Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

Pai și atunci, care era rolul paielor, dacă tot dispăreau din scena prin ardere? Lăsau în urmă goluri care sa admitem ca își aduceau contribuția la calitățile izolatoare termic, dar mi se pare cam anapoda, pt că rămâneau paiele carbonizate, nu goluri. Asta e, aveau ei logica lor, care noua ne scăpa. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, doru3160 a spus:

Pai și atunci, care era rolul paielor, dacă tot dispăreau din scena prin ardere? Lăsau în urmă goluri care sa admitem ca își aduceau contribuția la calitățile izolatoare termic, dar mi se pare cam anapoda, pt că rămâneau paiele carbonizate, nu goluri. Asta e, aveau ei logica lor, care noua ne scăpa. 

@doru3160!

Pleava este pleava, iar paiele sint paie. Pleava este teaca boabelor de griu si este foarte fina, pe cind paiele sint tulpinile de griu, destul de groase. La noi la pleava, i se mai spunea si ''turmătă''

La arderea voioajelor, pleava din voioaje, ardea, fara a lasa goluri in caramizi. Nici paiele nu cred ca-ar fi  lasat goluri in caramizi.

Temperatura in cuptorul de ardere era foarte ridicata, culoarea temperaturii, din gurile de ardere fiind de un rosu aprins, spre galben, asta insemnind cu mult peste 1500 de grade, daca nu si mai mult. Caramidarii, stiau exact cind caramida era arsa corespunzator ghidindu-se dupa culoarea din interiorul gurilor de ardere.  Abia atunci gurile de ardere erau umplute cu busteni crăpati sau intregi. Cind focul ardea, zdravan gurile erau astupate cu caramizi nearse si apoi lipite cu argila. Cuptorul era lasat asa pina cind , proprietarul, era  pregatit de construit, deasupra pe  cuptor, se arunca argila uscata, maruntita. Cuptorul se demola doar atunci cind , proprietarul se pregatea de ridicat casa, ducind caramizile acasa.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Deja amanunte de acest fel ma depasesc. Incercam sa-mi explic logic ce rol are o componenta, care oricum arde in procesul de fabricatie.Dar pot trai si fara sa stiu asta. Daca asa era reteta, asa faceau.

Link spre comentariu
Acum 10 ore, doru3160 a spus:

La bunici casele vechi, erau din ceea ce satenii numeau valatuci.

La noi era ceva asemanator: se luau pari drepti (prun salbatic sau corn), se crapau în doua, se descojeau, se înveleau în lutul amestecat cu paie (cum înfasori aluatul pe sucitoare) si se prindeau în cuie (tot din lemn tare) pe scheletul de lemn al casei. Rosturile ramase se astupau tot cu lut. Asa au fost construite primele case ale svabilor din Banat (si unele înca stateau în picioare în '90). Mai târziu s-au folosit chirpici pentru pereti dar tavanul tot cu valatuci se faceau (germ. Lehmwickel).

Link spre comentariu
Acum 37 minute, doru3160 a spus:

Deja amanunte de acest fel ma depasesc. Incercam sa-mi explic logic ce rol are o componenta, care oricum arde in procesul de fabricatie.Dar pot trai si fara sa stiu asta. Daca asa era reteta, asa faceau.

@doru3160!

Nare rost sa te superi, pentru c-am venit cu amanunte! Asa faceau tiganii caramidari, la noi in sat! Poate ca altii, din alte parti ale tarii, procedau altfel! Nu stiu! ''Cite bordeie atitea obiceie''!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

La constructia din chirpici singura buba era slaba rezistenta la apa.De aia se faceau fundatii cat mai inalte.Erau tipice la camp,unde cam lipsea lemnul.

Iar caramida tziganeasca vai de mama ei!De regula slab arse  si moi.

Si sa va spun una cu caramida veche de calitate.Un amic vrea sa placheze la casa un perete din caramida veche,cu polistiren placi.Scurtez povestea la esential.Nici cu scule profi,nici cu asistenta profi n-a reusit sa dea gauri!!Motivul?Caramida veche,supercoapta.Din aia vanata la culoare,sticloasa.

Posibil ca numai cu burghie diamantate,fara percutie,sa poti ataca asa ceva!

Link spre comentariu
Acum 8 minute, BRANCA a spus:

....................................................................

Caramida veche,supercoapta.Din aia vanata la culoare,sticloasa.

Posibil ca numai cu burghie diamantate,fara percutie,sa poti ataca asa ceva!

Au ars caramida nu gluma!

Link spre comentariu
1 oră în urmă, GEO 53 BN a spus:

Nare rost sa te superi, pentru c-am venit cu amanunte!

Chiar nu m-am suparat. Aflu noutati din diverse zone, si constat ca doar cu mici diferente de limbaj, procedurile erau cam aceleasi.

Link spre comentariu

Caramida din aia vanata,sticloasa si supertare,am mai vazut numai la un vecin,care a demolat o dependinta.A refolosit-o la casa noua.

Asta mi-a adus aminte de placile ceramice dintr-o piata din Orasul Interzis,China.Spuneau chinezii ca pentru o singura placa,mai mica de 1x1m,se ardea...un vagon de lemne!!Super rezistente.Au sute de ani si sunt pe pozitie!Tot supersticloase.

Link spre comentariu
Acum 3 minute, BRANCA a spus:

Caramida din aia vanata,sticloasa si supertare,am mai vazut numai la un vecin,care a demolat o dependinta.A refolosit-o la casa noua.

Asta mi-a adus aminte de placile ceramice dintr-o piata din Orasul Interzis,China.Spuneau chinezii ca pentru o singura placa,mai mica de 1x1m,se ardea...un vagon de lemne!!Super rezistente.Au sute de ani si sunt pe pozitie!Tot supersticloase.

Caramida arsa suficient , la ciocnirea a doua bucati de caramida, trebuie sa se auda un sunet ascutit, ca si cum ai ciocni doua farfurii din ceramica.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, doru3160 a spus:

o fac ardelenii (și nu numai) nu prea mai ajuta

Spuneam ardelenii, pentru ca aici asa se face. Nu contest ca nu e si in alta parte asa, dar in regat, am vazut multe case direct pe pamint, cu o fundatie mica. Ca sa intrii in casa, o treapta doua. Fundatia, nu e ca sa te apere de inundatii, ci de ploile de vara si viscol. O fundatie inalta, bine facuta, nu baga igrasie in casa.

Link spre comentariu
Acum 34 minute, icar a spus:

Spuneam ardelenii, pentru ca aici asa se face. Nu contest ca nu e si in alta parte asa, dar in regat, am vazut multe case direct pe pamint, cu o fundatie mica. Ca sa intrii in casa, o treapta doua. Fundatia, nu e ca sa te apere de inundatii, ci de ploile de vara si viscol. O fundatie inalta, bine facuta, nu baga igrasie in casa.

LIKE @icar

Link spre comentariu
Acum 19 minute, icar a spus:

Nu prea, sub podea e pivnita. Ma rog, te mai ajuta cu un vinosor, o tuiculita, moarea la indemina...

Niste cîrnati fripți, putin afumați , mămăliga calda,  asezonata cu moare de curechi, merge de zbîrnîie. Dupa ce le-ai dovedit pe toate, d-ăi cu niște vin, asa, ca sa nu-ți cadă greu la rînză. Inainte de toate dă pe gît un păhărel de pălincă, ca sa lunece mai usor, cele enumerate mai sus.

Ce zici?

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări