Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa comutatie pentru amplificatoare audio

matzah

Postări Recomandate

Ma refeream la chestii ce tin de implementare, gen foloseste driver ic in loc de tranzistoare pt buffer pt ca X motive din experienta altora, ai/nu ai nevoie de alimentare separata pentru IRS etc. Insa daca am lamurit cat de cat un miez, de aici ma pun sa experimentez si eu si sa vad ce conteaza si cat. 

Nu ma asteptam ca cineva sa-mi garanteze ceva. Si daca cumpar un SMPS de fabrica, producatorul mi-l garanteaza doar 2 ani, daramite daca fac eu pe branci prin casa - prima mea sursa SMPS.

Link spre comentariu

O pereche de 2SB772/2SD882 de pildă formează un buffer totem-pole foarte bun . Dar face doar ce face un buffer de curent - mărește curentul disponibil. Dacă asta e suficient, e OK . Dacă dorim și alte funcții sau vrem caracteristici anume , atunci un driver integrat . 

În ceea ce privește alimentarea IR(S)2153(1) se poate alimenta printr-o rezistență din bus-ul de +300V consumul lui propriu fiind relativ redus  ( 5mA ) . La acesta trebuie însă adăugat curentul necesar pentru comanda porților MOSFET-ilor de alți câțiva mA  sau chiar zeci de mA. ( IRF460 de plidă la 100kHz poate cere până la 20mA ) . Deci la puteri mărișoare e recomandată alimentare separată. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu
2 hours ago, matzah said:

Schimbat mosfeti cu IRFP460 (am pe acasa, gasesc usor)

Ar trebui sa fie deajuns o singura pereche, cu racire suficienta.

Introdus buffer totem pole (nu stiu daca IRS-ul poate duce acei mosfeti.. sa fiu sigur pe o comanda ferma)

IR2110, stie +/-2A, suficient pentru mosfetii astia, e simplu de folosit si nici foarte scump.

O singura observati as avea, daca pui dioda pe off, pune si rezistenta de limitare in serie cu ea, nu lasa la ghici.

Alimentare separata pentru IRS, un traf mic separat. Totodata din el se alimenteaza si acel softstart cu releu (releul va fi la 12v).

Pai oricum nu cred ca scapi fara alimentare separata.

Link spre comentariu

E cam tarziu sa mai dau inapoi acum. IR2153 ramane momentan...

M-am apucat sa desenez schema cu cateva modificari dorite (scuze pentru aspectul dezordonat, imi vine ciudat inca sa lucrez in Eagle). Atasez varianta la care am ajuns acum (trebuie facut abstractie de trafuri si cam orice inseamna bobine, Eagle nu are capsulele/configuratiile de care am nevoie, am pus ceva momentan cat sa pot desena schema). 

In loc de buffer chior cu tranzistoare, am optat pentru .. buffer chior cu TC4422 din 2 motive - am o gramada de TC4420 si 4422 ramase de la amplificatoarele clasa D  si le pot monta pe soclu, respectiv inlocui usor in caz ca iese fumul acela magic din IRFP-uri. 

Am optat pentru traf separat pentru IR si TC-uri. Aici apare o problema. Din schema originala a lui Maxente, inteleg ca protectia functiona tragand in jos pinul 1 si blocand IR-ul. Daca alimentez prin traf separat, am presupus necesara rezistenta R9 (in schema mea) a carei valoare trebuie s-o tatonez, in asa fel incat sa asigur vreo 20mA necesari IR-ului pentru functionare dar sa pot folosi si protectia - respectiv sa pot trage jos alimentarea de pe pin 1. 

In aceasi masura, R15 de la mine din schema o sa-l tatonez pentru a obtine o intarziere de aproximativ 1 secunda la cuplarea releului. 

Momentan ce e in secundar nu e relevant (nu mi-am batut inca capul cu ele). Singura chestie valida este ca vor exista 2 alimentari separate, 2x70V (de forta) si 2x12V pentru maruntisuri. 4 buc MUR1560 compun puntea de pe partea de forta. 

Traful ce alimenteaza IR-ul si TC-urile mai are o infasurare separata, am nevoie de 12V flotanti si curati pentru niste greturi facute de IRS2092 din ampurile clasa D (are multe fite asupra mizeriilor pe tensiunea asta). 

schema.pdf

Link spre comentariu

Pai daca ai optat pentru drivere plus alimentare separata eu zic sa te inspiri de al schema aia Yamaha de mai sus la partea cu protectia care actioneaza pinul CT. Din cate vad eu acolo se face si un soft start tot la pinul 3.

Daca folosesti socluri la drivere, pune si niste rezistenre G-S la mosfeti de 10k cum e si la schema yamaha. In caz ca iti fac figuri contactele din soclu si ramane poarta mosfetului in aer si bubuie.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Driverul de sus trebuie raportat la flotanta, nu la masa alimentarii. Adica pinii lui de "masa" ii legi la traseul de la punctul comun al mosfetilor ( masa lui trebuie sa fie conectata la sursa mosfetului ce-l comanda, nu la a celui de jos ).

Driver-ul ala suporta varfuri de 9A, nu mai stiu ce Rg au mosfetii aia, driver-ul are pe on 1,4 Ohm, cu 10R pusi de tine, ar fi 11,4 Ohm, care la 12V alimentare, limiteaza varful maxim posibil pe la 1A pentru deschiderea mosfetilor. Adica e risipa de resurse, pui ditamai driver-ul si folosesti doar o mica parte din el pe on, in timp ce pe off aceeasi disperare dupa dioda aia fara limitare, adica acelasi regim la mila Domnului. NU ai nevoie de nici o dioda de off, ai deja 9A varf la dispozitie cu care poti lucra, sunt arhi-arhisuficienti, alegi o rezistenta de poarta potrivita si elimini dioda aia obsesiva ( oare cati dintre cei care o folosesc isi dau seama care este cu adevarat efectul ei? Eu am oroare la ea pentru ca e o scurtatura care poate ascunde subdimensionari ). In cazul tau, ignori Rg-ul mosfetilor ( o "rezistenta" interna a portii care asa cum zisei, nu stiu ce valoare are ), ai 12V alimentare, imparti la 9A si obtii 1,33 Ohm, ai deja 1,4 pe on la driver, si 0,9 pe off, o iei in calcul pe asta de pe off si mai adaugi una externa care sa se insumeze la valoarea calculata. Concret, cu ceva rezerve pentru driver cam 1,8-2,2R ca rezistenta in portile mosfetilor, fara nici o dioda, garantat iti ofera o comutatie foarte ok.

Am spus deja cum se poate face protectia fara sa-ti mai bati capul cu pinul 1 si cu neajunsurile lui, dar nimeni nu citeste ce scriu eu, si cine o face, nu ma ia in seama... va plictisiti repede cand vedeti texte lungi dar electronica nu se face din 3 cuvinte si 2 fraze, daca recomanzi sec niste valori, omul nu va fi inteles nimic, si cand se va lovi de ceva diferit va avea fix aceeasi problema... Am si spus ca e o tampenie fara seaman sa tragi pinul 1 in jos printr-un amarat de led, dar eu am spus eu am auzit...

Ai pinul 3 unde producatorul a implementat deja functia de SD ( adica Shut Down/protectie/off total ), ai deja un tiristor simulat in schema, elimini R9 ( si deci limitarea pe alimentare ), calculezi un curent prin tiristor care sa fie sigur pentru led ( sa zicem 5mA ), apoi culegi cu o dioda potentialul colectorului PNP-ului din tiristor, si printr-o rezistenta de cateva zeci de ohm inseriata cu dioda aia, mergi in poarta unui mosfet care are drena in pinul 3 si sursa la masa alimentarii IR2153, cand tiristorul se amorseaza, colectorul PNP comanda poarta mosfetului prin dioda si rezistenta, si acesta se activeaza si trage pinul 3 la masa, blocand integratul si deci asigurand o protectie sigura si simpla.

1u la filtrarea iesirii trafului de curent e prea mult, nu stiu ce raport de transformare ti-ai calculat acolo dar cu 1u ai toate sansele sa treaca mai multe pulsuri de curent foarte mare prin mosfeti, pana sa faca off, adica ai protectie si nu prea...

Muta traful de curent pe traseul de la condul de 1u ( C9 ), si pune acolo macar 2x1u in paralel, uiti sau nu realizezi ce riplu de curent trebui sa treaca prin el, nu-i sursa ATX de cateva sute de W.

Si or mai fi, dar n-am timp acuma sa mai verific.

Editat de marian
Link spre comentariu

Am atasat schema cu o parte din modificari facute. Nu am notat inca valori pentru componentele indicate de Marian. 

Nu stiu cum mi-a scapat chestia cu driverul pe high side, de altfel era clar cum se alimenteaza si daca urmam exemplul '"clasic" cu buffer cu tranzistoare. 

Fata de restul greselilor ma fac vinovat de nestiinta. 

Am modificat protectia, asa cum am inteles din explicatia lui Marian. Nu dati cu parul, este prima mea schema de acest gen. Valorile pentru unele componente (si cele ne-notate) le voi determina ulterior, n-am ajuns inca acolo. 

Filtrul EMI nu va fi pe aceasta placa, prin urmare nu apare nici in schema. 

schema2.pdf

Editat de matzah
Link spre comentariu

În continuare driver-ul TC4422 de sus e alimentat greșit ..... Nu vreau să o zic pe aia cu preseverența . 

Și cred că primarele trafo ar trebui în paralel nu în serie .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Ala s-a nimerit sa fie reprezentarea de traf cu gabarit mai mare care l-am gasit in libraria din Eagle. In realitate va fi o singura infasurare primara, deci nu e de luat in seama cum apare pe schema. Valabil si la bobinele de pe iesire "sft1240" se apropia de gabaritul pe care il estimasem ca fiind necesar. Imi trebuia sa pun ceva acolo (la fel si toti conzii aia de la iesire) cat sa pot estima in board cam cat de mare ar iesi pcb-ul ca dimensiuni. 

Referitor la driverul de sus, ori sunt obosit ori nu-mi dau seama dar nu vad unde este problema lui... 

Editat de matzah
Link spre comentariu

Păi pur și simplu el trebuie alimentat cu o tensiune mai mare decât ce trebuie să scoată el pe ieșire, spre poarta MOSFET-ului. Eventual din pinul  8 al lui IR2153 .

Link spre comentariu

Mda, se pare ca UDAR are dreptate, si in schema de la yamaha pusa mai sus, comanda mosfetului de sus e alimentata din pinul ala 8, nu din alimentarea comenzii mosfetului de jos

Sincer si eu m-am benoclat si nu ma prindeam de faza.

@UDAR, multam de atentionare !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări