Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa comutatie pentru amplificatoare audio

matzah

Postări Recomandate

Daca tot esti asa de smeker la bobinat toroidale, dece nu ii bobinezi tu traful?

Eu nu te-am tot citat ca sa te contrazic.

Va doresc o zi buna. Se pare ca nu este nevoie sa mai postez si eu pt ca oricum spun numai prostii.

Link spre comentariu

Dar ridicarea frecventei de lucru ar sursei nu ar micsora transformatorul? Intreb asta pentru ca am demontat o sursa de server de 1kW si am vazut ca are un transformator cam cat un EI33 . Nu am putut ridica vreo schema pentru ca era pe cel putin 3 straturi cablajul de forta si plin de SMD-uri. 

Link spre comentariu

Sesebe cine a zis ca sunt "smeker"? 
Esti rautacios si te superi degeaba, n-am facut decat sa spun ca se pot bobina in regim de amator si torurile, refuz sa cred ca numai eu as avea rabdarea sa o fac, deci supararea ta e inutila. 

Link spre comentariu

ziceti-mi si mie din torurile acelea prohibitive de la TME, unul potrivit aplicatiei mele ca si compozitie si necesar de putere si cu ala defilam mai departe. 

Eu pun lucrurile in balanta cu o sursa liniara de putere similara executata la nivel "mediu". Gen cat ar costa un toroidal echivalent, basca punte redresoare, filtraj plus eventuale maruntisuri. Sa zicem 600-1000 lei (cu un enorm depinde de traf, conzi etc - le presupunem achizitionate noi).  Bun, acum sa zicem ca vrem sa indesam chestia asta in 1U, chiar si cu tot spatiul din carcasa gol.

Repet, daca vreau 1U sunt constient si imi asum ca-mi complic viata. Dar desi exista variante ce ar iesi ieftin cu trafuri de prin surse ATX puse in paralel (si aici pe forum) am plecat cu chichita de a face treaba asta sa incapa in cei 44mm cu tot cu carcasa.  

Deci nu gasesc justificat sa ma plang ca in alt format iese mai ieftin, ca  pe ebay luam la 70 lire sursa cu totul sau daca mergeam in 2U, indesam acolo si o sursa liniara. 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, dj_ando_83 a spus:

Dar ridicarea frecventei de lucru ar sursei nu ar micsora transformatorul? Intreb asta pentru ca am demontat o sursa de server de 1kW si am vazut ca are un transformator cam cat un EI33 . Nu am putut ridica vreo schema pentru ca era pe cel putin 3 straturi cablajul de forta si plin de SMD-uri. 

pai cum e... dupa ce ca sunt praf la asa ceva si o sa-mi desenez si singur pcb-ul, sa fac si o sursa care lucreaza la frecvente mari? :rade:

Link spre comentariu

Apropo de electrosecuritate,la a doua poza sunt doar 5mm pana la tabla de jos fara nimic dedesubt(eu cel putin am pus si un textolit de 1,6mm), iar in poza a treia si tranzistorii de pe alimentare si cei de pe amplificatoare sunt pusi pe acelasi radiator.La celelalte poze este bobinat primar langa sau peste secundar.Si totusi se vand in mii sau si mai mule exemplare in toata lumea.Si atunci intreb cum au trecut testele de electrosecuritate?Sper sa se vada pozele.

IMG_20180323_174325.jpg

IMG_20180323_171546.jpg

IMG_20180323_171653.jpg

IMG_20180323_171856.jpg

Link spre comentariu

Citat    sa fac si o sursa care lucreaza la frecvente mari? 

E vorba ca una de ATX de exemplu lucreaza la 30khz. Cele de firma discutate la surse rezonante lucreaza la 125khz dar cu IGBT. Probabil ca 150-200khz cu MOS s-ar putea incerca si in regim de amator. Poate iese.

REVIN, citat @DEO:      .La celelalte poze este bobinat primar langa sau peste secundar.

Lumea se misca repede, nu sta dupa forumistii din Romania. Exista sarma speciala, triplu izolata care elimina materialele folosite pana acum intre primar si secundar. Am sa caut ceva specificatii pe net.

http://www.rrshramik.com/wp-content/uploads/sites/2/2016/07/Triple-Insulated-Winding-Wires.pdf

SAU:    triple insulated wire meets all the leading international safety codes and enables transformers to be manufactured to meet safety isolation standards without the need of margins and tape barriers.

The increased winding space permits smaller transformers to be designed and reduces manufacturing time and cost, Conductor diameters range from 0.2 mm to 1 mm.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
13 hours ago, matzah said:

ziceti-mi si mie din torurile acelea prohibitive de la TME, unul potrivit aplicatiei mele ca si compozitie 

Material 3C90, 3F3, N87, N97, 3C94, 3C95, K2006, K2008, CF139, PC40, PC44...

Link spre comentariu

am gasit urmatoarele 2 la farnell. momentan nu e relevant de unde fac rost de ele, le atasez ca si exemplu. Pentru utilizarea mai eficienta a spatiului, in acest caz as face o singura sursa folosind unul din miezurile astea, daca sunt ok: 

http://ro.farnell.com/epcos/b64290l0730x087/ferrite-core-n87-2-79uh/dp/2673408

http://ro.farnell.com/ferroxcube/t102-66-25-3c90/ferrite-core-toroid-3c90/dp/2103392

Link spre comentariu

Salut matzah. Si eu sunt fan U1, si am si facut un transformator din 4 miezuri E42 lipite, dar intradevar are inaltime de 42mm ce este mult pentru U1. Varianta cu miezuri toroidale este interesant, sincer nu am incercat, desi am vazut aplicatii, dar ma pune pe ganduri faptul, de ce s-a chinuit producatorul Powersoft la amplificatoarele sale cu 3 trafuri ETD39, cand putea sa le faca si toroidale, la puteri mai mari la aceeasi dimensiune???

Azi am luat un miez Arnold MS-184060-2, care are Ae = 1.99 cm^2, calculatorul online pe care l-am folosit si pana acum, mi-a dat ca si numar de spire primar: 20 spire (cu valorile U primar = 190V, B = 0.1T,  frecventa = 125kHz), si masurand inductanta primara la cei 20 (am pus eu 22 spire), are numai 65uH, care o sa rezulte in curent de magnetizare foarte mare. 

Link spre comentariu

Ca sa citez ce-am mai citit pe "afara"

Citat

Toroids in SMPS are not as wonderful as most people think. There is too much "repeat what you heard without worrying whether it's true or not".

With toroids, stray magnetic fields only cancel out in the far field, while in the near field they produce stray fields in all planes. On the other hand, E cores only produce fields in a single plane. Thus a toroid is likely to disturb a SMPS control circuit (or even a current sense resistor!!) placed in close proximity to it despite the plane in which it is placed, but an E core will be completely harmless if the plane of the windings is perpendicular to the plane of the sensitive PCB tracks (daughterboards come handy here).

Also, achieving 4KV primary-to-secondary safety insulation in a toroid is quite difficult, while with a E core it's a matter of adding the traditional 3 layers of mylar tape, leaving some (>3mm) margins between the windings and the sides of the coil former, and between primary and secondary side magnet wires themselves where they come out of the bobbin to the pins (>5mm).

pentru miezul Arnold presupun ca asta este datasheet-ul: 

https://www.micrometalsarnoldpowdercores.com/pdf/MS-184060-2-DataSheet.pdf

iar ca si idee, desi sunt la munca si nu pot activa audio, urmeaza sa studiez acasa ce a facut nenea acela aici (practic seamana cu ce am si eu de gand): 

Editat de matzah
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări