Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?


Postări Recomandate

Ca nu toti isi fac pivnita sub casa. De regula au o bucatarie de vara si de acolo coboara in gaura. Cel putin din ce-am vazut eu, nici unul nu si-a facut beci sub casa.Aici probabil sunt diferente de zona.

Link spre comentariu

La scoala la Taga,langa Gherla.Omu de serviciu avea un butoi,doua,cu varza intr-o pivnita din scoala.Pentru o canitza de moare ii spargeam lemnele pt toate clasele!...Moare din butoi de lemn,nu din plasticaraia de azi...

Link spre comentariu

Si cu pivnitele sub casa e o intreaga teorie.In esenta e legata strict de sol,adica daca se infiltreaza sau nu apa.In Bucovina sovietica am vazut pivnite,f adanci,separat de casa.In sud am vazut sub casa sau demisubsol.Aici la tara,zona Bala MH,nu merge.Desi solul e f lutos se infiltreaza apa f puternic.Fundatiile din piatra calcaroasa sunt f inalte.Drept e ca toate casele vechi sunt din lemn de stejar.

Link spre comentariu

Acasa, in Chieșd, inafara gradinii, avem o pivnița din beton, săpată-n deal, inafara gradinii, unde parinții mei tineau ,butoaiele cu vin, butoiașele cu pălinca, varza murată , cartofii patrunjeii, morcovii, ceapa, usturoiul, etc. Tot acolo,vara, țineam piinea la racoare, sa nu se intărească sau sa prindă mucegai.

Acolo tata mai ținea șaităul (presa de struguri) , mojorlăul(scula de zdrobit strugurii), si cazanul de ''fiert tuica''. Peretii din beton au inalțimea de circa 1,5m, dupa care era bolta,(din bolțari) semirotundă. Inaltimea totala a pivnitei nu depașeste 2m. Pe margini sint niste șnțulete pentru scurgerea apei rezultate in urma infiltrațiilor. Pivnița este partial ingropată si acoperită cu un strat de pamint de mai bine de  jumatate de metru. Pe pivnita creste, an de an, iarba. Iarna , vara, temperatura, din pivnita nu depaseste 6-8*C.

Daca-ți ști cîtă pălincă (țuică) am facut acolo, noaptea, impreună cu tata! 

In șura inchisa, aveam căzile cu borhot. De acolo-l duceam cu gălețile pina umpleam cazanul. Cind terminam de fiert borhotul, curățam cazanul, spălindu-l temeinic si apoi ne apucam de ''tistulit''(fiert a doua oară). Din cind in cind, tata, verifica tăria pălincii, umplind un pahar de 100ml, acoperindu-l cu palma si scuturindu-l zdravăn. Daca facea ''mărgele'' mici ,insemna ca țuica este prea tare. Lasa sa mai curga pina cind ''margelele'' erau mai mărișoare adunindu-se pe marginea paharului. Asta insemna ca pălinca avea 52-53*. De citeva ori s-a cherchelit bine de tot, eu preluind ''comanda'', tata , fie iertat, fiind pe ''spate''. Imediat dupa ''loviluție'' i-am cumparat de la rusi, un alcoolmetru.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

GEO 53.Si eu am crescut in Ardeal.Pina nu m-am relocat in sud stiam ca tuica e de un singur fel,adica palinca.Abia acolo am "redescoperit roata".Cea mai buna tuica e la 38-max 45 grd.In sensul gustului si aromei.Palinca,din cauza redistilarii,pierde mult la capitolul asta.Drept ca, daca ai gatul antrenat pe tarie forte, aia sudista ti se pare pisoarca,la inceput...

Link spre comentariu
1 oră în urmă, BRANCA a spus:

GEO 53.Si eu am crescut in Ardeal.Pina nu m-am relocat in sud stiam ca tuica e de un singur fel,adica palinca.Abia acolo am "redescoperit roata".Cea mai buna tuica e la 38-max 45 grd.In sensul gustului si aromei.Palinca,din cauza redistilarii,pierde mult la capitolul asta.Drept ca, daca ai gatul antrenat pe tarie forte, aia sudista ti se pare pisoarca,la inceput...

Chiar daca de aproape zece ani locuiesc in Bănat, tot ardelean ma tin. Noroc ca am verisori si verisoare in Arad. In plus si fiul meu locuieste in Timisoara de aproape doua zeci de ani.

Ca veni vorba de pălincă! Nu sint consumator de pălinca. Beau doar daca am musafiri , in rest apa si citeodata berea , sint bauturile consumate de mine. Vin beau doar de sarbatori si atunci doar asa ca sa nu zica lumea ca-s pocait.

Link spre comentariu

Acuma sa zic si eu ceva apropo de parerea dvs!

Oltean sunt de cand ma stiu-vorba cantecului!- iar tuica olteneasca -daca ajungea la 40 grade,era categorisita "foarte tare"!....media era pe undeva la 35-36 grade....sursa pentru tuica era ,exclusiv, tescovina...foarte putini aveau fructe-prune ,mere,caise-care sa fie adaugate la distilare....mirosul dezagreabil era-parerea mea!- dat de gradele putine alcoolice si de "adaugirile" pe care le practica fiecare in procesul de distilare....ca sa nu se lipeasca pe fundul cazanului tescovina se punea in cazan , inainte de umplerea cu tescovina,paie,coceni de porumb,etc....in '80-81 am facut armata la Ineu in Arad...acolo am descoperit palinca!....de atunci, la mine se practica distilarea dubla iar tuica are intre 50 si 55 grade!....mirosul specific de tuica proasta a disparut!...singurul regret este ca nu am fructe pe care sa le introduc in procesul de fermentare/distilare....

Link spre comentariu

Cu pivnita, treaba generala e sub casa. Ca vine iarna si e greu sa strabati toata curtea, dupa un morcov. (A se citi palincă!). Dar sunt si exceptii. Noi, de exemplu, avem pivnita peste curte, sub o camere "de chefuri", dar vecijii au  pivnita sub casa. Si casa are un fel de pivnita, dar acolo e centrala termica. Slanina, cirnatii stau mai bine in pod, in pivnita, cartofii, zacusca, varza cu moarea aferenta, restul de muraturi, gemuri, bulionul, palinca. Cind mergi dupa un cartof sau telina, testezi si palinca, daca tot ai facut drumul, sa vezi daca nu cumva, Doamne feri, s-a stricat de la ger!:limb:

Link spre comentariu
Acum 2 minute, icar a spus:

 Cind mergi dupa un cartof sau telina, testezi si palinca, daca tot ai facut drumul, sa vezi daca nu cumva, Doamne feri, s-a stricat de la ger!:limb:

Asa e!... Se mira sotia de ce-cand ma trimitea in beci dupa diverse- intarziam !...nu prea mult cat pentru un ciocanel,doua!

Link spre comentariu
Acum 21 minute, icar a spus:

 ...........................................................................................

..daca, nu cumva, Doamne feri, s-a stricat de la ger!:limb:

La noi in Ardeal este o vorba: ''Decit bucate strîcate, mai bine mață crăpate''

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Salutare prieteni!

Citi dintre voi ati fost in vizita, prin Maramures, maramuresul autentic, cu toate frumusetile, obiceiurile si traditiile lui!

In urma cu ani, destul de multi, intr-o vara, impreuna cu citiva prieteni, ne-am hotarit sa vizitam partea de nord a maramuresului. Am plecat cu trenul pina-ntrun loc, si apoi cu un autobuz(cu benzina), vechi de cind lumea, gata , gata sa ne intoxicam de la fumul care intra-n autobuz, prin toate gaurile. De cum am intrat in maramuresul autentic, in prima localitate ne-am dat jos, pornind ''per pedes''la drum. Cum am intrat in localitate(nu-mi mai aduc in minte cum se numea), am fost fascinati de frumusetile pe care le vedeam la tot pasul. Oamenii, primitori, bunavoitori, ne dadeau binete inainte de a le da noi binete, cind treceam pe linga ei. Multi ne intrebau de unde sintem si cu ce am ajuns pina acolo. De multe ori ne opream si povesteam cu ei. Pe multi dintre ei ii vedeam plecind la munca, la coasa, la adunat finul, la intors finul, facind capite. Mijlocul de transport utilizat, era caruta cu cai, altii mergind pe jos, probabil neavind mult de mers pina la teren. Ii vedeam cu furci, cu coase, cu sape, traista cu muncare, damigeana cu apa''imbracata'' cu nuiele ca sa nu se incalzeasca de la soare. Se vedea pe ei ca nu-i sileste nimeni sa ajunga la munca. Vorba lor! Ce nu pot termina azi, termin miine, ca doar n-a bagat dumnezeu zilele-n sac.

Casele cochete, pe tîrnaț avind vaze cu flori aveau un farmec aparte. Daca ni se facea sete, ii rugam sa ne dea apa din fintina din curte, apa rece ca ghiata. Fiind vara , multi  avind pomi in curte, ne imbiau cu fructe(pere, prune)cu toata placerea. Ba unii mai primitori ne imbiau cu mincare, aflind de unde sintem. Timp de trei zile, am strabatut acele locuri de o frumusete nepaminteana, dupa care ne-am intors acasa. Pe drumul de intoarcere, ne faceam planuri pentru anul urmator, planuri pe care n-am reusit sa le ducem la indeplinire.

Nu stiu cum arata acum acele frumoase meleaguri! Banuiesc ,ca tot la fel ca si atunci,sau poate mai frumoase! 

 

 

 

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Salutare prieteni!

Vad, ca evenimentele, cauzate de Corona Virus , se acutizeaza pe zi ce trece.  Nu-i de gluma! Deocamdata, situatia este sub control. Deocamdata!

Vad, ca autoritatile, fac tot ce le sta-n putinta, sa gestioneze situatia creeata.

Ieri am fost la un magazin PROFI sa ne aprovizionam cu unele produse alimentare. Contrar asteptarilor, magazinul era aprovizionat cu de toate, in magazin fiind doar angajatii. In maximum, 10 minute, eram cu marfa in masina. Am pornit spre casa, situata la circa 1,5km. Asteptam sa vedem cum vor evolua lucrurile!  Noi, cel putin, sintem optimisti. Ai mei(copii) iau foarte in serios lucrurile, mai ales ca avem si o nepotica cu virsta de o luna si mai bine. Am  vazut si vecini care ies pe afara, plimbindu-se cu copii, unii noi nascuti. Nu mi-am permis sa-i intreb daca fac bine ca scot copii afara. Probabil ca stiu mai bine decit noi, ce e bine si ce nu e bine.

Speram ca situatia sa nu fie de lunga durata!

 

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Salutare prieteni!

 Vremurile se incep sa se ''împută'' si asta datorita ''mortalului'' corona virus.

Daca la inceput,  credeam ca totul este doar o forma de gripa, mai agresiva, acum, constat ca de fapt este o forma de virus mortal , nemaiintilnit pina acum si cu care nu-i de glumit. Dupa șocul creeat, de vestea, ca, corona virus, poate omorî intr-un timp foarte scurt, o multime de oameni, au asaltat magazinele cu produse alimentare, golindu-le in scurt timp. Pe linga alimentele de baza, folosite aproape zilnic, multe persoane, s-au napustit si asupra produselor , nu neaparat esentiale. Asa se explica , ca alcoolul sanitar , a disparut de pe rafturile magazinelor si farmaciilor. Spunea cineva, ca intr-o seara un ''berbec'' a cumparat  doua carucioare cu alcool sanitar. Ma intreb! La ce-i folosea atita alcool sanitar? Oare nu cumva punea de-o'' bisnita, cu alcool sanitar'', vinzindu-l la supra pret? Autoritatile ce fac? . Intri intr-o farmacie si ceri alcool sanitar! ''Pupaza'' din spatele tejghelei, da din umeri spunind ca nu au. Daca intrebi de masti , ti se spune acelasi lucru!  In schimb gasesti o sumedenie  de produse de infrumusetare si suplimente  alimentare, care se adreseaza cu predilectie, pitipoancelor, cu creerul cit al unei bibilici. Oare chiar asa de indispensabile sint acele produse?

Ce sa zic! Vremurile care urmeaza, nu sint nici pe departe, luminoase!

Vom trai si vom vedea! Cei ce vom prinde acele vremuri! Speram sa le prindem!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări