matzah Postat Martie 31, 2018 Autor Partajează Postat Martie 31, 2018 ups.. n-as fi gasit-o azi.. cu siguranta.. Multumesc si eu! atasez alimentarea modificata. schema 3.pdf Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 1, 2018 Partajează Postat Aprilie 1, 2018 Driver-ul de sus trebuie sa faca o iesire flotanta, deci normal ca trebuie alimentat de la dioda de bootstrap, adica fix la fel ca iesirea flotanta de la 2153. E o chestie elementara, nu vad cum poate scapa cuiva. @matzah uite un link cu o arhiva continand intreaga mea librarie eagle, unde am editat sau creeat componente noi in functie de necesitati, poate te ajuta: http://www75.zippyshare.com/v/NtqZ0lpe/file.html E mai ok acum cam peste tot ( atat cat am apucat sa vad, ma grabesc ). Nu sunt convins de utilitatea C5 si C6 dar n-au cum sa strice. La drivere pune 1u pe placa direct langa pinii lor de alimentare ( decuplare locala ). La tiristorul simulat suma curentilor prin R4 si R6 seteaza curentul total prin led, la fiecare in parte scazi din alimentarea disponibila caderea pe led, Vbe-ul si saturatia tranzistorilor si rezultatul il imparti la jumatate din curentul pe care ti-l doresti prin led. Ar trebui sa te gandesti si la un raport de transformare la traful de curent, deci sa estimezi curentul maxim prin primar, si pragul la care vrei ca protectia sa intervina. Vezi redresarea iesirii mici din secundar, nu merg 1N acolo, trebuiesc diode rapide, pune tot UF4007. L1 si L2 sunt utile pentru ca iti intarzie varfurile mari de curent creeand o oarecare rampa, dar efectul este scaderea tensiunii in sarcina cu procentajul de timp mort, scadere care se adauga la celelale caderi. SI or mai fi, dar mai tarziu, poate dupa-amiaza. Spor. Link spre comentariu
matzah Postat Aprilie 1, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2018 Am folosit in eagle capsula 1N4004, la cam toate diodele mici, apoi pe schema am editat numele. La acel secundar n-am ajuns, dar intr-adevar, acolo vor fi tot UF4007. Merg cu un Eagle vechi cu librarii chele, o sa le updatez, mersi pentru cele trimise. Pentru L1 si L2, inteleg ca mi-ar trebui miez pe pulbere metalica. As putea merge pe Micrometals T130-2 sau T130-1? In acest caz le voi bobina pe ambele pe acelasi miez. Urmeaza sa determin valorile pentru R4, R6, R24, R15. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 1, 2018 Partajează Postat Aprilie 1, 2018 Vezi ca sunt foarte multe chestii editate de mine in arhiva aia, si nu numai la trafuri ( dar acolo cel mai mult ). Da, la inductantele alea ai nevoie de pulbere ca sa nu-ti bati capul cu intrefierul. Nu stiu la ce valoare te-ai oprit pentru ele dar ar trebui sa fie ok T130-2, are permeabilitate redusa si deci inductanta prea mare nu o sa obtii dar nici nu ai nevoie de mult ( cu cat e mai mare, cu atat mai repede intra in ccm ), daca le pui pe acelasi miez, grija la sensuri, trebui sa fie opuse. Ca sa obtii simetrie la valoarea in uH poti bobina in paralel pe amandoua si inversezi conexiunea la una din ele. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 1, 2018 Partajează Postat Aprilie 1, 2018 Conceptual, mi se pare gresit sa comanzi cu caderea de tensiune de pe un tiristor simulat un MOS. Mai sigur tot un bipolar NPN. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 1, 2018 Partajează Postat Aprilie 1, 2018 Comanda mosfetului este in esenta un emitor comun PNP, saturatia este mica, problema poate fi caderea pe led cumulata cu dioda aia, dar din 12V tot ar trebui sa ramana deajuns pentru mosfet, macar 8-9V, ceea ce ar trebui sa fie deajuns. Se poate folosi 7815 in loc de 7812 si atunci e si mai sigur. Link spre comentariu
matzah Postat Aprilie 25, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2018 Am facut rost de urmatorul miez. N-a fost alegerea mea initiala, e oarecum mai mare decat ce cautam dar pare ok. Varianta mea este pe K2006. http://www.kaschke.de/fileadmin/user_upload/documents/datenblaetter/Ringe/R80-15a.pdf Am o rola marisoara de sarma 0.5mm diametru, dublu emailata. Iau in calcul o tensiune de iesire (pentru partea de forta) de 2x65 V. Totodata, sa presupun 1500W ca maximul necesari de tras din sursa. Cu valorile din schema, sursa ar lucra undeva la 50Khz. Pentru primar voi merge cu 9-10 sarme in paralel, iar pentru secundar cu 28-30 sarme paralel. Am folosit urmatorul simulator: http://davidallmon.com/pages/smps-transformer Pentru miezul meu am obtinut aprox: 80 spire primar si cate 19 pt infasurarile secundare. Pentru bobinare, sarmele e obligatoriu sa fie torsadate sau pot merge cu ele pur si simplu paralel? Gen masor lungimea unei spire, inmultesc cu numarul, tai 10 sarme la lungime, le infasor pe o suveica si bobinez cu toate odata. Totodata, la miezuri toroidale, bobinez gen cum se facea la E-uri, respectiv fac jumate din primar, apoi secundarele, apoi peste, primarul? Evident cu izolatie intre ele. Link spre comentariu
nel65 Postat Aprilie 25, 2018 Partajează Postat Aprilie 25, 2018 Pentru semipunte ,cu 0,15T ,50KHz si 2x65Vcc la iesire ,mie imi da 30 sp la primar si 2x 17 la secundar,tensiunea pe primar intre 120 si 180 V,miezul avand 2,88 cm2. Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 25, 2018 Partajează Postat Aprilie 25, 2018 De ce să alegi 0.15T ? Merge liniștit cu 0.2. Link spre comentariu
nel65 Postat Aprilie 25, 2018 Partajează Postat Aprilie 25, 2018 pentru mine oricum as fi ales 0,2 ,dar pentru carcotasi... Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 25, 2018 Partajează Postat Aprilie 25, 2018 (editat) 58 minutes ago, nel65 said: dar pentru carcotasi... Si care ar fi ei? Nu tin minte sa se fi discutat de miezul asta si sa se fi recomandat 150mT... Poate ma insel, poate am uitat sau mi-a scapat. 1 hour ago, matzah said: Pentru miezul meu am obtinut aprox: 80 spire primar si cate 19 pt infasurarile secundare. Aritmetica simpla: 80/19=4,21 150/4,21=35,62V De unde iti ies tie 65V pe ramura? LE: Nu cunosc materialul ala, nu stiu ce inductie ar fi recomandata dar pana ma documentez eu merg pe mana lui @UDAR cu 0,2T, si cu aproximativ 9,4uS la Ton si sa zicem 170V ca maxim de tensiune in primar in gol, mie imi dau (170*9,4)/(0,2*288), adica ceva mai mult de 27 de spire in primar, hai sa zicem 28. Iar la secundare trebui sa stabilesti intai raportul de transformare optim, daca iei in calcul ca cei 2x65V sa-i ai in gol atunci iei in calcul cei 170, sau hai sa zicem 160V in primar, si ai 160/65=2,46, iar 28/2,46=11,38 => 2x12 spire in secundare, pentru care o sa ai in gol la 240Vca retea 72,8V, iar in sarcina o sa fie...cat o sa ramana dupa toate pierderile de pe traseu. Editat Aprilie 25, 2018 de marian Link spre comentariu
matzah Postat Aprilie 25, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2018 nu, e alt miez decat ce vorbisem inainte. Am introdus tensiunile gresit acolo si am adunat in mod eronat numarul de spire din infasurarile primare. Am corectat incat primarul sa vada cam 320V: si imi da: 31 sp primar si 2x 6.3 sp secundar. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 25, 2018 Partajează Postat Aprilie 25, 2018 De unde 320V in primar? Parca era semipunte... Mi-a scapat mie ceva? Link spre comentariu
matzah Postat Aprilie 25, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2018 nu-mi dadeau valorile lui nel65 in acel simulator, n-am inteles cum lucreaza. high si low side sunt efectiv ce gasesc masor pe primar in cazul unui push pull. Referitor la cei 65V, presupunand caderi tensiune pe sarme, diode si efectiv cat cade in sarcina si avand in vedere ca 240V mai rar am vazut pe aici.. daca raman cu 60V in sarcina, e absolut suficient. O sa vad cand ajung la teste. Referitor la bobinat, e ok sa fac asa? Izolez miezul - banda kapton sau similar -> bobinez jumate de primar -> strat izolatie -> bobinez un secundar -> strat izolatie ->celalalt secundar -> strat izolatie -> cealalta jumate de primar -> izolatie. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 25, 2018 Partajează Postat Aprilie 25, 2018 Pai nu ne intelegem... Deci la semipunte n-au ce sa caute cei 320V in primar, ci doar jumatate din ei. Asta e semipuntea, primarul alimentat cu jumatate din varful retelei ( iar varful retelei e rms-ul impartit la 0.707 ). Deci reintrodu valorile in acel simulator, pune 160V pentru primar si 2x65V pentru secundar, si vezi ce-ti da. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum