adrian_pic Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 Acum 3 minute, Ion_Bumbu a spus: Au, 6000lei o butelie pe vremea lui Ceausescu...n`am auzit! Parca ceva de genul 2000lei insa era enorm si aia. De 3000 de lei stiu eu , da nu stiu daca erau din alea furtate sau nu. De prin apartamente se fura in primul rand butelia! Eu stiu ca vorba era: stai cu ochii pe ea ca pe butelie! Deci .... era la fel de importanta ca butelia . 1 Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 (editat) Preturile difera functie de perioada. Cu cat ne apropiem de 89 si dupa, cu atat preturile au scazut, pt ca a crescut ponderea locuintelor dotate cu gaze naturale la teava. Dar prin 75...80 erau scumpe, nu cumparai nici de la rude cu 500 lei o butelie. Editat Martie 7, 2020 de doru3160 Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 Acum 4 minute, doru3160 a spus: Florine, mai mult ca sigur nu a fost o cumparare de la particular. Nu rețin de unde a cumpărat-o, doar cât a plătit. Posibil să fi luat-o de la un anume centru (Dămăroaia, bucureștenii știu). Era prin '82 ... '83. Link spre comentariu
informer Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 (editat) De curiozitate: cam cat castiga un ing. stagiar, in medie inainte de 89 cu 1-2 ani? 2000? 3000? 4000lei? stiu ca au fost exceptii si-n sus si-n jos... da` vb de "oameni obisnuiti"... ca nu erau chiar asa "diversificati" pe atunci... Editat Martie 7, 2020 de informer Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 Acum 5 minute, informer a spus: De curiozitate: cam cat castiga un ing. stagiar, in medie inainte de 89 cu 1-2 ani? 2000? 3000? 4000lei? Din câte știu cam 2000. În timp ce un mecanic de utilaj pe șantier ajungea și la 10000 lei - aveam o rudă. Era sistemul acela cu "acord global" etc... Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 (editat) Acum 14 minute, +_Florin_+ a spus: Posibil să fi luat-o de la un anume centru Atunci e explicabil suma mica platita pt asa ceva. Pe piata particulara, erau scumpe, dar un pret fix e greu de precizat, pt ca fiecare isi aduce aminte de o anume perioada si cat a dat el. Posibil si pe zone geografice sa fi fost diferente. Preturile au scazut constant cu cat ne apropiem de 89. Erau zone in care se castiga bine, banii nu lipseau. Cred ca 2000 lei e cam putin pt un debutant cu studii, dar si aici depinde de ramura in care activa. Editat Martie 7, 2020 de doru3160 Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 Acum 29 minute, doru3160 a spus: . Erau zone in care se castiga bine, banii nu lipseau. Cred ca 2000 lei e cam putin pt un debutant cu studii, dar si aici depinde de ramura in care activa. Salariile erau arăt de diverse incăt nici nu păreau specifice unei societați care propăvăduia egalitarismul Se practica acel sistem de plată "în acord global", sistem ce ținea cont atât de "importanța" șantierului (sau obiectivului în alt domeniu de activitate) căt și de volumul muncii prestate. Am dat exemplul acelui mecanic de utilaj care câștiga între 8 ... 10000 lei lunar, de 4 ... 5 ori cât un inginer stagiar. Omul lucra pe un excavator (încărca basculante) fiind plătit (și)funcție de cantitatea de pământ excavat. Stagiarul care iși tocise coatele pe băncile facultății ... lua (poate) puțin peste 2000. O fi bine, o fi rău? ... dar astea erau realitățile în societatea de atunci ... Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 (editat) Acum 2 ore, +_Florin_+ a spus: Din câte știu cam 2000. 1970 lei primul an 2300 lei in anul al 3`lea de stagiatura, 1983, telecomunicatii. Editat Martie 7, 2020 de Ion_Bumbu 1 Link spre comentariu
adrian_pic Postat Martie 8, 2020 Partajează Postat Martie 8, 2020 Acum 6 ore, Ion_Bumbu a spus: 1970 lei primul an 2300 lei in anul al 3`lea de stagiatura, 1983, telecomunicatii. WTF !!! Din ce stiu era cea mai grea facultate Electronica aplicata si Telecomunicatii pana sa apara facultatea de Automatica si Calculatoare. De ce incasau asa putin, restul era completat de SECU? Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Martie 8, 2020 Autor Partajează Postat Martie 8, 2020 (editat) Acum 15 ore, icar a spus: ........................................................ Geo, in oras era un CAP, un SMT si o ferma de vaci. Erau oameni care aveau teren in proprietate, precum exemplele de mai sus, unii aveau cite o vaca sau citeva oi/capre. .................................... Colegu' @icar! Sint intrutotu de acord cu ce spui. Asa s-au petrecut lucrurile si la noi in sat. Pe linga toate astea , ne-au fost luate caruta, plugul, grapa, semanatoarea pentru porumb. Terenul agricol de pe linga casa ni l-au lasat, cu toate ca depasea cei 32 de ari la care aveai dreptul. Terenurile din afara satului, in jur de circa 4 ha, imprastiate, ni le-au luat din prima. De ce nu s-au atins, au fost viile, situate pe dealuri, unde accesul era destul de greoi. Parca-mi aduc aminte ca am mai povestit toate astea intr-un topic mai vechi. Dupa '89 unii au incercat sa-si recupereze terenurile confiscate in '62. Multi dintre ei, habar nu aveau unde aveau terenurile, fiind mici pe atunci, multi dintre parinti, fiind decedati. Tata , stia exact unde am avut parcelele. Fiind vinator(tata) ,cind mergeam la vinatoare de fazani , iepuri, imi spunea de multe ori! Uite aici, in Ajaga am avut terenul asta, din virful dealului si pina-n rîpă pe malul celalalt. Cind treceam prin Cornisori, imi spunea! Uite de aici si pina-n virful dealului semanam intr-un an grîu, iar in anul urmator semanam malai (porumb). Apoi cind treceam prin Măzăriștie imi spunea! Uite aici semanam griu, malai, si de multe ori, in capatul de jos puneam cartofi si fasole. Nu departe, inspre valea Corundului aveam un rît unde an de an faceam fîn. Un alt teren unde faceam doar fîn, era la Coltauă (nu departe de podul Corundului), si care an de an, primavara cind se topeau zapezile era inundat. Acolo unde terenul era inundat, rogozul crestea si de 1m. Repetate de mai multe ori, am inceput a tine minte denumirile terenurilor, nu si locatiile. Tata, fiind batrin, nu s-a mai ocupat decit de terenul de pe linga casa si de vie. Celelalte terenuri au fost date in Asociatie, primind an de an produse. Dupa ce tata a murit, sora mai mica(dupa tata) ne-a intrebat daca avem pretentii la terenuri. I-am spus ca le poate lucra, eu neavind nici un fel de pretentii. La fel si sora mea buna, a renuntat, avind in apropierea Zalaului destule terenuri mostenite de sotul ei, in urma decedarii parintilor, care la rindul lor, au mostenit terenurile de la parinti. Eu fiind in Bistrita, aveam o bucata de teren de 1450 m2, cumparat si intabulat, de la o femeie, din Sărata. Citiva ani l-am lucrat cultivind legume si intr-un capat porumb pentru fiert. Dupa ce sotia mi-a murit, am intrebat-o pe femeia de la care am cumparat parcela de pamint, daca nu vrea sa-l lucreze, eu neavind timp de muncit pamintul. Dupa ce tata a murit, sora cea mica a cerut (la registrul agricol) comasarea terenurilor extravilane. Editat Martie 8, 2020 de GEO 53 BN 1 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 8, 2020 Partajează Postat Martie 8, 2020 Acum 4 ore, adrian_pic a spus: WTF !!! Din ce stiu era cea mai grea facultate Electronica aplicata si Telecomunicatii pana sa apara facultatea de Automatica si Calculatoare. De ce incasau asa putin, restul era completat de SECU? Din cite stiu inginerii nu erau favoritii securitatii, erau destui cu mai putina scoala care era predispusi la astfel de tirguri, probabil costau mai putin si erau si mindrii de ei ca au fost bagati in seama de "elita" statului. Isi mai rotunjeau venitul cu amplificatoare de antena, convertoare ca in zona asta aparusera sirbii pe UHF, alte depanari uzuale radio Tv, audio, etc... Asta era viata majoritatii colegilor nostrii, colaboratorii erau din zona electromecanicilor de telecomunicatii, in general noii veniti in Banat, banatenii nu erau tare bine vazuti, neamuri, prieteni in strainatate... Link spre comentariu
franzm Postat Martie 8, 2020 Partajează Postat Martie 8, 2020 Acum 4 ore, adrian_pic a spus: Din ce stiu era cea mai grea facultate Electronica aplicata si Telecomunicatii pana sa apara facultatea de Automatica si Calculatoare. În comparatie cu ETc, AC-ul era scoala de balet; plin de fete faine pe-acolo (la ETc am avut doua, si alea vai-si-amar de capul lor - proaste si urâte). 2 Link spre comentariu
icar Postat Martie 8, 2020 Partajează Postat Martie 8, 2020 (editat) Geo, asa este. Gradinile, indiferent de dimensiune, au ramas ale oamenilor. Paminturile din extravilan, au fost toate "donate" CAP -ulu, normal cu acte "in regula". Fiecare gospodar, avea acasa un act prin care era aratat cu cit pamint au intrat in CAP si unde era acel pamint. Numai ca...timpul a trecut, batrinii s-au mai dus, tinerii au aruncat actele "ce drac sa facem cu ele, si asa nu mai vedem pamintul inapoi'! Numa ca...nu a fost asa! Dupa 89, s-au bulucit la primarie sa-si ia paminturile inapoi. Dar...surpraiz, in cartea funciara de la primarie nu mai era nici un act! Asa ca, cei care si-au pastrat actele de la CAP, au primit inapoi terenul, ceilalti...ura si la gara! Treaba e ca actele nu s-au gasit nici la arhiva din Alba! Asa a patit sotia. Unde aveau parintii ei pamintul cu care au intart la CAP, acum se lefaie mindru un Kaufland, normal, banii de chirie revenind primariei! Secu nu prea recolta tineri prea isteti, ca erau greu de manipulat. Astia deveneau colaboratori doar daca au calcat cumva pe bec. Atunci erau santajati: dai cu subsemnatul si uitam unde am pus dosarul, sau...iti dam chiftele cu prastia! Editat Martie 8, 2020 de icar Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Martie 8, 2020 Autor Partajează Postat Martie 8, 2020 (editat) Acum 1 oră, franzm a spus: În comparatie cu ETc, AC-ul era scoala de balet; plin de fete faine pe-acolo (la ETc am avut doua, si alea vai-si-amar de capul lor - proaste si urâte). In liceu n-am avut fete-n clasa! Am fost doar baieti, 39 de vandroci Am avut doi colegi, care au intrat la securitate, dupa absolvirea liceului. Pe unul dintre ei îl porecleam ''cocostîrcu'' iar pe celalalt ''cioacă''. Amindoi aveau peste 1,80m. Cu unul, dintre ei ,m-am intilnit intimplator, trecind de vreo doua ori prin Zalău. Sa fi vazut ce aere-si dadea, de credeai ca el a pus coada la ''pruna ''. Nu m-am intins prea mult la vorba cu el, scuzindu-ma ca am niste treburi de rezolvat. Editat Martie 8, 2020 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 8, 2020 Partajează Postat Martie 8, 2020 (editat) Acum 2 ore, franzm a spus: În comparatie cu ETc, AC-ul era scoala de balet; plin de fete faine pe-acolo (la ETc am avut doua, si alea vai-si-amar de capul lor - proaste si urâte). Amintirile sint diferite, difera de la o facultate la alta. La Timisoara in cadrul IP Traian Vuia sectia de AC era sensibil mai usoara decit ETC. Spre deosebire de dumneavoastra la noi n`au fost decit fete frumoase si foarte frumoase, in fapt nu exista fete/femei urite. De asemenea, proastele n`au reusit la admitere, deci n`am avut. Editat Martie 8, 2020 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Postări Recomandate