matzah Postat Martie 21, 2018 Partajează Postat Martie 21, 2018 Salutari Povestea e relativ simpla. Am 4 module de amplificatoare clasa D, cele din acest topic: Doresc sa construiesc pentru acestea una bucata sursa in comutatie. Sa zicem un 2x65V, un 12 v flotanta si un ceva gen 2x12v (nu musai). Estimez un 1,2-1,6KW necesari. Sau 2 surse ce insumeaza aceasta putere (si sa alimentez cate 2 module din fiecare) Ce trebuie sa faca sursa: - sa incapa intr-o carcasa de rack 1U, deci cam 4cm inaltime - sa aiba protectie la suprasarcina, scurt circuit As ruga daca cunoasteti, sa-mi indicati o schema ce s-ar preta la asa ceva, urmeaza sa-mi fac pcb-ul in baza ei si a locului ramas disponibil in carcasa. Cum a fost si cu amplificatoarele clasa D... e prima sursa in comutatie pe care o fac, deci scuzati ineptiile ce urmeaza sa le produc.Am rabdare, merg usor, pana la urma ii dau de cap. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 21, 2018 Partajează Postat Martie 21, 2018 Si cat ar ramane loc pe inaltime pt transformator care este cea mai voluminoasa piesa? Link spre comentariu
matzah Postat Martie 21, 2018 Autor Partajează Postat Martie 21, 2018 1U ar insemna cam cu totul 4.4cm. Sa zic cam 4cm util cu totul. Din start traful ar fi o problema, probabil si condensatorul din primar. Ceva artificii ar putea fi facute la nivel de pcb, vreo decupare etc, cat sa beneficiez de cei 4cm in intregime, dar cam asta as considera ca maxim. E unul din motivele pentru care luam in considerare 2 surse mai mici, fiecare pentru cate 2 module. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 21, 2018 Partajează Postat Martie 21, 2018 (editat) Se pot utiliza mai multe trafuri mai mici împreună cu alte artificii pt reducerea înălțimii. Editat Martie 21, 2018 de sesebe Link spre comentariu
maxente Postat Martie 21, 2018 Partajează Postat Martie 21, 2018 (editat) E inghesuiala mare de tot in carcasa 1U. Electroliticii sa zicem ca ii mai pacalesti punandu-i culcati. Un traf ETD49 orizontal are 45mm inaltime cu tot cu pini, deci este exact cat cutia. E complicat si cum zice sesebe cu mai multe trafuri mici. Eu as recomanda sa te orientezi catre alta cutie, alte dimensiuni mai lejere. Editat Martie 21, 2018 de maxente Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 21, 2018 Partajează Postat Martie 21, 2018 ETD39 ca traf (cel culcat), POWERSOFT, folosesc 3 trafuri ETD39 puse in paralel. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 22, 2018 Partajează Postat Martie 22, 2018 (editat) Nu merge nici ETD39 pentru ca are 41mm ( masurat ). Si oricum 2 sau mai multe trafuri in paralel pe aceeasi placa in regim de amator nu-i asa simplu cum pare. Fie cauti o varianta de traf mai special ( mai plat ), fie asa cum zice Maxente o carcasa mai mare. Editat Martie 22, 2018 de marian Link spre comentariu
matzah Postat Martie 22, 2018 Autor Partajează Postat Martie 22, 2018 ETD39 cred ca merge convins. In teorie, 1U ar vreo 44mm, nu cred ca tabla carcasei sa fie mai groasa de 1mm. Carcasa e deja achizitionata, urmeaza s-o primesc. E o chichita personala asta cu 1U, dar cum piticii sunt multi, 1U ramane. Puterea nu e critica, cat incape - aia ramane. Cel mai probabil vor fi 2 surse, cate una la fiecare 2 placi cu amplificatoare. Amplificatoarele vor merge ori punte 2 cate 2 ori 4 canale independent. M-ar ajuta o schema, in acest caz sa zicem 500-600w per sursa, sa pot deduce si gabaritul celorlalte componente. Spre exemplu, exista posibilitatea ca pentru traf, unii conzi etc sa trebuiasca sa prevad decupari in pcb, conzi culcati inseamna mult spatiu pe orizontala, trebuie ochiometric sa fac cateva estimari. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 22, 2018 Partajează Postat Martie 22, 2018 (editat) 32 minutes ago, matzah said: ETD39 cred ca merge convins Nu merge. Spui ca ai 42mm spatiu total pe inaltime, carcasa ETD39 are 41mm ( am masurat eu ), chiar acceptand ca poti bobina fara sa depasesti marginile carcasei in sus, totusi nu-ti ramane decat 1mm asa ca nu te ajuta cu nimic sa decuplezi cablajul, pinii trafului practic ar atinge de partea de jos a carcasei, ca sa asiguri electrosecutitate corespunzatoare, trebuie sa izolezi ferm acea portiune din carcasa, atat jos cat si sus, dar cu doar un ipotetic mm la dispozitie... Apoi un singur ETD39 nu va fi deajuns pentru 600W, si nu pentru ca "miezul n-ar putea duce atat", ( cine ar sustine asta habar n-are ce spune ), ci pentru ca nu ai spatiu suficient pentru bobinat, ar trebui cate 2 trafuri pe fiecare sursa, si asta mareste mult spatiul ocupat pe orizontala, s-ar putea sa nu ai loc destul. 32 minutes ago, matzah said: dar cum piticii sunt multi, 1U ramane Asta ar putea fi o lectie, nu alegi intai carcasa... Algerea ar putea sa te coste pentru ca eu nu vad alta solutie decat trafuri mai speciale, miezuri plate, si din ce am vazut pe la TME nu-s deloc ieftine, dar asta e... Editat Martie 22, 2018 de marian Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 22, 2018 Partajează Postat Martie 22, 2018 Marian, trafuri puse culcat și avind conexiunile de primar și secundar scoase în laterale (sus și jos dacă privim miezul cum se folosește de obicei), ceva cam cum sint realizate trafurile de la invertoare le de CCFL din televizoare. Sigur se poate realiza sursa dorita dar ma îndoiesc ca un incepator în surse SMPS o scoate repede și ieftin la capat. Link spre comentariu
matzah Postat Martie 22, 2018 Autor Partajează Postat Martie 22, 2018 n-am zis nici repede nici ieftin. daca e vointa se face si asta. ok.. nu din prima, dar o rezolvam cumva. Merge si lent si scump.. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 22, 2018 Partajează Postat Martie 22, 2018 (editat) 31 minutes ago, sesebe said: Marian, trafuri puse culcat Da, carcasa de ETD39 culcat are 41mm pe verticala cu pini cu tot. Cat crezi ca poti indoi acei pini ca sa ai loc pe verticala suficient? Si apoi s-a spus deja ca nici spatiul pe orizontala nu-i infinit, esti sigur ca o sa fie loc pentru 4 trafuri cu tot ce implica asta? Ca eu nu... Si de aia spun ca nu vad alta solutie decat traf plat care e si scump. 23 minutes ago, matzah said: daca e vointa se face si asta. Vointa sigur exista, cel putin aici pe forum, sfaturile nu costa decat cel mult ceva timp. As sugera sa-ti alegi intai un traf si abea apoi il integram intr-o schema, asta pentru ca traful este componenta principala in orice sursa, restul se adapteaza lui si cerintelor sursei. Cauta pe la magazinele online mai mari ceva miez cu maxim 30-35mm pe verticala ( cu pini cu tot ) si cu spatiu de bobinare cat mai generos, vedem apoi ce se poate face, pentru ca scheme sunt destule chiar si aici pe forum. Editat Martie 22, 2018 de marian Link spre comentariu
Alin_cj Postat Martie 22, 2018 Partajează Postat Martie 22, 2018 In 2018 , in carcasa 1U ii sta bine unui amplificator . Poate incape un transformator cu miezuri ELP 102/20/38 (Sectiune 538 mm2). Sau cu miezuri U culcate. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 22, 2018 Partajează Postat Martie 22, 2018 10 minutes ago, Alin_cj said: Poate incape un transformator cu miezuri ELP 102/20/38 (Sectiune 538 mm2) Numai sa-l si gasesti... Un miez toroidal n-a luat nimeni in calcul desi ofera cel mai mare spatiu de bobinat dintre toate... Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 22, 2018 Partajează Postat Martie 22, 2018 Prin "libraria" mea am gasit asa ceva: Traful poate fi montat orizontal asa cum se vede in ultima poza ,inaltimea cu carcasa este 41mm....daca ,totusi, nu agreati ideea de mai sus,am mai gasit trafurile astea: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum