Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa comutatie pentru amplificatoare audio

matzah

Postări Recomandate

Daca ala e materialul torului testat de Robert atunci n-ai ce sa cauti cu el la trafuri, altele sunt utilizarile lui. Cu permeabilitate asa mica e normal sa ai inductanta mica.

Asta cu interferenta EMI mult mai mare la toruri fata de E-uri si cu perturbarea partii de control e... hai sa zic discutabila, ma abtin.

Cat despre izolatia "imposibila" la toruri, pai o sa sune probabil a lauda de sine, dar pe bune, cat de greu poate fi sa izolezi intre straturi? Unde mai pui ca nu te mai intereseaza acea rezerva de 2-3mm ce trebuie lasata la trafurile cu carcasa...

SIgur, exista si solutii cu trafuri "normale", daca bugetul nu-i o problema atunci uita-te pe la TME la miezuri de ferita, sunt cateva variante mai plate dar scumpe, eventual, de ce nu, poti cauta si pe ebay ceva cu 3c90 unde ar trebui sa fie mai ieftin...

Link spre comentariu

Nimeni nu a zis ca este imposibila izolarea ci doar ca este mult mai dificil de făcut. 

Și nu este vorba de a pune ceva izolator ci trebuie pus intr-un anume fel iar la un toroid e foarte dificil, mai ales la unul de dimensiuni mai mici cum ar fi cazul la o sursa în comutație. 

Am testat cu niște fire de 0.22mm izolate cu ceva plastic mai special (cred ca ceva de genul teflon) într-un strat foarte subțire. Firele aveau izolația garantata la 300V și cu toate astea au susținut (10cm a 2 fire răsucite) teste ESD la 12000V fără probleme. 

Ce înseamnă asta? Ca au evaluat greșit izolația firului și defapt este o izolație de 5000V-6000V? (la firele răsucite sint 2 straturi de izolație). 

Eu nu as zice asa ceva. 

De la a face o izolare care ți se pare ca este suficient de buna pina la a face o izolare care sa facă fata în  orice condiții și care sa respecte și anumite standarde este un drum destul de lung. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Da, acela era torul, a carui fisa a postat dl. miticamy. 

Dupa cum am vazut in filmuletul postat anterior, acel amplificator modificat de Mihai, avea un transformator cu miez E55, care incape culcat in U1, cu conditia sa se taie un pic din carcasa infasurarii. Eu din E55 am tras cu sarcina rezistiva 2kW lejer. 

Link spre comentariu
6 hours ago, matzah said:

am gasit urmatoarele 2 la farnell. momentan nu e relevant de unde fac rost de ele, le atasez ca si exemplu. Pentru utilizarea mai eficienta a spatiului, in acest caz as face o singura sursa folosind unul din miezurile astea, daca sunt ok: 

http://ro.farnell.com/epcos/b64290l0730x087/ferrite-core-n87-2-79uh/dp/2673408

http://ro.farnell.com/ferroxcube/t102-66-25-3c90/ferrite-core-toroid-3c90/dp/2103392

Cred ca un R63 este de ajuns (de fapt este mai mare dacat trebuie - R63 se foloseste in invertoare de sudura)

http://ro.farnell.com/epcos/b64290l0699x087/ferrite-core-cylindrical-63mm/dp/2355022?pf=111776298%2C111843970&core-type=toroid&anyFilterApplied=true&core-size=63mm-x-38mm-x-25mm&ddkey=http%3Aro-RO%2FElement14_Romania%2Fc%2Ftransformers%2Ftransformer-cores

Edit:

Exemplu de Izolatie cu varnis (600V) ambele fire - credeti ca este OK? cititi aici

http://www.electrik.org/forum/index.php?showtopic=25898&view=findpost&p=239935

Editat de cristi7521
Link spre comentariu

Orice material în afară de ferită pentru aplicații de putere iese din discuție . Deci NU pulberi metalice . @cristi7521 a sugerat o listă de materiale , nu neapărat exclusivă.

În ce privește izolarea între primar și secundar : Marea problema la trafurile clasice este străpungerea prin aer , la nivelul suprafețelor,  standardele impun un ”creepage distance ” de 5-6mm minimum de unde marginea aia de 3 mm. La toroidal nu se pune problema de margine .  O izolare cu 2-3-4 starturi de bandă cu suprapunere mai mare decât cei 5-6  mm asigură o tensiune de străpungere de câțiva kV.  Se poate - eventual - izola suplimentar și miezul înainte de a bobina primul strat . Trebuie văzut dacă este plastifiat și ce spune producătorul de acea izolație , eu am văzut și 4kV specificați. Și, în fine, dacă nu afectează alte performanțe ale transformatorului ( inductanța de scăpări în principal ) , se poate pune un strat de ecran electrostatic care asigură și o separare de mod comun și o măsură de electrosecuritate dacă este pus la masă .

În fine, în ce privește citatele de pe internet sau de-aiurea , nu comentez dacă nu cunosc ( văd ) sursa. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

cred ca E55 ramane (cu modificari la carcasa in cazul asta).  Ma gandesc si pe viitor, cine stie, fac o sursa de-asta si sunt incantat de rezultate, poate mai fac si pentru alte amplificatoare de-ale mele. 

Vreo recomandare de schema? Am gasit cateva variante pe aici, gen cum e cea cu IR2153 a lui Maxente. 

Link spre comentariu

Cu E56 nu cred că obții mai mult de 700-900W regim continuu . În funcție de cum balansezi proiectarea poți obține 1500W pentru scurt timp . 

Link spre comentariu

Păi dacă - în teorie - nu ai voie să dai link s-ar putea să nu ai voie nici să postezi schema că încalci drepturile de autor . Deci nu vă mai ascundeți după degete ! Dacă nu e reclamă disimulată sau nu e un site interzis pe acest forum ( nu știu de altfel să existe așa ceva ) nu vă mai pitiți . Puneți toată informația necesară la dispoziție dacă vreți răspunsuri complete și corecte .Dacă nu , veți genera în continuare valuri de postări inutile . 

Link spre comentariu

Valentin personal evit sa ma mai pronunt asupra subiectului link-uri..

Am intrebat deoarece am vazut ca e facuta in simulator, dar acum imi dau seama ca Ionita foloseste Ltspice, nu multisim, deci m-am cam grabit, deci scuze.

In fine, ideea era ca am ceva rezerve asupra unor chestii din schema, in fapt am impresia ca parca a mai aparut la un moment dat pe forum ( se poate sa ma insel ).

Link spre comentariu
Acum 53 minute, marian a spus:

Ionita, schema aia e desenata de tine?

Nu nu este desenata de mine, este de pe alt forum, nu ma ocup cu surse in comutatie.

Nu stiam ca trebuie sa mentionez ca este de pe alt forum, si nu ma ascund dupa degete.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări