gauss Postat Iulie 8, 2019 Partajează Postat Iulie 8, 2019 (editat) Nu cred ca mai e relevant ce era acu' 50 de ani , intr - o comunitate sateasca ... , in celalalt regim . De - atunci s - au deschis granitele , s - a schimbat ( fundamental ) legislatia etc . Editat Iulie 8, 2019 de gauss Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iulie 8, 2019 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2019 Acum 4 minute, gauss a spus: Nu cred ca mai e relevant ce era acu' 50 de ani , intr - o comunitate sateasca ... De - atunci s - au deschis granitele etc . Dupa cum spuneam,undeva, pe acest topic, tiganii de la noi din sat, buni de munca ,lucrau la mina . Cind mina sa inchis prin '93-'94, n-au stat cu mina-ntinsa, fostii mineri, plecind la munca-n strainatate ,''tragindu-si'' niste case, care rivalizeaza cu casele romanilor. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iulie 8, 2019 Partajează Postat Iulie 8, 2019 N-auzi ca nu se pune? mai ales ca exemplul tau este impotriva curentului in care se desfasoara discutia! apropo, tenta rasista a discutiei cred ca ar putea aduce necazuri, poate ar fi mai bine sa se stearga aces topic! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 8, 2019 Partajează Postat Iulie 8, 2019 Tot topicul!? . nu mai bine doar discuțiile respective!? Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 8, 2019 Partajează Postat Iulie 8, 2019 Acum 12 minute, Marele Savant a spus: tenta rasista a discutiei cred ca ar putea aduce necazuri, poate ar fi mai bine sa se stearga aces topic! A spune niste realitati, nu inseamna a fi rasist. Hai sa stam atunci toti sa se cace in capul nostru de teama de a nu fi acuzati de rasism, si atunci o fi mai multumita toata lumea. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iulie 8, 2019 Partajează Postat Iulie 8, 2019 Draga, ma intereseaza prea putin cine si ce face pe capul unora, dar la cum merge treaba in domeniu, ma gindeam ca o amenda, chiar de citeva mii de lei, nu va fi bine primita de proprietarul forumului. Dar dv. fiind moderator probabil ca sinteti mai la curent cu posibilitatile financiare si cu ce se doreste de catre detinatorul acestuia! Domeniul e prea sensibil deocamdata, asa ca anumite discutii in care sa aratam care o are mai mare, ar trebui deocamdata evitate! Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iulie 8, 2019 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2019 (editat) Acum 2 ore, Marele Savant a spus: N-auzi ca nu se pune? mai ales ca exemplul tau este impotriva curentului in care se desfasoara discutia! apropo, tenta rasista a discutiei cred ca ar putea aduce necazuri, poate ar fi mai bine sa se stearga aces topic! Pai ,ia stai asa ! Etnicii la care facem referinta, s-au numit dintotdeauna,roomi ? Dupa stiinta mea ,nu! Abia dupa '89 au fost numiti roomi. Lor, puțin le pasa cum ii numim. Pentru ei e tot una daca ii numim ți...ni sau roomi. De ce in alte tari li se spune ți...ni , sau, ma rog, fiecare in limba lor. Noi sintem mai cu mot? Noi morti-copti trebuie sa-i numim roomi,altfel se simt jigniti? Crezi cumva ca in alte tari pe etnicii in discutie, ii doare undeva? Ce ar insemna ca ardelenii, moldovenii,reghătenii,oltenii sa nu li se mai spuna asa cum ii numim acum, obligatoriu sa fie numiti toti, romani ? Sau ungurii sa fie numiti doar maghiari, nu unguri cum li se spune acum! Vad pe unii,pe-aici, sint mai catolici decit Papa! Si cu asta inchei discutia,care vad ca, face valuri si mi-e frica sa nu se transforme in ''tsunami''! Editat Iulie 8, 2019 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iulie 8, 2019 Partajează Postat Iulie 8, 2019 Acum 40 minute, maresaldeflota a spus: Tot topicul!? . nu mai bine doar discuțiile respective!? Da, am scris aiurea, sigur ca numai postarile care nu isi au locul, altfel topicul este interesant si cei tineri poat afla multe despre epoca respectiva! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iulie 8, 2019 Partajează Postat Iulie 8, 2019 Acum 6 minute, GEO 53 BN a spus: Pai ,ia stai asa ! Etnicii la care facem referinta, s-au numit dintotdeauna,roomi ? Dupa stiinta mea ,nu! Abia dupa '89 au fost numiti roomi. Stau, insa nu am sustinut contrariul, nu ma prind ce vina am eu ca au fost numiti asa, atita timp cit ei se autodenumesc ti-gani, nu au nici un motiv sa le fie rusine cu acest nume. La servici, cind primea reclamatii din partea abonatilor de nationalitatea respectiva, chiar asa imi indicau adresa: ''numarul xx, in Poiana, in tiganie''! Iar cind cineva a incercat sa spuna ca nu toata etnia este asa, ca au lucrat inclusiv in mina, a fost imediat repezit ca ''nu este relevant''! Pina la coada, faceti ce vreti, e democratie, dar m-am gindit ca e un subiect inca sensibil pentru a fi luat in bascalie, numai pentru ca unii se plictisesc la inceput de saptamina! Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 8, 2019 Partajează Postat Iulie 8, 2019 1 oră în urmă, Marele Savant a spus: Draga, ma intereseaza prea putin cine si ce face pe capul unora, dar la cum merge treaba in domeniu, ma gindeam ca o amenda, chiar de citeva mii de lei, nu va fi bine primita de proprietarul forumului. Dar dv. fiind moderator probabil ca sinteti mai la curent cu posibilitatile financiare si cu ce se doreste de catre detinatorul acestuia! Domeniul e prea sensibil deocamdata, asa ca anumite discutii in care sa aratam care o are mai mare, ar trebui deocamdata evitate! Se vede treaba ca unii chiar nu vor sa inteleaga cum sta treaba, si cred ca din orice se poate face o treaba de discriminare, rasism sau alte alea.Cand un individ imi fura ceva si eu spun asta public, nu inseamna ca il discriminez si nici ca fac rasism.Rasismul e cu totul altceva, si nu e cazul in discutia de fata. Link spre comentariu
icar Postat Iulie 8, 2019 Partajează Postat Iulie 8, 2019 (editat) Imi spune si mie cineva de ce, daca într-un loc e mizerie, lucru slab, promiscuitate etc, se zice ca e tiganeala si nu germaneala, frantuzeala, englezeala? De ce nemtii, italienii, americanii, englezii, francezii le zic țigani, iar noi le zicem romi? Stiti ca pînă de curînd, sigla pentru tara noastra era ROM? V-ați întrebat vreodată de ce copiii sau nepoții voștri trebuie sa învețe pe brînci pentru a intra la liceu sau in invatamintul superior, pe cind tiganii au locuri rezervate, fara examen? V-ați întrebat vreodată de ce voi, plătitori de CAS, abia beneficiați de tratamente în spitale, pe cind, tiganii, care nu plătesc nici o taxă, nu au probleme la internări si tratament, după ce se macelaresc între ei? Editat Iulie 8, 2019 de icar Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Iulie 8, 2019 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2019 Acum 11 minute, icar a spus: Imi spune si mie cineva de ce, daca într-un loc e mizerie, lucru slab, promiscuitate etc, se zice ca e tiganeala si nu germaneala, frantuzeala, englezeala? Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 8, 2019 Partajează Postat Iulie 8, 2019 (editat) As vrea sa vad si eu un judecator care a condamnat o fapta antisociala, ca este la randul lui acuzat/amendat pt discriminare sau rasism...si pe urma mai discutam. Editat Iulie 8, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
icar Postat Iulie 8, 2019 Partajează Postat Iulie 8, 2019 Eram încă în București și veneam de la institut spre metrou, cu tramvaiul, pe Calea Prahovei, ca da ajung casă. În tramvai, vreo patru Piramide si trei Corcodei, stăteau tolaniti pe scaune si discutau (A se citi tipa unul la altul) spargind seminte. La un moment dat, urcă o trupă de controlori și iau la puricat călătorii. Cînd ajung la tigani, întorc capul în partea ailaltă si trec mai departe ca si cînd aia nu ar fi existat în tramvai. Ajung la mine si imi cer biletul. Ii intreb politicos de ce dinsilor, si atat spre tigani, nu le - au cerut biletul la control. "Controlul il facem prin sondaj", imi raspunde unul dintre controlori. "Atunci considerati ca si pe mine m-ai băgat în același sondaj " le-am raspuns. S-au uitat lung la mine, nu au mai zis nimic si la prima stație au coborît din tramvai. Link spre comentariu
validae Postat Iulie 8, 2019 Partajează Postat Iulie 8, 2019 (editat) Cred c-ai vrut să scrii ,,Pirande,, şi a ieşit Piramide.....dacă scrieţi de pe telefon, eliminaţi opţiunea de autocorectare a scrisului, telefoanele pot fi foarte enervante la faza asta. Editat Iulie 8, 2019 de validae Link spre comentariu
Postări Recomandate