Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

Acum 1 oră, icar a spus:

Adica, tiglăzău!

La noi ticlăzăului (călcătaorului)  i se spunea voșorlău si functiona cu jar(carbuni de lemn aprinsi scosi din sobă).

1 oră în urmă, dan-a2 a spus:

Chiar nu stiam sensul cuvantului !!

Si la noi in sat  i se spunea tot măștihoi  (tată vitreg).

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Tiglăzăul era din fonta, masiv. Se bagau carbuni (jar) in el, se incalzea sii calcai. Cu mare atentie, sa nu pice cenusa pe rufe. Cind  se mai stingea jarul, il balansai in mina, ca sa reaprinda jarul. Desi l-am vazut utilizat de bunica si mama mea, acum stau si ma gindesc cum reuseau sa calce rufele, fara sa le murdareasca sau sa le arda! Primul fier de calcat electric, nu a avut termostat. Avea o talpa groasa de vreun cm si jumatate, care se incingea destul de greu. Probai cu degetul ud si, daca era bine incins, il scoteai din priza si calcai pina se racea, dupa care il bagai iarasi in priza. Avea o rezistenta din samota, pusa pe un suport de mica, iar legaturile la borne erau izolate cu inele din ceramica. Fisa era din ceramica, contactele cu aripioare de racire! Ce vremuri...

Link spre comentariu
Acum 4 minute, icar a spus:

....................... Se bagau carbuni (jar) in el, se incalzea sii calcai. Cu mare atentie, sa nu pice cenusa pe rufe. Cind  se mai stingea jarul, il balansai in mina, ca sa reaprinda jarul....................................

Iti amintesti ce lucioasa era talpa ticlăzăului? Stii cum i se spunea, la noi , sobei de gatit din fonta?  Șpor!   Dar cuptorului din spatele șporului, unde se conecta teava de evacuare a fumului?  Blouder !

Link spre comentariu

La soba de gatit nu mai stiu cum ii zicea, dar la cuptor ii zicea blodărie sau lehr. Soba, pe plita, avea niste gauri acoperite cu cărigi, inele concentrice de diferite diametre, funcie de oala. Cele mai multe sobe erau Vesta.

Link spre comentariu
Acum 10 minute, icar a spus:

La soba de gatit nu mai stiu cum ii zicea, dar la cuptor ii zicea blodărie sau lehr. Soba, pe plita, avea niste gauri acoperite cu cărigi, inele concentrice de diferite diametre, funcie de oala. Cele mai multe sobe erau Vesta.

Inelelor concentrice din fonta, cu diametre diferite, la noi , li se spunea ''roate''. Deasupra cuptorului (blouderului) in partea din spate, era un loc unde era  o oala din fonta cu fundul bombat si in care era vesnic apa  calda. Apa era folosita la spalarea  vaselor, tacimurilor , a oalelor si cratitelor.

Link spre comentariu
Acum 11 minute, icar a spus:

Da, acolo era "boilerul" cu apa calda, folosita, asa cum spui, la spalat vasele.

Exact!:aplauze

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
Acum 1 oră, icar a spus:

Cele mai multe sobe erau Vesta.

Nu cunosc decât sobe de gatit Vesta albe, din tabla smaltuita. Nu aveau un renume prea bun. A noastra era facuta de (stra)bunicul. Tot asa, cu cazanel de tabla pentru apa. Focul îl faceam cu coceni de porumb si vreascuri. Toata vara adunam vreascuri în padure, le faceam snopi si le legam cu nuiele. Nici aragazul nu era asa de rapid ca un spoher cu inelele luate. Spoher, de la Sparherd (soba economica) sau, la austrieci si bavarezi, Sporherd. Iarna, când nu era altceva de facut, stateam în jurul sobei si desfaceam boabele de porumb de pe stiuleti. Asa produceam combustibilul pentru soba.

În camere încalzeam cu sobe de teracota. La astea bunicul le-a facut câte o "duba" cam de 30x30x30 cm din tabla. Usitza era foarte frumoasa, din fier forjat. Iarna în duba (cuptor) faceam ceai, vin fiert si mere coapte. Daca veneam de la joaca uzi si înghetati, bunica ne dadea la fiecare câte o ceasca de vin fiert cu scortisoara si ne baga în pat. Nu-mi aduc aminte sa fi fost vreodata bolnav iarna.

Editat de franzm
Link spre comentariu

La teracota nu aveam nisa, duba, dar la soba aveam blodăria, unde coceam cartofi, mere  sau sfecla. Pe plita, prajam piine, apoi o frecam cu usturoi, dupa care o ungeam cu untura si presaram putina sare. Mincam pina ne dureau falcile sau nu mai simteam limba de usturime! La final, un ceai de macese cu piine cu lictar de măcese.

Link spre comentariu

Daca hranesti acum un copil cu asa ceva, te inchid aia de la protectia copilului pt rele tratamente :rade:

Acum 5 minute, icar a spus:

Pe plita, prajam piine, apoi o frecam cu usturoi, dupa care o ungeam cu untura si presaram putina sare. Mincam pina ne dureau falcile sau nu mai simteam limba de usturime!

Link spre comentariu

Da, Dorule, cam asa! La 12 ani, caram bidonul de 3 litri cu petrol, cale de vreo 2 km, munceam in gradina, indesam firezarul in butoi, maturam curtea, mergeam dupa cumparaturi. E drept, era si loc de joaca destul! Cind ne-am mutat la bloc, am scapat de gradina dar au aparut lemnele de bagat, vara, in pivnita si urcat, iarna, in casa. Am inceput sa bat covoarele si sa șurlui presurile. Vara, lucram pe santiere, imediat dupa ce luam vacanta. Acum, daca pui copiii la munca, te decad din drepturile de parinte!

Editat de icar
Link spre comentariu

@franzm , @icar  scrieti fratilor "romaneste", ma uit ca vaca la azbest sau broasca la sudura cand pomeniti cuvinte de care nu am auzit in viata mea. Bagati si voi o "legenda"  ca ma simt imigrant in Romania :85

firezar = ???

șurlui =  a spala 

Citat

Toata vara adunam vreascuri în padure, le faceam snopi si le legam cu nuiele. 

nuia =  Vergea lungă, subțire și flexibilă, obținută dintr-o tulpină sau dintr-o ramură tânără de alun, de răchită, de trestie

Cum pusca mea sa legi vreascuri cu nuiele??? 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Acum 47 minute, icar a spus:

. Pe plita, prajam piine, apoi o frecam cu usturoi, dupa care o ungeam cu untura si presaram putina sare. Mincam pina ne dureau falcile 

Așa mai făcea bunica prin anii '80 și imi plăcea teribil!

Spunea că "rețeta" a invățat-o când a fost refugiată intr-o comună (Găiseni) datorită bombardamentelor asupra Bucureștiului (ww2).

A învățat multe atunci ...

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări