Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discutii despre slew rate, armonici si ... mixere cu tuburi

adigh

Postări Recomandate

Acum 8 minute, dvb a spus:

Da, te lamuresc eu, dar numai daca data viitoare citezi corect, "algebrica", cu ghilimele... Este un alt mod de a face apel la Teorema lui Dirichlet, cea despre insumarea semnalelor sinusoidale din care rezulta o medie aritmetica si nu o simpla insumare

Am pus ghilimelele cerute, acum imi explici cit sa pot sa inteleg si eu?

Merci!

Ps: sau da-mi macar un link la obiect pt ca ce gasesc eu nu prea are treaba cu discutia de aici.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Azi m-am ocupat cu reglaj Pick-up cu noua doza magnetica.Schema RIAA pag.5. Uite ce am gasit intre viniluri uitate de existenta.Exceptional acest disc, ajuta la reglarea bratului si la verificarea corectorului RIAA.L-am cumparat din intamplare cu 24lei in 1985 de la Muzica.

Disc-test.jpg

cuprins.jpg

Link spre comentariu
4 hours ago, valderama said:

poate preciza/aproxima cineva timpul de tranziţie din această oscilogramă 10.000Hz-sqw ?

Ultima-modificat.jpg

tranzitie_sqw_1.thumb.jpg.34bed0b7ae97925d18dacebccec3d6e1.jpg

In prima poza de sus linia alba de la butonul Time/div este la 50uS sau la 20uS? Mie imi pare ca ar fi la 50uS. Butonul V/div nu este prins in poza.

Link spre comentariu

Si amplitudinea? Ca am slew rate = amplitudine in volti a semnalului dreptunghiular/6uS (cu toate ca multi nu iau tranzitia de jos pana sus si dupa ei ar iesi un 4uS - adica o diviziune)

In mare ar fi:  5xVolt pe div/6uS sau 5xVolt pe div/4uS. 

totusi eu tind sa cred ca butonul Time/div este la 50uS. 

Argument:

10kHz-5V-20us-sinus.jpg

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

amplitudinea nu o reţin (a precizat simson pe undeva)

acest timp 6µs este spectaculos pentru un OT(evident timpul de tranziţie va creşte dacă înfăşurarea secundară OT va fi conectată la masă)

Link spre comentariu
1 oră în urmă, simson a spus:

Timpul de tranzitie 20uS , amplitudinea 2V/div

cum ai apreciat timpul de tranziţie 20 µs ? arată dumneata pe oscilograma asta 10000Hz sqw

să ne mai uităm o dată aici la tranziţia de la un palier la altul (10000Hz sqw T=100µs=22subdiviziuni X)

tranzitia de la un paler la altul se produce într-un timp ceva mai lung decât o subdiviziune X

pentru oscilograma dată o subdiviziune X are reprezentare aproximativă 4,54µs (adică sunt 22 subdiviziuni pentru întreaga perioadă 100µs)

pentru 20µs ar trebui să vedem aproximativ 4,4 subdiviziuni X desfăşurare (unde ne uitam să vedem timpul ăla 20µs)

tranzitie_sqw_t.thumb.jpg.a88a1d572108e6613a6bd97a1b8e8d54.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
35 minutes ago, simson said:

Timpul de tranzitie 20uS , amplitudinea 2V/div

Baza de timp este pe 20µS, dar potentiometrul de calibrare nu este in pozitia ''CAL''. Oricum, orice calcul dupa o ''poza'', fara sa cunosti tolerantele aparatelor de masura si acuratetzea semnalului livrat de generator, este doar relativ. PM3231 are, de exemplu, o toleranta <5%, a bazei de timp, asta in cazul unui aparat calibrat, la care se adauga eroarea de citire plus restul erorilor de masura.

Link spre comentariu

există aici perioada clar/vizibil definită în oscilograma 100µs (22 subdiviziuni X)

nu ne interesează cât de calibrată este baza de timp sau reglajul potenţiometric X..., sa precizat clar 10KHz(T=100µs)

Nu se vede cât durează tranziţia în raport cu perioada ?!

une sunt alea 20µs ?, vi se pare ca tranziţia are loc în timpul T/5 ?! (20µs)

tranzitie_sqw_2.thumb.jpg.3c493af57246e91f2e4324ca27535e58.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Era si timpul ! Nu stiu ce atata incrancenare pe un subiect atat de simplu. Faceti diferenta intre mixare si compunere si ajungeti sigur la un rezultat matematic si ...empatic ! 

Link spre comentariu
La 17.03.2018 la 11:46, adigh a spus:

Imi cer scuze ca desenez sagetile pe desen dar nu vad cum sa indic altfel mai bine anomalia.

suma sinus.jpg

scuze acceptate

cred că ai înţeles până la urmă în reprezentarea dată NU sunt prezente anomalii (marcarea cu săgeţi şi semnul întrebări este fără rost)

aşa cum lesne poţi remarca mai jos semnalele se regăsesc în ieşire compuse fără anomalii

5aaf5cceef9df_Adigh20K5k_3_3.thumb.jpg.2eef7f9c8db307f63b28154036814bf4.jpg

inclusiv mixerul propus de dumneata spre analiză lucrează fără anomalii

5aaf5e6937b45_propuneremixer.gif.44b5b2f72493897c90e147b684a9ff82.gif

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
54 minutes ago, valderama said:

scuze acceptate

cred că ai înţeles până la urmă în reprezentarea dată NU sunt prezente anomalii (marcarea cu săgeţi şi semnul întrebări este fără rost)

aşa cum lesne poţi remarca mai jos semnalele se regăsesc în ieşire fără anomalii

Daca nu corespunde cu realitatea fizica atunci e gresit. Iar in realitatea fizica semnalele se insumeaza. Intotdeauna.  Daca nu corespunde cu realitatea fizica, din perspectiva hi-fi e anomalie. Poate ne spui dupa ce formula matematica a fost obtinuta curba cu rosu. Ca nu e nici suma si nici media aritmetica in locurile unde am pus sagetile. Astept un raspuns matematic. Un raspuns de tipul "asa ne arata simularea" nu ma poate multumi.

Cele doua scheme in discutie, in care in una se face insumare iar in cealalta se face media aritmetica trebuie sa conduca la rezultate diferite, nu are cum sa dea acelasi rezultat. 

Decit daca s-a defectat matematica. Iar matematica nu s-a defectat. Doar simularile anapoda dau acelasi rezultat indiferent daca faci suma sau media aritmetica. Chiar trebuie sa explic incepind de la tabla inmultirii?

Valderama, eu nu as lua totul de bun ce vine din simulari, pe negindite, sau hai sa zicem pe neanalizate.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări