Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discutii despre slew rate, armonici si ... mixere cu tuburi

adigh

Postări Recomandate

1 minute ago, adigh said:

@LMOlimpiu, daca distrugerea dinamicii urmariti la tuburi atunci...... nu discut gusturile. Nu discut gusturile dar e bine sa clarificam notiunile.

@Sesebe, foarte bine daca asta e gustul cuiva dar sa nu sustina ca a obtinut o suma cind a obtinut o medie. Ca in acest caz nu stie ce vorbeste.

Vad ca dv. nu vanati decat greseli,ati vazut bine ca am corectat imediat si am spus ca este un mixer-mediator ce naiba??? ...faceti multe afirmatii gratuite la adresa mea si nu inteleg care este scopul???

Nu cred ca pe undeva am facut afirmatii la adreasa dv.de genul celor facute de dv.pentru mine.,cautati si artatati-mi unde am facut eu asa ceva???

Link spre comentariu
Acum 16 ore, adigh a spus:

Un mixer adevarat merge facut cu doua triode, sau si mai bine pentode, pentru fiecare intrare de semnal iar cele doua tuburi sa aibe un rezistor comun in anod. Pot fi si mai mult de 2 tuburi. In varianta asta tuburile lucreaza ca generator de curent pe rezistorul anodic.

Veti vedea diferenta. 

Cam asa ceva.

img50.gif

Adigh nu strică să revezi acest post cu rezultatele sale ("mixer-mediator")

5aae376018597_Adigh20K5k_4.jpg.23c83026d8f18777ae972f80257fcf97.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
1 minute ago, valderama said:

nu strica sa revezi acest post cu rezultatele sale

Ca sa fie si mai bun ar trebui facut cu pentode,nu?

Link spre comentariu
2 minutes ago, LMOlimpiu said:

Vad ca dv. nu vanati decat greseli,ati vazut bine ca am corectat imediat si am spus ca este un mixer-mediator ce naiba??? ...faceti multe afirmatii gratuite la adresa mea si nu inteleg care este scopul???

Nu cred ca pe undeva am facut afirmatii la adreasa dv.de genul celor facute de dv.pentru mine.,cautati si artatati-mi unde am facut eu asa ceva???

Puteti face un nou post in loc sa tot modificati si adaugati in urma dupa ce au mai postat altii ca "risc" sa nu vad si pare ca replica o dau la ceva ce nu exista.

Ati facut abstractie ca am avut dreptate si ati pus pe seama rautaciozitatii obiectiile mele. Imi spuneti ca fac confuzii iar daca va spun acelasi lucru vi se pare un atac.

Si da, merge si cu triode dar cu pentode ar fi niste generatoare de curent mai bune.

Ca sa nu o mai lungim, daca recunoasteti ca acel mixer nu insumeaza asa cu sustineati la inceput putem considera inchisa disputa si sa trecem mai departe.

Link spre comentariu

Nu am considerat-o niciodata o disputa si daca va uitati mai atent la pagina 13 am spus ce si cum cu acel mixer,oricum mergem mai departe,eu nu o sa mai raspund decat la alte subiecte!

Citat de la pagina 13:

"Conform teoremei lui Dirichlet suma unor semnale sinusoidale si variabile in timp ce au o perioada Pi sau 2Pi deci semnal audio discret in timp sau impropriu spus complex,va fi egala cu valoarea functiilor in punctele de convergenta,cu alte cuvine valoarea sumei aritmetice a n semnale sinus,va fi egala cu media aritmetica a tuturor semnalelor in toata perioada limitelor laterale cuprinse intre punctele de trecere prin zero.Acum putem trage o concluzie referitoare la Slew Rate daca semnalul de analiza va fi unul discret in timp,sau "complex"."

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Cred ca trebuia stabilit clar mai de mult ce inseamna mixer:

o7Oc2gM.png

sau

vt2aRWz.png

In postul unde am pus imaginile/desenele  cu sumarea semnalelor am pus si un desen unde semnalele nu erau in faza si cu toate acestea rezultatul era un semnal cu amplitudine maxima marita si cu slewrate-ul maxim marit.

Aici nu inteleg inversunarea asta legata de modul cum se face mixarea semnalelor. In primul rind se pare ca interlocutorii vorbesc de cazuri complet diferite, adica unii se refera la mixerele de chitara (sau instrumente ca sa vorbin generic) unde scopul, mai ales la cele de chitara, nu este obtinerea unei fidelitati cit mai bune (chiar din contra as putea spune) iar altii (pe aici ma numar si eu) se refera la un mixer "standard" care are ca scop ADUNAREA semnalelor de la mai multe surse generind cit mai putine distorsiuni.

Un mixer audio, generic vorbind, trebuie sa adune semnalele iar in urma adunariii semnalelor este normal ca amplitudinea sa creasca daca semanlele sint in faza si sa scada daca semnalele sint in antifaza. Daca acest lucru nu se intimpla atunci nu mai putem vorbi de un mixer ci am putea sa-l numim de exemplu procesor de semnale iar rezultatul va contine si componente spectrale ce nu se regasesc in nici unul din semnalele originale, componente care in acceptia Hi-Fi nu sint altceva decit distorsiuni.

Banuiesc ca discutia asta s-a extins asa de mult din cauza ca unii nu vor sa accepte faptul ca intr-un semnal audio complex (cum este muzica) slewrate-ul maxim al semnalului POATE fi mai mare decit slewrate-ul celei mai ridicate  frecvente audio (generic 20Khz) din cauza ca pot exista momente cind se poate intimpla ca mai multe frecvente sa fie momentan in faza iar slewrate-urile lor sa se adune generind un slewrate mult mai mare, slewrate care ar putea sa nu poate fi reprodus FIDEL de unele amplificatoare pe tuburi.

Nu stiu dece ar fi asta o problema pt ca la amplificatoarele pe tuburi nu se cauta neaparat inalta fidelitate ci mai mult se cauta sunetul cald de "tub".

Editat de sesebe
Link spre comentariu
21 minutes ago, sesebe said:

Cred ca trebuie stabilit clat mai de mult ce inseamna mixer:

o7Oc2gM.png

sau

vt2aRWz.png

In postul unde am pus imaginile/desenele  cu sumarea semnalelor am pus si un desen unde semnalele nu erau in faza si cu toate acestea rezultatul era un semnal cu amplitudine maxima marita si cu slewrate-ul maxim marit.

Aici nu inteleg inversunarea asta legata de modul cum se face mixarea semnalelor. In primul rind se pare ca interlocutorii vorbesc de cazuri complet diferite, adica unii se refera la mixerele de chitara (sau instrumente ca sa vorbin generic) unde scopul, mai ales la cele de chitara, nu este obtinerea unei hidelitati cit mai bune (chiar din contra sa putea spune) iar altii (pe aici ma numar si eu) se refera la un mixer "standard" care are ca scop ADUNAREA semnalelor de la mai multe surse generind cit mai putine distorsiuni.

Un mixer, generic vorbind, trebuie sa adune semnalele iar in urma adunariii semnalelor este normal ca amplitudinea sa creasca daca semanlele sint in faza si sa scada daca semnalele sint in antifaza. Daca acest lucru nu se intimpla atunci nu mai putem vorbi de un mixer ci am putea sa-l numim de exemplu procesor de semnale iar rezultatul va contine si componente spectrale se nu se regasesc in nici unul din semnalele originale, componente care in acceptia Hi-Fi nu sint altceva decit distorsiuni.

Cam asa vad si eu lucrurile, practic doua sau mai multe semnale ar trebui sa aibe dinamica comparabila iar impendanta dintre ele trebuie sa fie suficient de mare incit acestea sa nu interactioneze intre ele, mixerul poate fi semiconductor sau tub daca mixarea se face pe un element liniar

Link spre comentariu

@DVB, nu stiu ce fel de DJ ai fost dar daca crezi ca sucirea vinilului cu destele intr-un dute-vino artistic te face un expert in electronica te inseli. Am spus ca schema nu e gresita la modul general ci e gresita pentru insumarea semnalelor si e greita pentru hi-fi. In alte aplicatii poate fi buna. Semnalele pot sa nu treaca concomitent prin zero dar daca se intimpla ca mai multe semnale de peste 10kHz  sa fie concomitent pe crestere, slew-rate-ul rezultat va fi marit substantial. Cit despre dinamica ce sa-ti spun cita vreme crezi ca nu are de a face cu amplitudinea? Daca vrei sa-ti sustii prietenul trebuie sa vi cu argumente solide. "stiu eu mai bine ca am fost DJ" nu tine.

@LMOlimpiu, puteti sa maltratati semnalul cum va place daca nu urmariti hi-fi. Eu vorbesc despre hi-fi. Iar principiul hi-fi e simplu: Ce a fost in sala de spectacol trebuie sa se auda in boxe. Asta inseamna inclusiv cresterea nivelului semnalului cind intra mai multe surse de sunet/semnal. Iar asta inseamna insumare nu mediere.

@Sesebe, esti singurul care a inteles.

Editat de adigh
Link spre comentariu

@DVB, "lumea" care greseste si nu e capabila sa recunoasca nu are decit sa se oftice. Ar fi fost mai simplu sa recunoasca. 

De inteles pare ca si Popa Marius intelege. Si sunt sigur ca si Valderama intelege dar vrea sa menajeze orgoliul celui care greseste si nu poate recunoaste.

Uneori pe forum prietenia se intelege gresit iar subiectivitatea e maxima. Doar adevarul trebuie sustinut si atit.

Daca ai ceva tehnic de comentat fa-o. Povesti vinatoresti nu ma intereseaza.

Mai vorbim, dupamasa sunt ocupat. Ce am avut de spus am spus.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Cele 2 scheme functioneaza identic si sunt mixere-mediatoare. Cand oricare dintre intrari este zero excursia iesirii este jumatate din maximul posibil. Acest maxim se realizeaza cand cele 2 intrari sunt identice, in faza si cu amplitudinea maxima. 

mixere_lampi.jpg

Link spre comentariu
Acum 2 ore, dvb a spus:

....................

....................... insumare "algebrica" si doar in 10% m-ar putea interesa o insumare aritmetica... ..................................

Ma  lumineaza si pe mine cineva care este diferenta intre insumare "algebrica" si insumare "aritmetica"?

Multumesc!

Vezi tu Miticamy, cind s-au facut simularile intrarile nefolosite au fost lasate in aer in loc sa fie conectate la masa cum ar fi corect in cazul lipsei unuia din semnale adica semnal zero.
Cautind acum postul unde am cerut acest lucru (uuffff dece nu mai sint numerotate posturile) vad ca Valderama a corectat schemele propuse in postul imediat anterior si a pus intrarile nefolosite la masa. In conditiile astea este si normal ca rezultatele sa fie identice.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
On 16.3.2018 at 10:16 PM, dvb said:

SSB, pune si tu o lampa pe masa si mira-te... nu-ti fac un bine acuma...

Am remarcat cind ai zis ca intr-o sursa de PC, atx, erau ceva amplificatoare magnetice... asta iti da un avans considerabil... mai ai un pic si o sa discuti doar cu Valderama de acum inainte :)

Pace, Cele bune, sanatate!

....cred ca vroiai sa zici.... @adigh

Link spre comentariu
Acum 1 minut, der_doktor a spus:

Foarte interesant.....saxofoane, mixere, scheme gresite (in opinia unora!)....stau si ma intreb ce legatura au (???)....cu topicul lui @simson

Au legatura cu faptul ca sintem pe un forum..........

Acum 1 minut, der_doktor a spus:

....cred ca vroiai sa zici.... @adigh

Asa se pare......:rade::rade::rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări