mojnost Postat Aprilie 1, 2018 Partajează Postat Aprilie 1, 2018 (editat) On 3/27/2018 at 12:18 PM, sin said: eu am auzit ca SE-urile se aud mai bine, dar PP-urile consuma mai putina putere de la retea pt ca lucreaza simetric pe alternante, ce-mi recomandati d-voastra sa aleg? SE-urile se aud mai bine in schimb ratia kg/Wout este mai mare, datorita componentei c.c. din primar si intrefierului fiind necesar un traf de iesire mai mare, cu acelasi miez obtii aprox. dublu in PP. Impatimitii de tuburi nu prea se gandesc la consumul de curent din retea, filamentele, pierderile din transformatoare si niste rezistente care se incalzesc fac ca randamentul amplificatoarelor pe siliciu sa fie superior. Tuburile inseamna pasiune si sunet diferit, pentru unii si putina nostalgie, interpretarea strict mercantila le-ar scoate din calcul. As face o analogie aici, un amplif pe siliciu comparat cu unul pe tuburi este la fel ca o fotografie comparata cu o pictura, ambele comparatii fiind greu sau imposibil de transpus in ecuatii matematice sau demonstratii stiintifice. Editat Aprilie 1, 2018 de mojnost Link spre comentariu
300B SE Postat Aprilie 1, 2018 Partajează Postat Aprilie 1, 2018 (editat) ...eu am auzit ca ”pupăza” e frumoasă!? „SE”-vs ”PP”. Totul depinde de boxe! Ai boxe cu SPL mare? Atunci poți construi un SE de 3-15W - depinde de tubul(-rile) final(e). Ce înseamnă SPL mare? 96 - 104 db Ai boxe ”normale” SPL 87 - 94 db atunci se potrivește un PP cu 30-40W în final. Boxe cu SPL mare nu prea găsești de vânzare - ele de regulă se construiesc! Boxe cu SPL normal sunt câte vrei, cele second hand sunt și la Cluj (vezi google: boxe cluj)(un coleg de pe forum are o pereche de ”Arcus” - și au trecut mii de tuburi prin mana lui). Eu am un panou cu două Beyma de 12 țoli în paralel (8+8ohm) (fullrange) legate cu difuzorul de înalte printr-un condensator de 4micro (nepolarizat). Această ”incintă acustică” îmi permite să experimentez și să pot asculta în condiții optime atât puteri de 3W cât și de 15W. SĂ NU VISEZI LA HI-FI pe tuburi din prima. Durează să înveți cum poți optimiza un final pe tuburi. Transformatoarele de iesire fac parte din ”ingredientele secrete”. Recomand numai cele de la dl. Lazaroiu! (LMO) (au raportul preț/calitate cel mai bun - în traducere: calitate bună la un preț decent!) Transformatoarele de alimentare de la Petra, Iași. (toroidale, dar relativ ieftine!) (trebuiesc supradimensionate la curent/putere ex: dacă ai nevoie de 300V la 120mA recomand 250 mA la 300V idem și pentru filamente) Cele ieftine de ”dincolo” sunt plesnitori și sunt relativ scumpe. Cele de clasă, vezi Tamura sunt inanccesibile pentru ”muritorii de rand”! Îți urez să reușești în toate! PS. 1. Am vazut - tarziu - ca si dl. Lazaroiu recomanda tot un PP. 2. După ce vei asculta un timp amplificatoare cu tuburi atunci vei începe să ”cunoști” ce sunet îți place și o să alegi... . Mie îmi plac SE-urile, dar cel mai bun amplificator pe care l-am ascultat a fost un PP de la colegul SImson(Bela) cu 6p13s finale în mod triodă - OT by LMO! (tuburi folosite in BO la televizoare) Editat Aprilie 1, 2018 de matropower Link spre comentariu
mila Postat Aprilie 1, 2018 Partajează Postat Aprilie 1, 2018 (editat) Pentru 10W sau mai mult recomand PP sau PPP cu EL84 si mult fier pe transformatorul de iesire. Schema clasica cu ECC83 pre/defazor catodina. Simplu si eficient Editat Aprilie 1, 2018 de mila Link spre comentariu
sin Postat Aprilie 1, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2018 deocamdata imi fac necesarul de piese, multumesc de sugestii, dupa ce ma axez pe tuburile cautate, revin sa va cer anumite detalii... Link spre comentariu
sin Postat Mai 24, 2018 Autor Partajează Postat Mai 24, 2018 (editat) Editat Mai 24, 2018 de sin am ales schema asta, credeti ca este cea mai buna? Link spre comentariu
BibanuBibi Postat Mai 26, 2018 Partajează Postat Mai 26, 2018 La 24.05.2018 la 21:45, sin a spus: Cu această schemă se pot obține aproximativ 7...8W pe canal. Link spre comentariu
kablu Postat Mai 28, 2018 Partajează Postat Mai 28, 2018 @sin: daca nu te deranjeaza semiconductorii intr-un amplificator cu lampi, poti sa dai o privire si pe diyaudio la amplificatorul Baby Huey (PP cu EL84 sau este si o versiune cu EL34). Este oarecum asemanator cu ce ai postat tu mai sus. Dai o cautare cu motorul de cautare preferat pentru Baby Huey amplifier si sigul il vei gasi Eu lucrez la versiunea cu EL84 a acestui amplificator (Baby Huey) si deocamdata sunt multumit de ce am auzit (este primul amplif audio pentru care am comandat carcasa custom). Am folosit un traf de iesire manufacturat, dar nu de catre bobinatorii forumului, componente (rezistente si condensatoare) de calitate (pe care le mai scimb din cand in cand pentru a avea acel sunet pe care il doresc), lampi noi noute, din productia curenta ( tot ce am mai cumparat NOS la "ocazie" erau bine "sortate" pentru zgomot mare si microfonie. Culmea este ca ce am primit moca de la prieteni si cunoscuti sunt ok, dar ... pentru auditii zilnice sunt bune si JJ-urile) , boxe Tannoy M1 si Overnight Sensations ( amandoua perechile au SPL foarte mic) si am fost placut surprins de acest micut si "simplist" amplificator. Din pacate pe acest forum nu cred ca s-a vorbit nimic despre el. Legat de carcasa, userul cristinel_bm face carcase profesionale, vezi la anunturi lucrarile lui, plus feedback-ul celor care au comandat de la el. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iunie 1, 2018 Partajează Postat Iunie 1, 2018 La 28.05.2018 la 13:38, kablu a spus: @sin: daca nu te deranjeaza semiconductorii intr-un amplificator cu lampi, poti sa dai o privire si pe diyaudio la amplificatorul Baby Huey (PP cu EL84 sau este si o versiune cu EL34). Este oarecum asemanator cu ce ai postat tu mai sus. Dai o cautare cu motorul de cautare preferat pentru Baby Huey amplifier si sigul il vei gasi Eu lucrez la versiunea cu EL84 a acestui amplificator (Baby Huey) si deocamdata sunt multumit de ce am auzit (este primul amplif audio pentru care am comandat carcasa custom). Am folosit un traf de iesire manufacturat, dar nu de catre bobinatorii forumului, componente (rezistente si condensatoare) de calitate (pe care le mai scimb din cand in cand pentru a avea acel sunet pe care il doresc), lampi noi noute, din productia curenta ( tot ce am mai cumparat NOS la "ocazie" erau bine "sortate" pentru zgomot mare si microfonie. Culmea este ca ce am primit moca de la prieteni si cunoscuti sunt ok, dar ... pentru auditii zilnice sunt bune si JJ-urile) , boxe Tannoy M1 si Overnight Sensations ( amandoua perechile au SPL foarte mic) si am fost placut surprins de acest micut si "simplist" amplificator. Din pacate pe acest forum nu cred ca s-a vorbit nimic despre el. Legat de carcasa, userul cristinel_bm face carcase profesionale, vezi la anunturi lucrarile lui, plus feedback-ul celor care au comandat de la el. Am testat eu tot felul de de scheme , pe un sasiu de probă , inclusiv cu surse de curent constant , ca sound nu pot spune ca este ceva deosebit , la ureche suna tot ca o clasă AB care are rezistențe in catozii tuburilor finale , din punctul meu de vedere este doar o altă abordare , atit . Link spre comentariu
sin Postat Iunie 3, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2018 (editat) azi mi-am facut si o placa cu socluri pt probele de rigoare, si m-am decis la schema asta, deoarece am facut rost de lampi NOS de armata nefolosite. As dori sa ma ajute cineva cu indicatii pt bobinarea trafu-lui de iesire pt un SE cu 6p14p (el84). Daca ma satisface puterea obtinuta pt o auditie rezonabila in camera, ma limitez la acest amp stereo SE, caruia ii voi mai adauga inca un prefinal format dintr=o pentoda 6h2p! Editat Iunie 3, 2018 de sin Link spre comentariu
Patefon Postat Iunie 4, 2018 Partajează Postat Iunie 4, 2018 Cred ca trebuie regandit modul in care se face balansul. La extreme pune intrarea in scurt-circuit. In conditiile de azi, cu impedante mici de iesire, poate crea probleme surselor de semnal. Link spre comentariu
sin Postat Iunie 4, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2018 aveti dreptate, o mai studiez, pe mine m-ar interesa traful de iesire. Am traf de cadre din tv-urile romanesti cu lampi, cu sectiunea miezului de 4 cm patrati as vrea sa stiu daca este bine sa bobinez in primar mai multe bobine in serie sau una singura...iar in secundar, cu sarma bifilara sau monofilara ! Pt impedanta anodica care este de 5,2 kohmi la 6p14p, vreau sa stiu nr de spire si nr bobinelor inseriate!...multumesc! Link spre comentariu
dvb Postat Iunie 4, 2018 Partajează Postat Iunie 4, 2018 (editat) Transformator pe 4cm°2, pentru 6p14p SE, 5,2k/4/8 ohm Primar: 2000 spire, sirma 0,13-0,14mm, in cel putin doua sectiuni, adica 2x1000sp dar mai bine 4x500sp (pentru redarea corecta a frecventelor inalte), legate in serie Secundar: 55 spire pentru 4 Ohm, se scoate priza, dupa care se continua cu 23 spire pentru 8 ohm, sirma 0,6mm + 0,5mm Intrefier 0,07-0,15mm, pe incercate dupa calitatea miezului... Izolatii intre Primar-Secundar cu hirtie sau alt izolator, incepind de la 0,1mm in sus, bine ar fi 0,2mm Intre sectiunile primarului, in functie de alegere, se intercaleaza spirele din secundar, impartite corespunzator si apoi legate in serie Observatie: pentru pretentii HI-FI sectiunea ar trebui sa fie de la 8cm°2 in sus, miez de calitate, pentru redarea corecta a frecventelor joase! ...Pentru situatia existenta se mai poate incerca un artificiu, cu inserierea infasurarii secundare in catod, asa-numitul CFB, cathode feedback. Bafta! PS. Daca constructia excede spatiul disponibil de fereastra (adica nu se pot monta tolele) se desface frumos si cu rabdare si se bobineaza mai strins, eventual se mai reduce din izolatii desi nu ar fi bine... o medie de incercari dupa care ar putea sa iasa ar fi 3-4, pentru un incepator entuziast si calm Editat Iunie 4, 2018 de dvb Link spre comentariu
gheo23 Postat Iunie 4, 2018 Partajează Postat Iunie 4, 2018 (editat) Daca ai transformatoarele intregi eu zic sa folosesti infasurarea primara originala(3000 de spire 0,15mm diametru) care are 12,5 H cu intrefierul original de 0,1mm si sa bobinezi peste primar 86 de spire cu sarma de 0,6-0,8mm .Il montezi la loc cu intrefierul sau si vezi cum se aude ! Daca esti multumit(si eu cred ca nu !) poti sa faci sectionarea primarului, sa bobinezi secundarul pentru impedante multiple, etc. Eviti astfel munca in plus , sarma stricata...Un transformator bun pentru cazul tau(SE EL84) trebuie sa aiba min 40H si un miez de la 8cmp in sus, asa cum bine a zis dvb.Cu acest transformator nu poti sa redai corect frecvente sub 65Hz , atenuarea fiind de 3dB la aceasta frecventa ! Atentie la strangere deoarece sistemul este empiric si clamele originale se pot rupe usor !O strangere incorecta poate scadea drastic parametrii. Editat Iunie 4, 2018 de gheo23 Link spre comentariu
sin Postat Iunie 4, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2018 eram ferm convins ca pt un SE cu el 84 (de fapt echivalentul lui rusesc) este suficient un traf cu sectiunea de 4cm, deoarece debiteaza putere destul de mica...am vazut in radio TRAVIATA, la iesirea unui astfel de tub, un traf mai mic ca marime si credeam ca este ok!...Am si trafuri de 8cm patrati sau chiar mai mari, dar tolele nu cred ca-s mai bune decat alea de baleiaj vertical...sunt tole folosite pt trafo de retea...mai am si tole-tor, dar am citit ca nu-s recomandate pt iesire...as putea sa dublez sectiunea trafului prin adaugarea inca unui traf de cadre, dar trebuie sa-i fac carcasa pe care sa bobinez, ceea ce este dificil...voi incerca cu unul singur si-l voi bobina cum a zis d-l DVB, apoi in functie de rezultat, mai vedem...multumesc pt indicatii, sunt pretioase pt mine, deoarece nu am construit nimic cu tuburi pana in prezent, doar ceva activitate cu tranzistori si ci! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iunie 5, 2018 Partajează Postat Iunie 5, 2018 (editat) Acum 9 ore, sin a spus: eram ferm convins ca pt un SE cu el 84 (de fapt echivalentul lui rusesc) este suficient un traf cu sectiunea de 4cm, deoarece debiteaza putere destul de mica...am vazut in radio TRAVIATA, la iesirea unui astfel de tub, un traf mai mic ca marime si credeam ca este ok!...Am si trafuri de 8cm patrati sau chiar mai mari, dar tolele nu cred ca-s mai bune decat alea de baleiaj vertical...sunt tole folosite pt trafo de retea...mai am si tole-tor, dar am citit ca nu-s recomandate pt iesire...as putea sa dublez sectiunea trafului prin adaugarea inca unui traf de cadre, dar trebuie sa-i fac carcasa pe care sa bobinez, ceea ce este dificil...voi incerca cu unul singur si-l voi bobina cum a zis d-l DVB, apoi in functie de rezultat, mai vedem...multumesc pt indicatii, sunt pretioase pt mine, deoarece nu am construit nimic cu tuburi pana in prezent, doar ceva activitate cu tranzistori si ci! Folosiți cite doua pachete de tole recuperate din transformatoare de cadre , cu 4..5cmp nu o să obtineti nimic hi-fi doar un sunet de " goarnă" , decit să vă chinuiți cu rebobinari a trafurilor de cadre mai bine cautati doua transformatoare de ieșire de la radiorurile cu tuburi Oberon , Philips ,Saba , Capri . Dacă vă hotariti să folosiți cite doua pachete de tole recuperate din transformatoare de cadre , pentru carcase puteți lua legatura cu colegul vivian , vă poate face carcase pe cnc . https://www.elforum.info/profile/177704-vivian/ Despre amplificator SE cu EL84/6P14P poti citi si acest topic , sunt discuții inclusiv si despre transformatorul de iesire , cu date de constuctie https://www.elforum.info/topic/129850-propunerea-mea-6п14п-eb-se/ Editat Iunie 5, 2018 de viobio Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum