Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

MIXERE AUDIO cu tuburi

simson

Postări Recomandate

Esential la mixer este ca modificarea nivelului de semnal la un canal sa nu afecteze semnalul de pe celelalte canale.

O varianta de mixer performant este configuratia repertor anodic, specific cu o reactie negativa paralela in tensiune.Profunzimea reactiei este atat de puternica incat amplificarea scade la -1. Respectiv A=-Z2/Z1=-1 daca Z2=Z1.Prin urmare reactia negativa provoaca intre grila si catod aparitia unei impedante scazute numita si masa virtuala cu valoarea Z2/A0 unde A0 este amplificarea tubului fara reactie.De aici avantajul configuratiei in etajele de mixare: semnalul care intra pe cele doua canale, se divizeaza, se atenueaza pe aceasta impedanta virtuala dupa care este din nou amplificat cu valoarea A0.Important ca Z1>>Z2/A0.Repertorul anodic este la baza corectorului activ Baxandall dar se poate folosi si ca defazor.

Schema prezentata de colegul Lazaroiu in alt topic am realizato practic.Impedanta virtuala la grila tubului este 385 ohmi cu A0=26.Nu a fost usor sincronizarea semnalelor de 5 si 20 kHz ptr. a reusi poze

repertor-anodic.jpg

Mixer-performant.jpg

semnal-iesire-2.jpg

Semnal-iesire-1.jpg

Editat de validae
Link spre comentariu

o sugestie

la intrarea Ya trebuia semnalul compus şi la Yb 20Khz ("oscilograma de interes")

probabil nu se poate sincroniza sugestia

dumneavoastră ce prezentaţi în oscilogramă ?! semnal compus şi semnal compus-inversat

de interes doar măsurarea/precizarea 33mVef-in şi 35mVef-out

dacă oscilograma asta prezintă altceva ne explicaţi/anunţaţi

000.thumb.jpg.5a5f732757729fe6c0056e8da8b94001.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

In oscilograma ar trebui sa fie semnalul compus U ies de 35mVef la iesire.Nu inteleg , ce semnal ar trebui aplicat pe Ya si Yb?

Adevarul este ca foarte greu am reusit sa stabilizez sinusoida cat de cat ptr. a fi luata poza.Nu inteleg cum apare si semnal inversat pe oscilograma.

La urma urmei intradevar interes ar fi numai U ies.=35mVef vizavi de 33mVef aplicat la intrari.Diferenta de 2mV vine din toleranta rezistentelor .

Editat de simson
Link spre comentariu

ai două trase ambele intrări folosite Ya  şi Yb, ce semnale ai la cele două intrari ? pe una din intrari Y  ai clar semalul compus pe a doua intrare ce semnal vizualizezi ?

dumneata eşti de acord cu suprapunerea colorată portocaliu-albastru ?

spune/precizează ce semnale se găsec la intrările osciloscopului(Ya Yb)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Tocmai ca doar o singura trasa am folosit.Nu-mi dau seama de ce apare semnal inversat.deci semnalul din iesire mixer intra pe trasa Ya atat.Pe Yb nu intra nimic, zero.

Editat de simson
Link spre comentariu

o intrare doar

nu realizez, mă rog (posibil probleme de sincronizare)

totuşi întrebare:

eşti de acord cu surapunerea colorată portocaliu-albastru ? dacă da asta înseamnă că ai probleme de sincronizare (nu vizualizezi corect)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pentru ca este un topic dedicat mixerelor cu tuburi,as vrea sa pun o intrebare:

-pe schema de mai jos pentru un amplificator cu un mixer pe 5 canale,unde credeti ca se amesteca/mixeaza cele 5 semnale fara sa fie amplificate,adica mai exact unde este punctul pe schema unde aceste 5 semnale,presupunand ca avem cuplate 5 surse de semnal se vor "amesteca" ???

MIXER_CU_5_CANALE_SI_FINAL_PP.jpg

...sau asta nu poate fi numit mixer????

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări