Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comportament tranzistoare RF - BF173 si BF167


Blacksmith

Postări Recomandate

Am niste tranzistoare din astea, BF173 si BF167, si am vrut sa le masor sa vad daca mai sint bune. Ele sint NPN. Intre baza-emitor si baza colector imi da cate o dioda cum e normal. Problema este ca intre colector-emitor la un tranzistor NPN nu trebuie sa dea nimic, iar mie imi da o dioda cand masor cu rosu la emitor si negru la colector. Invers nu da nimic.
Sint astea mai speciale, sau ce se intampla ? Asa imi da la toate, nu prea imi vine sa cred ca sint chiar toate arse...

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Ok, dar imi puteti explica de ce se intampla asa, sa dea o dioda in conductie inversa ? Si de ce doar la astea ? De exemplu, la BF180 care e asemanator, nu da nimic in nici un sens.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Cu un multimetru din asta obisnuit, digital, pe dioda. Nu, nu ating baza cu degetul. Am masurat mai multe si toate se comporta la fel. Nu aveam cum sa ating cu degetul din greseala de fiecare data.

 

Daca mai are cineva tranzistoare din astea ar fi interesant sa masoare sa vedem lui cum ii da.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

BF 167 , din cit tin minte se folosea in circuite unde actiona RAA-ul, pe cind 173 era montat intr-un etaj de Fi cu panta fixa.Asa ca nu se aseamana bf167 cu bf173.Caut datele din catalog si va voi spune mai in amanunt.

Link spre comentariu

Cum am spus si mai sus, tranzistoarele sunt OK.

Si nu sunt singurele care arata asa la masuratori. Ma refer la cele de RF.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

La acest tip de tranzistoare se facea o depunere  suplimentara pentru reducerea capacitatilor interne.

De aceea apare dioda suplimentara. Nu imi aduc aminte amanunte.

Link spre comentariu

@yolhe are perfecta dreptate, intre colector si emiter apare o dioda "parazita" pentru a marii stabilitatea la frecventa mari si castig mare.

 

Editat de mila
Link spre comentariu

BF173 si BF199 sunt tranzistoare de comutatie rapida si au dioda de protectie colector-emitor. Au amplificare mare la tensiuni si curenti si mari, si mici. BF167 sunt tranzistoare de RAA pentru frecvente medii (cale comuna TV, etc.). Amplificarea scade mult la cresterea curentului.

Link spre comentariu
13 hours ago, yo7lhe said:

La acest tip de tranzistoare se facea o depunere  suplimentara pentru reducerea capacitatilor interne.

De aceea apare dioda suplimentara. Nu imi aduc aminte amanunte.

 

Exact asa este. Cipul are inclusa o zona destinata reducerii capacitatii de reactie iar introducerea acelei zone in semiconductor produce inerent impreuna cu substratul o jonctiune care in utilizarea normala este polarizata invers si nu afecteaza functionarea. Daca-mi amintesc bine, era explicat intr-un ghid destinat depanatorilor editat de Electronica in anii respectivi, amanunte care in cataloagele de tranzistoare nu se prea gasesc.
O situatie asemanatoare se intalneste la VMOS-uri, respectiv prezinta o jonctiune D-S inerenta care in utilizarea normala activa este polarizata invers si nu afecteaza functionarea...

Link spre comentariu

Ecranul integrat este un strat de tip P realizat in materialul de tip Nal colectorului,acesta poate fi privit si ca o jonctiune PN,,deci o dioda inte emitor si colector; citat din BULETIN TEHNIC NR.3

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări