Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ati purtat bască....sau ce vă mai amintiți din copilărie ?

Postări Recomandate

Acum 2 ore, Ion_Bumbu a spus:

...............................................................

Bineinteles dupa 1990 cind au inceput sa verifice si oficialii nemti declaratiile conform CF...au ajuns la concluzia ca terenu detinut de emigrantii germaini era de vreo 3-4 ori mai mare decit toata suprafata arabila din localitatile de unde plecasera...na, asta e omul, neamt, roman, tot un drak.

............................................

Pai  dupa atîta amar de ani de convieturie cu românii, au avut suficient timp sa invete de la  noi , românii , cum  se poate fura, insela.

Link spre comentariu

Sa nu credeti ca hotia, inselatoria, nesimtirea este monopolul romanilor, o au toti in singe insa acolo unde masurile sint severe toti se conformeaza, daca`i lasi mai liberi apar manifestarile nedorite rapid.

Link spre comentariu

Bumbu, asa e! Cine crede ca neamtul e corect de la firea lui se inseala, amenda mare il tine in friu. Si, in plus, asta e, noi nu avem, spiritul civic.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, icar a spus:

Bumbu, asa e! Cine crede ca neamtul e corect de la firea lui se inseala, amenda mare il tine in friu. Si, in plus, asta e, noi nu avem, spiritul civic.

Cum sa ai spirit civic, cind cei de la virful ierarhiei, care nu dau dovada de acest ''spirit'' ! Ș-apoi chiar daca-l au, se gasesc destui, care sa  faca mișto de ei, determinindu-i sa procedeze la fel.

Daca legile ar fi clare si impartial aplicate, indiferent de statutul  social, fara atentii, pile , relatii sa vezi numa, cum s-ar activa acel ''spirit''! Atîta timp cit sint vor ''functiona'' cele enumerate mai sus, sa nu ne asteptam  sa se schimbe ceva.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
Acum 18 ore, icar a spus:

Totusi, daca cineva din familie raminea in tara, ii raminea casa lui, nu o cumpara statul.

Numai daca era el proprietarul case. Din momentul depunerii cererii de plecare, casa (sau parti ale ei) nu mai putea fi înstrainata. Veneau tovarasii împreuna cu un fotograf si înregistrau tot ce tinea de casa si ograda. Nu mai bateai nici macar un cui fara aprobare.

Acum 18 ore, Ion_Bumbu a spus:

Bineinteles dupa 1990 cind au inceput sa verifice si oficialii nemti declaratiile conform CF...au ajuns la concluzia ca terenu detinut de emigrantii germaini era de vreo 3-4 ori mai mare decit toata suprafata arabila din localitatile de unde plecasera...na, asta e omul, neamt, roman, tot un drak.

Poveste nemuritoare. Am auzit-o si eu si am avut posibilitatea sa discut cu persoane oficiale despre aceasta tema. Nu s-au verificat cazurile deja închise si, înainte de '90, autoritatile române nu au colaborat deloc în acest sens (marimea suprafetelor agricole erau calificate "strict secret de maxima importanta"). Asta nu înseamna ca povestea nu are si un sâmbure de adevar (unde nu-i foc, nu iasa fum). Despagubiri s-au acordat pentru toate terenurile, nu numai pentru cele arabile. Si n-au fost asa de mari precum au lasat unii sa se înteleaga. Plus ca majoritatea aveau de rambursat credite substantiale; spaga (taxa de împingere a dosarelor) perceputa de "intermediarii" români în procesul de prelucrare a cererilor de plecare din tara se ridicau pâna la 26000 DM de persoana. Asa ca multi au mâncat si kktul de sub ei pâna s-au redresat financiar. Mai ales ca în landurile dominate de SPD nu-ti recunostea nici macar calificarea profesionala, ca sa nu mai vorbesc de scoli.

În cazul etnicilor germani din fosta URSS, situatia a fost total diferita. Populatia de origine germana din teritoriile ocupate de armata germana în WWII a fost înglobata în Reich (au fost declarati cetateni ai Reichului) si si-a pastrat aceasta calitate si dupa razboi. De aceea, dupa caderea URSS, Germania a încheiat cu rusii un tratat privind drepturile minoritatii germane din Rusia.

Link spre comentariu
Acum 49 minute, franzm a spus:

Din momentul depunerii cererii de plecare, casa (sau parti ale ei) nu mai putea fi înstrainata. Veneau tovarasii împreuna cu un fotograf si înregistrau tot ce tinea de casa si ograda. Nu mai bateai nici macar un cui fara aprobare.

Asa e! si cei care au fost "smecheri" si au vindut inainte de a depune cererea au primit aprobare dupa ce a fost impuscat Tovarasu'

Link spre comentariu
Acum 1 oră, franzm a spus:

Poveste nemuritoare. Am auzit-o si eu si am avut posibilitatea sa discut cu persoane oficiale despre aceasta tema. 

In povestea asta eu n`am discutat cu persoanele oficiale, doar cu cei care au plecat, cunoscuti, prieteni, colegi de job, daca va uitati la locatie poate va amintiti cam citi au plecat si inainte de 89.

Link spre comentariu
Acum 21 ore, Traian B a spus:

Deci practic locuinta trecea in proprietatea statului (ca si in cazul exproprierilor) cu acordarea unei despagubiri, iar terenul respectiv intra automat in proprietatea statuluil adica practic era confiscat...

Înainte de 89 nu erau proprietari de teren. Aveai drept de folosință, dar nu puteai să-l înstrăinezi legal. Nu știu în urma cărei legi, terenurile intrau direct în proprietatea statului, chiar dacă dețineai acte de proprietate de înainte de instaurarea regimului comunist. Eu am deținut casa cu acte pt construcție și teren din '25, și în '87 când am fost expropriat, am fost despăgubit simbolic doar pt casa, terenul era în proprietatea statului, și mi s-a oferit locuință cu chirie. Aveau toate pârghiile sa te forțeze sa faci cum vor, dar la o adică, la procesul intentat după 89 statului neocomunist, mi s-a pus în vedere ca pt casa socotelile au fost încheiate, și a rămas sa ma bat doar pt teren. Multi cred ca am scăpat de comuniști... E doar o impresie. Au rămas la butoane și ne arata permanent ca se poate și mai rău. 

Link spre comentariu

Doru, nu stiu ce sa zic. Nasa mea, a avut casa si teren in Sebes, cumparat cu acte in regula. Un prieten, avea casa si teren (gradina), desul de mare, mostenite de parintii lui, de la parintii lor. Cind s-au construit blocurile, prima data, au luat gradinile. Au primit despagubiri, e drept o suma modica. Nu peste mult timp, prietenului i-au luat si casa. Si pe ea a primit despagubiri. Toti din orasi care au avut case si gradini, cind au sistematizat orasul, au primit despagubiri, si pe case si pe gradini.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, d2134 a spus:

au fost "smecheri" si au vindut inainte de a depune cererea au primit aprobare dupa ce a fost impuscat Tovarasu'

Eu stiu un caz, care te contrazice. Defapt, doua. Un coleg a depus cere de plecat in SUA. Inainte, insa si-a vindut masina. Casa nu, ca nu avea unde sta. E in SUA dinainte de 89. Casa i-a fost confiscata si, cit a mai stat in tara, a platit chirie. Celalat caz este o familie peietena cu  fosta sotie. Tipul era stomatolog, evrei amindoi. Au vindut tot, banii i-au "donat" la sinagoga. Dupa ce a ajuns in Israel, a primit un procent din "donatie". Tipul e plecat de prin 85. Mai stiu o tipa care a trecut Dunarea, prin 85. A ajuns, pina la urma in SUA. Casa, fiind a parintilor, a ramas neatinsa. Dupa vreo doi ani, si-a dus tatal in state, apoi mama. Casa a ranas unei surori, care, la vremea aia, nu a vrut sa plece.  Ce s-a intimplat dupa 89 nu mai stiu.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, icar a spus:

Toti din orasi care au avut case si gradini, cind au sistematizat orasul, au primit despagubiri, si pe case si pe gradini.

Mai intereseaza-te, si o sa vezi ca terenurile nu făceau tema despăgubirilor. O sa caut prin toate hartogaraiele si o sa-ti dau legea de care se prevalau. Ma indoiesc sa fi făcut cu mine o excepție, fără să mai zic ca a fost vorba de toată strada, și în discuție au fost grădini mult mai mari decat am avut eu. Repet, e vorba de perioada de înainte de 89. Cum s-a pus problema după această dată, e alta discutie.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, doru3160 a spus:

Înainte de 89 nu erau proprietari de teren. ...................................

....................................................

Erau proprietari de teren, doar in zonele necolectivizate, de munte si zonele deluroase, greu accsesibile.

In judetul Bistrita-Nasaud, pe valea Somesului a fost o tentativa de colectivizate. Dupa primul an  de ''colectivism'' mai marii judetului au renuntat, datorita recoltelor foarte slabe, obtinute.  Astfel de tentative au mai fost si-n alte parti ale țarii.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

N-as vrea sa contrazic, zonele necolectivizate oricum au fost mici exceptii, raportat la teritoriul total, deci aproape ca nu merita aduse în discuție în contextul actual. Si in zona Moldovei, oamenii știau care le sunt parcelele de pământ, chiar daca erau zone colectivizare, aveau loturi personale si grădini pe lângă casa, cu care colectivizarea n-a avut nici o treaba. Exista o lege prin care persoanele fizice nu aveau dreptul sa dețină teren, doar îl foloseau. Daca nu stie nimeni despre ce e vorba, o sa caut eu prin actele de expropriere.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări