Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursă in comutație ptr amplificator

vergil

Postări Recomandate

@cristi7521 , diodele sant bune . Le-am verificat inainte de montare . Fara inductanta de ce merg ?

@DjLeco , rez sant de 1K/5w , pe fiecare rail , la iesire fata de GND . tensiunea a scazut de la 28v . 

Deci sarcina se pune intre + si - ?   Sa fac o sarcina care sa traga 3/4A , din 56v , si revin .

Oscilogramele sant din secundar , inainte de redresare .

Editat de vergil
Link spre comentariu

Probabil sunt urmariti diversi utilizatori care dau sfaturi, sau nu se citeste toata informatia postata. Macar ne spuneti ca nu va intereseaza X sau Y sa nu mai postam aiurea.

Cu doua pagini in urma postat de mine:

Si acum d-voastra veniti si intrebati: Deci sarcina se pune intre + si - ? 

Link spre comentariu

Vergil daca ai resistente de 1K/5W pe fiecare rail e ok.

Masoara intre extremele de +Vcc si -Vcc (56Vcc) cu o sarcina de 3-4A sau chiar mai mult, in cele 2 ipostaze.

Cu bobinele in circuit si cu ele suntate.

Scrie cit este tensiunea in fiecare situatie (din cei 56Vcc in gol, cit ramine) cind ai bobinele in circuit si cind ai bobinele suntate.

Link spre comentariu

Valentin la riscul omisiunii ne expunem fiecare dintre cei care postam pe forum, eu insumi scriu si doar eu citesc de cele mai multe ori, stiu, scriu lung, dar nu se poate altfel pentru ca asa este electronica, multa teorie. 

Leco e normal ca fara acele inductante, caderea in sarcina sa fie mai mica pentru numele lui D-zeu, am explicat deja motivul, deci ce tot insisti sa demonstrezi? Ca roata e rotunda?

Aaaa, ca miezurile -26 au permeabilitate mai mare, deci pierderi potential mai mari in miez fata de -2, total de acord, dar si astea depind foarte mult de parametrii exacti de lucru, si oricum nu pot fi atat de mari incat sa justifice diferenta aia atat de mare, daca temperatura miezului in sarcina este suportabila la atingere, sau oricum nu depaseste 50-60*C atunci miezul -26 garantat este ok acolo. Sigur undeva s-a strecurat o eroare, habar n-am unde atunci cand informatia este putina si fragmentata. 

Vergil, am o propunere de compromis, la sursele ATX ( unele din ele ) exista niste bobine verticale mici pe miez cilindric negru, printre condensatorii de pe iesire, sunt inseriate pe iesirile de forta, ia 2 din alea si pune-le in locul torului asta. Valoarea in uH este mica, dar ai acolo ceva inductanta, cat o fi de utila...

Editat de marian
Link spre comentariu

Marian, daca nu te superi, discutam cu initiatorul topicului.

Multumesc, nu vreau sa demonstrez nimic, vremea demonstratiilor pe elforum a apus pentru mine.

Cine a avut ochi sa vada si urechi sa auda, a prins cite ceva din experienta mea.

Iti spun doar atit, acele bobine lucreaza in DC, pe ele ar trebui sa NU existe cadere de tensiune DC in sarcina de citiva A la valoarea rezistentei lor electrice in miimi de ohm.

Insa pe ele ar trebui sa gasim pulsuri de tensiune destul de maricele in amplitudine in HF+ceva peak-uri de comutare de la diode (f mici in cazul schottky sau aproape deloc in cazul SIC-urilor), adica reziduurile HF de dupa redresare.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
24 minutes ago, DjLeco said:

Iti spun doar atit, acele bobine lucreaza in DC, pe ele ar trebui sa NU existe cadere de tensiune DC in sarcina de citiva A la valoarea rezistentei lor electrice in miimi de ohm.

Si uite aici arati lipsurile la teorie!

Nu pot sa te las in pace daca scrii...

Vorbim despre bobinele dintre redresare si filtrare, regimul lor de lucru este unul complex, un curent alternativ suprapus pe o medie de curent continuu.

In fapt in regimul discontinuu, componenta este numai AC, curentul prin inductanta variaza intotdeauna de la 0 la o valoare de varf, se intampla asta cu absolut fiecare puls.

Regimul discontinuu este la un curent de sarcina mai mic decat jumatate din variatia de curent prin inductanta. 

Abea la intrarea in regimul continuu, apare componenta continua in inductanta, adica variatia de curent nu mai pleaca de la 0, ci de la o valoare minima anume, pana la un varf, extremele lor dau variatia de curent prin ea ( prin inductanta ).

Deci inductanta asta lucreaza cu o componenta alternativa suprapusa peste una continua, si componenta aia alternativa este cu atat mai mare, cu cat valoarea inductantei este mai mica.

Ei bine, tocmai componenta asta alternativa este ceea ce da pierderile in miez, pentru ca duce la o variatie de inductie in miez, si variatia aia de inductie duce in final la pierderile in miez. 

Nu am amintit nicaieri de pierderile in cupru la inductanta asta, in mod normal ar trebui sa fie prea mici ca sa conteze. 

Caderea pe inductanta asta n-are deci nici  legatura cu rezistenta ei, ci du regimul de lucru la care este supusa, si am explicat de cel putin 3 ori fix pe topicul asta si de ce se intampla asta, NU o mai fac inca o data, citeste si incearca sa intelegi.

Editat de marian
Link spre comentariu
1 hour ago, marian said:

Si uite aici arati lipsurile la teorie!

Nu e frumos din partea ta sa te "dai rotund", aruncind cu noroi in altul!

Nu uita de unde ai plecat, NICIODATA!

Vrei sa revenim la vechile obiceiuri?

Vrei sa revenim in 2009 la "cum se regleaza biasul si restul"?

Hai, te rog sa lasam omul sa imi raspunda la intrebarile puse si sa incerc sa il ajut, atit cit ma pricep eu.

Lasa-ma sa fiu eu ala PROST care nu stie teorie dar rezolva problema,  multumesc.

Te rog sa incheiem, inca o data multumesc.

Daca tot vrei sa ne dam mari, hai sa o facem cu rezultate!

Pe cea mai buna si puternica sursa de pe elforum scrie Leco nu Marian!

Asemeni si pe modulele de amplificare cu cea mai mare putere de pe elforum.

TOATE au fost realizate de un PROST care nu stie teorie, unul Leco.

Sper sa realizezi atit tu cit si colegii elforum ce citesc acest topic ca ce am quotat este un atac mascat la persoana mea si ca tu ai inceput.

Iti accept si scuzele daca le oferi, pentru ce e cu albastru in quote.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pai tu insuti ai zis in repetate randuri ca nu te pasioneaza teoria, eu n-am facut decat sa confirm asta, dar daca te simti insultat, atunci fie, retrag afirmatia aia.

Cred ca-ti amintesti ca ti-am zis de nu stiu cate ori ca nu are importanta de unde am plecat, nu am pentru ce sa-mi fie rusine de trecut, din contra, incerc sa invat din el.

Nu te mai victimiza, nu te-a facut nimeni prost, nu mi-as permite. 

Te superi degeaba cand te contrazic, tocmai teoria este cea care m-a ajutat sa evoluez ( atat cat am facut-o ), si este normal sa fie asa pentru ca stiind teorie, intelegi chichitele fiecarui montaj, intelegi mai bine fenomenele ce au loc si intelegi in final cauzele unei eventuale probleme, si le tratezi in consecinta. 

Nu mai stau sa caut acum prin topic insa stiu bine ca am atras atentia asupra efectului inductantelor de la bun inceput, adica dinainte de a se apuca Vergil de asamblat, si totusi n-am fost citit, a trebuit sa revin a nu stiu cata oara dupa teste si sa amintesc asta, abea atunci Vergil a inteles ca aveam dreptate, era foarte simplu sa se testeze asta de la primele alimentari, daca s-ar fi luat in considerare ce am spus. Este normal ca inductantele puse acolo sa provoace o cadere suplimentara de tensiune in sarcina, si nu are nici un fel de legatura cu faptul ca miezul este -26.

Link spre comentariu
1 hour ago, marian said:

eu n-am facut decat sa confirm asta        retrag afirmatia aia.

Nu trebuia sa confirmi nimic, am spus de cel putin 10 ori ca nu ma pasioneaza teoria (decit partile de baza, esentiale).

Multumesc, consider ca o scuza si o accept.

Hai sa vedem ce spun masuratorile colegului, cu bobinele in circuit si cu ele suntate.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
24 minutes ago, DjLeco said:

Daca tot vrei sa ne dam mari, hai sa o facem cu rezultate!

Pe cea mai buna si puternica sursa de pe elforum scrie Leco nu Marian!

Asemeni si pe modulele de amplificare cu cea mai mare putere de pe elforum.

TOATE au fost realizate de un PROST care nu stie teorie, unul Leco.

Sper sa realizezi atit tu cit si colegii elforum ce citesc acest topic ca ce am quotat este un atac mascat la persoana mea si ca tu ai inceput.

Iti accept si scuzele daca le oferi, pentru ce e cu albastru in quote.

Hai ca dramatizezi prea mult :rade:

Daca discutia ar fi avut loc undeva anul trecut inainte sa se intample ceva anume in viata privata, poate atunci ai fi vazut cum arata un atac la persoana din partea mea la adresa ta, acum sunt mai retinut ( sau oricum incerc ). :) 

Si da, felicitari pentru realizari, este normal sa le apreciez, si am facut-o de fiecare data. :aplauze

Dar comparatia nu inseamna nimic pentru ca nu ne aflam intr-o competitie, prefer sa parcurg pasii evolutiei in mod natural, fara sa sar etape, cu timpul voi ajunge si acolo, este inevitabil, dar nu ma grabesc, o voi face atunci cand ma voi simti pregatit.

Cred ca e cazul sa ma retrag din topic, am spus cam tot ce aveam de spus, tine de Vergil sa puna in aplicare sau sa ignore, teorie scrisa este deja suficienta pe forum, trebuie doar sa vrem sa citim.

Succes.

Link spre comentariu

@valentin marcarian  , Nu am remarcat precizarea dv , referitor la +/- . Îmi cer scuze . Eu am zis ca sarcina trebuie aplicata pe fiecare bara in parte fata de GND. Acolo eram framantat de ce scade tensiunea atat de mult .

@DjLeco 

Treaba sta cam asa 

CU INDUCTANTA , si rez 1k/5w pe fiecare rail.

Tensiunea  57,6V

Cu sarcina de 11,7 ohmi  trage 4,25A , ramane o tensiune de 48,2v

FARA INDUCTANTA si cu rez 1k/5w  pe fiecare rail

Tensiunea 57,2V

Cu sarcina de 11,7 ohmi  , trage 4,3A  , ramane o tensiune de 49,8V

Am dorit  ca masuratorile sa fie cat mai corecte , cu aparatul meu de masura .

Eu nu te-am suparat cu nimic Marian .

Editat de vergil
Link spre comentariu

Pai in acest caz este ok, scaderile nu se datoreaza bobinei, ci faptului ca si tensiunea primara dupa redresare si filtrare (+320Vcc) sau circa 160V cit vede primarul trafo, scade.

Eu citisem ca in sarcina de 1,xA scad 4-5V, pe rail si ca daca pui un bec ca consumator, iesirea e slaba rau.

Fa un rezumat generalizat.

Ar ramine de inteles ca intre railurile mari tensiunea scade mai putin decit intre masa si fiecare rail (luate separat).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@DjLeco , asa este . Am mai repetat inca odata , si pe railuri separate si GND scade mult tensiunea .

Exemplu , daca pun sarcina pe + de 11,5 ohmi , scade tensiunea la 16v , iar pe minus creste pina la 35/36v .     {testul asta nu l-am facut fara inductante }

Repet : Pe railul + - se comporta cum am spus in postul anterior . Intradevar , tensiunea scade mai putin .

Inductanta este cu doua bobine . Nu am bobine separate ca sa vad daca se comporta la fel .

Pina la urma cum ramane ? @sesebe  , zice ca ma agit degeaba . Poate are dreptate . Nu as vrea sa risc sa conectez modulele finale și sa le bușesc .

Am facut si propunerea lui @Marian , cu inductantele verticale . Comportamentul e cam acelasi ,  cu foarte mici diferente .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări