Blacksmith Postat Martie 20, 2018 Partajează Postat Martie 20, 2018 (editat) Am niste tranzistoare din astea, BF173 si BF167, si am vrut sa le masor sa vad daca mai sint bune. Ele sint NPN. Intre baza-emitor si baza colector imi da cate o dioda cum e normal. Problema este ca intre colector-emitor la un tranzistor NPN nu trebuie sa dea nimic, iar mie imi da o dioda cand masor cu rosu la emitor si negru la colector. Invers nu da nimic. Sint astea mai speciale, sau ce se intampla ? Asa imi da la toate, nu prea imi vine sa cred ca sint chiar toate arse... Editat Martie 20, 2018 de Dudikoff Link spre comentariu
PINTI Postat Martie 20, 2018 Partajează Postat Martie 20, 2018 Foloseste-le cu incredere. Nu sunt defecte. Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 20, 2018 Partajează Postat Martie 20, 2018 Are mare dreptate @Pinti! Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 20, 2018 Autor Partajează Postat Martie 20, 2018 (editat) Ok, dar imi puteti explica de ce se intampla asa, sa dea o dioda in conductie inversa ? Si de ce doar la astea ? De exemplu, la BF180 care e asemanator, nu da nimic in nici un sens. Editat Martie 20, 2018 de Dudikoff 1 Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 20, 2018 Partajează Postat Martie 20, 2018 Cu ce masurati? Cand masurati si va da conductie, atingeti cumva baza din greseala, cu degetul? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 20, 2018 Autor Partajează Postat Martie 20, 2018 (editat) Cu un multimetru din asta obisnuit, digital, pe dioda. Nu, nu ating baza cu degetul. Am masurat mai multe si toate se comporta la fel. Nu aveam cum sa ating cu degetul din greseala de fiecare data. Daca mai are cineva tranzistoare din astea ar fi interesant sa masoare sa vedem lui cum ii da. Editat Martie 20, 2018 de Dudikoff Link spre comentariu
Nostalgic Postat Martie 20, 2018 Partajează Postat Martie 20, 2018 BF 167 , din cit tin minte se folosea in circuite unde actiona RAA-ul, pe cind 173 era montat intr-un etaj de Fi cu panta fixa.Asa ca nu se aseamana bf167 cu bf173.Caut datele din catalog si va voi spune mai in amanunt. Link spre comentariu
PINTI Postat Martie 20, 2018 Partajează Postat Martie 20, 2018 (editat) Cum am spus si mai sus, tranzistoarele sunt OK. Si nu sunt singurele care arata asa la masuratori. Ma refer la cele de RF. Editat Martie 20, 2018 de PINTI Link spre comentariu
yo7lhe Postat Martie 20, 2018 Partajează Postat Martie 20, 2018 La acest tip de tranzistoare se facea o depunere suplimentara pentru reducerea capacitatilor interne. De aceea apare dioda suplimentara. Nu imi aduc aminte amanunte. 1 Link spre comentariu
mila Postat Martie 21, 2018 Partajează Postat Martie 21, 2018 (editat) @yolhe are perfecta dreptate, intre colector si emiter apare o dioda "parazita" pentru a marii stabilitatea la frecventa mari si castig mare. Editat Martie 21, 2018 de mila Link spre comentariu
puriu Postat Martie 21, 2018 Partajează Postat Martie 21, 2018 BF173 si BF199 sunt tranzistoare de comutatie rapida si au dioda de protectie colector-emitor. Au amplificare mare la tensiuni si curenti si mari, si mici. BF167 sunt tranzistoare de RAA pentru frecvente medii (cale comuna TV, etc.). Amplificarea scade mult la cresterea curentului. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 21, 2018 Partajează Postat Martie 21, 2018 13 hours ago, yo7lhe said: La acest tip de tranzistoare se facea o depunere suplimentara pentru reducerea capacitatilor interne. De aceea apare dioda suplimentara. Nu imi aduc aminte amanunte. Exact asa este. Cipul are inclusa o zona destinata reducerii capacitatii de reactie iar introducerea acelei zone in semiconductor produce inerent impreuna cu substratul o jonctiune care in utilizarea normala este polarizata invers si nu afecteaza functionarea. Daca-mi amintesc bine, era explicat intr-un ghid destinat depanatorilor editat de Electronica in anii respectivi, amanunte care in cataloagele de tranzistoare nu se prea gasesc. O situatie asemanatoare se intalneste la VMOS-uri, respectiv prezinta o jonctiune D-S inerenta care in utilizarea normala activa este polarizata invers si nu afecteaza functionarea... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Martie 21, 2018 Autor Partajează Postat Martie 21, 2018 Ok, va multumesc ! M-am lamurit acum... Link spre comentariu
ionbel1 Postat Martie 22, 2018 Partajează Postat Martie 22, 2018 Ecranul integrat este un strat de tip P realizat in materialul de tip Nal colectorului,acesta poate fi privit si ca o jonctiune PN,,deci o dioda inte emitor si colector; citat din BULETIN TEHNIC NR.3 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum