Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezistori in Paralel

Vizitator Bangel

Postări Recomandate

Vizitator Bangel

Trei rezistori in serie, se calculeaza asa:Rts = R1 + R2 + R3Trei rezistori in paralel de calculeaza asa:Rtp = (R1 * R2 * R3)/(R1 + R2 + R3)Daca: R1 = 1 ohm R2 = 4 ohmR3 = 7 ohmAtunci:Rts = 12 ohmRtp = 2.33 ohmDe ce Rtp < Rts. Nu ar trebui sa fie egale? Cum curge curentul?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blind

3

• Liviu M

2

• cirip

1

• blackthorium

1

Top autori în acest subiect

Asa cum ti-a zis si blackthorium, ai gresit formula.

pentru 3 rezistori in paralel, formula se transforma in

Rp=R1*R2*R3/(R1*R2+R1*R3+R2*R3)

PS: Curentul electric nu curge....

Dupa mintea ta, de ce crezi ca exista doua moduri de legare a rezistoarelor (care defapt sunt 3, serie, paralel si mixt, dar nu mai conteaza)? Simplu pentru ca NU e aceeasi chestie si NU obtii aceleasi rezultate.

Daca vrei sa obtii o rezistenta mai mare, inseriezi rezistentele, daca vrei sa obtii una mai mica, le legi in paralel.

La condensatoare este exact pe dos.

Daca nu ma crezi, ia 2 rezistente de valori diferite si ohmetrul si joaca-te cu ele apoi fa constatarea.

Link spre comentariu
Vizitator Bangel

Asa cum ti-a zis si blackthorium, ai gresit formula.

pentru 3 rezistori in paralel, formula se transforma in

Rp=R1*R2*R3/(R1*R2+R1*R3+R2*R3)

PS: Curentul electric nu curge....

Dupa mintea ta, de ce crezi ca exista doua moduri de legare a rezistoarelor (care defapt sunt 3, serie, paralel si mixt, dar nu mai conteaza)? Simplu pentru ca NU e aceeasi chestie si NU obtii aceleasi rezultate.

Daca vrei sa obtii o rezistenta mai mare, inseriezi rezistentele, daca vrei sa obtii una mai mica, le legi in paralel.

La condensatoare este exact pe dos.

Daca nu ma crezi, ia 2 rezistente de valori diferite si ohmetrul si joaca-te cu ele apoi fa constatarea.

Care este demonstrarea matematica a formulei in paralel? Cum se ajunge la aceea formula?

P.S. Curentul nu "curge" insa "sacrina electrica" curge dintr-un punct negativ intr-unul pozitiv (desi prin conventie se considera de la + la -

Poate gresesc eu, insa efortul depus de o sarcina electrica intre doua puncte este voltajul nu?

Link spre comentariu

Deci, sarcina electrica nu curge, pentru ca nu este fluid. Se deplaseaza (pentru ca sunt electroni).

Daca vrei demonstratia, caut-o pe net; in electronica nu ai nevoie de demonstratii ci de formula finala. Cand iti da cineva niste valori de rezistente si te intreaba care este valoarea rezistentei echivalente la montarea lor in paralel nu il intereseaza demonstratia ci valoarea finala.

Ia 3 rezistente de valori diferite si cunoscute, cu toleranta mica si pune-le in paralel apoi masoara valoarea lor cu ohmetrul. Ia formula pe care ti-am zis-o eu sau blackthorium baga valorile rezistentelor in ea si vezi daca obtii aceeasi valoare (sau foarte apropiata) de cea masurata.

Hai sa o luam si altfel: De ce crezi tu ca ar trebui sa fie egale valorile obtinute in cazul inserierii rezistentelor si a montarii lor in paralel?

Deasemenea, de ce crezi ca este buna formula pe care ai enuntat-o tu pt legarea in paralel?

Fa o verificare practica si vezi ce obtii.

Later edit: Vezi ca sunt la inceputul acestei sectiuni niste sticky-uri cu diverse documentatii pentru incepatori. Pune mana si citeste ca nu iti strica.

"voltajul" (care defapt se numeste tensiune) este tradus in practica pe post de diferenta de potential intre doua puncte. Asta se face la fizica in clasa a 6-a....

Link spre comentariu

Care este demonstrarea matematica a formulei in paralel? Cum se ajunge la aceea formula?

La conectarea in serie se sumeaza rezistentele. La conectarea in paralel se sumeaza conductantele. Asta e demonstratia. Iar la formula ta initiala, daca te uiti cu atentie, este incorecta dimensional. Rezistenta echivalenta rezulta in Ohmi patrati :smt005 Bafta!Cirip
Link spre comentariu
Vizitator Bangel
Hai sa o luam si altfel: De ce crezi tu ca ar trebui sa fie egale valorile obtinute in cazul inserierii rezistentelor si a montarii lor in paralel?

Deasemenea, de ce crezi ca este buna formula pe care ai enuntat-o tu pt legarea in paralel?

Fa o verificare practica si vezi ce obtii. quote]

Am downloadat Art of Electronics. Mi se pare excelenta ca material in engleza. Cam greu cu termeni tehnici dupa cum ai observat. Stiu ca in electronica nu prea conteaza demonstratia, ci conteaza numai formula. insa doream demonstratia ca sa imi dau seama de ce este asa si nu este altfel :)

De ce cred ca ar trebui sa fie egale. Pai, 3 rezistente in serie, se aduna, logic. Insa trei rezistente in paralel, ar rezulta practic in 3 subcircuite cu o rezistenta in serie. De aceea as fi spus ca rezultatul ar trebui sa fie egal.

Am facut experimentul (simulat cu NI Multisim) si intr-adevar, gresisem formula pentru calculul rezistentei in paralel. Intotdeauna cu cat adaugi rezistente in serie cu atat rezistenta totala devine mai mica.

Link spre comentariu

Te-ai incurcat la final, rezistenta echivalenta devine mai mare cu cat adaugi mai multe rezistente in serie.

Vezi ca pusesem eu niste linkuri catre niste pagini de la automatica (parca) unde erau enuntate si chestiile astea. De la unul din linkuri ajungeai inapoi la pagina principala, adica asta: http://em.ucv.ro/eLEE/RO/realisations/CircuitsElectriques/index.htm unde gaseai mai multe chestii in romana :yawinkle:

Link spre comentariu

Legea lui Ohm:

paralel U = U/R1 + U/R2 +... = U/R => 1/R1 + 1/R2 + ... = 1/R.

adica de fapt I = U/R1 + U/R2 +... = U/R => 1/R1 + 1/R2 + ... = 1/R

si de fapt astea sunt legile lui kirchhoff.... ohm saracu a zis doar ca I=U/R sau in alta forma.

Link spre comentariu

Cu I ai dreptate, cu Kirchoff partial.Adica e Kirchoff + Ohm (ca Kirchoff singur te lasa numai cu curentii/tensiunile in brate). Numa' ca era atat de evident ce e acolo, incat... mi-a scapat sa-l mai mentionez si pe el .In rest e cum spui tu :partyman:Idee mea era sa atrag atentia ca e relativ simplu si ca parcurgerea unor materiale teoretice de baza merita uneori.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări