Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursă in comutație ptr amplificator

vergil

Postări Recomandate

E 40/7, ca a folosit o singura ramura la teste.

On 06.04.2018 at 7:47 AM, vergil said:

Am folosit primarul care era , cu fi 0,95mm. 2x 20spire . 

In sec am bobinat 2x7spire cu   2x fi1,25mm .

La 160V se cam confirma acei 28V, dar nu stiu cat a fost reteaua la masuratoare deci...

LE: Din cate stiu am avertizat ca prezenta inductantelor serie, desi utila, duce la scaderea tensiunii in sarcina cu procentajul timpului mort

Nu stau sa calculez unde intra CCM-ul in cazul tau, insa din ce zici in sarcina ramai cu 67% din valoarea in gol, umplerea nu are cum sa fie asa mica la surse nestabilizate, insa poti proba usor shuntand inductantele ( facand scurt intre pinii lor ), asa o sa te lamuresti care este contributia lor la scaderea in sarcina.

Editat de marian
Link spre comentariu
2 hours ago, vergil said:

Sa obtinut o tensiune dupa redresare filtrare de 28v .

La aplicarea unei sarcini rezistive , de 22ohmi /2000W, pe o ramura , scade tensiunea la 19v , iar consumul este de 1,4A  . Cealalta ramura ,  se mentine . Prea mult dupa parerea mea . 

Care sa fie cauza ?

In poza se observa pe ramura -26V condensatorii electrolitici 1000uF/63V deformati(putin bombati), posibil au un factor de calitate scazut si un curent rezidual marit. 

Alegeti alta marca, serie de condensatori pentru cei 6, cu ESR  0,024 Ω.

Editat de orgasmo
Link spre comentariu

@miticamy . Stimate domn , eu nu sant electronist , sant un pîrlit de depanator , fara scoala in domeniu , caruia îi place sa mai faca cate ceva , asta ptr asi omorî timpul , si din pura pasiune . Am un osciloscop rusesc H3015 . Forma impulsului pe iesire este dreptunghiulara , iar la aplicarea sarcinii , foarte putin se modifica , aproape insesizabil  . Daca doriti si poza , o sa ma chinui sa fac una cat de cat sa se inteleaga , asta ptr ca are ecranul ff mic , cred ca stiti cum arata . Nu eu am pus titlul acela de „membru avansat” . Probabil ca este o regula a forumului .

@orgasmo.   Conzii sant noi nouti , eu iam scurtat de pini . I-am cumparat dupa paste . Cateodata , mai iei si ce se gaseste . 

@Marian . Aveti  dreptate , inductanta este cu probleme . Experienta vorbeste .

Am strapat  bobinele , si la o sarcina de 11,5ohmi , pe ramura ,  tensiunea scade la 25,6v .

Asa da , dar cum sa fac acea inductanta . Trebuie altfel de tor ? renunt la ea ? Nu cred ca se poate .

Nu am masurat  curentul .  Eu am bobinato asa cum sa spus pe forum . 17 spire pe brat , ptr o tensiune de 25/26v . Practica zice ca nu este bine .

Editat de vergil
Link spre comentariu

Vezi ca ai fazat prost inductanta aia de pe iesire, d-aia ai tensiunea anemica in sarcina

La infasurarea inductantei ai doua inceputuri si doua sfarsituri. Pui un inceput de la o infasurare la plusul care vine de la diode si un sfarsit de la cealalta infasurare la minusul care vine de la diode (punte redresoare). Cu siguranta,  tu acum ai ambele inceputuri la iesirea din puntea redresoare. Corecteaza si spune-ne ce ai rezolvat.

Editat de maxente
Link spre comentariu

@orgasmo bombarea conzilor este posibil sa fie o iluzie, o eroare data de unghiul de reflexie, nu cred ca ar fi avut motive sa se bombeze.

@maxente la teste s-a incarcat doar o ramura ( asa inteleg din ce s-a spus ), daca este asa atunci fazarea bobinelor n-ar trebui sa puna probleme.

Totusi asta nu inseamna ca nu trebuie sa se verifice fazarea.

@vergil fazarea este foarte simplu de facut, mai ales daca ai bobinat sarmele de la ambele infasurari in paralel, identifici si separi cele 2 infasurari, adica dai inceputurile intr-o parte, si sfarsiturile in cealalta, si la una din ele inversezi inceputul cu sfarsitul. Ideea este simpla ( desi pare complicat ), una dintre ramuri sa aiba conectat inspre diode inceputul infasurarii, iar ramura opusa sa aiba la diode sfarsitul. In AC cele 2 bobine de pe tor sunt practic inseriate intre plus Vcc si minus Vcc.

Cat despre masuratoare, inductanta nu-i cu probleme ci se comporta normal pentru ca ea este cea care efectueaza medierea tensiunii de iesire functie de latimea pulsului cu care este alimentata. Din ce spui rezulta cu inductanta in circuit o scadere in sarcina de cam 27% ( cu ceva indulgenta ), ceea ce totusi este mult pentru o sursa nestabilizata, asta este unul dintre motivele pentru care este necesara o oscilograma, cu ajutorul ei poti macar estima care este umplerea in sarcina, si vezi daca se pupa cu procentul scaderii de tensiune in sarcina. In mod normal umplerea ar trebui sa fie cea maxima, adica peste 90%, deci scaderea de tensiune in sarcina datorata inductantei ar trebui sa fie sub 3V. 

Link spre comentariu

Cu fazarea nu-mi fac probleme . Nu este prima oara cand am de aface cu ea .

Si da , asa este tensiunea scade cu 2,6v , dar cu inductanta suntata . cu ea conectata este tragic . Masuratoarea este pe o singura ramura .

Am sa fac o poza la osciloscop in sarcina si fara sarcina .

Masuratorile au fost facute inainte de redresare , intre GND si bara care se aplica sarcina . Sper sa se inteleaga ceva .

fara sarcina 

v4bbqq.jpg

Cu sarcina fara inductor 

4j7z0h.jpg

Cu sarcina cu inductor 

6gx5c1.jpg

Tastele la osciloscop 

3452cd3.jpg

Editat de vergil
Link spre comentariu

Valoarea inductantei de dupa redresare pina in filtraje NU este corespunzatoare.

Eu as folosi si alt miez, nu cel galben si as face cite o bobina pentru fiecare ramura nu comune infasurarile pe acelasi miez.

Incearca 10-15 spire pe un miez cu terminatia -2 (T130-2), sa vezi ce bine e.

La puterea ta e posibil sa fie ok chiar si T106-2.

Miezul este rosu brun cu negru.

https://www.micrometals.com/?gclid=CjwKCAjw2dvWBRBvEiwADllhn6aCobKw5xNQ_Cw-v8qnvHSYY0_wU7s-3F6bO5-vx7MvscJ9aCkyhBoCdKYQAvD_BwE

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Leco m-ai omorat cu -2-urile tale :rade:

Permeabilitatea lor scazuta nu-i avantajoasa in orice aplicatie.

De ce nu e corecta valoarea inductantei?

Si de ce nu e bun miezul ala? Sau altfel spus, cat de mari pot fi pierderile in acel miez astfel incat sa justifice cei peste 20% cadere in sarcina?

Iti dai seama ca daca miezul ar fi fost principala problema, ar fi trebuit sa iasa fum din el.

Mai repet cate ceva generalitati, poate ne prindem si nu mai mergem la ghici cu sugestii sau teste.

Sursa este nestabilizata, adica umplerea este fixa si maxima ( atat cat permite integratul ). Nu mai merg pozele cu schema ( sau cel putin asa observ eu ) deci nu pot fi foarte exact in cazul de fata, dar in principiu umplerea oricum ar trebui sa fie peste 90%.

Inductantele dintre redresare si filtrare, n-au nimic in comun cu vreo filtrare.

La sursele nestabilizate punem inductanta "serie" intre redresare si filtrare din singurul motiv de a oferi protectiei un soi de rampa de curent, si nu o variatie foarte abrupta, asta ofera oarecare timp protectiei pentru ca intarzie aparitia varfurilor periculoase de curent.

Valoarea inductantei este pur arbitrara pentru ca nu stabilizezi nimic, doar iti asumi un curent mediu la care regimul CCM apare, si de la acel curent, procentajul caderii de tensiune datorata strict inductantei ( ignorand deci pierderile in cupru, redresare, etc...etc...etc ) este egala cu procentajul timpului mort, adica daca ai umplere 90% ( sa zicem ), ai timp mort 10%, deci caderea datorata inductantei de la inceputul regimului continuu va fi de 10% din valoarea in gol. Asta pentru ca iesirea va fi egala cu amplitudinea pulsurilor cu care inductanta este alimentata, inmultita cu umplerea ( 0,9 in exemplu ).

Daca ai inductanta mai mare atunci curentul mediu prin ea ( care este si curentul de sarcina ) de la care apare regimul continuu, este mai mic pentru ca o inductanta mai mare inseamna o variatie de curent mai mica in inductanta ( delta I-ul din formula de calcul a inductantei ). Deci, invers, daca ai o inductanta mai mica atunci ai o variatie de curent mai mare in ea, deci un curent mediu la care apare ccm, mai mare. 

Undeva o sa ajungi la un compromis functie de curentul maxim dorit, frecventa, umplere, etc...etc. 

Cu cat scazi inductanta, cu atat mai mult ridici pragul ccm, deci reduci caderea de tensiune in sarcina datorata strict inductantei dar iti asumi ca si rampa de curent oferita protectiei va fi cu atat mai mica, deci efectul benefic al ei ( singurul pentru care o folosesti ) va fi mai redus. 

Link spre comentariu

Multumesc de informatie . Sa caut un miez din acesta . Sincer , pina acum nu am avut asa ceva . Ma gandeam si eu la un nr de spire mai mic , asa am vazut la mai multe surse , cei drept de 2x45v .

Am mai lecturat prin calculator si am vazut ceva surse , tot configuratia aceasta . Am obsrvat ca unele nu au inductante . Este o sursa de 2x26v ,  recomandata chiar de @Marian (sper sa nu gresesc ) care nu are inductanta .

Care este prb pina la urma , ca ma zapacit de tot .

Fara inductanta , sursa facuta merge foarte bine  , zic eu . Am pus doua rezistente de 1k/5w pe fiecare ramura , fata de GND . Tensiunea este de 28v . Cu o sarcina de 12 ohmi pe fiecare ramura  , tensiunea scade la 25,6v .

Am facut si un scurt , intentionat , ca sa vad daca functioneaza limitarea . E ok .

Link spre comentariu

Nu te mai stresa cu inductanta aia. Toru ala galben e ok acolo atata timp cat frecventa sursei nu sare de 50khz, cum zicea si Marian mai sus, sursa nu e una stabilizata ca sa fie critic si sa fie riscu de saturare a miezului. Daca ai fazat bine bobina, aia pune o sarcina direct pe plus si minus, nu o mai conecta intre plus si/sau minus si GND.

Tensiunea din pozele de mai sus este direct pe secundarul trafului ? Daca da, mie nu mi se pare ca e scazuta deloc in sarcina. 

Daca ai niste rezistente de grill de la cuptoarele cu microunde, alea sunt cele mai bine de pus ca sarcina pe sursa sa faci teste. Oricum cand o sa cuplezi sursa la amplificatoarele alea cu TDA7294, curentul lor de mers in gol o sa mai traga nitel in jos tensiunea aia care o vezi tu acum in gol de ti se pare ca scade prea mult in sarcina.

Link spre comentariu

Daca erai din Bucuresti iti dadeam eu un miez cu -2, gata bobinat, succesul era garantat.

Nu comentez de ce prefer -2 ca material.

Primul SMPS de peste 1Kw l-am realizat prin 2001, si am folosit T130-2 ca bobina dupa diodele redresoare.

Stiu ce vorbesc, nu mai dezvolt, nu are sens.

Daca vrea sa imi urmeze sfatul bine, daca nu, nu.

Sint satul de comentarii diverse, si de alte chestii.

Multumesc de intelegere.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
22 hours ago, vergil said:

Am strapat  bobinele , si la o sarcina de 11,5ohmi , pe ramura ,  tensiunea scade la 25,6v .

E lesne de inteles.

Intrebare pentru initiatorul topicului:

Deci in secundar dupa redresare si filtraj, ce tensiune ai "in gol" daca ai pus ca rezistente balast pentru descarcare, cite o 2,2kOhmi/3W pusa pe fiecare rail la iesire?

Apoi cu o sarcina ce consuma 3-4A intre +Vcc si -Vcc, ce tensiune ai la iesirile +Vcc si -Vcc cu bobinele in circuit si ce tensiune ai daca le scurtcircuitezi pe fiecare bobina?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări