my self Postat Martie 26, 2018 Partajează Postat Martie 26, 2018 buna ziua , am niste spoturi chinezesti care se tot ard . am incercat sa schimb driver-ul si led-ul . am cumparat Led -uri COB de 24W ( max 42v , 600mha ) . nu reusesc sa gasesc gasesc driverele potrivite . am incercat cu RECOM RACT25-500 ( 25-50V , 500 mha) .Radiatorul se incalzeste foarte tare , nu poti tine mana pe el . Vechile leduri erau tot de 24W.Am incercat cu o sursa de 36 V la 350 mha de la meanwell .Nu se incalzeste dar lumina nu este alb pur este ceva spre galben .In schimb radiatorul este aproape rece. Corpurile aceste de iluminat stau pe o sina lipita de tavan unde este foarte cald la care se adauga si caldura degajata de ele si uite asa s-au cam ars toate . Ma refer la leduri . Sursele sunt ok cele originale dar nu pot sa le folosesc cu ledurile noi . La fel se incalzesc foarte tare . Va rog un sfat . Multumesc. Link spre comentariu
AdR!@N Postat Martie 26, 2018 Partajează Postat Martie 26, 2018 Salut, In primul rand ar trebui sa spui exact ce led-uri ai luat: - sunt de la vreun producator consacrat sau de la chinezi? - ce temperatura de culoare au? acea valoare trecuta in K (kelvin). Degeaba vrei tu sa ai lumina alba daca ele sunt de culoare calda (galbena) ~3000K = lumina calda, ~4000K = lumina neutra ( cea mai apropiata de lumina naturala), ~6000K = lumina rece (alba, ca cea fluorescenta). Daca sunt de la producatori seriosi au si fisa de catalog (Datasheet) si de acolo ne putem lua toate datele exacte pentru un raspuns la obiect. Sursa MeanWell probabil are tensiunea prea mica pentru led-urile de 42V, astfel puterea livrata led-urilor este mica, chiar sub cei 12W ai sursei, aceasta intrand in limitare de tensiune. Foarte importante sunt radiatoarele Led-urilor, degeaba led-urile au putere nominala de 24W daca radiatorul nu poate disipa acea putere fara sa depaseasca temperatura de 60-80grd C. Poti sa pui si led-uri de 100W dar vei fi limitat tot la puterea pe care o poate disipa radiatorul, altfel prajesti led-ul. Ai doua variante, in functie de prioritatile tale: a. Vrei sa pastrezi un flux luminos cat mai mare -> imbunatatesti racirea si poti folosi sursele RETCOM sau cele vechi daca sunt similare cu acestea; b. Nu vrei sau nu poti sa modifici racirea -> limitezi puterea pe fiecare led astfel incat radiatoarele sa nu depaseasca temperatura de 80grd C (recomandat ar fi chiar 60). Asta poti face prin achizitionarea altor surse, sau modificarea celor existente. In cazul variantei b. fluxul luminos va fi mai mic, dar poate iti e suficient. Sursele se vor alege in felul urmator: 1. Domeniul de tensiune sa acopere tensiunea Vf a led-urilor in punctul de functionare dorit. De exemplu, la jumatate din putere, Vf poate sa scada cu 3V fata de puterea nominala, adica nu va fi 42V, ci 39V 2. Curentul debitat de sursa sa fie in concordanta cu puterea ce se poate disipata de radiator: Curent = Putere / Tensiune. Bineinteles curentul nu va depasi curentul nominal al led-urilor. Daca ai led-uri serioase, cu randament bun, mergi pe 16W pe led, ceea ce ar insemna un curent de ~400mA. Spor! Adrian Link spre comentariu
Dxxx Postat Martie 26, 2018 Partajează Postat Martie 26, 2018 In mare parte ai primit deja raspuns competent, nu are rost sa repet. Ne zici exact codul pentru COBuri si surse, pui si link catre ele daca exista - de abia atunci nu vorbim aiurea. Ne spui ce aplicatie ai, cate lumina iti trebuie. Ne spui si cat te-au costat piesele respective. Ne pui macar o poza cu radiatorul si ne dai si niste dimensiuni. Daca vrei un sfat trebuie sa pui toate aceste date. Link spre comentariu
my self Postat Martie 26, 2018 Autor Partajează Postat Martie 26, 2018 aceasta este fisa tehnica a led-urilor cumparate . eu cred ca o sursa de 36-40V la 500 mha ar putea merge . eu am masurat sursele de la recom in functionare . fara balast am 43V si 500 mha si radiatorul frige . am incercat cu ceva rezistente de balast chiar si de 3 watti , dar nu pot sa reduc mai mult de 1v fara sa se incinga rau rezistenta . cu balast scade putin temperatura de pe radiator dar nu suficient . led24W_Part1.pdf Link spre comentariu
my self Postat Martie 26, 2018 Autor Partajează Postat Martie 26, 2018 sursele sunt recom ract25-500 .si ract25-700.ledurile au costat in jur de 14 ron bucata . corpurile de iluminat originale sunt cotate la 24W dar fiind chinezesti nu cred ca puterea este reala. deci radiatorul nu este potrivit pentru un led de 24W . Link spre comentariu
Dxxx Postat Martie 26, 2018 Partajează Postat Martie 26, 2018 (editat) 1. nu exista notiunea de "balast". Dupa sursa SMPS-CC esti in zona de curent constant, deci orice ai face curentul trebuie sa stea constant. Daca depasesti modul de curent constant - curentul va scadea dar nu va mai fi constant... nu doresti asa ceva. Astea sunt notiuni elementare, pe care le repet a nu stiu cata oara... Citeste topicul cu "nelamuriri despre LED" poate te dumiresti 2. COBurile tale cred ca sunt contrafacute, mi se par prea ieftine pentru a fi Cree. Daca sunt chiar Cree, atunci este bine. Oricum insa nu sunt de 24W, aia este o putere teoretica si maxima. Din DS reiese clar curentul maxim recomandat, adica 350mA. Si in nici un caz 42V, tensiunea maxima este 36V (val. statistic valabila) tot din DS. Adica maxim 12W Cum tot nu ai dat nici un cod nu pot sa-ti explic de ce lumina este galbuie. probabil ca ai luat model sub 3000K. 3. Sursele nu ne-ai dat coduri / poze etc. 4. radiatoarele. Ca format sunt corecte Tot ce pot intelege este ca au diametru in jur de 10cm.... dar nu te-ai obosit sa le masori complet, nu ai spus din ce material sunt. Nu ai pus nici o poza cu radiatorul fara COB ca sa vedem daca centrul este plin sau gol... Cu ce TIM ai montat COBul???? Inelul de fixare este facut de cine??? un inel care nu preseaza COBul ca lumea strica totul... In rest nu pot sa-ti zic nimic pana nu te obosesti sa dai detalii. Fara detalii iti desconsideri interlocutorii, si vezi ca nu mai este decat un pas sa sterg topicul... Rectificare - pct 3 - am vazut codurile de Recom. Niste surse ciudate, cel putin la DS. De ce sa nu iei surse cinstite si probabil mai ieftine de la MeanWell? Totusi ar trebui sa mearga - insa numai cu mai multe catene in paralel, curentul este prea mare. Spune-ne cate COBuri sunt, cate radiatoare, cate surse si cate sunt de 500mA si cate de 700mA. Ca observatie - trebuia de la inceput sa te duci pe produse poate mai modeste, dar care sa aiba testul practic. Nu stiu daca sursele Recom au la iesire curent continuu filtrat sau pulsatoriu. La COBurile Cree iarasi DS sunt stufoase in lipsa unui cod complet. Despre radiatoare nu vad documentatie. Pun pariu ca in aceeasi bani puteai sa iei COBuri LiteOn + sursa MeanWell + radiatoare Mingfa + fixari Ledil - piese indelung testate, si atunci era mai putina ceata. Editat Martie 26, 2018 de Dxxx Link spre comentariu
AdR!@N Postat Martie 26, 2018 Partajează Postat Martie 26, 2018 Datasheet-ul pus e valabil pentru o familie întreaga de led-uri, dar măcar știm ca avem de a face cu led-uri bune, CREE face și COB-uri nu numai acele Clip-urile minuscule. E destul de grav dacă LED-ul a ajuns la 43V. În graficul tensiune/curent tensiunea se opreste la 41V, și asta doar cu LED-ul rece, o data ce temperatura creste tensiunea ar trebui sa scadă la același curent constant. Posibil sa avem de-a face cu fake-uri, sau ai suprasolicitat ledurile și au luat-o în bălării. Vezi atasamentul pentru graficul de functionare normala. De acolo alegi și punctul de functionare, alege pentru graficul de 85 grd C, dar ai in vedere si graficul pentru 105grd C. Eu as merge pe un curent maxim de 400mA ( sursa trebuie sa acopere 35-40V). Radiatoarele par destul de ok, mai mult ca sigur sunt capabile sa disipe 16 W. Cu siguranță nu au miezul plin, dar din faptul ca spui ca radiatoarele ard consider ca ai un transfer ok de căldură între LED și radiator. Asigură-te ca în montajul final radiatoarele au măcar 3-4 cm distanta fata de tavan/șină ca să asiguri un flux de aer cât de cât. O combinație foarte bună ar fi și o sursa de 700mA la 2 corpuri in paralel + rezistente de echilibrare (1-2 ohm) înseriate cu fiecare led. Link spre comentariu
my self Postat Martie 27, 2018 Autor Partajează Postat Martie 27, 2018 buna ziua i-mi cer scuze pentru informatiile incomplete . incerc sa le completez .cod led : CXA1512-0000-000N00M40E3 - LED, HB, WHITE, 1682LM, SCREW radiatorul este din aluminiu , are 5 cm ininaltime si 10 cm in diametru. ledul este asezat pe radiator in centru , care este plin si folosesc pasta termica pentru transfer de caldura. prinderea este cea originala a corpurilor de iluminat . nu pot sa o schimb pentru ca peste ea se aseaza conul oglinda si cred ca un alt suport nu permite montarea capacului care tine geamul si oglinda. link-ul de unde am cumparat ledurile : http://ro.farnell.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10001&langId=-21&urlRequestType=Base&partNumber=2226415&storeId=10172 spune clar ca au 5000k . corpurile de iluminat sunt aseazate la 25 de cm de tavan . sursa de la meanwell este https://www.tme.eu/ro/katalog/#search=PLP-20-36&cleanParameters=1 . cu aceasta sursa nu am prebleme de incalzire insa din pacate lumina nu este alba , are o usoara nuanta de galben . cred ca am gresit cumparind direct materialele fara sa testez macar un set . intrebarea logica ar fi , de ce nu cumpar alte corpuri de iluminat ? locatia este creatia unui "designer" si cei de aici nu vor sa strice " viziunea autorului". corpurile continua sa se arda mai ales pe timp de iarna cind inauntru este cald si toata caldura urca exact acolo unde sunt ele. solutia la care m-ama gindit era sa cumpar led-uri si surse de calitate dar sa functioneze undeva la 85 % din puterea nomila. in asa fel temperatura scade si nu se vor mai arde asa des. se pare insa ca am esuat . Link spre comentariu
AdR!@N Postat Martie 27, 2018 Partajează Postat Martie 27, 2018 Acum 49 minute, my self a spus: sursa de la meanwell este https://www.tme.eu/ro/katalog/#search=PLP-20-36&cleanParameters=1 . cu aceasta sursa nu am prebleme de incalzire insa din pacate lumina nu este alba , are o usoara nuanta de galben Sursele de sine statatoare sunt foarte ok, din pacate nu au fost alese cum trebuie in concordanta cu led-urile. Tensiunea de 36V este prea mica pentru led-uri, astfel ca sursele functioneaza in regim de tensiune constanta, iar curentul o sa varieze intre 225mA si 350mA in functie de temperatura LED-ului. Astfel o sa ai si o variatie a fluxului luminos intre 60% la rece si 80% la cald, dar nu cred ca vor ajunge la temperatura prea mare, iar punctul de functionare se va stabiliza in preajma curentului minim, aprox 8W, deci si flux luminos mai mic. De aici si tenta usor galbuie a luminii. Ti-am recomandat folosirea surselor de 700mA+2 LED-uri in paralel.... Am cautat parametrii sursei ract25-700 si se pare ca si asta are tensiunea maxima de 36V, deci pica si asta. Idee noua: Vad ca sursele astea RACT25 ar accepta dimming prin variator de tensiune (din ala clasic). Poti incerca sursele RACT25-500 prin variator si limitezi puterea din acesta pana cand ajungi la un compromis bun intre fluxul luminos si temperatura radiatorului. Variatorul poate sa inlocuiasca intrerupatorul actual, dar este riscul ca cineva sa il dea la maxim si ajungi de unde ai plecat, sau se poate monta inseriat in imediata apropiere a sursei si o data reglat asa ramane. Solutia cea mai sigura si eleganta: achizitia altor surse cu caracteristicile: 25-50V cu 350-400mA. Ramane la latitudinea si posibilitatile tale. Numai bine! Adrian Link spre comentariu
Dxxx Postat Martie 27, 2018 Partajează Postat Martie 27, 2018 Acum ai mai dat cateva date.... dar tot mai sunt cateva pe care le tii secrete... Mai datorezi niste raspunsuri si apoi probabil ca o sa primesti si sfaturi. Ce imi pare in mod accentuat este ca te-ai descurcat singur - din pacate prost - si odata ce nu merge bine ai cerut sfatul aici. Ce bine era daca cereai sfatul de la inceput, ca obtineai un montaj fara probleme... Hai sa le luam pe rand: 1. Radiator. - conformtia lui este corecta. - intrebarea: este aluminiu (pur) + eloxat negru???? Din poze am banuiala ca este vopsit negru ceea ce daca este adevarat este cea mai mare prostie... poate o fi si zamac... Un radiator trebuie sa-ti dea defapt o singura data - rezistenta termica fata de ambiant. Spre exemplu de la Mingfa un radiator similar ca forma si culoare (un pic mai mic, diametru 96, inaltime 50mm) are 1,2K/W, producatorul il recomanda pana la 37W si ar trebui sa nu aiba absolut nici o problema de incazire cu COBurile tale, oricum ar fi mult supradimensionat. Deci posibil sa merite sa schimbi radiatoarele cu ceva adevarat.... Plus nu ignora ca fixatorul COB trebuie neaparat sa fie de buna calitate.... 2. COB Ai o perceptie gresita. 24W este puterea maxima 12W este puterea maxim recomandata. Curentul minim recomandat sigur este sub 200mA (vezi graficul), deci sub nici o forma nu are de ce sa aiba variatie de culoare, decat daca sunt rebutate sau deja le-ai distrus (... termic...) Indicele de incarcare uzual pentru ceva serios este intre 10 si 30/40% deci COBul tau ar trebui solicitat intre 3 si 8, ...maxim 10W, in functie de ce randament vrei... Problema este ca aceste COBuri sunt nerecomandabile, probabil sunt lot mai vechi. De ce? pentru ca gasesti mai bune si mai ieftine. Uite comparatia cu COBurile de 24W de la LiteOn, ca sa te lamuresti - si acestea au costat 10,5 lei la group-buy incluzand transportul (prima valoare Cree, a doua LiteOn): - CRI minim 70 / 80 - eficienta la 350mA 134 / 146 lm/W (nota ambele au in jur de 36V la acest curent) - Rt 1,2 / la Cree este incert dar pare mult mai prost din grafic... K/W In plus la incarcari mici LiteOn castiga mult mai mult la eficienta. La toti parametrii de mai sus Cree sta semnificativ si important mai prost. Deci era mult mai bine cu LiteOn, si garantez ca nu au shift de culoare nici sub 100mA, asta testat practic. 3. Surse Recom Firma Recom este buna la altele... dar cand vezi un DS extraterestru sigur nu iei de la ei. Ce vreau de la o sursa, sa reiasa imediat: PF , randament, MTBF, tipuri dimming. Desigur exceptand interval tensiune si curent, astea sunt criteriul de selectie primordial. La Recom nu le vad... In schimb sursa luata de tine de la MeanWell este corecta, si iti da imediat aceste valori. Intervalul de tensiune in care livreaza garantat curentul este 27-36V. Acest interval este suficient pentru COBurile tale sau pentru cele LiteOn recomandate - asta pentru un punct de functionare normal, sub 350mA. La Cree tensiunea din DS este data intr-un grafic si este sub 36V, deci statistic esti in intervalul garantat. In plus fii sigur ca daca MeanWell zice garantat pana la 36V, atunci in realitate limita este pe la 38V... Sursa da conform DS in gol 41-46V, deci este clar. Deci, virarea culorii spre galben nu provine decat de la COB, atunci cand alimentezi cu MeanWell - sigur. Iar un COB bun nu are voie sa faca probleme deloc peste 200mA. Concluzii: - radiator am foarte mari semne de intrebare la calitate... nu avea voie sa se incalzeasca. 25 cm sub tavan este foarte OK, ideea sa fie macar cu 10cm coborat de la plafon. - COB - nu numai ca sunt de evitat oricum, dar daca le vireaza culoarea sau nu respecta tensiunea Vf<36V inseamna ca ceva este fundamental in neregula. Solutia este simpla, COBurile recomandate... - surse: MeanWell sigur da, insa regland curentul sub 350mA, reglaj care este deja in structura sursei... La curentul maxim trebuie minim 2 COBuri in paralel. Recom - cam suspecte pana nu le testezi corect. Oricum sarcina trebuie sa fie din 2-3 COBuri in paralel, pentru ca debiteaza curent prea mare. Restanta (nu ai raspuns): - cate radiatoare / COBuri - ce incinta: suprafata, inaltime, destinatie - cate surse si ce curent... - poze cu ansamblul radiator/reflector, ca inteleg ca asa ceva este... - ce TIM folosesti - vaselina siliconica alba, simpla? sau altceva? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum