Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

statie audio de aprox 10 w, componente si schema

sin

Postări Recomandate

14 hours ago, sin said:

eram ferm convins ca pt un SE cu el 84 (de fapt echivalentul lui rusesc) este suficient un traf cu sectiunea de 4cm, deoarece debiteaza putere destul de mica...am vazut in radio TRAVIATA, la iesirea unui astfel de tub, un traf mai mic ca marime si credeam ca este ok!...Am si trafuri de 8cm patrati sau chiar mai mari, dar tolele nu cred ca-s mai bune decat alea de baleiaj vertical...sunt tole folosite pt trafo de retea...mai am si tole-tor, dar am citit ca nu-s recomandate pt iesire...as putea sa dublez sectiunea trafului prin adaugarea inca unui traf de cadre, dar trebuie sa-i fac carcasa pe care sa bobinez, ceea ce este dificil...voi incerca cu unul singur si-l voi bobina cum a zis d-l DVB, apoi in functie de rezultat, mai vedem...multumesc pt indicatii, sunt pretioase pt mine, deoarece nu am construit nimic cu tuburi pana in prezent, doar ceva activitate cu tranzistori si ci! 

Eu cred ca n-ai inteles dar e timpul tau ! Cu 2000 de spire in primar vei obtine o inductanta de max 6H ceea ce te va duce cu frecventa minima(la 3dB) pe la 130hz.Asta vrei ?

Iata mai jos o schema simplista dar cu rezultate bune.Infasurarile sunt in serie.Poti folosi si tole mai modeste dar oricum rezultatul va fi net mai bun decat pe 4cmp.

Succes!

OT 5k2 SE.png

Link spre comentariu

Data viitoare cind mai pun date tehnice sa-mi indice cineva si-un "loc de dat cu capul"!... :aut: ... de altfel am precizat conditiile pentru un minim HI-FI...

Ma rog, nu-i chiar asa tragic, "reteta" data de mine "suna" in sute de mii de aparate radio din perioada '50-'60, adica exact acel "sunet de lampa" care-i motiveaza pe multi sa bricoleze in acest domeniu! Da, nu coboara -3dB la 20Hz ci mult mai sus dar pe de alta parte poate ca va fi folosit doar pentru auditie la 0,5W, nu pentru sonorizari gen petreceri...

Am pe undeva un magnetofon Philips Maestro  stereo cu 2xECL82 in finale pe transformatoare de iesire in jur de 1cmp, care suna al dracului de bine si-n ziua de azi... cam cum se vede in atasament... :rade:

Philips.jpg

Editat de dvb
Link spre comentariu

daca spuneti ca nu coboara sub 130 hz, dublez sectiunea la fix 8 cm patrati, formata din tolele a doua trafuri de cadre (tole de calitate, fe-si).. am destule trafuri si ma apuc de bobinat dupa varianta lui GHEO!...problema mai deosebita, o sa-mi puna constructia carcaselor, rabdare si...tutun!...Totusi am o nedumerire: la sectiunea de 4cm  am 2000 spire iar la 8 cm sa fie 3000, asa cum rezulta din schita de bobinare?...nu trebuie sa scada ca la trafurile de retea, nr de spire / volt odata cu cresterea sectiunii miezului?

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 7 ore, sin a spus:

daca spuneti ca nu coboara sub 130 hz, dublez sectiunea la fix 8 cm patrati, formata din tolele a doua trafuri de cadre (tole de calitate, fe-si).. am destule trafuri si ma apuc de bobinat dupa varianta lui GHEO!...problema mai deosebita, o sa-mi puna constructia carcaselor, rabdare si...tutun!...Totusi am o nedumerire: la sectiunea de 4cm  am 2000 spire iar la 8 cm sa fie 3000, asa cum rezulta din schita de bobinare?...nu trebuie sa scada ca la trafurile de retea, nr de spire / volt odata cu cresterea sectiunii miezului?

Cu 8cmp si 3000 spire veti avea o inductanța a bobinei primare de 40H , cu cît inductanța este mai mare cu atit amplificatorul va coborî mai jos că frecvența , inductanța mare se obtine cu " fier mult " si nr de spire mare , transformatoarele de iesire se calculează altfel față de cele care sunt folosite pentru alimentare .

Link spre comentariu

sin

ordinea de bobinare şi conexiunile traf descris gheo 23 (pentru acelaşi sens de bobinare marcat sfârşit înfăşurare) un traf bun

fereastra E10(cadre fereastră 10 X 30 mm, efectivă 8 X 27 mm) nu permite realizarea acestui transformator

(E12,5 perfect realizabil cu izolaţii adecvate între staturi 0,05mm, între secţiuni P S 0,2mm maxim 0,3mm)

înfăşurare primară 2000sp cu secţiune miez cadre 4cm2 evident nu acoperă banda audio(o prostie) a subliniat bine acest aspect gheo 23

trafo_out.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Secundarul lui Gheo ar fi bine sa se hotareasca ce sirma foloseste ☺

Valderama, de acord, de aia am sugerat ca un incepator ar face bine sa se inarmeze cu rabdare, miile alea de spire nu incap din prima!

Eu am facut ceva foarte asemanator cu "reteta" lui Gheo dar pe tole E13 (EI78, de fapt...) cu sirma de 0,2mm... insa cu intinzatoare magnetice de sirma. "La mina" sigur nu iese...

Link spre comentariu

diametrele CuEm secundar modelul OT gheo 23 sunt alese "strategic" şi acoperitor (secundarul de 8Ω stă bine, secundarul de 4Ω "scârţâie" puţin neglijabil)

OT gheo 23(EL84-SE) sa vrut cu câte un singur strat pentru fiecare secundar şi o acoperire în integrum între înfăşurările P S

model ăsta de OT are câte trei straturi întregi  pentru înfăşurările primare şi câte un strat întreg pentru înfăşurările secundare (un cuplaj relativ bine gândit) astfel transformatorul de ieşire răspunde relativ bine la capătul superior al benzi audio

PS găsim greu un transformator de ieşire consacrat cfg. EL84-SE cu 50$ (trebuie confecţionat), cu un transformator cadre modificat ajungi eventual la sunet de flașnetă...,mai bine un TDA

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Transformatorul descris a fost realizat practic in mai multe exemplare, cu izolatii de 0.2mm incape la fix(bineinteles ma refer la izolatiile primar/secundar).Va inchipuiti ca masuratorile prezentate sunt facute pe un transformator real !

O singura observatie: pentru 4 ohmi se inseriaza cele doua sectiuni de 43 de spire apoi cea de 36 spire pentru 8 ohmi.

Link spre comentariu
8 minutes ago, dvb said:

Stiu la ce te referi dar aceeasi "strategie" se poate obtine si fara sa "maninci" din fereastra... ☺

Adevarat, dar folosind 2 fire in paralel complicam inutil bobinarea plus ca rezistenta dc ar fi crescut iar calculele mi-au confirmat ca fereastra era suficienta.In plus , mie-mi plac transformatoarele cu fereastra utilizata la maxim.Si nu din considerente estetice , dar tu stii asta !

Link spre comentariu
Acum 56 minute, gheo23 a spus:

O singura observatie: pentru 4 ohmi se inseriaza cele doua sectiuni de 43 de spire apoi cea de 36 spire pentru 8 ohmi.

da, √2 raport aproximativ (86√2=122)

trafo_out.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

pot folosi trafo de retea cu sectiunea de 8cm patrati, am multe scoase de prin combine originale, dar ma gandeam ca tolele nu-s chiar asa de bune fata de cele fero-siliciu ca la cele de cadre-tv...voi de care ati folosit si v=a dat rezultate bune, bineinteles in afara de cele comandate la diverse firme care-ti i-au si pielea...

Editat de sin
Link spre comentariu
16 hours ago, Dani.. said:

Pai tocmai la final sa-i dai rasol? E chiar atat de scump 35-40 lei pentru un kg de tola GO?

se aduna...pt stereo, drumul...iar eu am facut primul meu transformator prin clasa a-5-a deci am indemanarea necesara sa invart spira langa spira cateva mii pe un mosor...credeti ca-i atat de greu?...offf...tineretul asta, totul mocca, daca se poate...unde mai este bucuria realizarii proprii?...ca asa, ii spuneam unui chinez sa-mi aduca totul...dar ai incredere? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări