daniels a spus:

Acuma sa nu crezi ca facea nod ca la martisor.

Nu-s asa pretentios :85. Orice "imbarligatura" o consider nod daca se putea manevra gramada de vreascuri fara sa cada din ea vreascuri . 

Link spre comentariu

Buna

Dorule imi aduci aminte de multe lucruri de la inceputul anilor '70

De cum se "desprimavara"spuneam bunicii(ea m-a crescut,si am avut 

grija de ea pana la moarte,la '90 de ani):

-Buna ma lasi decult?

Bineinteles ca nu ma lasa descult,la prima ora...,.Dar...

Aveam un vecin care era descult dupa ce se topea zapada

si dupa el ne luam toti.Dar acel vecin "calca"un car cu spini 

cu picioarele goale.

Spor tuturor.

Alex

Editat de -Atlas-
Link spre comentariu
Acum 4 minute, -Atlas- a spus:

Buna

Dorule imi aduci aminte de multe lucruri de la inceputul anilor '70

De cum se "desprimavara"spuneam bunicii(ea m-a crescut,si am avut 

grija de ea pana la moarte,la '90 de ani):

-Buna ma lasi decult?

Bineinteles ca nu ma lasa descult,la prima ora...,.Dar...

Aveam un vecin care era descult dupa ce se topea zapada

si dupa el ne luam toti.Dar acel vecin "calca"un car cu spini 

cu picioarele goale.

Spor tuturor.

Alex

Da care era motivul sa mergi descultz?

Pentru unii banuiesc ca motivul era de a prelungi viata incaltamintei. Dar tu daca erai copil nu cred ca o distrugeai, mai degraba iti ramanea mica. 

Daca vecinul avea de sapat cu harletul, cum proceda?

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări