Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

Pe aici se aducea lut cu caruta si intindea in strat cam la 30-40cm, se uda, deasupra se intindeau paie de grau, dupa care cineva plimba o pereche de boi pana amesteca totul.

Link spre comentariu

Un scenariu care probabil e doar in imaginatia unora. Nu s-a intamplat niciodata asa ceva. Ca sa germineze, o seminta are nevoie de caldura si umiditate. Daca in perete caldura sa zicem ca mai gasea, umiditate mai putin spre deloc...in orice caz nu in cantitatea care sa asigure germinatia.

Link spre comentariu

Apropo de "arina" mentionata mai sus si prezentata ca nisip.Nu cred ca este un nisip curat.Nici un nisip nu are proprietati de liant.Si niciun nisip nu se inmoaie in apa.In fond este format din mici particule de roci,scoici etc.

Probabil este vorba de un amestec de nisip cu argila.Chiar ar fi interesanta depistarea compozitiei.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, doru3160 a spus:

Pe lutul ala trebuia si ceva plasa, altfel tencuiala din var si nisip nu prea statea. .............................

...........................................

Probabil ca faceau ei ceva  ca sa nu cada tencuiala de pe pereti!

In general cind se lucra la o casa , noi, copiii, nu prea  eram ''suferiti'', fiind alungati. Cind s-apucau de lucru si  ne punea ''necuratu''', sa ne invirtim printre adulti, eram certati si alungati, spunindu-ne: ''mereți in sărăcie la joacă și nu ne stați in picioare'', că dacă  vă dăm de lucru, mintenaș va apucati de mîrăit''. Multa dreptate aveau! Asta se intimpla de fiecare data, cind, adultii, aveau treaba.

Link spre comentariu
Acum 7 minute, BRANCA a spus:

Apropo de "arina" mentionata mai sus si prezentata ca nisip.Nu cred ca este un nisip curat.Nici un nisip nu are proprietati de liant.Si niciun nisip nu se inmoaie in apa.In fond este format din mici particule de roci,scoici etc.

Probabil este vorba de un amestec de nisip cu argila.Chiar ar fi interesanta depistarea compozitiei.

Colegu' @BRANCA! Daca-i fi citit cu atentie, ai fi aflat ca ''arina''(de culoare galben, inchis , spre portocaliu) se gasea sub forma compacta, nu ca nisipul. Ca sa poata fi folosita, era zdrobita si cernuta, dupa care era folosita in amestec cu apa.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, GEO 53 BN a spus:

Probabil ca faceau ei ceva  ca sa nu cada tencuiala de pe pereti!

Buna

In satul meu natal tiganii foloseau balega proaspata ca "liant".

Pentru intarirea peretilor mai faceau o impletitura din crengi subtiri,pana la 2 sau 3 cm.

Apoi impletitura respectiva era tencuita si pe interior si pe exterior.

Spor tuturor

Alex

Link spre comentariu

Aici in sud (TR in cazul meu) se zicea ca se spoieste pe jos.

Balega se folosea si la spoit unii pereti din pamant (spre exterior si mai ales la baza), cum  a scris mai sus -Atlas-

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Ion_Bumbu a spus:

Parca termenul era se murluia pe jos.

La noi , se spunea ''lipit pe jos''. Cind ''lipitura'' se sfarima, dupa atita intrat si iesit din casa, femeile, se apucau iar de lipit  pe jos, cu arină. Inainte de a se apuca de lipit cladeau lemnele in șpor, pregatindu-le pentru a le da foc, cind erau pe terminat cu lipitul. Cind erau aproape gata (cu lipitul), faceau un foc zdravan,in șpor(sobă). Inainte  de a termina de lipit, lasau o carare de la șpor la usa.  Cind ajungeau cu lipitul la usa, se duceau la șpor si mai bagau citeva lemne pentru ca focul sa tina mai mult, si sa se usuce mai repede ''lipitura''.

Va spuneam intr-un post,ca de la virsta de aproape doi ani, am fost ingrijit de bunica din partea lui mama(dumnezeu sa le ierte). 

Din ce mi-a povestit tata, au inceput lucrul la casa inainte de a ma naste. Initial au facut casa cu doua camere, perpendiculare pe drum, apoi au mai adaugat inca o camera spre drum si o bucatarie pe celalalt capat, casa avind forma de L.

In cele doua camere au pus pe jos dusumele. Dupa adaugarea, a inca unei camere la drum si  a unei bucatarii, in celalalt capat, cele doua camere au fost si ele ''podite''(pus dusumele). Poate ca unii dintre voi , na-ti inteles de ce o tot pomenesc pe bunica(maica). Ea a fost cea care m-a crescut pina cind am mers la scoala. Dumnezeu s-o ierte si s-o odihneasca!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
Acum 3 ore, GEO 53 BN a spus:

Poate ca unii dintre voi , na-ti inteles de ce o tot pomenesc pe bunica(maica). Ea a fost cea care m-a crescut pina cind am mers la scoala.

Cum sa nu. Si pe noi (eu +3) ne-a crescut bunica cu strabunicu. Strabunicu nu si-o dorit nimic mai mult decât sa ma apuce pe mine cu o meserie învatata.

Link spre comentariu

La fel pina la 7 ani m`au crescut bunicii, ai mei erau amindoi agronomi si au prins repartitii aiurea, abia cind am ajuns in clasa I-a au ajuns la un job stabil.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, franzm a spus:

Cum sa nu. Si pe noi (eu +3) ne-a crescut bunica cu strabunicu. Strabunicu nu si-o dorit nimic mai mult decât sa ma apuce pe mine cu o meserie învatata.

Pai care bunici si bunice nu si-au dorit, sa-si vada nepotii mari si realizati?  Să le fie tarina usoara!

1 oră în urmă, Ion_Bumbu a spus:

La fel pina la 7 ani m`au crescut bunicii, ai mei erau amindoi agronomi si au prins repartitii aiurea, abia cind am ajuns in clasa I-a au ajuns la un job stabil.

Eu am avut o bunica  piinea lui dumnezeu! Ea m-a invatat sa scriu sa citesc si sa socotesc.

Fie-i tarina usoara!

Cind a murit, (la o virsta inaintata), am crezut ca se darima cerul pe mine!

Bunicii  din partea lui tata erau mai ''militarosi'', trimitindu-ne(pe mine si pe verisorul meu  de aceeasi virsta) acasa cind calcam pe ''bec''!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări