Marian Postat Aprilie 20, 2018 Partajează Postat Aprilie 20, 2018 N-am nimic impotriva filmarii. Singura mea problema e cu sugestia de inlocuire a diodei care e o tampenie... Pana la ea ai ai naibii de multe variante care fac 110% irelevanta caderea aia Vf de la 4148. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 20, 2018 Partajează Postat Aprilie 20, 2018 Sursa din film este rezonanta, aici avem hard SW. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 20, 2018 Partajează Postat Aprilie 20, 2018 (editat) Cu conteaza, protectia este cea care ne intereseaza, curentul prin trafo curent este acelasi in configuratia de iesire a trafului de curent (tot din mediana IGBT pina in primar trafo este si la mine) si la hard switching si la smps rezonant, in functie de raportul de transformare si rezistenta balast difera valoarea tensiunii redresate ce se aplica protectiei.. Marian, am intilnit protectie care nu functiona pentru ca la scurt, valoarea tensiunii dupa redresare nu depasea 0,5Vcc si avea rezistenta de balast de 100 ohmi. Trafo de curent nu scria nimic pe el. In acest caz al smps de aici, daca omul nu masoara mai sus de 1,5Vcc pe extremele potentiometrului la un load de 80-90%, este posibil ca tranzistorul sa nu se deschida. Editat Aprilie 20, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 20, 2018 Partajează Postat Aprilie 20, 2018 Cazul ala era probabil prost gandit din proiectare. Traful de curent este un element care ofera foarte multa flexibilitate in implementare, raportul de transformare nu-i batut in cuie, iar sarcina sa o poti ajusta cat doresti functie de tensiunea de comanda dorita, si raportul de transformare. Concret in cazul de fata, functie de raportul de transformare, ai xmA, ajustezi R17 pana obtii la xmA ce tensiune doresti, daca nu-ti iese, sigur ai gresit undeva ( nu ma refer la tine personal ci vorbesc la modul general ). Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 20, 2018 Partajează Postat Aprilie 20, 2018 CITAT: functie de raportul de transformare, ai xmA, ajustezi R17 pana obtii la xmA ce tensiune doresti, daca nu-ti iese, sigur ai gresit undeva Ai grija, daca te ia in vizor Real ai incurcat-o. De frica lui nu comentez decat ca expresia "ce tensiune doresti" e usor hazardata. Link spre comentariu
vergil Postat Aprilie 20, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2018 (editat) Rog sa dati o valoare pentru R , dintre dioda 1N4148 , si mosfet , si ce tip de mosfet . In PDF nu este dat . A disparut si R dintre B lui T1 si C lui T2 . LED-ul l-am lasat , poate nu dauneaza , si chiar ar fi bine sa se vada cand este in limitare . La C6 am pus 47mF , in loc de 100 si un 100nf in paralel . D4 am sa o inlocuiesc cum zice DjLeco , sa vad unde o gasesc , nu am nimic de genu . Editat Aprilie 20, 2018 de vergil Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 20, 2018 Partajează Postat Aprilie 20, 2018 (editat) D-le Miticamy Va dati seama cat de mult imi pasa de Minitehnicus... Am intervenit ieri pe acel topic pentru ca o luase pe aratura din nou, si la adresa cui nu trebuie ( a dvs ). Ma gandeam ca mi se va atrage atentia asupra acelei expresii si imi asum asta, e drept ca ar fi treb uit sa fiu ceva mai explicit, dar na... totusi ar trebui sa se inteleaga esentialul in contextul dat. Editat Aprilie 20, 2018 de marian Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 20, 2018 Partajează Postat Aprilie 20, 2018 Pt dioda D4 poti folosi cam orice dioda schottky de putere mica ai la dispozitie. Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 20, 2018 Partajează Postat Aprilie 20, 2018 Se poate și mai simplu . Conectezi R17 intre masa și sursa lui T4 , dar dimensionata corespunzător ( o valoare acceptabilă poate fi - 1ohm , trebuie sa o determini experimental in funcție de puterea utila și pragul de deconectare la suprasarcină ) . Acea rezistenta trebuie sa fie noninductiva sau în lipsă poți folosi rezistențe chioare de tip metaloxid de 0,6W in paralel . Nu îți mai bate capul cu trafo de curent și cu diodele 1N4148 etc . Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 20, 2018 Partajează Postat Aprilie 20, 2018 (editat) Asta scoate din protectie mosfetul de sus, nu poti decat sa speri ca va rezista la un curent de varf pe care greu il poti estima. Si-apoi varianta asta iroseste minim cativa W in regim normal de functionare ( nu ca ar fi capat de tara ). Editat Aprilie 20, 2018 de marian Link spre comentariu
maxente Postat Aprilie 20, 2018 Partajează Postat Aprilie 20, 2018 Referitor la caderea aia de tensiune in sarcina, am masurat eu azi la sursa de teste (cea cu bobina rezonanta) si zic eu ca e ok chiar daca nu e hard sw, adica acea cadere de tensiune cel mai bine e sa o masori cu osciloscopul sarcina V secundar Vcc electrolitici (osciloscop) (aparat normal de masura) in gol 126Vrms 132Vcc 1,6A 124 Vrms 126Vcc 5,65A 118Vrms 119Vcc 9,50A 110Vrms 112Vcc Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 20, 2018 Partajează Postat Aprilie 20, 2018 (editat) @vergil abea acum am observat postarea ta, scuze pentru lipsa de raspuns... 2 hours ago, vergil said: Rog sa dati o valoare pentru R , dintre dioda 1N4148 , si mosfet Pune cateva zeci de ohm, nu-i stricta valoarea ei. 2 hours ago, vergil said: si ce tip de mosfet . In PDF nu este dat Cam orice mosfet canal N gasesti, sa zicem IRF540 ( asa la plesneala ), merge si IRF3205 sau IRFZ44 ( parca asa ii zicea aluia de la sursele smps pentru auto ). Pune ce ai. 2 hours ago, vergil said: A disparut si R dintre B lui T1 si C lui T2 Pune-o inapoi, pe acea rezistenta trebui sa pice o anumita tensiune care stabilizeaza un anumit curent prin tiristor. Pune ambele rezistente de cate 1k in loc de 100R, protejezi ledul astfel ( si tranzistorii de altfel ). 2 hours ago, vergil said: La C6 am pus 47mF , in loc de 100 si un 100nf in paralel 47uF, daca scrii mF se va intelege "mili" adica 47000uF, ceea ce nu e cazul. Ar trebui sa fie ok si atat, dar redu condul ala ( C7 ) parca, de 10u de la bootstrap ( iesirea HO ) pe la 4,7u, sau chiar 2,2u, tot ar trebui sa fie deajuns. Este important ca cel din pin 1 sa fie mult mai mare decat celalalt, pentru ca el pe langa incarcarea condului de bootstrap, trebuie sa sustina si iesirea de jos, si alte maruntisuri in integrat. Poti pune in paralel cu C7 un ceramic de cateva sute de n, maxim 1u. 2 hours ago, vergil said: D4 am sa o inlocuiesc cum zice DjLeco , sa vad unde o gasesc , nu am nimic de genu Lasa D4 asa. Daca ai sa ajungi in situatia in care singurul motiv pentru care protectia nu-ti va merge, va fi strict dioda aia, si din cauza ei ti s-ar arde mosfetii, am sa-ti platesc eu o pereche de tranzistori. Pentru ultima oara o spun apoi face fiecare cum il taie capul: 1N4148 este ultima problema pe care ai putea sa o ai la sursa ta! Editat Aprilie 20, 2018 de marian Link spre comentariu
vergil Postat Aprilie 20, 2018 Autor Partajează Postat Aprilie 20, 2018 (editat) Clar . Am inteles Marian . Dupa ce voi lua tz revin . Editat Aprilie 20, 2018 de vergil Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 20, 2018 Partajează Postat Aprilie 20, 2018 (editat) Ok, eu m-am retras de aici, vad ca Marian tine cu orice inadins sa spuna ca acea dioda nu este importanta. Repet, dioda aceea este extrem de importanta (cadarea de tensiune in direct pe ea) daca tensiunea redresata de la traful de curent are un prag mai mic de 1,3-1,4Vcc. Succes, mai ales daca ai trafo de curent construit artizanal... La puteri mici iti recomand un traf de curent cu raport de 1/200 sau chiar mai sus, altfel este posibil ca tensiunea obtinuta pentru comanda protectiei "improvizate" sa nu fie suficienta pentru ca aceasta sa lucreze bine (corect). In final, se pare ca numai lui Marian nu ii place protectia recomandata de Victor, adica traductorul de curent/tensiune pentru protectia sursei sa fie o rezistente cu valoare mica in emitorul (sursa) tranzistorului LOW SIDE... Uite ca Yamaha o foloseste cu succes in toate modelele lor de amplificatoare cu SMPS, inclusiv in seria Nexo NXAMP4x4, un amplificator de ceva mii bune de euro. Se pare ca si inginerii de la yamaha trebuie sa paleasca in fata colegului Marian. Editat Aprilie 20, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 20, 2018 Partajează Postat Aprilie 20, 2018 (editat) Poate nu toata lumea stie dar caderea de tensiune pe diodele din puntea de la iesirea trafului de curent este compensata complet de faptul ca traful livreaza la iesire curent nu tensiune. Altfel spus, faptul ca ai in punte diode cu cadere de tensiune de 0.3V, 0.6V sau chiar 5V (!) nu conteaza deloc din punct de vedere al tensiunii de pe rezistenta de sarcina a trafului de curent DACA acea rezistenta se afla dupa puntea redresoare. Comentariul meu de mai sus nu are legatura cu dioda de care aminteste Leco, caderea de tensiune pe acea dioda scazindu-se din tensiunea de comanda a thyristorului simulat dar acea cadere de tensiune se poate compensa destul de usor modificind rezistenta de sarcina de la traful de curent. Totusi, In cazul unui traf mai "firav", caderea de tensiune pe rezistenta de sarcina nu poate fi crescuta foarte mult pt ca se risca intrarea in saturatie a trafului (de curent). Cred ca la asta se refera Leco defapt Editat Aprilie 20, 2018 de sesebe Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum