Vizitator peterzsolt Postat Martie 23, 2018 Partajează Postat Martie 23, 2018 Bună Ziua! A încercat cineva să construiască o orgă MIDI dintr-o claviatură veche, pe matrix, și o placă Arduino? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 23, 2018 Partajează Postat Martie 23, 2018 (editat) pentru ce arduino cand e vorba de un driver si o tastatura veche pe usb ? sau vrei sa ti-o vada direct vreun instrument muzica ? Editat Martie 23, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator peterzsolt Postat Martie 24, 2018 Partajează Postat Martie 24, 2018 Nu este o tastatură ci claviatură și nu are USB. Practic claviatura este dintr-o orgă veche, astfel clapele sunt doar niște înrerupătoare, aranjate în matrix. Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Martie 24, 2018 Partajează Postat Martie 24, 2018 Salut! Ce doresti tu sa faci nu este imposibil dar sunt multe variabile de care trebuie sa tii cont si Arduino nu cred ca e o solutie ok! Adica poate ca va iesi ceva dar am impresia ca ai nevoie de o putere de procesare ceva mai mare decat ofera Arduino! Sa explic de ce....dar am sa presupun ca nu stii nimic despre claviaturile midi 1. Trebuie tinut cont foarte mult de latenta - latenta este viteza de transmitere(ceva de genul). Practic cand apesi o clapa si cand se aude....este acea intarziere din momentul apasarii pana se aude in boxe sunetul! 2. Placa de sunet sau "instrumentul" care va recepta informatia transmisa prin midi cum functioneaza? - sunt multe variante si artrebui sa cunosti regula generala, iar pentru placa de sunet ar trebui sa ai intrare midi si/sau sa faci o adaptare prin USBdar si aici pierzi putin din latenta! 3. Cand vorbim de claviatura vorbim si de "velocity" - e exact cum e la pian si/sau chitara, daca apasei incet se va auzi sunetul in boxe incet, daca apesi tare, se va auzi tare etc. 4. Cunosti conceptul midi? - practic midi inseamna ca transmite o anumita informatie , mai exact note muzicale (in cazul asta) si parametrii acestor note(cum spuneam mai sus de "velocity")....deci nu ai concret un sunet ci doar instrumentul folosit (PC sau alt tip de controller) care accepta informatia midi si o transforma in sunet in functie de setarile care le faci in prealabil din PC/controller. 5. Multiplexarea - trebuie tinut cont si sa multiplexezi anumit set de "taste"/clape din cauza ca pe un microcontroler precum "Arduino" esti limitat la numarul de ADC-uri (da, trebuie sa folosesti adc-urile) si pana acum eu nu am vazut pana acum MCU care sa aiba 49 (ca si exemplu) de adc-uri. Deci multiplexarea este esentiala si cum o folosesti. Astea mi-au trecut acum prin cap in momentul de fata, dar cu siguranta sunt mai multe puncte doar ca nu am timp sa ma apuc sa le "descurc" pe toate, dar avand in vedere ca m-am "jucat" in trecut cativa ani cu controllere si claviaturi midi de la m-audio nu am putut sa nu spun ceva! Ce vrei sa faci e complicat, in special daca nu ai experienta, si va mai fi necesara multa documentare despre asa ceva! Concluzia proprie finala este ca Arduino e ok pentru asa ceva dar mai mult pentru "joaca" si pentru ....sa zic 20-30 de clape....si cu "consecinte" de mai sus! Cred ca cel mai bine, daca esti pasionat de claviaturi si sa "canti la ele", ar trebui sa te orietezi cate ceva magazin specializat cu astfel de instrumente ca sunt relativ ieftine (adica mai ieftin iesi decat sa construiesti una, doar pentru a "canta" cateva note), si iti recomand m-audio deoarece si acum am un oxygen49 in casa care inca functioneaza cu un PC desi timpul si-a spus cuvantul (sau ingalbenit clapele). Link spre comentariu
Vizitator peterzsolt Postat Martie 24, 2018 Partajează Postat Martie 24, 2018 În principiu aș vrea să-l folosesc pentru scrierea partiturilor, pentru că e foarte rapid față de metoda cu coduri. Nu prea contează ”velocity”. Am văzut ceva de genul, ceea ce aș vrea și eu, cu un Arduino mega, cu ceva modificare acela avea destule porturi pentru o orgă cu 2 manuale (2 x 54 clape) plus pedalier de 25. Link spre comentariu
mihaicozac Postat Martie 24, 2018 Partajează Postat Martie 24, 2018 S-ar putea folosi pt. mesaje MIDI simple, cum ar fi înălţimea, volumul sau tonul. Altele gen Aftertouch sau Pitch Blender mai dificil, deşi nu imposibil. Cât priveşte viteza de procesare, un cod scris corect nu e mai lent decât clapele MIDI dea gata. Dacă se poate fără scanare de intrări cu atât mai bine, eventual o multiplexare 1:2 ca maxim. Link spre comentariu
deejay2k1 Postat Martie 25, 2018 Partajează Postat Martie 25, 2018 Poti sa scoti o schema cu clapele? Sau sunt 54 comutatoare cu 54 de fire? Link spre comentariu
nico_2010 Postat Martie 26, 2018 Partajează Postat Martie 26, 2018 Nu vad legatura cu titlul sectiuniii, asa ca subiectul va fi mutat la sectiunea "Idei si sfaturi" Link spre comentariu
Vizitator peterzsolt Postat Martie 26, 2018 Partajează Postat Martie 26, 2018 Încă nu am reușit să desfac orga respectivă, nu sunt sigur dacă este pe bază de matrix sau cu fire pentru fiecare clapă (cele mai vechi sunt așa). Cele bazate pe matrix sunt de obice împărțite pe octave. Într-o octavă fiind 12 sunete, la o clapă de 54 matrixul e de 12*5. Link spre comentariu
one Postat Aprilie 20, 2018 Partajează Postat Aprilie 20, 2018 (editat) Dar viteza de apasare este detectata de 2 senzori pe fiecare clapa, nu? Deci ar cam trebui dublat cel putin numarul de intrerupatoare . Exista tastaturi la care viteza/forta de apasare este detectata de un singur contact ? In acest caz ar trebui ADC, cum zice Remus in acest caz cred ca intr-adevar Arduino isi va arata limitele dar ar mai fi o posibilitate, construirea unei intefete pentru fiecare tasta care sa detecteze 2 nivele analogice si sa transmita un semnal digital dar in acest caz ai nevoie de atatea interfete cate taste, cred ca iti convine mai degraba cumpararea unei claviaturi USB. Editat Aprilie 20, 2018 de one Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum