Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alegerea sigurantei

riciu

Postări Recomandate

Am intalnit pe schema uni tablou de distributie o situatie care m-a bagat in ceata si timpul ma preseaza. Practic in tablou este tensiune de 440V si 110 V iar sigurantele montate ( cum apar pe schema) sint de 400 V si 2, 4 si 6 A. In putinii mei ani de experienta nu am mai vazut montate sigurante cu tensiunea mai mica decat tensiunea din instalatia respectiva. Tot caut pe net informatii despre sigurante si nu gasesc nimic legat de tensiunea lor ci numai de curenti. Problema e ca sigurantele sint de tip D0I care sint construite pt tensiuni de 250 V si 400V, deci nu as gasi modelul asta pt o tensiune mai mare de 400 V. Ma poate ajuta cineva cu niste informatii, va rog, daca e normal sa fie asa sau nu? Multumesc!

Link spre comentariu
47 minutes ago, riciu said:

Am intalnit pe schema uni tablou de distributie o situatie care m-a bagat in ceata si timpul ma preseaza. Practic in tablou este tensiune de 440V si 110 V iar sigurantele montate ( cum apar pe schema) sint de 400 V si 2, 4 si 6 A. In putinii mei ani de experienta nu am mai vazut montate sigurante cu tensiunea mai mica decat tensiunea din instalatia respectiva. Tot caut pe net informatii despre sigurante si nu gasesc nimic legat de tensiunea lor ci numai de curenti. Problema e ca sigurantele sint de tip D0I care sint construite pt tensiuni de 250 V si 400V, deci nu as gasi modelul asta pt o tensiune mai mare de 400 V. Ma poate ajuta cineva cu niste informatii, va rog, daca e normal sa fie asa sau nu? Multumesc!

Sigurantele intra-n functiune doar la depasirea curentului pe care-l suporta. Prin siguranta pot trece si 1000 de volti  daca curentul nu este mai mare decit curentul indicat pe siguranta.

Link spre comentariu

Cei 1000V nu "trec” prin siguranță, prin siguranță trece curentul . Dacă siguranța se arde însă ( că de aia e pusă acolo, să se ardă la nevoie ) atunci cei 1000V apar la bornele ei și arcul s-ar putea să nu se stingă dacă ea este specificată la 250V . 

Link spre comentariu

UDAR, o chestie de genul asta citisem candva, cum ca tensiunea influenteaza arcul electric si poate produce arderea silentioasa a sigurantei de sticla ( era un subiect legat de sigurantele auto pe cablu) sau bubuirea ei. Insa nu -mi mai aduceam aminte exact cum era.  Multumesc! Asadar o diferenta de 40 V nu cred ca e asa importanta, insa in cazul celor de 110V ar trebui sa fie montate sigurante la 250 V si nu de 400V. Corect?

Link spre comentariu

In situatia de fata nu trebuie sa va faceti griji, nu conturneaza la 400V la distante sub 5mm, si nu se formeaza arc mai mare de 10mm, dar la un multimetru digital sau alt aparat care lucreaza cu peste 600Vef. atat soclul sigurantei cat si siguranta trebuiesc concepute pentru minim 1000V, obligatoriu in tub ceramic, nu in sticla, si format lung, nu banale sigurante pentru 250V din sticla, format scurt,  precum au multimetrele "de bazar".

Link spre comentariu

@Spitfire

Îmi pare rău că trebuie să te contrazic dar nu ai dreptate . Aici nu se pune problema conturnării . Conturnare este atunci când avem o distanță dată între electrozi și crește tensiunea. Aici distanța inițială între electrozi este zero - imediat după ce s-a topit într-un punct firul fuzibil. Deci arcul electric se produce cu certitudine . În funcție de calitatea siguranței ( specificația ei de tensiune ) arcul se stinge sau nu după topirea firului . Trebuie observat că imediat după întreruperea circuitului curentul scade brusc deci topirea nu mai continuă . Distanța între ”capetele” rămase poate fi de mm și atunci arcul se stinge sau fracțiuni de mm și atunci nu . O siguranță de calitate nu se topește într-un punct ci pe o anumită lungime . 

Link spre comentariu

cu un simplu clic veti gasi sig cu tensiunea de lucru 1000 v(joasa tensiune) diferiti curenti - chear specifica producatorul ,se pot gasi si pentru medie tensiune  le puteti vedea pe circuitul de medie tensiune 20 kv  protejeaza transformatorul (post de transformare rural) mai da detalii ,schema  sigur va va ajuta cineva

Link spre comentariu
1 minute ago, v67 said:

cu un simplu clic veti gasi sig cu tensiunea de lucru 1000 v(joasa tensiune) diferiti curenti - cheiar specifica producatorul ,se pot gasi si pentru medie tensiune  le puteti vedea pe circuitul de medie tensiune 20 kv  protejeaza transformatorul (post de transformare rural) mai da detalii ,schema  sigur va va ajuta cineva

Si la ce ajuta sa vorbesti despre medie tensiune in cazul de fata?

Chiar se scrie cu i, nu cu e.

Link spre comentariu
Acum 16 ore, v67 a spus:

cu un simplu clic veti gasi sig cu tensiunea de lucru 1000 v(joasa tensiune) diferiti curenti - chear specifica producatorul ,se pot gasi si pentru medie tensiune  le puteti vedea pe circuitul de medie tensiune 20 kv  protejeaza transformatorul (post de transformare rural) mai da detalii ,schema  sigur va va ajuta cineva

Am precizat in topic ca e vorba despre sigurante tipul D0I, iar producatorul ETI ITALWEBER spune clar ca se fac doar pt 250 Vcc si 400V ac. De 1000 V eu nu am gasit. Oricum, ideea am inteles-o in ce priveste tensiunea unei sigurante. ramane sa studiez teoria cu calm. In principiu nu e asa importanta diferenta de tensiune in cazul meu. Multumesc tuturor pt informatii!

Link spre comentariu

,, Problema e ca sigurantele sint de tip D0I care sint construite pt tensiuni de 250 V si 400V, deci nu as gasi modelul asta pt o tensiune mai mare de 400 V."

Am  inteles ca  ca l-ar interesa  sigurante cu tensiunea de lucru mai mare de 1000v

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări