adrian_pic Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 (editat) Acum 4 ore, doru3160 a spus: Eu am deținut casa cu acte pt construcție și teren din '25, și în '87 când am fost expropriat, am fost despăgubit simbolic doar pt casa, terenul era în proprietatea statului, și mi s-a oferit locuință cu chirie. Aveau toate pârghiile sa te forțeze sa faci cum vor, dar la o adică, la procesul intentat după 89 statului neocomunist, mi s-a pus în vedere ca pt casa socotelile au fost încheiate, și a rămas sa ma bat doar pt teren. Multi cred ca am scăpat de comuniști... E doar o impresie. Au rămas la butoane și ne arata permanent ca se poate și mai rău. Pentru cele in bold, confirm! Ambii bunici au patit asta. Dupa revolutie .... fiind o fabrica si blocuri pe ambele terenuri nu se putea retroceda in schimb oferea aceeasi suprafata de teren intravilan in ... extravilan . In schimb cel care era boss-ul la comisia de restituire .... s-a trezit cu aproape 1 ha de intravilan. Aaaa si frumusetea este ca ambii bunici nu au apucat revolutia si apartamentele a trebuit sa fie predate la primarie. Tot ce au putut ai mei face este sa aduca chiriasi din rude mai indepartate. De aceea sustin ce zice doru3160 ca in schimb statul oferea locuinta cu chirie. Ma, poate noi iesenii am fost mai prosti si ne-au jucat astia in hatzuri cum au vrut si inainte si dupa revolutie. Editat Martie 7, 2020 de adrian_pic Link spre comentariu
icar Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 Dorule, era nasa mea si era foarte suparata ca nu a primit nici un sfert din cit a dat pe teren. La fel prietenul meu care a luat mai nimic pe casa si gradina. Si stiu destui in situatia asta. Poate cei care au primit apartament la bloc, sa nu fi primit ceva, dar nu cred. Geo, in oras era un CAP, un SMT si o ferma de vaci. Erau oameni care aveau teren in proprietate, precum exemplele de mai sus, unii aveau cite o vaca sau citeva oi/capre. Eu nu zic, ce zic, din citite sau auzite, ci din sursa directa. Nasa avea o casa, cu o mica gradinita. Ii placea sa joace la loto, si a cistigat, cu un alt norocos, un Warburg. L-a vindut, partea ei, a vindut casa si, cu banii astfel strinsi, si -a cumparat o casa mai mare cu o gradina foarte mare. Prin anii 70, cind au inceput sa construiasca cartierul Kogalniceanu, ei si altor vecini, le-au fost luate terenurile. A primit bani, nici un sfert cit a dat pe gradina. Ce a fost in alte oarti, habar nu am. Va mai spun o povete. Cind ne-am mutat la bloc, nu am avut gaze, asa ca ne-am inscris, pe o lista de asteptare, la primarie, pentru o butelie. Cind am ajuns la rind, am cumparat butelia. Dupa ani de zile, s-au tras gaze in bloc. S-au facut instalatiile, s-au facut racordurile si verificarile, dar nu au vrut sa dea drumul la gaze pina nu se predau, la primarie, buteliile. Ai mei, si alti citva vecini, au refuzat sa predea buteliile. Dar, pina la urma, cu o intirziere de vreo saptamina, fara sa predea buteliile, au primit gaze. Cei care le-au dat, au fost bun date. Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 (editat) Intelege un singur lucru. Terenurile inainte de 89 erau scoase din circuitul civil. Oamenii erau suparati ca primesc in general despagubiri mici pe proprietatile lor, dar nu primneau nimic pe teren. Se despagubeau doar constructiile aflate pe acel teren. Terenul era deja in proprietatea statului cu drept de folosinta a celui care avea constructia pe acel teren. Citat 36. Dispozițiile art. 36 alin. (2) și (3) din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care recunosc o astfel de posibilitate, vizează o altă ipoteză, aceea a titularilor dreptului de folosință asupra terenurilor care fuseseră astfel atribuite înainte de anul 1989, pe durata existenței construcțiilor (întrucât terenurile nu puteau face obiect al înstrăinărilor, fiind scoase din circuitul civil). Pentru această ipoteză legea prevede atribuirea în proprietate a terenurilor prin ordin al prefectului. 37. Este vorba așadar, despre situația proprietarilor construcțiilor dobândite înainte de 1989, care rămăseseră, în contextul scoaterii terenurilor în afara circuitului civil, titulari doar ai unui drept de folosință asupra terenului aferent, acesta fiind convertit prin efectul legii și pe baza ordinului prefectului, în drept de proprietate. Citatul este luat de aici, nu gasesc acum legea cu pricina, dar o sa mai caut.Nu am acces acum la hartiile mele privind exproprierea. https://www.universuljuridic.ro/decizia-iccj-complet-dcdc-3-2017-m-142-24-02-2017-proprietarul-constructiei-dreptul-sa-dobandeasca-proprietatea-si-asupra-terenului-aferent-acesteia-legea-112-1995/2/ Citat Mai târziu, în anul 1974, au fost adoptate Legea nr. 58 privind sistematizarea teritoriului şi a localităţilor urbane şi rurale, precum şi Legea nr. 59 privitoare la fondul funciar, prin care practic terenurile au fost scoase din circuitul civil general, singura lor modalitate de dobândire recunoscută fiind moştenirea legală. Editat Martie 7, 2020 de doru3160 Link spre comentariu
adrian_pic Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 (editat) 1 oră în urmă, icar a spus: Va mai spun o povete. Cind ne-am mutat la bloc, nu am avut gaze, asa ca ne-am inscris, pe o lista de asteptare, la primarie, pentru o butelie. Cind am ajuns la rind, am cumparat butelia. Dupa ani de zile, s-au tras gaze in bloc. S-au facut instalatiile, s-au facut racordurile si verificarile, dar nu au vrut sa dea drumul la gaze pina nu se predau, la primarie, buteliile. Ai mei, si alti citva vecini, au refuzat sa predea buteliile. Dar, pina la urma, cu o intirziere de vreo saptamina, fara sa predea buteliile, au primit gaze. Cei care le-au dat, au fost bun date. In bold este ceea ce am trait ca, copil. Nu mergea sa nu predai butelia ca ..... aveai vecini! La noi pe scara .... nici un "voinic" nu a avut curajul sa nu dea butelia. P.S. Dupa revolutie erau multi voinici care nu plateau intretinerea, dar pe vremea lui ceasca, nu-mi aduc aminte sa fi vazut pe cineva de pe scara cu rosu la intretinere, doar albastru. Editat Martie 7, 2020 de adrian_pic Link spre comentariu
informer Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 Acum 1 oră, icar a spus: Va mai spun o povete. Cind ne-am mutat la bloc, nu am avut gaze, asa ca ne-am inscris, pe o lista de asteptare, la primarie, pentru o butelie. Cind am ajuns la rind, am cumparat butelia. Dupa ani de zile, s-au tras gaze in bloc. S-au facut instalatiile, s-au facut racordurile si verificarile, dar nu au vrut sa dea drumul la gaze pina nu se predau, la primarie, buteliile. Ai mei, si alti citva vecini, au refuzat sa predea buteliile. Dar, pina la urma, cu o intirziere de vreo saptamina, fara sa predea buteliile, au primit gaze. Cei care le-au dat, au fost bun date. Io sincer nu prea inteleg.... totusi trebuie sa oferi o justificare daca ceri si vrei sa primesti ceva... ori spuneti ca acele butelii S-AU CUMPARAT, banuiesc cu ceva "chitante", macar la unii... atunci care era justificarea? Cum sa pretinzi ce nu-i al tau? N-as vrea sa ma intelegeti gresit dar este o vorba: "nu-i prost ala care cere...". Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 Buteliile se repartizau prin intreprinderi, pe liste de la sindicat, nu se plateau. De asta se cereau inapoi si asta doar o vreme, pt ca mai apoi n-am mai auzit de situatii in care sa fie cerute. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 (editat) Eu stiu ca buteliile le primea cetateanu de la stat dupa ce facea cerere si i se aproba (in functie de anumite criterii). Daca nu ma insel si incarcarea buteliei era la un numar x de zile in functie de cat de numeroasa era familia. P.S. De cumparat se putea cred la negru, dar nu stiu detalii. Editat Martie 7, 2020 de adrian_pic Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 Apoi eu am stat 2 ani dupa repartitie, am primit`o, m`am dus la statia de incarcare a buteliilor cu repartitia si am platit butelia, ceva in jur de 115 lei sau pe acolo, e mult de atunci. Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 Eu doar exemplarul 2 l-am platit, am dat 6000 lei cu act de mana facut intre vanzator-cumparator. Erau scumpe cu crengi, de aici si vorba, o pazesti ca pe butelie. Se putea doar o comanda pe luna, si dura aproape o luna pana se onora comanda. In felul asta, cat asteptam sa vina una plina, se golea a doua. Imediat faceam comanda de alta. Era greu de prins la telefon, dar ma ajuta o prietena care lucra ca secretara si avea tot timpul din lume sa stea pe telefon si sa prinda o comanda. De regula in cateva ore reusea. Plata acestui serviciu era separat, dar imi convenea. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 Apoi noi vorbim de alea din vremea cu nea` Niculae, nu dupa 89, dupa nu mai era problema, bani sa ai! Link spre comentariu
informer Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 Acum 6 minute, doru3160 a spus: Plata acestui serviciu era separat, dar imi convenea. De fapt pana la urma butelia nici nu era asa importanta... Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 Eram tanar si nelinistit... Acum 3 minute, Ion_Bumbu a spus: Apoi noi vorbim de alea din vremea cu nea` Niculae Despre asta vorbesc si eu. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 Au, 6000lei o butelie pe vremea lui Ceausescu...n`am auzit! Parca ceva de genul 2000lei insa era enorm si aia. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 Nu contrazic pe nimeni (eram copil pe vremea aceea) dar știu sigur că bunică-mea a cumpărat o butelie cu 500 lei pe la inceputul anilor '80. Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 7, 2020 Partajează Postat Martie 7, 2020 (editat) Erau 3 salarii, si stiu sigur ca la pretul asta am cumparat-o. Era prin anii 80, poate mai inainte putin. In aceeasi perioada am dat 2500 lei pe un instrument de masura. Acum 12 ore, Ion_Bumbu a spus: Au, 6000lei o butelie pe vremea lui Ceausescu...n`am auzit! Citat bunică-mea a cumpărat o butelie cu 500 lei pe la inceputul anilor '80. Florine, mai mult ca sigur nu a fost o cumparare de la particular. Editat Martie 8, 2020 de doru3160 Link spre comentariu
Postări Recomandate