Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Limiter audio

hpavictor

Postări Recomandate

39 minutes ago, Victor said:

Bre , arătura este la bodegă .

Aici e altceva , mai cu moț :) .

Overdrive a explicat deja ...

Spre exemplu , ar trebui să știți deja că puterea debitata de un amplificator oarecare , pe o incinta audio nu este nelimitată :) , ca urmare amplificatorul trebuie dat mai încet înainte să intre în supramodulație .

Fix asta face limiter-ul , scrie in primul post din acest subiect .

Adică exact ceea ce am spus, o comprimare a dinamicii generale a pasajului muzical atât timp cât se modifică raportul original dintre amplitudinea pasjului pianissimo și cel al pasajului forte.

Că acest lucru se face manual (dând cu mâna de butonul volum) sau automat este în totalitate lipsit de relevanță. Important este că nu este soluția corectă (ca orice alceva ce implică modificarea spectrului muzical original - indiferent că vorbim de frecvență sau de amplitudine).

Soluția corectă este ca atunci când constat că am reglat volumul amplificatorului la nivelul la care să pot asculta pasajele pianissimo fără probleme dar sunt nevoit sa bag mâna în volum la pasajele forte, că intră ampliful în supramodulație și sar membranele din difuzoare, să schimb linia audio cu alta că asta pe care o am e slabă și proastă.

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Mda , ai absolvit cursuri de diplomatie cu titlul  " magna cum laudae " .

Extragi din context si rastalmacesti ca sa cazi doar in picioare .

OK , ai dreptate !

Acum e bine :) ?

Link spre comentariu

Dacă mergem pe principiul acesta ne trebuie o linie audio capabila de o dinamica de peste 120db iar raportat la boxele uzuale de 90db SPL de trebuie pt ascultat în casa puteri de peste 1000W/canal.

Sint curios de ce anume sint capabile sculele audio ale lui @realminitechnicus, pt ca de comentat tot comenteaza...... 

Link spre comentariu

Pai are tot dreptul sa comenteze , deoarece este interesat de subiect , dar nu recunoaste .

Probabil ca sunt multi in situatia lui .

In schema limiter-ului din  HPA3502 , " genunchiul " soft care compune caracteristica de compresor cu cea de limiter este realizata cu acel zenner de 3V3 din circuitul de comanda a lui 3080 ...

Apropo , CA3080 este echivalent functional cu LM13700 .

Link spre comentariu

Da , inclusiv in  amplificatoarele pentru chitara bas ( Peavey TKO65 etc ) am inlocuit ( in epoca in care reparam SH-uri ) CA3080 cu 1/2 LM13700 .

Link spre comentariu

Și cum tăiați LM-ul în jumătate? Pe lung sau pe lat? 

Știu cazuri concrete de integrate tăiate ca să incapa. 741 în calcula de 14 pini tăiate ca să ramina o capsula de 8 pini. 

Link spre comentariu

Cum ?

Foarte simplu , l-am luat la pilă ca să intre în soclu , fix ca în  bancul rusesc .

Nu pe lung, nu pe lat , ci pe diagonală :).

Sper că știți de glumă !

Link spre comentariu

Chiar ieri am intalnit un limiter executat cu optocuploare. Acum nu mai gasesc docomentu` 

Victor, este posibil sa gasesc un HPA pe undeva la vanzare? 

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Va salut! Sunt si eu interesat de acest subiect, abia acum am descoperit topicul acesta... dar din pacate cele scrise aici ma baga si mai tare in ceata in loc sa ma lumineze...

Concret, cum vad eu situatia: exista doua posibilitati mari si late de implentare a unui limiter, prima in cazul in care limiterul respectiv se doreste integrat intr-un amplificator, caz in care cel mai probabil limiterul va fi de tip IOC, pentru ca avem acces atat la intrarea cat si la iesirea amplificatorului... beneficiile sunt evidente, si sunt descrise mai sus de dl Victor, protejeaza si amplificatorul si boxele si ascultatorul. A doua posibilitate de integrare a unui limiter mai mult sau mai putin performant ar fi in etajul de preamplificare din componenta modulelor de amplificare din boxe active. In acest caz, fiind vorba de bi-amping... parca e mai greu de introdus IOC, sau cel putin nu cuplate la iesirile amplificatoarelor.... Bineinteles, exista si aici compromisuri... se poate culege semnal doar de la iesirea amplificatorului de joase de exemplu, iar actiunea limitterului sa fie globala... dar e cu dus si intors, pentru ca in aceste conditii, s-ar putea ca bobina driverului sa fie oale si ulcele pana actioneaza limmiterul. Mai exista solutia implementarii de IOC "dual" atat pe partea de joase cat si de inalte, dar nu stiu cat de buna si fiabila ar fi solutia!

Bineinteles, mi-ar placea sa vad o schema pe care sa o pot implementa si eventual ajusta dupa necesitati... sau macar daca ar avea cineva bunavointa si rabdarea sa explice mai detaliat conceptul de limmiter si IOC.... Ar fi frumos daca ar putea colegul @DjLeco sa posteze ceva scheme de limitere de la macrotech 5002VZ(daca detine ceva scheme) , alea par niste protectii care chiar isi fac treaba... si sa analizam impreuna cum si in ce masura se poate implementa acea schema in situatii particulare...

Multumesc tuturor pentru bunavointa!

Ce parere aveti, de exemplu, de proiectul postat de Elliot?? http://sound.whsites.net/project67.htm

P.S.Fac precizarea ca atunci cand vorbim de limittere, vorbim de circute destinate amplificatoarelor din domeniul sonorizarilor (audio PRO) si nu home audio... cel putin asa vad eu lucrurile. :) Asta pentru a evita anumite confuzii starnite mai sus, in sensul ca nu vad rostul imlpementarii unor limittere la amplificatoare pentru utilizare domestica, in sufragerie... :)

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Limiterul de la Macrotech 5000 series este bun dar mai are "chichitze".

Mai lasa mizerioare (usor clipping sau asimetrii), in primele secunde pina se "stabilizeaza".

Cel mai bun limiter pe care l-am intilnit si folosit cit timp am.avut amplificatirul in posesie, (excluzind Leco V3)  :) a foat in Crown CTS 1200, IOC care taie intrarea in adaptorul balansat/nebalansat.

Un limiter ce lucreaza ireprosabil.

In anul 2018, nu vad alta solutie mai performanta decit IOC limiter analogic.

Nici macar un DSP, nu poate avea acuratetea si linearitatea unui IOC bine implementat, cu toti algoritmii implementati procesarii.

Pot argumenta cu filmari la citeva amplificatoare cu DSP, versus IOC analogic.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Un limiter bun pentru  2018 și după ,  trebuie să aibă câteva etaje in plus față de cele strict necesare ( detecție IOC ) folosite in Macro Tech .

Diferența constă în etajele detectoare ( Envelope Average , RMS și Peak ) și constantele de timp ...

Unii au ales alta cale .

Proiectantii de la Rane împart spectrul audio in doua cai ( spre exemplu sub 1000 Hz și peste 1000 Hz )   , limitează semnalul în funcție de diverși parametri cu legi de variație  diferite  și  însumează semnalele procesate independent  la final .

Este o variantă acceptată de muzicieni .

Este cam singura care nu influențează negativ semnalul !

Editat de Victor
Corectie
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări