GEO 53 BN Postat Martie 27, 2020 Autor Partajează Postat Martie 27, 2020 (editat) Acum 5 ore, ctepeo a spus: Sunt curios, la ţară, înainte de anii '70, în afară de radiorceptoare, erau cât de cât răspândite şi alte electronice şi electrocasnice sau acestea erau mult mai rare? Electronice si electrocasnice, cum ar fi radiourile, pikupuri-le, televizoarele A/N, ''frigidere'' (impropriu spus) de fapt racitoare, resouri, se gaseau! Parintii mei au avut un RR Concert, un TV Rubin si mai tirziu un TV Miraj, un racitor Fram, un resou. Cam astea erau electronicele si electrocasnicele pe care oamenii de la tara, cu dare de mina , le aveau. Cind am terminat liceul , m-am milogit la tata sa-mi dea bani sa-mi cumpar un magnetofon Tesla. Electronicele, in general, erau al dracului de scumpe. Electronicele nu erau rare, se gaseau. Problema mare era, pretul lor! De fapt toate cele enumerate mai sus, erau scumpe. Editat Martie 27, 2020 de GEO 53 BN Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 27, 2020 Partajează Postat Martie 27, 2020 Si pe lângă ca erau nesimțit de scumpe, oamenii de la țară trăiau din veniturile de la CAP (majoritatea, pt ca mai erau si exceptii) si unii din valorificare de produse obținute pe lângă casa. Mai tarziu in epoca industrializării forțate, au început să migreze spre orașe si sa scape la salarii incomparabil mai mari decat ce se obținea in agricultura. Tin minte ca bunica m-a ajutat să strâng bani sa cumpăr o pereche de boxe de 10w de la Electronica. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Martie 27, 2020 Autor Partajează Postat Martie 27, 2020 (editat) Pai numai departe, tata, fiind maistru miner, cu un salariu destul de mare,cind a renuntat la TV-ul Rubin, a dat pe TV-ul Miraj citeva mii de lei, daca nu ma-nsel, vreo 4 sau 5mii de lei, echivalentul unui salariu pe o luna. Cei care nu erau angajati la mina , puteau doar sa viseze, la un tv. Editat Martie 27, 2020 de GEO 53 BN Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 27, 2020 Partajează Postat Martie 27, 2020 Acum 4 ore, GEO 53 BN a spus: Cei care nu erau angajati la mina , puteau doar sa viseze, la un tv. Nu chiar...cu un salariu de 2500...3000 lei, puteai face o rata si iti luai ce voiai, daca voiai. Nu toti au avut salariu de mina, si totusi se cumparau produse electronice si electrocasnice.E drept cu efort financiar, dar ratele erau mult mai avantajoase decat in zilele noastre. Cam toate au fost luate in rate, chiar daca aveam posibilitate sa le cumparam cu banii in mana.Daca nu era nevoie de toata suma, era mai lejer. Link spre comentariu
dan-a2 Postat Martie 27, 2020 Partajează Postat Martie 27, 2020 Tv Venus ,masina de spalat Alba , frigider Arctic si radio Cosmos tot prin rate prin anii 70 !! Cosmos-ul n-a tinut prea mult (banuiti de ce ) frigiderul e functional si acum !! Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 27, 2020 Partajează Postat Martie 27, 2020 La tara inainte de 70 electronicele si electrocasnicele erau rarisime!Dupa anii aceia odata cu industrializarea in forta si pe sistemul ratelor situatia s-a imbunatatit mult,intai la oras si apoi la tara. Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 27, 2020 Partajează Postat Martie 27, 2020 Pai pana prin 70 bunicii nici curent nu aveau. Isi cumparasera un radio Dunarea (care acum il am eu) si il foloseau la baterii, pana i-au bransat la reteaua electrica. Frigider n-au avut niciodata, era prea scump, si bunica facea mancare zilnic, nu aveau decat beciul pt depozitare la rece. Nici televizor n-au avut, probabil n-au simtit nevoia. Cand ma duceam in vacante la tara, seara dupa ce mancam, ascultam teatru radiofonic si ne mai harjoneam cu verisorii pana adormeam.Cred ca dupa 80 au inceput sa intre pe scara larga electronicele si electrocasnicele in ultimele catune.Aveau toti curent in prize, produsele incepeau sa devina mai accesibile, si oamenii au migrat spre orase, lucrand pe salarii bune in industrie nu pe cateva zeci de lei la CAP. Link spre comentariu
icar Postat Martie 27, 2020 Partajează Postat Martie 27, 2020 Acum 49 minute, BRANCA a spus: La tara inainte de 70 electronicele si electrocasnicele erau rarisime! Pina in 1970, electrocasnicile din familie erau, un radio, un fier de calcat, un resou. A, si un amplificator de chitara, facut de mine. Televizor, la clubul Economica sau la vecini! Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 27, 2020 Partajează Postat Martie 27, 2020 (editat) Acasa aveam fier de calcat electric, dar bunica avea din ala cu carbuni... Nici alea electrice nu erau prea grozave. Erau fara termostat si daca le scapai mai mult in priza, faceai o gaura de mai mare dragul in material.Mult dupa asta au scos fiare cu termostat. Editat Martie 27, 2020 de doru3160 Link spre comentariu
icar Postat Martie 27, 2020 Partajează Postat Martie 27, 2020 Acum 17 minute, doru3160 a spus: dar bunica avea din ala cu carbuni.. Adica, tiglăzău! 1 Link spre comentariu
ctepeo Postat Martie 27, 2020 Partajează Postat Martie 27, 2020 (editat) Ştiu că au existat şi fiare din alea fără termostat. În 1950 cred că deja produceam aşa ceva. Primele frigidere 'Pinguin' nu aveau termostat. Editat Martie 27, 2020 de ctepeo 1 Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 27, 2020 Partajează Postat Martie 27, 2020 Asa, ca bine zici...n-am auzit niciodata termenul Acum 1 minut, icar a spus: Adica, tiglăzău! Link spre comentariu
franzm Postat Martie 27, 2020 Partajează Postat Martie 27, 2020 (editat) Doua radiouri (Orizont si Darclée), plita Popular (resou), rar folosita, masina de spalat Albalux, cu centrifuga, râsnita de cafea poloneza, ciocan si pistol de lipit, frigider Fram. Pe la jumatatea anilor '70 au luat parintii televizor Miraj. Ca suport pentru mileu si peste, ca de mers, n-a prea mers. Pâna cand mastihoiu s-a pisat în el la betie. Asa urlet n-am mai auzit pâna atunci. Modulat cu 50 Hz. Cam tot atunci mi-am luat un magnetofon B90 din bursa din clasa a noua si un Albatros din banii câstigati la CAP în vacante. Si tot felul de maruntisuri facute de mine. Consatenii care aveau rude cu dare de mâna în Germania, si-au luat televizor, magnetofon si alte celea si înainte 1970. Editat Martie 27, 2020 de franzm 3 Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 27, 2020 Partajează Postat Martie 27, 2020 (editat) Acum 3 minute, ctepeo a spus: În 1950 cred că deja produceam aşa ceva. Da, erau romanesti, dar cine stie cand am inceput sa le producem.Cred ca mai am si acum o fieratanie din aia fara termostat pe undeva.Erau grele, nu trebuia sa te apesi pe ele, era suficient doar sa le impingi pe material. Editat Martie 27, 2020 de doru3160 Link spre comentariu
dan-a2 Postat Martie 27, 2020 Partajează Postat Martie 27, 2020 Acum 15 minute, franzm a spus: mastihoiu Chiar nu stiam sensul cuvantului !! Link spre comentariu
Postări Recomandate