suat Postat Martie 24, 2018 Partajează Postat Martie 24, 2018 Am ptimit de la cineva un radio Grunding ce il folosea pe post de amplificator. Din pacate in momentul de fata doar ca amplificator poate fi folosit, partea de tuner e moarta , gripat condensatorul variabil si partea de FM ...lipseste complet din montaj TCA530, are un soclu pentru integrat in loc. El este responsabil cu acordul pe ultrascurte. Am inteles ca se poate creea un montaj echivalent insa nu am gasit nimic. Stiu ca la vechile televizoare AN partea de acord se realiza printr-un reglabil, gasesc "minunea" in asa ceva? 1 Link spre comentariu
iuli10 Postat Martie 25, 2018 Partajează Postat Martie 25, 2018 La tv AN acordul era cu diode varicap și TAA550. CI-ul din radio dă și U CAF din câte știu. Dacă există o diodă varicap separată în radio pentru UUS se poate încerca un montaj cu ZTC33 si potențiometru. Cel mai bine e sa cauti un IC în locul celui ce lipsește. Link spre comentariu
franzm Postat Martie 25, 2018 Partajează Postat Martie 25, 2018 Schema asta cica ar merge. E chiar recomandata de Grundig. Dar nu are fineturile originalului (termostatare, etc.). Link spre comentariu
suat Postat Martie 26, 2018 Autor Partajează Postat Martie 26, 2018 (editat) Ar fi prea simplu sa functioneze. am s-o fac si revin. Multumesc. Ca operational am LM 741, pare similar cu ala. Editat Martie 26, 2018 de suat Link spre comentariu
suat Postat Martie 27, 2018 Autor Partajează Postat Martie 27, 2018 It works. Functioneaza .... dar nu ajunge pana la anumiye posturi, adica nu trece de 100mhz. Mai tatonez din rezistente. Si descoperim un alt defect, nu se aude un canal doar pe tuner. Se aud ambele doar la volum apropiat de minim, daca creste doar un canal cand cresc vol. Am sa verific traseele de sunet, unde se intrerupe... Link spre comentariu
suat Postat Martie 27, 2018 Autor Partajează Postat Martie 27, 2018 (editat) Si constatam si alte defecte (nu mai am optiune de edit ) 1. nu ajunge acordul pana la capat, probabil ceva tensiuni si jucat cu rezistente 2. nu canta stereo (nici bec nu.aprinde de stereo ) 3. canalele nu se aud egal ( ca amplificator folosind intrarile de magnetofon e perfect) 4. un indicator al frecventei (e indicator cu ac, precum vumetrul ) e mort, e rupt firul pe care e bobina. Ca rezolvare, am inlocuit becurile arse tot cu becuri (urasc LED-urile albe pe scule vintage) Am substituit integratul lipsa, am folosit ce-am avut la indemana, 2 operationale (deh, nu am avut unul dublu), montand un soclu in locul integratuluiz facand pe cablaj de test "integratul" si infigandu-l acolo. Ca intrebare, ce face sau ce ar trebui sa faca butonul AFC? Ar trebui sa tina mai stabil pe frecventa acordul? Butonul de mutting nu trebuia sa taie doar fasaitul? La mine atenueaza aproape complet tot , si receptie si fas... Cand recptionez un post, indicatorul de acord nu se duce pana la capat, urca doar vreo 3 gradatii. Sa ma astept oare si la alte surprize, gen demodulator stereo ars? :( Acum ma tot intreb cum dumnezeu a reusit partea de amplificare sa reziste atat (e neatinsa) necarpita, nicio lipitura altfel fata de cele originale cand tunerul e cum e. Editat Martie 27, 2018 de suat Link spre comentariu
franzm Postat Martie 28, 2018 Partajează Postat Martie 28, 2018 (editat) 7 hours ago, suat said: ...nu ajunge pana la anumiye posturi, adica nu trece de 100mhz. Mai tatonez din rezistente. Încercati cu un 358 în loc de cele doua 741. Are excursia tensiunii de iesire (înspre minus) mai mare decât 741. Editat Martie 28, 2018 de franzm Link spre comentariu
suat Postat Martie 28, 2018 Autor Partajează Postat Martie 28, 2018 am folosit operationaale simple, le-am pus pe soclu si suntt 2. , alt cablaj nu mai fac. vad specificatii si vad ce operationale maai.pot pune Link spre comentariu
suat Postat Martie 28, 2018 Autor Partajează Postat Martie 28, 2018 Am reusit prin inlocuirea unuia dintre operationale cu altul fix identic. (ciudat ...nu? ) ajung pana la capatul de banda fix acolo unde ma intereseaza. Alta problema, nu am receptie stereo, m-am jucat cu trimerele si nicio imbunatatire. Responsabil de decodqrwa stereo e MC1310. Am constatat la acesta ca atunci cand atung un condensator ( cond de 0,22microF conectat la pinii 8 si 9 ai integratului, aprinde LED-ul de stereo doar cand receptioneaza foarte bine. Integratul ala daca ar fi fost busit, nu ar fi avut sunet deloc, de acolo pleaca semnalul audio. O sa incerc inlicuirea cindensatorului respectiv ma gandesc si sa verific si condensatorul ce preia semnalul (un 0,47micro parca, asa e la aproape toate) Daca nu o merge, pun alt integrat.... Link spre comentariu
suat Postat Martie 28, 2018 Autor Partajează Postat Martie 28, 2018 nu canta un canal pe.radio din pricina lui SN76131N si face figuri tot dinnpricina lui. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Martie 29, 2018 Partajează Postat Martie 29, 2018 (editat) La pinii 8-9 se afla tocmai filtrul ce comuta Mono-Stereo si lumineaza si ledul indicator.Banuiesc ca nivelul semnalului este mic si de aceea nu comuta stereo.Daca trece mod stereo si la nivel mic de semnal se altereaza raportul semnal zgomot.Nu cred ca IC-ul este vinovat. Editat Martie 29, 2018 de NOSTALGIC Link spre comentariu
franzm Postat Martie 29, 2018 Partajează Postat Martie 29, 2018 SN76131N este un operational dublu cu zgomot mic. Echivalenti ar fi TBA231 sau µA739. Link spre comentariu
suat Postat Martie 29, 2018 Autor Partajează Postat Martie 29, 2018 (editat) 2 hours ago, NOSTALGIC said: La pinii 8-9 se afla tocmai filtrul ce comuta Mono-Stereo si lumineaza si ledul indicator.Banuiesc ca nivelul semnalului este mic si de aceea nu comuta stereo.Daca trece mod stereo si la nivel mic de semnal se altereaza raportul semnal zgomot.Nu cred ca IC-ul este vinovat. Nici eu nuncred ca e vb de IC. o iesire de canal radio e in scurt din pricina Operationalului. IC-ul decodor stereo am constatat ca atunci cand este fixat pe un post radio si ating un terminal (pe langa bazaitul specific de neecranaj), aprinde LED stereo iar in timp ce sta LED-ul aprins, micsorez nivelul semnalului din semireglabilul de pe modul, are pragul ce il stinge. Tensiunile sunt aproximativ ok pe acolo. E greu ca nu am schema, am gasit o schema a altui grunding asemanator cu acelasi modul de FM. Am sa verific intrarea in integrat si de unde "vine" semnalul, aveam niste tensiuni ceva mai mari decat spune schema cred ca pe pinii prin care "intra" semnalul in integrat. Oricum, mai intai inlocuiesc IC-ul operational. Am si LA3385 de la sanyo, face fix acelasi lucru are si toti pinii celui original doar ca are alta capsula. Editat Martie 29, 2018 de suat Link spre comentariu
franzm Postat Martie 29, 2018 Partajează Postat Martie 29, 2018 Manualul de service se gaseste la elektrotanya iar schema la radiomuseum (dati numele si adresa de email si v-o trimite gratis). SN76131 se poate înlocui cu NE5532. Pe net se ofera (ca. 7€) o placuta adaptoare cu NE5532. Exista si capsule DIL 14, demontabile, în care se pot ascunde înlocuitorii. Link spre comentariu
suat Postat Martie 29, 2018 Autor Partajează Postat Martie 29, 2018 (editat) gasit. in pinul 8 vine semnal de la un.tranzistor , BC413B .... masurat pare mort. Langa el un rezistor de 100k lipsa si o dioda rapida lipsa BA317. corespunde traseul tranzistorului fix la pinul 8 ...acel pin fermecat ce , daca il ating, aprinde LED. Merg la mag de piese, vedem ce gasim ca operational, ii pun soclu operationalului si mergem provizoriu cu ce-oi gasi. La fel sI tranzistorul si dioda...(ii pun 1n4147 cred in loc) ( acolo e cu ce-oi gasi si nu cu ce trebuie ) Editat Martie 29, 2018 de suat Probleme tastatura android, dispare sinposteaza inntimp ce scriu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum