Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformatoare................


Postări Recomandate

Nu de multa vreme am intrat (gratis) in posesia unor trafuri defecte(primar intrerupt).  Mi-am zis ca asta nu-i o problema insurmontabila putindu-le  rebobina. Am demontat un traf (tolele) si am indepartat izolatia care proteja bobinajul din primar. Am descoperit ''problema'',o siguranta termica,  care se ''ardea'' la depasirea temperaturii de 120*C. Am masurat diametrul sirmei din primar, acesta  avind 0,27mm. Sectiunea miezului este de 7,8cm2, corespunzator unei puteri de  60,84W. Tensiunea din secundar este de 24V, cu priza la 12V, curentul debitat fiind de 2A, puterea din secundar fiind de 48W. Sirma din secundar are diametrul de 0,68mm. Vroiam sa scot din traf(tinind cont de sectiunea miezului), tot ce se putea. Avind in vedere sectiunea miezului as fi putut bobina secundarul cu sirma de 0,8mm

Ce ma face un pic confuz, este diametrul sirmei din primar care este mult mai subtire decit ar trebui. Am incercat sa rebobinez primarul folosind sirma de 0,37mm. Carcasa trafului este din doua bucati(identice), intr-o sectiune se bobineaza primarul iar in cealalta, secundarul. La bobinarea primarului cu sirma cu diametrul de 0,37mm(reiesit din tabele), sirma nu incape in carcasa depasind cu destul de mult carcasa. Tolele sint E+I, I-urile si fereastra fiind de 11mm, miezul avind 22mm. Tolele sint standard,nu atipice.

Daca-ti avut asemenea probleme cum le-ati rezolvat, pentru ca eu n-am reusit.

O seara faina sa aveti!

Link spre comentariu

Traful ăla nu este de 48VA ci de 24VA , adică 12V x 2A. Foarte mulți producători clasifică așa transformatoarele luând în considerare redresare cu două diode și priză mediană. Sârma aia de 0.68mm cu izolație cu tot nu duce la regim permanent decât 1A deci ceea ce spun eu se confirmă . Iar chestia cu secțiunea miezului la pătrat ( și încă cu două zecimale... ) asta e ! Cine n-a priceput, n-a priceput . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Salut,

N-am pretentia ca sint as intr-ale trafurilor,dar am confectionat(bobinat) pentru mine si prieteni,destul de multe trafuri cu bobinele arse sau rupte,folosind ''formulele'' preluate din niste carti. Niciodata n-am dat rateu. Stiu ca sint formule de calcul ''alambicate'',dar pe mine nu deranjeaza sa folosesc ''formulele'' de calcul, pe care le-am folosit de-a lungul anilor, la rebobinarea trafurilor. La fel diametrul sirmei de bobinaj,l-am preluat tot din aceleasi carti, unde sint trecuti curentii pe care-i poate suporta sirma de bobinaj,cu diametre diferite. Tolele le-am masurat cu sublerul ,grosimea tolelor fiind de 0,5mm cu tot cu lacul de pe ele.

Oricum  multumesc pentru  parerile tale.

O seara faina sa ai.

Link spre comentariu

Îmi pare rău că te-ai supărat dar tocmai ai demonstrat în postul tău inițial că ”formulele” alea nu dau rezultate întotdeauna. Dar nu mai intervin căci nu vreau să accentuez  aprind o posibilă polemică . Toate cele bune . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu
16 minutes ago, UDAR said:

Îmi pare rău că te-ai supărat dar tocmai ai demonstrat în postul tău inițial că ”formulele” alea nu dau rezultate întotdeauna. Dar nu mai intervin căci nu vreau să accentez o posibilă polemică . Toate cele bune . 

Discutind  cu cineva am inteles ca trafurile sint made in China. Informatia primita, elucideaza o parte din neclaritati.

Colegu @UDAR!  Te inseli daca ti-am lasat impresia ca m-am suparat. Departe de mine gindul asta!

LE. Grosimea tolelor influenteaza parametrii trafurilor? Daca da, cum?

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Eu stiu ca sunt formule ca sa calculezi daca iti incape sarma. De fapt cred ca ai putea sa o faci si fara formule, calculand aria ferestrei, sectiunea sarmei, inmulteste cu nr de spire, apoi ceva coeficient de corectie si ar trebui sa iasa. Am intr-o carte o formula mai precisa care iti spune daca iti incape sarma sau nu. Daca intereseaza pe cineva  o sa o postez. Referitor la grosimea tolelor, din cat ma pricep eu, cu cat mai subtiri, cu atat mai bine. Acuma asta nu implica neaparat faptul ca o tola mai groasa e neaparat inferioara calitativ. Poate sa fie dintr-un material mai permeabil d.p.d.v magnetic si astfel sa fie mai buna decat una mai subtire dintr-un fierosiliciu ordinar.

Editat de TESSLA
Link spre comentariu

Unul dintre sfaturile primite de la Smilex , si pe care il retransmit, este sa incerc sa si inteleg o formula, sa nu ma multumesc doar cu reproducerea ei mecanica, asta implica ceva studiu si logica, dar ajuta foarte mult pentru ca evita deseori astfel de discutii precum cea de aici. De ce exista S2 si care e logica ei? De ce spunem ca un secundar cu sarma de x diametru "debiteaza" yA? 

 

Subiectul traf de retea are un topic maraton, n-am stat sa verific dar este probabil printre cele mai lungi de pe forum , am inteles asta la un moment dat, in egala masura in care am am inteles ca si alte subiecte au topicuri lungi, si pentru asta am creeat topicul asta in 2015:

https://www.elforum.info/topic/111125-faq-intrebari-frecvente/

 

Am dorit sa dezbat acolo pe scurt cele mai des intalnite intrebari, si sa pun link-uri cu discutii mai amanuntite pe forum despre subiectul respectiv.

Subiectul trafo retea este chiar la inceputul acelui topic, iar topicul este fixat si inchis, cu 1 singura postare, adica ceva mai simplu de urmarit nu exista...

 

Deci care e logica S^2? Probabil o sa exagerez daca spun ca formula aia e o prostie...

Cred ca una dintre cele mai potrivite caracterizari ar fi "compromis", cam asta e formula aia, un compromis intre mai multi factori, un compromis de dimensionare rentabila, unul care pentru bobinatorul amator ar trebui sa aiba cel mult valoare simbolica, si sa nu ne intereseze catusi de putin atunci cand vorbim despre un traf deja functional. N-o sa intru in detalii, a facut-o Smilex la un moment dat, daca gasesc discutia o sa pun link. 

 

Ce curent "debiteaza" o cutare sarma? Cred ca din nou exagerez daca spun ca da atat cat vrei...

Adica nu exista o limitare fixa, ci tot o valoare compromis la fel ca la S^2, un compromis impus de randamentul minim admis. 

Din acelasi mm^2 de sectiune de cupru poti trage si 1 si 5-6A sau chiar mai mult, diferenta o face randamentul pe care il accepti, nivelul de racire si timpul cat tragi acel curent.

UDAR a dat un exemplu concret si argumentat, din sarma de 0,68 in regim continuu tragi cam 1A, asta ar insemna cam 3A/mm^2 densitate, si subscriu la ce a zis UDAR.

Sigur, se poate si mai mult de atat, se poate si 4A/mm^2, asta ar insemna undeva spre 1,5A din sarma de 0,68, dar nu in regim continuu, ci pe perioade determinate, scurte. 

 

Referitor la grosimea sarmei din primar.

Iau in calcul cei 1A mentionati de UDAR si densitatea de 3A.

La un secundar de 24V, si o dimensionare dupa retea de 230, raportul de transformare ar fi cam 9,6.

Curentul pe care primarul trebui sa-l suporte ar fi 1/9,6, sau 104mA.

Cu 3A densitate, sectiunea trebui sa fie cam 0,035mm^2.

Asta inseamna o sarma cu diametru de putin peste 0,2mm.

Adica 0,27 e ok ( atat inteleg ca e acum ).

 

PS: Na, ca am zis sa nu ma lungesc, si am postat diiiiiiitamai pomelnicul...

Asta e, daca vreti cititi, daca nu, ignorati :)

Editat de marian
Link spre comentariu
2 minutes ago, TESSLA said:

Eu stiu ca sunt formule ca sa calculezi daca iti incape sarma. De fapt cred ca ai putea sa o faci si fara formule, calculand aria ferestrei, aria unei spire, ceva coeficient de corectie si ar trebui sa iasa. Am intr-o carte o formula mai precisa care iti spune daca iti incape sarma sau nu. Daca intereseaza pe cineva o sa o postez. Referitor la grosimea tolelor, din cat ma pricep eu, cu cat mai subtiri, cu atat mai bine. Acuma asta nu implica neaparat faptul ca o tola mai groasa e neaparat inferioara calitativ. Poate sa fie dintr-un material mai permeabil d.p.d.v magnetic si astfel sa fie mai buna decat una mai subtire dintr-un fierosiliciu ordinar.

Am intrebat asta, pentru ca nu eram sigur de ce stiam. Apoi  bobinarea trebuie facuta spira linga spira,ori o sirma cu diametrul mic, este foarte greu de bobinat spira linga spira.

Link spre comentariu

Din ce imi amintesc eu despre proiectarea unui traf E+I: Se pleaca de la formula aceea de compromis (cum bine a  zis marian). Apoi dupa ce se calculeaza nr de spire per volt si se aleg diametrele sarmelor folosite, se determina prin calcul daca incape sarma. Daca sarma nu incape, se alege un tip de tola cu fereastra de bobinaj mai mare. Mai degraba pierzi catev minute calculand, decat sa te apuci de bobinat si sa constati spre sfarsit ca nu iti incape sarma. O sa caut cartea si postez formula.

Link spre comentariu

Fiind bobinate separat primarul si secundarul,bobinajele respective accepta o densitate de curent mai mare,un 3A/mmp in primar si chiar 3,5A/mmp in secundar...traful este conceput sa lucreze cald la 65-70grade....daca,asa cum spuneti,folositi formula empirica de 50/S pentru calcul,la aceste trafuri se calculeaza cu 40/S sau chiar 35/S....din pacate asa lucreaza chinezul si asa poate vinde la preturi mici....dina acest motiv monteaza acea siguranta termica drept protectie...

Link spre comentariu

Multumesc atit colegului@ tesla cit si lui @ marian pentru sfaturi.

34 minutes ago, flomar60 said:

Fiind bobinate separat primarul si secundarul,bobinajele respective accepta o densitate de curent mai mare,un 3A/mmp in primar si chiar 3,5A/mmp in secundar...traful este conceput sa lucreze cald la 65-70grade....daca,asa cum spuneti,folositi formula empirica de 50/S pentru calcul,la aceste trafuri se calculeaza cu 40/S sau chiar 35/S....din pacate asa lucreaza chinezul si asa poate vinde la preturi mici....dina acest motiv monteaza acea siguranta termica drept protectie...

 

Numai in sarcina prelungita, sau cu secundarul in scurt,temperatura trafului poate ajunge sa depaseasca temperatura, la care siguranta termica, cedeaza. In cazul trafului in discutie cum ne dam seama ca temperatura se apropie de momentul in care siguranta cedeaza? Un termistor PTC ,cred eu,ar putea rezolva problema. In acest caz s-ar putea renunta la siguranta termica.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Formula care da coeficientul de umplere este urmatoarea:

Ku este aproximativ egal cu (S1+S2)/3a

unde

S1=N1/ns1

S2=N2/ns2

unde N1 , Nreprezinta nr de spire din primar, respectiv secundar, iar ns1, ns2  reprezinta nr. de spire per cm(se gaseste in tabele si este  in functie de grosimea sarmei si daca pui izolatie intre straturi sau nu). Parametrul "a" este parametrul tolei.

Acest coeficient trebuie sa fie cuprins intre limitele 0,4 - 0,6. Daca e mai mic, ramane fereastra neocupata si ai irosit miezul, adica putea sa alegi tole mai mici. Daca depasesti 0.6, probabil ca nu o sa incapa sarma si atunci trebuie sa alegi tole mai mari.

Socoteala asta e pentru un traf clasic, E+I, cu primarul peste secundar. Traful tau are galeti, care mai ocupa si ei din fereastra de bobinaj, ca atare limita superioar a coeficientul ala trebuie aleasa un pic mai mica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări