Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

25 minutes ago, alcon said:

Voi ati avut si ati scris cu stiloul Pionier?

pionier.jpg
pionier1.jpg
pionier2.jpg
pompita.jpg

Da, am avut si am si scris cu el, doar din clasa a V-a sau a VI-a.  In clasele primare, scriam doar temele si la caligrafie,cu tocul si penita. In rest creionul si guma de sters Girafa, erau la ''putere'' fiind cel mai des utilizare. Stiloul era cu pompita, care dupa un timp se rupea sau se spargea. Daca nu ma-nsel stilourile erau facute la Flaro Sibiu. Nici penitele de la stilou nu erau grozave. Se uzau destul de repede si rupeau hirtia.

Va mai amintiti de ascutitorile metalice,care mai mult rupeau mina creionului decit sa-l ascuta. Preferam sa ascutim creioanele cu briceagul Pește.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

În clasa a treia am avut ca materie caligrafia si tot atunci am primit stilou chinezesc (si cerneala chinezeasca). Îl mai am si acuma (n-am fost niciodata tentat sa-l schimb cu Mont Blanc).

Stiloul Pionier a fost o pacoste. Consumai Pic cu kilogramul ca sa-ti cureti degetele, penarul, ghiozdanul si celelalte. Asa ca învatatorul i-a îndemnat pe parinti sa ne ia stilou chinezesc.

Link spre comentariu

Salutare colegi,

Azi o sa va povestesc o alta intimplare,pe cind eram  in clasa a VI-a. Distractia maxima era sa puscam cu chibrite. Un coleg de-al nostru a venit la scoala cu o valva de tractor in care era fosfor rosu. Se lauda ca fratele lui,care era tractorist, ii daduse valva,dupa ce se milogise multa vreme la el sa-i faca rost de o valva. Spunea ca pocneste  foarte tare. Ne uitam cu invidie la el,noi,neavind decit chei. Spunea ca are in valva si fosfor de la chibrite.  Citiva colegi insistau sa  traga ca sa auzim si noi cit de tare pușca. Fiind in pauza mare, eram in sala de clasa ,vremea fiind urita. Asa ca aveam destul timp  sa facem tot felul de bazaconii. Colegul a cedat insistentelor colegilor si a tras. A fost o bubuitura de s-a auzit in toata scoala. In citeva clipe a aparut profesorul de educatie fizica,cunoscut ca fiind printre cei mai crunti batausi din scoala. Cind l-am vazut intrind in sala de clasa ,am incremenit cu totii. A intrebat ,cine a puscat. Noi stateam cu capul plecat,adoptind pozitia ''ghiocelului'',fara sa spunem nimic. Ne-a luat la bataie pe rind,incasind palme cu nemiluita. Dupa cite-o tura de palme repeta intrebarea: cine a puscat in clasa? Un coleg mai fricos i-a spus profesorului cine a puscat. Saracu coleg,a luat o mama de bataie, de ne era mai mare mila. I-a confiscat valva si i-a spus ca a doua zi sa vina cu parintii la scoala. A doua zi parintii colegului au venit la scoala, impreuna cu baiatul,facind un scandal monstru pentru ca-l batuse si ca era plin de vinatai. Si noi, colegii, lui am fost chemati la directiune sa spunem tot ce s-a intimplat.  Parintii lui au amenintat ca vor face reclamatie la inspectoratul scolar. Pina la urma conflictul s-a aplanat,profesorul fiind mai moderat o vreme, dupa care si-a reluat apucaturile. Noi, am incetat sa mai puscam la scoala ,fiind amenintati cu scaderea notei la purtare.  Dupa terminarea orelor din acea zi, puscam dar inafara curtii scolii. La absolvirea clasei a VIII-a s-a facut un ''banchet'',la care au fost invitati toti profesorii pe care i-am avut in clasele V-VIII. Profesorul bataus a fost cam ignorat de catre noi ,baiatii. Eram afara si stateam la povesti,citiva colegi fumind. Profesorul a venit la noi si a incercat sa intre-n discutie cu noi. In momentul acela am plecat cu totii,lasindu-l singur. A mai incercat de citeva ori sa intre-n discutii cu noi , de fiecare data,lasindu-l singur. Nu dupa multa vreme a plecat acasa. I-am dat o lectie pe care a meritat-o din plin. Apoi fiecare ne-am orientat spre scoala pe care doream s-o urmam mai departe. Multi dintre colegi au ales scolile profesionale,iar dintre fetele pe care le-am avut colege,doar doua fete au ales sa faca liceul teoretic din Sarmasag. Dupa absolvirea liceului ,una dintre ele a ajus vinzatoare la magaziunul din sat,iar cealalta sa casatorit si a plecat  din sat nu mai stiu unde. Am mai avut vreo trei colege care facut ceva scoli profesionale, la Baia Mare si Oradea. Restul de fete dupa ce au trecut de virsta de 18 ani  s-au casatorit,devenind casnice. Pe foarte multi dintre fostii colegi si colege, nu i-am vazut de la aboslvirea scolii generale. Citiva dintre fostii colegi si colege au trecut in lumea dreptilor. Sa le fie tarina usoara!

Acum, privind retrospectiv, imi dau seama cit de frumosi au fost anii aceia,cit de departe-n timp sint si totusi cit de vii imi par amintirile.

Am avut o colega de clasa, unguroaica, frumoasa, Ilonka o chema, cu care ma intelegeam foarte bine fiind colegi de banca. Sora mea ce-a mica mi-a spus odata la telefon ca sa intilnit cu ea si ca a intrebat de mine,ce mai fac si ca i-ar face placere sa ne vedem. N-am mai vazut-o de la terminarea scolii generale. De cite ori am fost pe la parinti, niciodata nu mi-am facut vreme sa ajung la fosta colega si sa povestim. Dar nu-i trecuta vremea!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

În primele trei clase primare am avut si noi un învatator din asta bataus. Fiind copii putini, eram laolalta câte doua clase la un învatator; clasa întâi cu a treia si a doua cu a patra. Ca sa facem mai putina galagie (sa nu avem atâtea de discutat), stateam câte unu mic cu unu mare. Asa ca am apucat sa stau cu un tovaras de joaca. Orarul era astfel potrivit, încât aveam aceleasi materii.

Si într-o zi, cei din clasa a patra au primit extemporal la matematici. Noi, cei dintr-a doua am primit ceva de socotit pe caiet, tot pe nota. La un moment dat, colegul de banca a început sa se foiasca încercând sa copieze de la cel din fata lui. I-am luat foaia pe care dadea extemporalul si i-am rezolvat problemele la care s-a poticnit. Învatatorul ne-a vazut, a venit în spatele nostru si a asteptat sa terminam. Dupa care m-a luat la palme si mi-a dat nota doi pe caiet, desi terminasem de mult exercitiile si le-am rezolvat corect. Trebuia sa ne prezentam a doua zi cu tatii la scoala. Pentru mine, copil din flori, asta a fost întotdeauna o problema. Asa ca i-am povestit bunicului ce s-a întâmplat, si acesta m-a însotit la scoala. Dupa ce si-a terminat învatatorul "programul vocal", bunicul m-a trimis afara din clasa si l-a luat pe învatator la o discutie "în particuler", în urma careia a fost anulata si nota de pe caiet. Din ziua aia, învatatorul nu s-a mai atins de mine, dar, mai ales la matematici, mi-a dat tot timpul probleme mai grele. Si asa am ajuns, peste câtiva ani,  sa-mi regasesc numele tiparit pe ultima pagina din GM(B).

Dupa clasa a treia, învatatorul respectiv a plecat în Germania, unde naravul lui cu bataia n-a fost deloc apreciat si a fost nevoit sa-si caute alta slujba.

Link spre comentariu
10 hours ago, franzm said:

În clasa a treia am avut ca materie caligrafia si tot atunci am primit stilou chinezesc (si cerneala chinezeasca). Îl mai am si acuma (n-am fost niciodata tentat sa-l schimb cu Mont Blanc).

Dupa primele 4 clase, si eu am folosit doar un singur stilou, tot unul chinezesc, cumparat cadou de taica-miu, plus cunoscuta cerneala chinezeasca mult mai inchisa la culoare decat cea romaneasca. Stiloul acela a fost atat da dashtept incat a absolvit scoala generala, apoi liceul, si in final facultatea, a stiut sa scrie pana si lucrarea de licenta si proiectul de diploma, si cu el mai tarziu (adica in anii de dupa 2000) a ajuns sa scrie si nepoata-mea... 

Mai incoace am primit cadou (pe linie de job) un Mont Blanc din ala ca la corporatisti utilizat de obicei de respectivii pentru ca acesta stie sa scrie cecuri cu multe cifre, dar cu care eu nu am scris niciodata; nu numai ca jobul nu implica defel astfel de scrieri savante, dar decat un stilou caruia sa-i port mereu de grija mai mult decat cardului de identitate, mai bun era pixul cel mai comun (ala da cincizeci da bani) ce putea fi tinut oricand si aruncat printre sculele din sertarul in care mai ateriza ba un patent, ba o surubelnita... Astfel a ajuns si stiloul corporatist cu nume de varf de munte tot la nepoata-mea, dar m-as bucura ca acum sa-si scrie si ea lucrarea de licenta tot cu chinezescul ala dashtept...

10 hours ago, RST said:

De foarte curand am gasit in pod ul casei 6 stilouri chinezesti, in stare foarte buna...dupa atati ani. Tata a fost profesor de limba romana, avea un fel de cult ptr ele :).  Am prins si eu perioada ( in clasa 9a m-a prins "revolutia" ) .  Amintiri....

O poza... exista?!

Link spre comentariu
42 minutes ago, alcon said:

Voua va placea acet tip de sirop cu sifon rece? Eram inebunit dupa el.

sirop.jpg

Era nemaipomenit de bun siropul cu sifon. Punea un paharel de sirop intr-o cana de sticla asemanatoare cu halba pentru bere si apoi punea sifon rece. Siropul era asa de gros,incit abia curgea din sticla aia inconfundabila! Am vazut intr-un magazin sticle cu sirop, dar era foarte subtire aproape la fel de subtire ca si sucurile actuale. Cred ca este versiunea,  ultra soft.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Asa este. Sticla aceea speciala se folosea exclusiv pentru siropuri (acelasi caracter de exclusivitate  exista si in cazul celei pentru lapte) iar mai demult pentru ulei se folosea deasemenea o sticla dedicata inscriptionata cu o vopsea permanenta.

Am inteles ca asta se facea din motive de igiena si securitate alimentara, incat de exemplu acea sticla pentru ulei, foarte greu de curatat dupa utilizare, sa nu ajunga a fi utilizata pentru alte lichide alimentare (sa nu se incurce destinatia la reutilizarea lor)....

sticla-de-ulei.jpg?w=587

Link spre comentariu
7 hours ago, GEO 53 BN said:

Salutare colegi,

Azi o sa va povestesc o alta intimplare,pe cind eram  in clasa a VI-a. Distractia maxima era sa puscam cu chibrite. Un coleg de-al nostru a venit la scoala cu o valva de tractor in care era fosfor rosu. Se lauda ca fratele lui,care era tractorist, ii daduse valva,dupa ce se milogise multa vreme la el sa-i faca rost de o valva. Spunea ca pocneste  foarte tare. Ne uitam cu invidie la el,noi,neavind decit chei. Spunea ca are in valva si fosfor de la chibrite.  Citiva colegi insistau sa  traga ca sa auzim si noi cit de tare pușca. Fiind in pauza mare, eram in sala de clasa ,vremea fiind urita. Asa ca aveam destul timp  sa facem tot felul de bazaconii. Colegul a cedat insistentelor colegilor si a tras. A fost o bubuitura de s-a auzit in toata scoala. In citeva clipe a aparut profesorul de educatie fizica,cunoscut ca fiind printre cei mai crunti batausi din scoala. Cind l-am vazut intrind in sala de clasa ,am incremenit cu totii. A intrebat ,cine a puscat. Noi stateam cu capul plecat,adoptind pozitia ''ghiocelului'',fara sa spunem nimic. Ne-a luat la bataie pe rind,incasind palme cu nemiluita. Dupa cite-o tura de palme repeta intrebarea: cine a puscat in clasa? Un coleg mai fricos i-a spus profesorului cine a puscat. Saracu coleg,a luat o mama de bataie, de ne era mai mare mila. I-a confiscat valva si i-a spus ca a doua zi sa vina cu parintii la scoala. A doua zi parintii colegului au venit la scoala, impreuna cu baiatul,facind un scandal monstru pentru ca-l batuse si ca era plin de vinatai. Si noi, colegii, lui am fost chemati la directiune sa spunem tot ce s-a intimplat.  Parintii lui au amenintat ca vor face reclamatie la inspectoratul scolar. Pina la urma conflictul s-a aplanat,profesorul fiind mai moderat o vreme, dupa care si-a reluat apucaturile. Noi, am incetat sa mai puscam la scoala ,fiind amenintati cu scaderea notei la purtare.  Dupa terminarea orelor din acea zi, puscam dar inafara curtii scolii. La absolvirea clasei a VIII-a s-a facut un ''banchet'',la care au fost invitati toti profesorii pe care i-am avut in clasele V-VIII. Profesorul bataus a fost cam ignorat de catre noi ,baiatii. Eram afara si stateam la povesti,citiva colegi fumind. Profesorul a venit la noi si a incercat sa intre-n discutie cu noi. In momentul acela am plecat cu totii,lasindu-l singur. A mai incercat de citeva ori sa intre-n discutii cu noi , de fiecare data,lasindu-l singur. Nu dupa multa vreme a plecat acasa. I-am dat o lectie pe care a meritat-o din plin. Apoi fiecare ne-am orientat spre scoala pe care doream s-o urmam mai departe. Multi dintre colegi au ales scolile profesionale,iar dintre fetele pe care le-am avut colege,doar doua fete au ales sa faca liceul teoretic din Sarmasag. Dupa absolvirea liceului ,una dintre ele a ajus vinzatoare la magaziunul din sat,iar cealalta sa casatorit si a plecat  din sat nu mai stiu unde. Am mai avut vreo trei colege care facut ceva scoli profesionale, la Baia Mare si Oradea. Restul de fete dupa ce au trecut de virsta de 18 ani  s-au casatorit,devenind casnice. Pe foarte multi dintre fostii colegi si colege, nu i-am vazut de la aboslvirea scolii generale. Citiva dintre fostii colegi si colege au trecut in lumea dreptilor. Sa le fie tarina usoara!

Acum, privind retrospectiv, imi dau seama cit de frumosi au fost anii aceia,cit de departe-n timp sint si totusi cit de vii imi par amintirile.

Am avut o colega de clasa, unguroaica, frumoasa, Ilonka o chema, cu care ma intelegeam foarte bine fiind colegi de banca. Sora mea ce-a mica mi-a spus odata la telefon ca sa intilnit cu ea si ca a intrebat de mine,ce mai fac si ca i-ar face placere sa ne vedem. N-am mai vazut-o de la terminarea scolii generale. De cite ori am fost pe la parinti, niciodata nu mi-am facut vreme sa ajung la fosta colega si sa povestim. Dar nu-i trecuta vremea!

Desi sun ..putin mai tanar,cam tot atunci(clasa V-VI),aveam o metoda de a face ..zgomot,cu un cui faceam o gaura in asfalt,incarcam cu fosforul de pe chibrite,puneam cuiul la loc si il detonam cu o ..piatra,alta metoda era cu o cheie de la mobilier care avea o gaura in interior,umpluta cu fosfor de chibrite si ..un cui,cheia si cuiul erau legate prin sfoara si printro miscare de balans izbeai ansamblul de un zid ..si tot atunci am ''descoperit'' ca daca iei 2 suruburi(M12-14 nu mai stiu) si le prinzi intro piulita,la mijloc puneai fosforul de pe(chibrite..) de chibrite,adaugai un pic de nailon(pe post de parasuta,ca sa cada vertical..).. dar rezultatele nu erau intotdeauna satisfacatoare...! Apropo de titlul topicului,DA,am purtat basca la inceputul clase a IX-a,fiind la un liceu industrial trebuia sa aducem la dimensiuni o piesa prin PILIRE,dar eu,ca sa mai scap de ...corvoada,am mers la ..polizor(!!) Ce sa vezi,''surprize-surprize'',cand instructorul verifica piesa si vede urme de...POLIZOR in loc de pila,imi trage una peste cap de mi-a sarit ...BASCA !:rade: Mai arunca si cu ciocanul prin atelier,era cam agresiv..! CONCLUZIA: Basca a avut un rol...determinant in ..cariera!:)(si nici macar nu era...rosie!)

Link spre comentariu
On 5/14/2018 at 12:27 AM, RST said:

De foarte curand am gasit in pod ul casei 6 stilouri chinezesti, in stare foarte buna...dupa atati ani. Tata a fost profesor de limba romana, avea un fel de cult ptr ele :).  Am prins si eu perioada ( in clasa 9a m-a prins "revolutia" ) .  Amintiri....

Nu ai specificat cate penite ai indoit(apasand prea tare,cate pete de cerneala ai reusit sa faci pana sa inveti sa scrii cu stiloul)!:rade: Cred ca nu a durat mult timp...sa inventat...pixul ! Adio...calimara !(recipient cu cerneala):freaza:

Link spre comentariu
11 hours ago, GEO 53 BN said:

Era nemaipomenit de bun siropul cu sifon. Punea un paharel de sirop intr-o cana de sticla asemanatoare cu halba pentru bere si apoi punea sifon rece. Siropul era asa de gros,incit abia curgea din sticla aia inconfundabila! Am vazut intr-un magazin sticle cu sirop, dar era foarte subtire aproape la fel de subtire ca si sucurile actuale. Cred ca este versiunea,  ultra soft.

Am prins si eu acele vremuri...am incercat sa bag amestecul(apa+concentrat) intro butelie de sifon(metalica) si daca un ''patron" de CO2 dadea rateu,altul....!! Rezultatul:Facea o spuma incredibila,trebuia sa astepti putin pana se ''linistea'' ...acum oare se mai gasesc siropuri din alea?? :nas:

Link spre comentariu
3 minutes ago, RST said:

Specific acum, eram la fel de dezordonat ca si in prezent. Am varsat o gramada si din motivul asta nu aveam acces la bijuteria de stilou chinezesc...Acum totul e istorie, o istorie care undeva ramane cu enorma valoare sentimentala....dar trebuie sa ne adaptam prezentului ;) 

Adevarat,asta inseamna ca poti folosi si...creionul,fara sa duci ascutitoarea cu tine?? Ma refer la faptul ca daca apesi mai tare,se rupe mina si trebuie ...ascutitoare(cu instructiuni de utilizare,altfel un creion il aduci la jumatate din lungime si tot mai trebuie ...exersat !) Ce noroc ca sau inventat...computerele,nu mai primesti note la...caligrafie !! :limb:

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări